ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΣΕΚ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Νέες αυξήσεις της Κυβέρνησης στα φάρμακα. Λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία  :  Αντιλαϊκά μέτρα που θα πληρώσουν όλοι οι ασθενείς και για μια ακόμη φορά οι Συνταξιούχοι.

 Το  Υπουργείο Υγείας με το πρόσφατο  δελτίο τιμών των φαρμάκων και τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία που ανακοίνωσε, επιβαρύνει για μια ακόμη φορά τους ασθενείς και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους,  οι οποίοι ήδη πληρώνουμε πανάκριβα την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Πρόκειται για προκλητικά αντιλαϊκά μέτρα αφού :

·         Προβλέπει μείωση της “ασφαλιστικής τιμής” που αποζημιώνει για τα φάρμακά μας ο ΕΟΠΥΥ και άρα επιβάρυνση του ασφαλισμένου.

·     Προβλέπει αύξηση στη “λιανική τιμή” των φαρμάκων την οποία πληρώνουν πάλι οι ασθενείς.

·      Οι φαρμακοβιομήχανοι απαλλάσσονται από την υπάρχουσα θεσμοθετημένη υποχρεωτική επιστροφή μέρους των κερδών τους (Clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ. 

·         Θα πληρώνουμε για τις απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Α.. Γεωργιάδης πιστός στο επικίνδυνο δόγμα της ατομικής ευθύνης, επικαλέστηκε, άλλη μια φορά  την ευθύνη των ασθενών.  Για να μην επιβαρυνόμαστε υπερβολικά πρότεινε να επιλέγουμε το φθηνότερο φάρμακο , λέγοντας ότι όλες οι δραστικές ουσίες έχουν την ίδια δράση. Όμως κ. Υπουργέ πρέπει να γνωρίζετε ότι  το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα να το επιλέγει ο ασθενής. Το φάρμακο το συνταγογραφεί ο γιατρός που έχει την επιστημονική γνώση τόσο για το  φάρμακο όσο και για την δραστική ουσία που αντιστοιχεί στις ανάγκες του ασθενούς  .                                                                                                  

Στόχος της αντιλαϊκής και ταξικής αυτής ρύθμισης της Κυβέρνησης είναι, αφενός να μειωθεί η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στην αποζημίωση των φαρμάκων και αφετέρου να ευνοηθούν για μια ακόμη οι φαρμακοβιομήχανοι αφού και η τιμή των τα φάρμακων αυξάνεται και δεν θα επιστρέφουν στον ΕΟΠΠΥ το θεσμοθετημένο μέτρο της υποχρεωτικής επιστροφής μέρους των κερδών τους (Clawback) .

Μετά τις αντιδράσεις, το Υπουργείο Υγείας για να χρυσώσει το χάπι και χωρίς να αλλάζει την ουσία της αντιλαϊκής αυτής ρύθμισης, θέσπισε πλαφόν στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη των γενόσημων φαρμάκων. Έτσι η επιπλέον επιβάρυνση στα  γενόσημα φάρμακα δεν θα υπερβαίνει το ύψος των 3 ευρώ για κάθε σκεύασμα !! Όμως η ουσία είναι ότι με τα μέτρα αυτά, οι ασθενείς  θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακόμη περισσότερα και οι φαρμακοβιομήχανοι να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι όσο η έρευνα και η παραγωγή των φαρμάκων αποτελούν ιδιοκτησία και εμπόρευμα των επιχειρηματικών ομίλων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού θα αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για πολλούς. Αγωνιζόμαστε ώστε  η επιστήμη, η έρευνα και οι νέες τεχνολογίες να τεθούν  στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι του κέρδους .

Το οργανωμένο εργατικό ,συνταξιουχικό και λαϊκό κίνημα  διεκδικεί :

1.    Ένα πλήρως δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και περίθαλψης, που θα βάλει φραγμό  στην ιδιωτικοποίηση  της υγείας .

2.    Την ίδρυση Εθνικής φαρμακοβιομηχανίας με εργατικό έλεγχο ,ώστε να υπάρχει  πλήρης  και  δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία για όλο τον λαό .

3.     Άμεσα διεκδικούμε να καλύπτεται η φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία από τον κρατικό προϋπολογισμό με αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και των φαρμακοβιομηχάνων.

Οι συνταξιούχοι παλεύουμε μαζί με το κίνημα των υγειονομικών για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και διεκδικούμε δωρεάν δημόσια υγεία και φάρμακα για όλο τον λαό.

Καλούμε τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στην αγωνιστική συγκέντρωση που διοργανώνουμε οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ν. Λάρισας,  την Πέμπτη 22 / 2 / 2024 και ώρα 12 μεσημέρι στην κεντρική είσοδο του  Κουτλιμπάνειου (Γενικού) Νοσοκομείου Λάρισας σε  συνεργασία με τους Νοσοκομειακούς γιατρούς και Υγειονομικούς .

Η Συντονιστική Επιτροπή

Λάρισα 21 / 2 / 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου