ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Π.Ε.Σ.ΕΚ: Η αύξηση της προσωρινής σύνταξης σε 80% οδηγεί στην εθνική των…384€.

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)

ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-3318632

EMAIL: syntaxekpedeftikoi@gmail.com

Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                                                                                       Αθήνα   17.2.2021

    Η  αύξηση της  προσωρινής σύνταξης από 50% σε    80%    οδηγεί  στην εθνική  των…… 384€.

·         Μέχρι  τώρα  οι συνταξιούχοι   του Δημοσίου  έπαιρναν  ως προσωρινή σύνταξη το 50%  του  Μ.Κ του 2011  μείον  την κράτηση  6%  για την περίθαλψη.  Όταν  ο προηγούμενος  Υπουργός Εργασίας  εξήγγειλε  αύξηση  στις προσωρινές συντάξεις από 50%  σε 80%, η  Π.Ε.Σ.ΕΚ κράτησε  μικρό καλάθι, γιατί υπήρχε  διάταξη  που καθόριζε  ότι η προσωρινή δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της Εθνικής σύνταξης( δηλ. 384χ2= 768€). Με δεδομένο ότι η προσωρινή σύνταξη για τους εκπαιδευτικούς   κυμαίνεται    από 650 €  έως  720€,   είχαμε ανακοινώσει  ότι  προσωρινή  σύνταξη  για τους εκπαιδευτικούς δεν πρόκειται να αυξηθεί.

·         Άλλωστε, το άρθρο  115 του νέου φορολογικού νόμου (ν 4714 31.7.2020)  αναφέρεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους χορηγεί «ως προσωρινή το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.»

·         Η καθυστέρηση  των νέων συντάξεων και η εξαπάτηση των συνταξιούχων δυστυχώς συνεχίζεται. Ο νέος  Υπουργός  Εργασίας αντί να εξαγγείλει και να αποφασίσει την έκδοση  των συντάξεων  που καθυστερούν  4- 5χρόνια, εκμεταλλεύτηκε  το γεγονός ότι  περίπου 70.000   συνταξιούχοι του Ιδιωτικού τομέα δεν έπαιρναν  προσωρινή  σύνταξη  και αποφάσισε  να εξομοιώσει προς τα κάτω  όλες τις προσωρινές συντάξεις με την Εθνική σύνταξη, δηλ.   από  384 έως 360 €. Η  δήλωσή του ότι     «με αυτόν τον τρόπο, όσοι έχουν ήδη υποβάλει ή πρόκειται να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης θα έχουν ένα εισόδημα έως  την απονομή αρχικά της προσωρινής και τελικά της οριστικής σύνταξης»  δεν πείθει  κανένα γιατί η προσωρινή  σύνταξη εκδιδόταν  τον επόμενο  μήνα από την  κατάθεση των δικαιολογητικών. Γιατί  πρέπει  ο συνταξιούχος να περάσει από την Εθνική   στην προσωρινή  και γιατί   δεν  του χορηγείται  από την αρχή  η προσωρινή; Πρώτα  η  εθνική, μετά η προσωρινή,  μετά η κύρια.  «Κάποιο  λάκκο έχει η φάβα» με τα τρία  στάδια. Το τρένο  της κυβέρνησης φοβόμαστε ότι  θα σταματήσει στο πρώτο  στάδιο, στην προκαταβολή της σύνταξης,   και  θα πρέπει  οι συνταξιούχοι να «βολευτούν»  με τα  384€.  

·         Δεν  έχουμε αμφιβολία  ότι ο νέος  Υπουργός θα  συνεχίσει  την πολιτική των προκατόχων του, όλων των Κυβερνήσεων, για τη μη έκδοση των συντάξεων. Το πρόβλημα είναι πολιτικό  και όχι  γραφειοκρατικό, όπως δήλωσε ό ίδιος.    Οι ελλείψεις  υπαλλήλων, η μη  έκδοση  σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών για την έκδοση των συντάξεων,  είναι  θέμα πολιτικής ευθύνης της Κυβέρνησης  και  του  αρμόδιου Υπουργού. Τα υπόλοιπα, όπως  ο διορισμός ενός  project manager  για τη γρήγορη έκδοση των συντάξεων, είναι τροφή  για τα πρωινάδικα των ΜΜΕ, για  να εμπαίζουν τους συνταξιούχους.

·         Απαιτούμε να επιταχυνθεί η έκδοση των συντάξεων. Μέχρι  την οριστική  έκδοσής τους, να συνεχιστεί  η καταβολή  της προσωρινής σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους στο ύψος που προβλέπεται  από τους  νόμους.

 

 

                                  Για το    Δ.Σ   της     Π.Ε.Σ.ΕΚ

 

                                    Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

                                Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου