ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ
  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ). 
  ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 , 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
   
                                
                                                                                                         Αθήνα      25.1.2017
                        Σχετικά με  την  κατ’ εξαίρεση      καταβολή     του ΕΦΑΠΑΞ
1.      Από 16  Φεβρουαρίου    2011   το ΕΦΑΠΑΞ    χορηγείται   αυστηρά με βάση   την ημερομηνία συνταξιοδότησης, χωρίς  να λαμβάνονται   υπόψη  άλλα κοινωνικά κριτήρια,   π.χ λόγοι υγείας, οικογενειακά   προβλήματα.   Το   Δ.Σ  της Π.Ε.Σ.ΕΚ , ως  προσωρινή   διοικούσα επιτροπή  τότε   είχε συμφωνήσει   με τη θέση  αυτή, αν   και πραγματικοί  και  σοβαροί  λόγοι υγείας  πολλών συναδέλφων   θα δικαιολογούσαν      ίσως  την κατά εξαίρεση   καταβολή του.   Υποστηρίξαμε τη θέση   αυτή ,  γιατί η κατά εξαίρεση  καταβολή  για λόγους υγείας  είχε γίνει   το μέσο    για ρουσφετολογική     παροχή  σε χιλιάδες συνταξιούχους,   χωρίς  να υπήρχαν    σοβαροί  λόγοι. Είχε φτάσει  μάλιστα  ανώνυμη   καταγγελία, τεκμηριωμένη όμως ,  για εκατοντάδες   γνωματεύσεις     από κρατικό   Ν/Σ που   υποχρέωνε τη διοίκηση  του   ΤΠΔΥ  να  χορηγεί   το  ΕΦΑΠΑΞ   κατ΄ εξαίρεση.
2.      Η  εκτός   σειράς  χορήγηση του ΕΦΑΠΑΞ  δεν ήταν μόνο θέμα  χρονικής προτεραιότητας, αλλά είχε σχέση και με τις δραματικές περικοπές που κάθε   χρόνο άλλαζαν και, όσοι το έπαιρναν   με μεγαλύτερη καθυστέρηση, ήταν  διπλά  ζημιωμένοι.
3.      Υπήρχαν  πολλές πιέσεις    από  τις προηγούμενες κυβερνήσεις  για   επαναφορά  της κατ’  εξαίρεση  καταβολής  του ΕΦΑΠΑΞ,  αλλά μέχρι  τώρα δεν  είχε  περάσει.
4.      Δυστυχώς  στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016, ΆΡΘΡΟ 35, ΠΑΡ.10, παρεχόταν το δικαίωμα   για  κατ’ εξαίρεση  παροχή του ΕΦΑΠΑΞ   για λόγους υγείας.   Η  διοίκηση του  ταμείου  με πρόταση του προέδρου, διορισμένου από την κυβέρνηση,  και με τη σύμφωνη  γνώμη  των  εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ,    αποφάσισε τον  Δεκέμβρη του 2016,   την κατ’ εξαίρεση  παροχή του ΕΦΑΠΑΞ. Και όπως  αναμενόταν  η απόφαση  αυτή  έγινε  το πρόσχημα  για την καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ  σε   συνταξιούχους  χωρίς να πληρούν  τα κριτήρια του νόμου. Έτσι   χορηγήθηκαν ΕΦΑΠΑΞ με τη δικαιολογία  ότι είχαν πάρει  δάνειο, ή ότι επρόκειτο   να  κάνουν εγχείρηση  μηνίσκου(!),  λες και δεν υπάρχουν   χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι που  χρωστάνε   δάνεια  και  έχουν  πολλές  ανάγκες να καλύψουν.
5.      Το    Δ.Σ   της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  καταγγέλλει  τη ρουσφετολογική    παροχή του ΕΦΑΠΑΞ   σε   εκατοντάδες  συνταξιούχους,  και απαιτεί   από τη  διοίκηση του ταμείου  την ακύρωση της απόφασης .Το    Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ δικαιώθηκε  για τη θέση  που είχε  μέχρι τώρα  ότι    με τη ρύθμιση αυτή ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου  για   ρουσφετολογικές παροχές.  Οι λόγοι υγείας  και η «κοινωνική ευαισθησία που προβάλλεται»   είναι το πρόσχημα   για την παροχή του ΕΦΑΠΑΞ  σε  χιλιάδες   άλλους   δικαιούχους, χωρίς   να  πληρούν  τα κριτήρια  υγείας, όπως   γινόταν στο παρελθόν.  
6.       Αφού  η σημερινή κυβέρνηση  ψήφισε   νέα περικοπή  του ΕΦΑΠΑΞ  50%   από   38.2%, με το νέο ασφαλιστικό ν.4387/2016,  αφού   επέβαλε νέα  περικοπή του μερίσματος του ΜΤΠΥ  κατά 42% το 2016,  αφού ετοιμάζεται  να επανυπολογίσει  τις  συντάξεις,  για να περικόψει με την πρώτη ευκαιρία την προσωπική διαφορά,  έρχεται  να καταργήσει  την   κατά σειρά παροχή  του ΕΦΑΠΑΞ,  για να εφαρμόσει  την πολιτική του ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ και του  γρηγορόσημου. Είναι  ευνόητο ότι  πολιτική  ρουσφετιού  θέτει   σε δεύτερη  μοίρα  τις  νέες  περικοπές   του ΕΦΑΠΑΞ  από την παρούσα  κυβέρνηση  και  το αίτημα της Π.Ε.Σ.ΕΚ και όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων για επαναφορά του Εφάπαξ στα προ του 2010 επίπεδα, που   εξακολουθεί να ισχύει  και παραμένει στις διεκδικήσεις μας.
7.       Το   Δ.Σ   της Π.Ε.Σ.ΕΚ  θα  συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ, για να ενημερώσει τους συναδέλφους  και για το ΕΦΑΠΑΞ και   για τις   νέες περικοπές στους μισθούς και συντάξεις που διαπραγματεύεται   η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Στη   Γ.Σ  θα  κληθούν   οι εκπρόσωποι  της ΑΔΕΔΥ στο ΤΠΔΥ  και   εκπρόσωπος  του ΤΠΔΥ.

                                
                                                                                    Για το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ
                                                                                    Ο πρόεδρος                         Η  Γ. Γραμματέας

                                                   Τάσος  Σταυρόπουλος                     Ροζίτα Σουραή                              Ροζίτα    Σουραή                                                                                  7 σχόλια:

 1. Αγαπητοί συνάδελφοι του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Ε.Κ.
  Είναι πολύ σωστά όλα αυτά που αναφέρετε .Όμως,ξέρετε , όλοι εμείς οι κατοικούντες εκτός των κέντρων λήψης των αποφάσεων έχουμε ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα στην ενημέρωσή μας ,σχετικά με τη σειρά μας στην λίστα αναμονής του ΤΠΔΥ για τη χορηγηση του εφάπαξ.
  Θεωρώ λοιπόν πολύ χρήσιμο , άν μπορούσατε , να πιέσετε το ΤΠΔΥ ,να ανακοινώσει στο δικό του site , τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων χορήγησης εφάπαξ ,που βρίσκονται στη λίστα αναμονής ΑΝΑ ΜΗΝΑ .Δηλαδή πόσες αιτήσεις πήραν πρωτόκολλο στο ΤΠΔΥ
  -τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του 2015
  -το ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2015
  -το ΜΑΡΤΙΟ του 2015
  -τον ΑΠΡΙΛΙΟ του 2015
  κ.ο.κ.
  Έτσι ,νομίζω,ο καθένας που περιμένει εφάπαξ ,θα γνωρίζει στο περίπου πότε θα έρθει η σειρά του για να πληρωθεί ,εφόσον βέβαια ξέρει την ημερομηνία που
  πρωτοκολλήθηκε η πράξη συνταξιοδότησης του.

  Σας ευχαριστώ πολύ. -ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΕΜΠΟΣ - ΦΥΣΙΚΟΣ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. έχετε δίκιο, αν και υπάρχουν δυσκολίες, επειδή η πολιτεία κατακρατεί τα αποθεματικά του ταμείου, πάνω από 700.000.000 ευρώ είναι στην Τ.Ε και δεν τα αποδίδει, ούτε ανακοινώνει από πριν ποια πολιτική θα ακολουθήσει ως προς την πληρωμή του ΕΦΑΠΑΞ. Πάντως θα κάνουμε μια προσπάθεια και μέσω του site θα ακολουθήσει κάποια ενημέρωση.Τάσος Σταυρόπουλος πρόεδρος Π.Ε.Σ.ΕΚ

   Διαγραφή
 2. Δυστυχώς έτσι είναι συνάδελφοι... συμφωνήσατε και εσείς να καταργηθεί μια μικρή πρόταξη που υπήρχε στις αιτήσεις εντός του έτους στους συναδέλφους πολύτεκνους γονείς και τους βάλατε στην ουρά και ας έχουν ακόμη και 7 , 10 παιδιά άνεργα, ανήλικα κλπ..., ενώ για άλλους αφήσατε παράθυρα ή μήπως είχατε ¨μαϊμού¨ τέτοια δικαιολογητικά;.
  Έτσι έχουμε τέτοιες περιπτώσεις από αρχές του 2014 που ακόμη περιμένουν!.. Τι άλλο να πούμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ συνάδελφε Μανώλη ,
   επικαλούμενος την συναδελφική ιδιότητα ,επίτρεψέ μου να εκφράσω μία κάπως αιρετική άποψη.
   Το εφάπαξ ΔΕΝ είναι μία κοινωνική παροχή. Είναι ένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ κάθε υπαλλήλου ,που το αναμένει ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ,όταν συνταξιοδοτηθεί.Η πολιτεία για τους πολυτέκνους ορθώς έχει θεσπίσει προνόμια ,και ενδεχομένως πρέπει να προχωρήσει και σε άλλα.
   Άν κατάλαβα καλά ,εσύ είσαι της άποψης, ότι όποιος συνταξιούχος δεν έκανε οικογένεια ή δεν του έδωσε ο ΘΕΟΣ παιδιά ,πρέπει να πάρει εφάπαξ τελευταίος από όλους . Άν είναι δυνατόν !!!!!
   Στη δεκαετία του 80 θυμάμαι ότι , στην επετηρίδα διορισμού των καθηγητών προτάσσονταν οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων , σε κάθε έτος .Έτσι άνεργος γείτονάς μου Μαθηματικός ,με άνεργο σύζυγο και δύο παιδάκια ,διορίστηκε τρία χρόνια μετά από γνωστό μου Μαθηματικό ,ελεύθερο ,παιδί οικογενείας τεσσάρων ενηλίκων και επαγγελματικά αποκατεστημένων τέκνων ,μολονότι ο πρώτος συνάδελφος είχε πάρει πτυχίο πριν τον δεύτερο ! Αυτό συνάδελφε Μανώλη είναι ,κατά τα λεγόμενά σου ,κοινωνικά δίκαιο ? ( !!!!! )

   Διαγραφή
 3. Συνάδελφε, εμείς ως Π.Ε.Σ.ΕΚ δε νομοθετούμε. Αρχή μας είναι να υπερασπιζόμαστε όλους τους συναδέλφους απέναντι σε ένα κράτος που δε σεβάστηκε και δε σέβεται το μόχθο χιλιάδων συνταξιούχων εκπαιδευτικών που έδωσαν την ψυχή τους μέσα στην τάξη με την κιμωλία στο χέρι και δε συμβιβάστηκαν. Στο προκείμενο: Αν η πολιτεία ήθελε να θεσπίσει κριτήρια για σοβαρούς λόγους υγείας ή άλλα κοινωνικά κριτήρια, θα μπορούσε να το κάνει. Αλλά δεν ήθελε αυτό. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να βρει τρόπους να εξυπηρετήσει ημέτερους. Και αυτό πέτυχε. Με το πρόσχημα ότι εξυπηρετεί- βοηθάει βαριά ασθενείς, έδωσε το ΕΦΑΠΑΞ σε συνταξιούχους χωρίς κανένα δικαιολογητικό, εκτός αν εναι επαρκής αιτιολογία ότι" προτίθεμαι να κάνω εγχείρηση μηνίσκου, ότι έχω δάνειο" λες και δεν υπάρχουν χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι που έχουν πάρει δάνειο στεγαστικό. Εν ολίγοις: Η κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι ανακουφίζει βαριά ασθενείς, βρήκε την ευκαιρία να κάνει τα ρουσφέτια της. Ο διορισμένος από την κυβεέρνηση πρόεδρος υπέγραψε τα ΕΦΑΠΑΞ και τα έδωσε όπου ήθελε. Επειδή το παιγνίδι είχε ξαναπαιχτεί και δεν είμαστε αφελείς, δε θέλαμε να ανοίξει το παράθυρο αυτό. Και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. όλοι έχουν ανάγκες στις σημερινές συνθήκες. Εκατοντάδες συνάδελφοι τηλεφώνησαν και διαμαρτύρονται γι' αυτό που έγινε. Και μια λεπτομέρεια που τα λέει όλα: Κανείς από το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Δ.Σ του ΤΠΔΥ, η απόφαση δεν αναρτήθηκε για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, και το ίδιο το ΤΠΔΥ δεν ανακοίνωσε με τι κριτήρια ΄καταπάτησε την προτεραιότητα.Τέλος οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ στο ΤΠΔΥ δεν ενημέρωσαν την Π.Ε.Σ.ΕΚ για την ψήφο τους στο Δ.Σ του ΤΠΔΥ, ούτε έκαναν έλεγχο, ως όφειλαν, για τη ρουσφετολογία που ακολούθησε. Εμείς ως Δ.Σ ενημερωθήκαμε από τον τύπο, όταν το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις. Θα θέλατε να είχαμε συνεργήσει και εμείς σε αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση του ταμείου πρόνοιας; Τάσος Σταυρόπουλος πρόεδρος Π.Ε.Σ.ΕΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Διαβάστε για όσους εκπλήσσονται την ‘ θεωρητική ερμηνεία του σχετικού’:
  Μιλώντας στο iefimerida ο γνωστός κύριος Ζουράρις ένας από τους 153 που ψηφίζουν ότι τους βαζουν μπροστα τους !!!! εξήγησε:
  «Όσο αναπνέει ο άνθρωπος, θα υπάρχει το ρουσφέτι. Όμως, για την αριστερά, το ρουσφέτι έχει μια ηθική και αριστοτελική διάσταση. Γιατί από το χρησιμοποιείται για να βοηθηθεί το ατομικό, και αυτό που χρειάζεται στήριξη. Γι' αυτό για μας το ρουσφέτι έχει θετικό πρόσημο και είναι ηθικό πλεονέκτημα. Γιατί χρησιμοποιούμε την εξουσία για να βοηθήσουμε, όχι μόνο το γενικό, αλλά και ατομικά αναξιοπαθούντες που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή» Και επέμεινε: «Για μας το ρουσφέτι έχει θετικό πρόσημο και είναι το ηθικό μας πλεονέκτημα».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συνάδελφοι της ΠΕΣΕΚ, αν ο Ζουράρις, υπουργός παιδείας, εκφράζεται έτσι για το ρουσφέτι, δεν έχει κανένα νόημα να κάνετε ανακοινώσεις.Αν οι αριστεροί, τρόπος του λέγειν, λένε χωρίς ντροπή, ότι το ρουσφέτι για τους αριστερούς έχει θετικό πρόσημα, ή πρέπει να γίνουμε Χεζμπολάχ ή να επιστρέψουμε στην εποχή της δουλείας. Δυστυχώς δε βλέπω ίχνη ελπίδας.

  συνάδελφος απο ΜΥΤΙΛΗΝΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή