ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Τα "αναδρομικά" των συντάξεων με το ν.Βρούτση

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)

ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-3318632

EMAILsyntaxekpedeftikoi@gmail.com

Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                                                                                Αθήνα    31.1.2021

 

Ενημερωτικό   σημείωμα για τα «αναδρομικά» των συντάξεων   με το  ν.  Βρούτση (ν. 4670/2020),  που  μοιράζουν  κάθε  πρωί  τα πρωινάδικα των   ΜΜΕ

 

·         Ο  ν.  Βρούτση  (ν. 4670/2020) πράγματι   αυξάνει  το ποσοστό  ανταποδοτικής σύνταξης  από 31 χρόνια έως 40 χρόνια  συντάξιμα.   Κυρίως με 40   χρόνια ,από 42,8%   του ν. Κατρούγκαλου σε 50%.  Εδώ  ο  Βρούτσης ήταν  γενναιόδωρος  με το αζημίωτο, αφού με την ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας  κανένας στο μέλλον δε θα συμπληρώνει 40 χρόνια συντάξιμα. Ούτε προ του ν. Κατρούγκαλου   είχαμε συνταξιούχους με 40   χρόνια συντάξιμα.  Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ  ( 4 Οκτώβρη   2019)   από 1. 10.2019  θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων  με τα νέα ποσοστά  της  ανταποδοτικής σύνταξης. Κανένας  εκπαιδευτικός  πριν  από το ν. Κατρούγκαλου δε θα πάρει  ούτε ένα ευρώ,  γιατί  η αύξηση  που θα προκύψει  θα αφαιρεθεί   από την  προσωπική τους διαφορά. Σημειωτέον ότι  η  προσωπική διαφορά με 30χρόνια  και πάνω συντάξιμα κυμαίνεται  από 200 έως 300€.  Οι συνταξιούχοι  μετά το  ν. Κατρούγκαλου  από 13.5.2016 έως  31.12.2018, αν  είχαν  μείωση  20%  και άνω , συγκριτικά με τους  συνταξιούχους προ του ν. Κατρούγκαλου , και οι περισσότεροι είχαν,  έχουν  προσωπική διαφορά. Kai oι συνταξιούχοι που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή  δε θα πάρουν  αύξηση, γιατί  η όποια αύξηση  που  θα προκύψει  θα αφαιρεθεί   από την προσωπική τους   διαφορά.   Στους  συνταξιούχους  από 1.1.  2019  ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης   θα γίνει με τα νέα  ποσοστά του ν. Βρούτση, αλλά θα περιμένουν  πολύ χρόνο,  γιατί  η έκδοση των νέων συντάξεων  καθυστερεί   σκόπιμα  και το ΓΛΚ εξετάζει   αιτήσεις με Α.Π. τέλη  Σεπτεμβρίου  2018. Μας  ανησυχεί  ιδιαίτερα το γεγονός ότι νέος  Υπουργός  Εργασίας   δεν αναφέρεται  στην αναπροσαρμογή  των συντάξεων  με το ν. Βρούτση.

·         Τα όσα  προπαγανδίζουν  τα ΜΜΕ  για αυξήσεις σ’  όλους τους συνταξιούχους, με πάνω   από  30χρόνια συντάξιμα,   δεν έχουν σχέση  με την πραγματικότητα. Καλλιεργούν, όμως, ελπίδες ότι κάποια  αύξηση θα πάρουμε.

 

                 Για το    Δ.Σ   της     Π.Ε.Σ.ΕΚ

 

           Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

 

         Τάσος  Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης     

3 σχόλια:

  1. Ο Βρούτσης είχε πει πολλές φορές στο ΣΚΑΙ, στην εκπομπή του Αυτιά, ότι όλοι οι συνταξιούχοι μετά από 30χρόνια θα δουν αύξηση στη συνταξη. Τώρα εσείς μας λέτε άλλα. Ένας υπουργός θα μπορούσε να εκτεθεί έτσι και να μας έλεγε αέρα κοπανιστό; Μπορεί εσείς να έχετε καλλίτερη πληροφόρηση στην πρωτεύουσα, αλλά ας το ξαναδείτε το θέμα. Με καίει γιατι εξαγόρασα στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι η απόφαση του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ έλεγε ότι όλοι οι συνταξιούχοι με 30 χρόνια και πάνω δικαιούνται αυξήσεις. Πουθενά δεν έλεγε αν δεν έχουν προσωπική διαφορά. Κάνω κάποιο λάθος; Διάβασα όλη την απόφαση και δεν υπάρχει μέσα στην απόφαση τέτοιος όρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Προβλέπεται από το ν. 4387/2016. Οποιαδήποτε αύξηση στο μέλλον, θα αφαιρείται από την προσωπική διαφορά. Παρακάτω παρατίθεται το σχετικό άρθρο του νόμου, γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου.


    Επανυπολογισμός των συντάξεων , προσωπική διαφορά.

    Άρθρο 14 του ν.4387/2016
    1. α. Σε εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του Ε.Φ.Κ.Α. και των θεμελιωδών αρχών του άρθρου 1, οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, κύριες συντάξεις αναπροσαρμόζονται, σύμφωνα με τα άρθρα 7, 8, 13 και 14, βάσει των διατάξεων των επόμενων παραγράφων.
    2.α. Μέχρι την 31.12.2018, οι συντάξεις της προηγούμενης παραγράφου συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις. Ειδικά, ο υπολογισμός της κράτησης υπέρ υγειονομικής περίθαλψης διενεργείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 30 του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015 (Α΄ 80), όπως ισχύει.
    β. Από την 1.1.2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, το υπερβάλλον ποσό περικόπτεται. Το ποσό που περικόπτεται κατά τα ανωτέρω δεν μπορεί να υπερβαίνει το δεκαοκτώ τοις εκατό (18%) της καταβαλλόμενης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κύριας σύνταξης του δικαιούχου. Αν, μετά την εφαρμογή της ρύθμισης του ανωτέρω εδαφίου, το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή