ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών για τη φορολόγηση των αναδρομικών

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)

ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-3318632

EMAIL: syntaxekpedeftikoi@gmail.com

Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                                                              Αθήνα   19.12.2021

                                                                 Προς:

κ.        Χρήστο   Σταϊκούρα,  Υπουργό   Οικονομικών

κ.  Απόστολο   Βεσυρόπουλο   Υφυπ. Φορολογικής  Πολιτικής

·        Το   προηγούμενο έτος  η Κυβέρνησή σας   αποφάσισε  να χορηγήσει   αναδρομικά 11 μηνών  (  11 Ιουνίου 2015 έως  12 Μαΐου  2016) στους   συνταξιούχους.  Οι περικοπές αυτές αφορούσαν  μόνο τις μνημονιακές κρατήσεις από το  άθροισμα της κύριας σύνταξης, Επικουρικής και Μερίσματος,  με βάση το ν. 4093/2012( για το Δημόσιο τομέα) για το πιο πάνω  χρονικό διάστημα. Η χορήγηση   αυτή  έγινε αφού το ΣΤΕ  στις  4 Οκτωβρίου  2019  έκρινε το ν. Κατρούγκαλου  συνταγματικό  και ακύρωσε  την προηγούμενη δική του  απόφαση   του  Ιουνίου 2015, που  η  Ολομέλειά του είχε αποφασίσει (απ. 2287-2290/2015)  ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων  με βάση τους νόμους 4051/2012  και 4093/2012  και η κατάργηση  των δώρων, από 1.1.2013,  συνολικού ύψους  800€ (400+200+200)  το χρόνο.

·        Αυτά τα ψίχουλα  που  λάβαμε  συνοδεύτηκαν   από μια νομοθετική ρύθμιση  στη Βουλή( 6.10.2020), σύμφωνα με την οποία «δε διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης». Αφού   η κυβέρνηση  χορηγούσε  άτοκα  μετά από μια 5ετία αυτά τα ψίχουλα, ήταν λογικό  να μην τα φορολογήσει.

·        Δυστυχώς το Υπουργείο σας   αποφάσισε να τα φορολογήσει  αναδρομικά με τα εισοδήματα του 2015  και 2016. Αυτό σημαίνει  ότι  οι συνταξιούχοι  θα επιστρέψουν το 1/3   από αυτά που εισέπραξαν και επί πλέον  χωρίς  «αιδώ  και περίσκεψιν»  στέλνετε τους συνταξιούχους  στα λογιστικά γραφεία, για να υποβάλουν  συμπληρωματικές δηλώσεις  ηλεκτρονικά. Ελπίζουμε να μην έχετε κ. Υπουργέ και εσείς την άποψη ότι  οι υπερήλικοι  συνταξιούχοι    μπορούν να υποβάλουν  συμπληρωματικές  δηλώσεις ηλεκτρονικά.

·        Μεταφέρουμε την αγανάκτηση και την ταλαιπωρία  όχι  μόνο  των (συνταξιούχων) εκπαιδευτικών, αλλά όλων των συνταξιούχων  για την εξαπάτησή τους , σχετικά με τη φορολόγηση των αναδρομικών. Και  αυτή η  αγανάκτηση θα εκφραστεί,  να είστε βέβαιοι, όπως την εξέφρασε η πλειονότητα των  συνταξιούχων  στις τελευταίες εκλογές  για το  ν.  Κατρούγκαλου.

·        Το   αίτημά μας:  Να ακυρωθεί  η φορολόγηση των αναδρομικών. Ψίχουλα μας  δώσατε.  Είναι εξωφρενικό  να θέλετε να τα πάρετε πίσω.

 

                                       Για το    Δ.Σ   της     Π.Ε.Σ.ΕΚ

             Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

 

       Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης    

5 σχόλια:

  1. Μπράβο! Πρέπει επίσης να διεκδικήσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους την μη φορολόγησή των αναδρομικών και για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. όπως ξέρετε η φορολογία φτάνει μέχρι και το 50% επι των αναδρομικών και παρακρατούνται στην πηγή. Προσφυγή σε λογιστές (με πληρωμή), συμπληρωματικές δηλώσεις κατανομής στα προηγούμενα έτη μικρή μόνο επίδραση έχουν όπως γνωρίζετε. Το κομβικό επιχείρημα που πρέπει να προβάλλεται ισχυρά είναι: Τα αναδρομικά τα δίνει το κράτος μετά από 2-5 πρπ έτη ΑΤΟΚΑ και επομένως δεν νομιμοποιείται να ζητά φορολόγηση και επι αυτών !!! Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε, όπως πάντα, το καλύτερο δυνατό. Και πάλι μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο και από μένα. Αν μου επιτρέπεται, τα δικαστήρια βάζουν τόκο 6% για αυτά που χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες ή εταιρείες. Έπρεπε να τους υπενθυμίσετε, ότι μας χρωστάνε 6% το χρόνο. Αφού μας τα έδωσαν με 5 χρόνια καθυστέρηση. Επομένως ο φόρος έχει παρακρατηθεί από τον τόκο που δεν μας έδωσαν. Αν αυτά τα λέγατε στα κανάλια, θα μάθαιναν όλοι για την απάτη με τη φορολογία. Ο προηγούμενος συνάδελφος έχει δίκιο που τονίζει ότι το κράτος μας έδωσε τα αναδρομικά άτοκα και επομένως μας φορολογεί άδικα. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Ηράκλειο Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΡΤ 3 σήμερα ενημέρωσε ότι μπορεί να δοθεί παράταση για τις αναδρομικές δηλώσεις του 2015 και 2016. Ξέρετε κάτι . Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, γιατί ο πέλεκυς της φορολογίας είναι βαρύς και δεν τολμάμε να κάνουμε δήλωση για τα αναδρομικά που πήραμε. Υπόψη ότι πρέπει να τρέχουμε στα λογιστικά γραφεία. Απαράδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί συνάδελφοι δόθηκε παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο. Πιστεύω η ΠΕΣΕΚ όπως πάντα κοντά στους συνταξιούχους θα ενημερώσει επίσημα. Όμως πρέπει να παλέψουμε για την κατάργηση της φορολογίας για όλα αυτά που γράφουν οι συνάδελφοι από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
    ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ). ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
    ΤΗΛ: 210-3318632
    EMAIL: syntaxekpedeftikoi@gmail.com
    Blog: syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr


    Αθήνα 28 Δεκεμβρίου 2021

    Επείγουσα ενημέρωση

    • Με σημερινή απόφαση (28/12) η ΑΑΔΕ παρατείνει μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022 τις συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αναδρομικά 11 μηνών(( 11 Ιουνίου 2015 έως 12 Μαΐου 2016), που χορήγησε η κυβέρνηση το 2020 στους συνταξιούχους.
    • Η Π.Ε.Σ.ΕΚ επιμένει να μη φορολογηθούν τα αναδρομικά. Είναι απαράδεκτο να χορηγεί η Κυβέρνηση άτοκα ψίχουλα μετά από μια 5ετία και να απαιτεί συμπληρωματικές τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για να πάρει πίσω πάνω από το 1/3. Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε. Θα διεκδικούμε τη μη φορολόγησή τους και θα αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθούμε.

    Για το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ
    Ο πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

    Τάσος Σταυρόπουλος Γιώργος Τριβιζάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή