ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Π.Ε.Σ.ΕΚ : Ενημερωτικό σημείωμα για «αύξηση» της προσωρινής σύνταξης

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)

ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-3318632

EMAIL: syntaxekpedeftikoi@gmail.com

Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                                                                                       Αθήνα   16.10.2020

     Ενημερωτικό σημείωμα για  «αύξηση» της προσωρινής σύνταξης

·        Η προσωρινή σύνταξη  ανέρχεται  στο 50%  του ΜΚ του Οκτωβρίου   του 2011.Το ποσό κυμαίνεται  από 650   έως  720€, ανάλογα με τα  έτη   υπηρεσίας στο Δημόσιο, μαζί με τα  έτη   ως  αναπληρωτής/τρια, που  έχουν αναγνωριστεί  στον κάθε συνταξιούχο  και υπολογίζονται στο ΜΚ.  Επειδή υπάρχει διάταξη ότι η προσωρινή δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της Εθνικής σύνταξης( δηλ. 384χ2= 768€) , ήταν  αδύνατο να αυξηθεί η προσωρινή σύνταξη των εκπαιδευτικών κατά 30%. Γι’ αυτό είχαμε κρατήσει  μικρό καλάθι, όταν ο Υπουργός  εξήγγειλε την αύξηση της προσωρινής σύνταξης  και κατά κόρον   αναμετέδιδαν τα ΜΜΕ.

·         Με την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου (ν 4714 31.7.2020) ξεκαθάρισε το τοπίο, γιατί στο άρθρο 115 αναφέρεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους χορηγεί «ως προσωρινή το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, οποτεδήποτε και αν καταβλήθηκαν, διά του δώδεκα (12)».

·         Προσωρινή με βάση τις αποδοχές των 12 μηνών πριν τη συνταξιοδότηση, έπαιρναν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και όχι Δ.Υ. Και για τους μισθωτούς του Ιδιωτικού τομέα το ύψος της προσωρινής δεν μπορεί να υπερβαίνει το   διπλάσιο  της Εθνικής σύνταξης ( δηλ. τα 768€).

·        Πάντως  με βάση  τη διάταξη που ψηφίστηκε δεν προβλέπεται  αύξηση της προσωρινής σύνταξης  στους  συνταξιούχους του Δημοσίου. Την αύξηση στην προσωρινή σύνταξη  τη «χορήγησαν» τα πρωινάδικα των ΜΜΕ, όπως συμβαίνει συνήθως.

·        Πέρα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού  σχετικά με την αύξηση των προσωρινών συντάξεων, η Κυβέρνηση οφείλει να θέσει σε προτεραιότητα την έκδοση  όλων των συντάξεων.  Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για τους απόμαχους της  δουλειάς. Και, επειδή   η ανταποδοτική   σύνταξη με το ν. Κατρούγκαλου  «θα   βαίνει συνεχώς μειούμενη»  και οι νέοι συνταξιούχοι   θα βλέπουν τη σύνταξή τους να απέχει  ελάχιστα  από την προσωρινή,  προτεραιότητα του συνδικαλιστικού  κινήματος των συνταξιούχων  είναι η κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου.  Διαφορετικά σε λίγο  δε θα μιλάμε για συντάξεις, αλλά για   προνοιακά επιδόματα.

 

                                  Για το    Δ.Σ   της     Π.Ε.Σ.ΕΚ

 

                                    Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

                                Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης    

2 σχόλια:

  1. δεν έχω πάρει ακόμη την προσωρινή γιατί η ΔΔΕ Β Αθήνας, ( υπηρετούσα σε Λύκειο του Χολαργού,) δεν έχει στείλει τις αιτήσεις μας στο Γενικό Λογιστήριο μέχρι χθες Παρασκευή 16/10. Εκανα καταγγελία στην ΠΕΣΕΚ, αλλά κάθε Σαββατοκύριακο τα κανάλια μιλάνε για αύξηση από 50% σε 80%. Κάντε τον κόπο να δείτε ΣΚΑΙ το Σάββατο. Εγώ πίστεψα ότι θα αυξηθεί η προσωρινή. Και εσείς θα πεισθείτε για την αύξηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε δίκιο για την αύξηση. όλα τα κανάλια "κραυγάζουν" για την αύξηση από 50 σε 80% και η Π.Ε.Σ.ΕΚ προσπαθεί να ενημερώσει με δυσκολία ότι αυτό δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Για την καθυστέρηση αποστολής των αιτήσεων από τη ΔΔΕ Β' Αθήνας έχετε δίκιο. Τηλεφωνήσαμε και δυστυχώς οι περισσότερες αιτήσεις δεν έχουν σταλεί στο ΓΛΚ και έτσι οι συνάδελφοι μέχρι σήμερα(20.10.2020) δεν έχουν πάρει προσωρινή σύνταξη. Από Π.Ε.Σ.ΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή