ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ

   Με απλά λόγια.
Για όλα τα φάρμακα ανά πάθηση πχ  ¨Εχεις Υπέρταση   από όλα τα υπερτασικά, ο ΕΟΠΥΥ θα καθορίζει την πιο φτηνή τιμή . Εσύ θα πηγαίνεις στο γιατρό , αυτός θα σου γράφει το φάρμακο που νομίζει καταλληλο και μετά στο φαρμακείο θα πληρώνεις 1. την συμμετοχή σου στην ασφαλιστική τιμή (κατώτερη) που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ και 2. το 50% της διαφοράς για το δικό σου φάρμακο. Αν δες θες να πληρώσεις επί πλέον από την συμμετοχή , πρέπει να ξαναγυρίσεις στο γιατρό και να του πεις να σου γράψει άλλη συνταγή  με αυτό!!!
 
Διαβάστε αναλυτικά.  
Της Ελένης Πετροπούλου
 
Μεγαλύτερη επιβάρυνση στην αγορά φαρμάκων, «κρύβει» για τους ασφαλισμένους ο νέος τρόπος αποζημίωσης των σκευασμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία, που τίθεται σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες, ίσως και τη Τρίτη. Σε πρώτη φάση, οι ασφαλισμένοι εκτός από το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής τους θα επιβαρύνονται και με το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής του φαρμάκου και της ασφαλιστικής τιμής που πλέον αποκτούν τα φάρμακα προκειμένου να αποζημιωθούν. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ. Σταδιακά όμως το σύνολο της διαφοράς της τιμής θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ασφαλισμένο.
 
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς παρουσίασε τη νέα «θετική» λίστα φαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει όλα τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε, η νέα λίστα αφορά στα φάρμακα καθώς και στις ασφαλιστικές τιμές τους. Πλέον, καθιερώνεται ασφαλιστική τιμή ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων, δηλαδή κοινή τιμή για όλα τα φάρμακα που αφορούν στην ίδια πάθηση. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα έκπτωσης προκειμένου ένα φάρμακο να ενταχθεί στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
 
Αξιολόγηση 
Την ασφαλιστική τιμή καθορίζει Επιστημονική Επιτροπή η οποία αξιολόγησε όλα τα φάρμακα σε σχέση με το κόστος της λιανικής τους τιμής και το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα. Ειδικότερα, η ασφαλιστική τιμή έχει διαμορφωθεί με βάση το ημερήσιο κόστους θεραπείας και αφορά το σύνολο των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτός μένουν μόλις 180 δραστικές ουσίες (από τις οποίες οι 120 αφορούν αντιβιοτικά, ογκολογικά φάρμακα και οι 60 όλες τις κατηγορίες) για τα οποία η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή έκρινε ότι είναι αναντικατάστατα. Για τα συγκεκριμένα φάρμακα η ασφαλιστική τιμή ταυτίζεται με την λιανική τιμή, ώστε να μην επιβαρύνεται ο ασθενής.
 
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί νέας οικονομικής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, ο κ. Σαλμάς κάλεσε τους ασθενείς να ζητούν από το γιατρό τους να τους συνταγογραφεί φάρμακο που δεν τους επιβαρύνει πρόσθετα και τους γιατρούς αντίστοιχα να κάνουν το ίδιο.
 
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι άμεσα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, που θα υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν μόνο τα σκευάσματα που η ασφαλιστική τους τιμή δεν ξεπερνά την λιανική τιμή τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου