ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Η «πλήρης» σύνταξη με το ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)

ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-3318632

EMAIL: syntaxekpedeftikoi@gmail.com

Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

 

                                                                                    Αθήνα   10.7.2021 

Π.Ε.Σ.ΕΚ:  Η «πλήρης»   σύνταξη  με το  ισχύον  συνταξιοδοτικό καθεστώς.

·        Πλήρης  σύνταξη   δεν υφίσταται   με το ισχύον  συνταξιοδοτικό καθεστώς.  Αυτό  που ίσχυε   στο παρελθόν,  να λαμβάνει  δηλ. ο  συνταξιούχος  με 35 συντάξιμα  χρόνια  κύρια σύνταξη(πλήρη)   το 80% του ΜΚ  εξόδου  από την υπηρεσία  Χ35/35 ,  είναι μια γλυκιά ανάμνηση  που δυστυχώς  τείνει να ξεχαστεί. 

·        Η κύρια  σύνταξη με το ν. Κατρούγκαλου διασπάται  σε Εθνική στα   384€,   με 20 χρόνια συντάξιμα και πάνω, και σε ανταποδοτική που υπολογίζεται με το Μ.Ο των μισθών  από το 2002  μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης, πολλαπλασιαζόμενο  με ένα ποσοστό  αναπλήρωσης, ανάλογα  με τα  συντάξιμα χρόνια. Η έννοια, επομένως, της πλήρους  σύνταξης  δεν  υφίσταται  πλέον.  Στα 40 χρόνια ο ν. Κατρούγκαλου  δίνει  42,80%   ποσοστό  αναπλήρωσης   και  συνεχίζει  να δίνει  μεγαλύτερα  ποσοστά και με πάνω από τα 40  συντάξιμα χρόνια μέχρι τα 48!  Ενώ ο ν.  του Βρούτση  ( ν. 4720/28.2.2020)   δίνει  στα 40  χρόνια ποσοστό  αναπλήρωσης  50%  και προβλέπει   ελάχιστη  αύξηση από 40 χρόνια και πάνω (0,5% ετησίως). Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση  του ΣΤΕ ( 4 Οκτωβρίου 2019), που έκρινε συνταγματικό το ν. Κατρούγκαλου, ο ν. Βρούτση  αυξάνει   τα ποσοστά αναπλήρωσης από 30 χρόνια και πάνω,  αλλά, όπως φαίνεται από το συνημμένο πίνακα,  η  «γενναιοδωρία»  και των  δύο  Υπουργών  Κοινωνικής  Ασφάλισης εκδηλώνεται  στα 40  χρόνια , όταν  με την ανεργία και  τη μερική απασχόληση  κανένας  στο μέλλον  δε  θα μπορεί  να συμπληρώνει  40  συντάξιμα, και  με προφανή  σκοπό  να παρατείνουν  τον εργάσιμο  βίο των εργαζομένων τουλάχιστον  μέχρι τα 40 χρόνια, «οικεία βουλήσει».

·        Με το  ν. Κατρούγκαλου  οι συντάξεις  από 13.5.2016  μειώθηκαν   20%   κατά Μ.Ο, συγκριτικά  με  τις συντάξεις του  Δεκεμβρίου  2014, όπως  είχαν διαμορφωθεί μετά   τις μειώσεις  των δύο πρώτων μνημονίων.

·        Ο ν.  Βρούτση , για να χρυσώσει  το χάπι που  δεν  κατήργησε η  Κυβέρνησή του το ν. Κατρούγκαλου,  επιχειρεί  να τον βελτιώσει  από  30 χρόνια συντάξιμα και πάνω και κυρίως  μετά τα 36   για τους λόγους που αναφέρθηκαν.

·        Παρατίθενται  τα ποσοστά  αναπλήρωσης  και των δύο  νόμων.  Μέχρι   30.6.2021   οι συντάξεις   εκδίδονται  με το ν. Κατρούγκαλου, ενώ  ο ν. Βρούτση δεν έχει  εφαρμοστεί,  παρόλο που   προβλέπεται  η εφαρμογή του   από 1.10.2019. 




2 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΛΌ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΕ 35 ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΩ ΤΟ 2022 ΘΑ ΧΆΣΩ , ΑΝ ΦΥΓΩ, ΜΕΧΡΙ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ 13% ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟ. ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ; ΤΟ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ; ΣΧΕΔΟΝ ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΜΟΥ ( ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΛΑΡΙΣΑΣ) ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ.Χατζιδάκης καμαρώνει για τις γρήγορες συντάξεις που βγάζει οι πιο πολλές όμως είναι λάθος. Κι όταν πηγαίνουμε στο Γενικό Λογιστήριο μας βλέπουν σαν ούφο.Μόνο απογοήτευση νιώθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή