ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΑΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ 
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ). 
  ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 , 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                 
                                                                    Αθήνα   13.2.2018

             Επείγουσα    ανακοίνωση  για  τα παρανόμως   παρακρατηθέντα
                Σχετικά   με το    ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΤΕΑΔΥ)
1.     Είναι παραδεκτό  από όλους πλέον ότι   πολιτική της  κυβέρνησης  είναι η εφαρμογή των εντολών των δανειστών, της Ε.Ε και του ΔΝΤ  για τη μετατροπή  των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα.  Η τακτική που  επέλεξε η κυβέρνηση, για να έχει λιγότερες νομικές αντιδράσεις,  είναι ο επανυπολογισμός  όλων των συντάξεων , κύριων και επικουρικών, ώστε οι μειώσεις να έχουν θεσμική κατοχύρωση, για  να μην έχουν τη δυνατότητα τα δικαστήρια να κρίνουν αντισυνταγματικές τις μνημονιακές κρατήσεις   και να μην μπορούν οι συνταξιούχοι να διεκδικούν δικαστικά  την κλοπή των συντάξεών τους.  Άλλωστε   αυτό  το είχε δηλώσει  ο τότε  Υπουργός εργασίας  Κατρούγκαλος, όταν είχε  δώσει στη δημοσιότητα  το προσχέδιο του ν. 4387/2016. 
2.    Την 1.1.2016 επανυπολογίστηκαν όλες οι επικουρικές συντάξεις  με ένα μαθηματικό τύπο που έπρεπε  κάποιος  να σπάσει το κεφάλι του για να καταλάβει  με ποιο  τρόπο του  μείωσαν την επικουρική.  Η ουσία είναι ότι ο επανυπολογισμός   για κάποιους  «απορρόφησε» τις μνημονιακές κρατήσεις,  ενώ  για πολλούς  συναδέλφους οι επικουρικές μειώθηκαν  κατά πολύ,   περισσότερο από τις μέχρι  τότε περικοπές.  Σ’  άλλους συναδέλφους η μείωση  εμφανιζόταν ως προσωπική  διαφορά και δεν ήταν αντιληπτή.  Η συνολική  μείωση των επικουρικών ανήλθε σε   300.000.000  το χρόνο.
3.    Πριν   από  τον  επανυπολογισμό , εκτός των  μνημονιακών κρατήσεων, με το ν. 3986/2011 είχε επιβληθεί  σε όλες τις επικουρικές  συντάξεις η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του ΑΚΑΓΕ.   Η  εισφορά αυτή αφορά  τους συνταξιούχους που είχαν  αρχικό  ποσό  ΕΤΕΑ(πρώην ΤΕΑΔΥ), προ μνημονιακών κρατήσεων,  άνω των 300 ευρώ  και  είχαν κράτηση   υπέρ ΑΚΑΓΕ:  3%  αν η επικουρική  σύνταξή τους  ήταν  από 300,01 έως  350€  και 4%   αν ήταν από 350,10 έως 400€.  Το ποσό της σύνταξης για την πρώτη κατηγορία μετά τη παρακράτηση της εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 300€. ( ν.3896/2011, άρθρο 44).
4.    Μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, την 1.6.2016, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο πρώην ΤΕΑΔΥ   καταργήθηκε, επειδή  όλες οι επανυπολογισμένες επικουρικές συντάξεις του πρώην ΤΕΑΔΥ ήταν κάτω των 300€, αλλά το  Υπουργείο  εργασίας με  απόφασή του  επέβαλε πάλι(!) την παρακράτηση της ειδικής εισφοράς από  1.9.2016  στο αρχικό ποσό, αν και  κανένας  συνταξιούχος  του Δημοσίου δεν παίρνει με τον επανυπολογισμό  ποσό άνω των 300 €.
5.      Δηλ. αυτή  η παράνομη κράτηση αφορά συναδέλφους  που είχαν συντάξιμα από 33  έτη και άνω  και  αρχική  επικουρική  σύνταξη  άνω των 300 ευρώ.

         Σχετικά  με τις κύριες  συντάξεις:

Με το  ν.  4093/2012
·         Το  άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων,   κύριας , επικουρικών και μερισμάτων άνω των 1000€, μειώνεται από 1-1-2013 ως εξής:
α) για συνολικό ποσό σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων άνω των 1000€ και έως 1500€ μείωση 5%. Το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1000,01€
β) για ποσό από 1500,01 έως και 2000 € μείωση 10%. Το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1425,01€
·       Για τον υπολογισμό του παραπάνω αθροίσματος, το ποσό  της κύριας σύνταξης  προστίθεται στο άθροισμα αφού του αφαιρεθούν οι μειώσεις των ν. 4024/2011(μείωση  20%  για ποσό   που υπερβαίνει τα 1200 ευρώ)   και  4052/2012 (  μείωση 12% για ποσό που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ) και η εισφορά  αλληλεγγύης  3% για  συντάξεις άνω των 1400 ευρώ.
·       Μετά  τον επανυπολογισμό  της επικουρικής σύνταξης  και  τη δραματική  μείωση του  μερίσματος του ΜΤΠΥ, το άθροισμα κύριας, επικουρικής  και μερίσματος  έπεσε  κάτω από τα  1500  ευρώ  για πολλούς συναδέλφους. Και ενώ έπρεπε  το ΓΛΚ  να εφαρμόσει    το ν. 4093/2012  που προβλέπει  5%  αντί 10%  περικοπή,  συνεχίζει να μειώνει  την κύρια σύνταξη κατά 10%.
·       Σημειωτέον ότι ο ν.  4093/2012  έχει κριθεί αντισυνταγματικός  από το ΣΤΕ, αλλά η  κυβέρνηση  αρνείται  να εφαρμόσει  την απόφαση του ΣΤΕ  και συνεχίζει  την παράνομη παρακράτηση.   Επίσης  η εισφορά αλληλεγγύης  για συντάξεις άνω των 1400 ευρώ  έχει κριθεί  αντισυνταγματική  με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά   επίσης συνεχίζεται  η κράτηση
·       Η Π.Ε.Σ.ΕΚ  έχει αναφερθεί πολλές φορές  στην ουσία των περικοπών, έχει καταγγείλει όλες τις κυβερνήσεις  που ψήφισαν τα μνημόνια  και μας έχουν οδηγήσει στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών.  Με τη στάση αυτή η Π.Ε.Σ.ΕΚ προσπαθεί να  δείξει ότι μόνο ένα ενωμένο συνταξιουχικό κίνημα μπορεί να ανατρέψει συνολικά την πολιτική που εφαρμόζεται. Γι’ αυτό  έχει επιφυλάξεις για το δρόμο των δικαστικών και  νομικών διεκδικήσεων, γιατί έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση  που δε σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και δε θέλουμε να καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες.
·       Δυστυχώς  η κυβέρνηση όχι μόνο δε σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά   καταπατά η ίδια και τους νόμους  που έχει ψηφίσει  και  κλέβει ασύστολα, ακόμη και από τα κομμένα, όπως  συμβαίνει τώρα με την  κύρια  και επικουρική σύνταξη.
                                           Απαιτούμε
·       Από την κυβέρνηση και από τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ και  του ΓΛΚ , αφού πρώτα  ενημερώσουν  γραπτά τους συναδέλφους που  έχουν παράνομη  παρακράτηση, να σταματήσουν την παρακράτηση αυτή και να επιστρέψουν όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα.
·       Είναι ευνόητο  ότι πρέπει  να δοθεί άμεσα  κυβερνητική λύση, όπως συνέβη  και  με τα επιστραφέντα του ΕΟΠΥΥ.  Προς αυτή την κατεύθυνση  μαζί  με όλες τις συνταξιουχικές  οργανώσεις θα οργανώσουμε συλλαλητήριο τις επόμενες ημέρες  έξω από  το Υπουργείο Εργασίας για να δοθεί  λύση με υπουργική απόφασηΤο συνταξιουχικό  κίνημα  έχει τη δύναμη να  διεκδικήσει  τα κλεμμένα αρκεί  οι συνάδελφοι να το πιστέψουν και να κατέβουν στους δρόμους.
·       Παράλληλα ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη υποβολής  αιτήσεων για διεκδίκηση των παρανόμως παρακρατηθέντων, επειδή  η   συμπλήρωση  διετίας για την παραγραφή των διεκδικούμενων ποσών  θέλει  χρόνο ακόμη και η Π.Ε.Σ.ΕΚ θα σας ενημερώσει σχετικά.
·        Όσοι  συνάδελφοι  είχαν  επικουρική σύνταξη, προ μνημονιακών κρατήσεων, από 300 €  και πάνω, μπορούν με το ΑΦΜ  τους  να πληροφορηθούν  από το ισόγειο του ΕΤΕΑΕΠ το ύψος του  παρανόμως   παρακρατηθέντος   ποσού του ν. 3986/2011    από  1.9.2016 μέχρι σήμερα.
·       Το μέσο της νομικής διεκδίκησης  θα εξεταστεί  αφού εξαντλήσουμε όλα τα  μέσα  πίεσης προς την κυβέρνηση.  Το φαινόμενο    με τα  παρακρατηθέντα του ΕΟΠΥΥ, όταν  διάφοροι   επιτήδειοι έστειλαν χιλιάδες συναδέλφους    στα δικαστήρια με την υπόσχεση ότι  θα διεκδικήσουν δεκαπλάσιο ποσό, δεν πρέπει να επαναληφθεί.  Γι’ αυτό είμαστε πολύ επιφυλακτικοί , ιδιαίτερα για τον κλάδο των εκπαιδευτικών,  για τις νέες προσφυγές   που αφορά τον επανυπολογισμό των κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ.
·       Σχετικά  με τα παρανόμως  παρακρατηθέντα ποσά υπέρ  ΕΟΠΥΥ , που δε δόθηκαν στους κληρονόμους  αποθανόντων εκπαιδευτικών, επιμένουμε για την επιστροφή τους και θα κάνουμε παρέμβαση  να δοθεί  άμεσα λύση. 


                                                 Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

                                  Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

                               Τάσος   Σταυρόπουλος           Σταύρος  Κωστόπουλος


              14 σχόλια:

 1. συνάδελφοι, μπορεί να έχετε δίκιο, αλλά γιατί να μην κάνουμε αιτήσεις; Με δεδομένο ότι διαγράφονται μετά από 2 χρόνια οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Μόνο οι φόροι που χρωστάμε είναι εφτάψυχοι.Εμείς στην επαρχία έχουμε μια επί πλέον δυσκολία. Πρέπει ή να κατέβουμε στην Αθήνα ή να σας στείλουμε τις αιτήσεις μας και να τις κατεθέσετε εσείς σαν Δ.Σ Αν μπορείτε , να εξετάσετε και αυτή την περίπτωση. Μ.Ν Δάσκαλος. ΥΓ τα κανάλια το πρωί λενε να κάνουμε όλοι αιτήσεις ανεξάρτητα από τα συντάξιμα χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη συστήνουν να κάνουμε όλοι αιτήσεις. Για να μην παραγραφούν τα ποσά που μας χρωστάνε. Μάλιστα κάποιοι αναλαμβάνουν να κα΄νουν οι ίδιοι τις αιτήσεις με μικρή αμοιβή. Επίσης μετά την αρνητική απάντηση των ταμείων μπορούμε να κάνουμε προσφυγή στα δικαστήρια. Από Θεσσαλονίκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ρε παιδιά εδώ δεν είναι μνημονιακές δεσμεύσεις που τις βγάζουν αντισυνταγματικές τα δικαστήρια και η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις τους . Εδώ είναι παράνομα πράγματα . Αν δεν τα δώσουν κάποιοι μπορεί να πάνε φυλακή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συνάδελφοι, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον μνημονιακό νόμο που με ευλάβεια εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αλλά έχουμε να κάνουμε με παράβαση ακόμη και των μνημονιακών νόμων, δηλ, η κυβέρνηση κάνει περικοπές με τον επανυπολογισμό, βγαίνουν καινούργιες μειωμένες συντάξεις και περικόπτει ακόμη και τις νέες κομμένες χωρίς να στηρίζεται σε κανένα νόμο. Μιλάμε για καραμπινάτη κλοπή που δε δικαιολογείται με τίποτα. ΓΙ' αυτό δημοσιοποιήσαμε με την ανακοίνωσή μας την κλοπή , επιμένουμε για την επιστροφή των κλοπιμαίων και με κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Εργασίας θα απαιτούμε την επιστροφή των κλεμμένων. Είμαστε αντίθετοι σε προσφυγές για κάτι που αυτονόητα δικαιούμαστε. Η πίεση πρέπει να ασκηθεί στους δρόμους και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Ούτε η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, ούτε το ΓΛΚ μπορούν να δικαιολογήσουν την κλοπή. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Αποδίδουμε ευθύνες και στα ταμεία που όφειλαν να μας ενημερώσουν για την κλοπη και να αρνηθούν να εφαρμόσουν μία παράνομη εντολή. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς αποδεχόμαστε ότι οι υπόλοιπες μειώσεις είναι νόμιμες. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για την κατάργηση και ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής.Αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε από όλη την Ελλάδα τους συναδέλφους μας να συνωστίζονται στα δικηγορικά γραφεία για κάτι που που κανένας δεν μπορεί να το χωνέψει. Τάσος Σταυρόπουλος πρόεδρος Π.Ε.Σ.ΕΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κ. Σταυρόπουλε δεν μας έχετε ενημερώσει τι σας είπε το Ταμείο στη συνάντηση που είχατε ; Παραδεχτήκαν το λάθος τους ;

   Διαγραφή
 5. Συναδερφοι:
  Περά από τα παράνομα και τις λοβιτούρες ,που δεν μπορεί παρά να τα επιστρέψουν αφού αποκαλύφτηκαν και που είναι ψίχουλα , το σοβαρό είναι τα «νομίμως» κομμένα μέχρι τώρα και το πιο σοβαρό είναι σε πρώτη φάση να μην εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο σε μερικούς μήνες . Γι αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους και σχεδιασμός από σήμερα για κοινή δράση να τα ακυρώσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Από ότι έχω καταλάβει από όσα γράφετε επιστροφή στο επικουρικό δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί με συντάξιμο μισθό γύρο στα 1500 και αρχική επικουρική πάνω από 300 και αυτοί που δικαιούνται επιστροφή στην κυρία σύνταξη είναι όσοι έφυγαν με χρόνια υπηρεσίας ανάμεσα στα 25-30.
  ΠΕ 3 Κέρκυρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σε κάθε περίπτωση δεν εμποδίζεται ο αγώνας από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. πάρτε δάνειο 2% για
    τις επιχειρηματικές επενδύσεις, την ανακαίνιση του σπιτιού και την πληρωμή ιατρικών λογαριασμών επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο
    να κάνετε επιχειρήσεις, να ανακαινίσετε το σπίτι και να πληρώσετε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χρειάζεστε 2% αξιόπιστο δάνειο για
    επιχειρηματικές επενδύσεις, ανακαίνιση σπιτιού, αγορά αυτοκινήτου και πληρωμή ιατρικών λογαριασμών επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. λάβετε 2% αξιόπιστο δάνειο για να κάνετε επιχειρήσεις, αγοράστε σπίτι, αγοράστε σπίτι, αυτοκίνητο και πληρώστε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε selsumat@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. λάβετε 2% γνήσιο δάνειο σήμερα, επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Προσφέρω όλα τα είδη επιτοκίου δανείου @ 2
  επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή