ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

 

Η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει τη σταθερή πρόθεσή της να "απελευθερώσει την αγορά" και να επιτρέψει την ίδρυση Πανεπιστημίων και από ιδιώτες.                 Στα συστημικά  ΜΜΕ μιλάνε για " Μη κρατικά - Μη κερδοσκοπικά" πανεπιστήμια ! Αφελής και απλοϊκή προσπάθεια εξαπάτησης.

Εμείς θεωρούμε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. αυθαιρετεί επικίνδυνα : Ετοιμάζεται να νομοθετήσει παραβιάζοντας με πρωτόγνωρο κυνισμό το Σύνταγμα και συγκεκριμένα, το άρθρο 16 και τις επιταγές του.

Υπονομεύει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, την αξία των πτυχίων που αυτό παρέχει, καθώς μετατρέπει τη γνώση σε εμπόρευμα. Ένα εμπόρευμα, που μπορεί να αποκτήσει όποιος έχει και μπορεί να πληρώσει...!

Την ίδια στιγμή το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη Δημόσια Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση, απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες των δημόσιων αυτών Σχολείων και τα εξωθεί να βρουν χορηγούς ! Τα σπρώχνει στους ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Απλά και ξεκάθαρα : Η κυβέρνηση υπηρετεί - δουλικά - τις επιλογές του άπληστου Κεφαλαίου, που επιδιώκει να βγάζει ΚΕΡΔΗ από παντού !                     Σε αυτό το πλαίσιο κάνει " ό,τι πρέπει" για να απαξιώσει κάθε θεσμό, κάθε κατάκτηση που έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Ετοιμάζεται να ανοίξει και το πεδίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ορέξεις των ιδιωτικών συμφερόντων. Όπως, ήδη, έχει συμβεί με τις επικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια... σειρά παίρνουν τώρα τα Πανεπιστήμια ( και  ακολουθεί το Νερό, οι Δημοτικές επιχειρήσεις …).

Εμείς, ως - συνταξιούχοι πια- εκπαιδευτικοί, που εργαστήκαμε υπηρετώντας το Δημόσιο Σχολείο, έχοντας ξεκάθαρη και συνειδητή θέση πως η Γνώση είναι δημόσιο αγαθό, που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι και όλες, και όχι εμπόρευμα, που μπορεί να αποκτηθεί πληρώνοντας είμαστε αντίθετοι στα ιδιωτικά "πανεπιστήμια" και στην εμπορευματοποίηση των πάντων.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα εντείνουν τις ταξικές ανισότητες, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την κοινωνική ανέλιξη και την κοινωνική κινητικότητα         ( που ο δρόμος της Παιδείας προσφέρει) ιδιαίτερα για τα παιδιά, των πιο χαμηλών κοινωνικών τάξεων.

Το Πανεπιστήμιο ως θεσμός επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης, έχει τεράστια σημασία για την ύπαρξη και ανάπτυξη της κοινωνίας. Ο Αγώνας ενάντια στις δυνάμεις του Κεφαλαίου, και τους πολιτικούς εκφραστές τους που επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση και της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι αγώνας κοινωνικά κρίσιμος. Πρέπει να δοθεί συλλογικά, σταθερά, αποφασιστικά .

Η πατρίδα μας, και ο λαός μας έχουν ανάγκη από ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο - και ένα Δημόσιο Σχολείο ευρύτερα - που να υπηρετεί συλλογικές ανάγκες, που θα προσφέρει εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα ως Δημόσια Αγαθά.     Που θα καλλιεργεί αυθεντικές παιδαγωγικές σχέσεις διδασκόντων - διδασκομένων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των φοιτητών και των μαθητών ως πολύπλευρων δημιουργικών προσωπικοτήτων.

Που θα αφουγκράζεται τα προβλήματα και τους αγώνες της κοινωνίας, και θα εργάζεται για τη συλλογική χειραφέτηση και πρόοδο των ανθρώπων.

 

Θεωρούμε ότι η ενημέρωση έχει μεγάλη αξία, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία. Προκειμένου να γίνει ενημέρωση- συζήτηση  για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το Παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ( Π Ε.Σ.ΕΚ.) οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα : <<Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, άλλο ένα" έγκλημα " σε βάρος του λαού μας. Νέος νόμος για την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση και συνέπειές του >> . 

                                         

Εισηγητές του θέματος θα είναι :

Ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Παυλίδης Περικλής και Πρόεδρός του, διδάκτωρ φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας .

Ο Παπαδόπουλος Δημήτρης απόφοιτος ΠΑΜΑΚ Οικονομικών επιστημών καθηγητής Λυκείου μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας .  

Προλογίζει και συντονίζει ο Απόστολος Σιέρρας συνταξιούχος φιλόλογος    μέλος της Συντονιστικής επιτροπής του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΣΕΚ .

Η εκδήλωση - συζήτηση θα πραγματοποιηθεί :        

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024 ΩΡΑ 18.00  

ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ ( αμφιθέατρο του 2ου ορόφου).

Λάρισα 3 / 1/ 2024

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου