ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανακοινώνουμε την επιστολή που έστειλε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στον Υπουργό Οικονομικών, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Οικονομικών για τα ελλείμματα στα Ταμεία (ΤΠΔΥ, ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ).


Προς
1.- Υπουργό Οικονομικών
      κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
2.- Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας
     & Κοινωνικής Ασφάλισης
     κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη
3.- Υφυπουργό Οικονομικών
      κ. Φίλιππο Σαχινίδη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Γραφείο Πρωθυπουργού
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Υφυπουργέ,
Το πρωτογενές έλλειμμα, στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (που είναι ήδη στα 800 εκ.), στο Μετοχικό (περίπου 150 εκ. για το 2011) αλλά και στο ΤΕΑΔΥ (ήδη 17 εκ.), επιβάλλει επειγόντως την άμεση λήψη μέτρων.
Τα Ταμεία, των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους από το Κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την  ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, αλλά και εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν και οδηγούν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και τη δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων.
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνησή σας, στα πλαίσια του μνημονίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις και στα Ταμεία για τη βιωσιμότητά τους.
Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους των Ταμείων.
Ταυτόχρονα ο περιορισμός των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο.
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζομένων για τις παραπάνω πολιτικές, απαντούσαν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί τα Ταμεία γιατί λειτουργούν με την εγγύηση του Κράτους, το οποίο και θα καλύψει τα όποια ελλείμματα.
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμούμε ότι θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αλλά και μεσοπρόθεσμα, αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017.
Ήδη έχουν συζητηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών λύσεις, όπως η δημιουργία ενός σχήματος δανειοδότησης, η ένταξη νέων εργαζομένων με συμβάσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και η άντληση πόρων από λογαριασμούς του Δημοσίου που συγκροτούνται ως αποτέλεσμα της εργασίας και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση θέσεων στο Δημόσιο.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζητά άμεσα συνάντηση μαζί Σας, για την οριστικοποίηση κατευθύνσεων και την προώθηση λύσεων, αφού ήδη 40 χιλιάδες συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200 χιλιάδες της καταβολής μέρους, όπως π.χ. στο μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.
Είναι επίσης προφανές, κάτω από τους όρους πολιτικής στις προσλήψεις και τις αμοιβές που επιβάλλει το μνημόνιο και η Κυβέρνηση, ότι οι αναλογιστικές προσεγγίσεις θα είναι αυθαίρετες και απαιτείται οικονομική πολιτική στήριξης της βιωσιμότητα των Ταμείων.
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Υφυπουργέ,
Είναι προφανές το επείγον της συνάντησης, αφού ήδη τα πράγματα είναι εκτός ορίων.
Από την ίδρυσή τους έως και σήμερα τα Ταμεία έχουν διαχειριστή και εγγυητή το Κράτος, λόγος που επιβάλλει σε υψηλό επίπεδο την κατεύθυνση των αποφάσεων, γιατί η κατάρρευσή τους εξελίσσεται με αυξανόμενη ταχύτητα και εκτιμούμε ότι η συνάντηση μαζί Σας είναι αναγκαία για τον προσανατολισμό και την υψηλή δέσμευση προώθησης άμεσων λύσεων με ορίζοντα οικονομικής βιωσιμότητας.-
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

2 σχόλια:

  1. Θα μπορούσε σε πρώτη φάση το μέρος που αναλογεί στα Ταμεία από τις πρικοπές μισθών να αποδίδονται στα Ταμεία αυτά και να μην κατακρατούνται από το Δημόσιο. Έτσι θα μηδενιζόταν η απώλεια των Ταμείων και θα αυξανόταν οι εισφορές από την απόδοση σ' αυτά και ενός ανάλογου ποσού από τις περικοπές των συντάξεων.

    ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΑΔΕΔΥ παίζει το παιχνίδι της εξουσίας χρόνια τώρα, χρόνια έχει πουλήσει τους αγώνες των Δ.Υ. και τώρα το ίδιο κάνει. Το θέμα είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και δυναμικά γιατί θα έρθουν και χειρότερα.
    Είμαστε έτοιμοι για αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή