ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Π.Ε.Σ.ΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
                                                  
                                                                      Αθήνα   3 Μαρτίου   2020

                                 Προς την κ. Λίνα Μενδώνη

                                                       Υπουργό    Πολιτισμού

         Κοιν.:   Γιώργο   Διδασκάλου   Γ.Γραμματέα   Υπ. Πολιτισμού

Θέμα: Ελεύθερη είσοδος των συνταξιούχων εκπαιδευτικών  στα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

·        Μετά  από  3  χρόνια  επίπονων  και επίμονων  προσπαθειών  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ   προς  το  Υπουργείο  Πολιτισμού,  το 2016, είχε  εκδοθεί     από την προηγούμενη κυβέρνηση  απόφαση  για ελεύθερη  είσοδο  των συνταξιούχων εκπαιδευτικών στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς  χώρους  (ΦΕΚ 2173,  τεύχος   Β,  13.7.2016). 
·        Η  ίδια  κυβέρνηση, λίγες  ημέρες  πριν από τις εκλογές,  την 1η  Ιουλίου  2019,  (ΦΕΚ  2666/1.7.2019,   άρθρο  3, παρ.  ζ), επιτρέπει   την ελεύθερη  είσοδο   «στους εκπαιδευτικούς   λειτουργούς   της  Α΄ βάθμιας, Β΄βάθμιας  και Γ΄βάθμιας  εκπαίδευσης» και  αποκλείει  τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς. Προφανώς  η προηγούμενη  πολιτική  ηγεσία του  Υπουργείου  Πολιτισμού ή  από  παραδρομή  δε συμπεριέλαβε  στο σχετικό άρθρο  και τους συνταξιούχους  εκπαιδευτικούς ή   έκρινε  ότι έπρεπε  να τιμωρηθούν   για τις  εκατοντάδες επισκέψεις τους  με τους μαθητές τους   στα  Μουσεία  και τους αρχαιολογικούς χώρους,  για να  γνωρίσουν  τον πολιτισμό μας. 
·        Η  απόφαση  αυτή της προηγούμενης  κυβέρνησης θεωρείται,  δικαιολογημένα,  από  τους  συνταξιούχους εκπαιδευτικούς  «ύβρις» και  προσβλητική.
·        Το Δ.Σ  της   Π.Ε.Σ.ΕΚ  με   επιστολή  που   σας  έστειλε την 12.10.2019  εξέφραζε  την άποψη   ότι   δε  συμφωνούσατε   με τον αποκλεισμό μας  από  την  ελεύθερη   είσοδο   στα Μουσεία  και στους αρχαιολογικούς χώρους   και ότι   θα  δίνατε    εντολή    να ικανοποιηθεί  το  αυτονόητο   αίτημά μας   για ελεύθερη  πρόσβαση.
·        Μετά την επιστολή  μας , έγινε συνάντηση  με τον   Γ.Γραμματέα  του Υπουργείου σας  κ. Διδασκάλου  ο οποίος  αποδέχθηκε το δίκαιο  του αιτήματός μας και υποσχέθηκε   ότι  θα λυθεί  το θέμα με νέα νομοθετική ρύθμιση.
·        Στις   24.10.2019  στην   ανακοίνωση  του   Υπουργείου σας   αναφέρεται: «Επαναφέρεται η περίπτωση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών που είχε απαλειφθεί με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς το ΥΠΠΟΑ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να διατηρήσει την επαφή του συγκεκριμένου κοινού με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου για την ενίσχυση της πρόσβασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην πολιτιστική κληρονομιά» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση».
·        Οι συνταξιούχοι   Εκπαιδευτικοί   δέχθηκαν  με ικανοποίηση  την ανακοίνωση   αυτή,  την πρόβαλαν   στο  blog   του   σωματείου τους  και   σε  Γ.Σ  ανακοινώσαμε  τη θετική σας   στάση   απέναντί μας.
Δυστυχώς  στη  νέα νομοθετική  ρύθμιση, ΦΕΚ 3976, τεύχος Β΄ της 31/10/2019,  που δημοσιεύτηκε, μόλις μία  εβδομάδα μετά τη διαβεβαίωση  του Υπουργείου σας, γραπτά και προφορικά, οι   συνταξιούχοι   Εκπαιδευτικοί   εξαιρέθηκαν,   
οι οποίοι πλέον θα υποχρεώνονται σε αγορά  εισιτηρίου κάθε φορά που θα μπαίνουν στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς  χώρους, εκεί   που άλλοτε ξεναγούσαν και δίδασκαν γενιές μαθητών.
·        Η έκβαση αυτή  δε σας  τιμά και σας    εκθέτει  απέναντι στους  συνταξιούχους   Εκπαιδευτικούς.  Κάναμε  υπομονή   για αρκετό  διάστημα,  γιατί  παίρναμε  πάντα  υποσχέσεις  ότι το Υπουργείο σας   προσπαθεί   να  επαναφέρει τη διάταξη.  Δε  θέλουμε να πιστεύουμε  ότι   και εσείς  διάκεισθε  εχθρικά  απέναντι στους συνταξιούχους, όπως και η προηγούμενη  πολιτική  ηγεσία επί κυβέρνησης   Σύριζα.  Είμαστε  υποχρεωμένοι  να αναδείξουμε το θέμα, να ενημερώσουμε τα μέλη μας  και  να διεκδικήσουμε  το αναφαίρετο   δικαίωμά  μας     έξω από το Υπουργείο σας.
·        Δε  θεωρούμε το αίτημά μας  ως  προνόμιο ή κάποια μορφή    επιβράβευσης  για την όποια   προσφορά μας  στους μαθητές μας. Ούτε μας αρκεί   η διευκόλυνση   αυτή  να είναι ενταγμένη    στο πλαίσιο   ενός σχεδιασμού    για την πρόσβαση   των  ατόμων της τρίτης ηλικίας   στην πολιτιστική κληρονομιά μας. Για  τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς  η ελεύθερη πρόσβαση   αποτελεί ένα σταθμό  για  την ελεύθερη είσοδο όλων των  πολιτών  της χώρας μας  στον  πολιτισμό μας, που  πρέπει να είναι  κύριο μέλημα της κοινωνίας   και του Υπουργείου σας.
·        Είναι  ευνόητο   ότι  ως  Δ.Σ    είμαστε  και  εμείς εκτεθειμένοι, γιατί  τη θερμή   ανακοίνωση  του  Υπουργείου σας  τη  στείλαμε   σε δεκάδες  χιλιάδες εκπαιδευτικούς   εν ενεργεία και συνταξιούχους  σε όλη την Ελλάδα και τώρα  δικαιολογημένα μας  επικρίνουν.

                                         Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

                              Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

                        Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου