ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΕΑ (ΤΕΑΔΥ)




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ  (ΟΛΜΕ)
ΑΘΗΝΑ    ΤΚ:10563
ΤΗΛ: 210 3230073
          210 3236544
Email : syntaxekpedeftikoi@gmail.com      
Blog :  syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
                                                                                        Αθήνα   16.5.2015

Η θέση της Π.Ε.Σ.ΕΚ για την εκποίηση  των αποθεματικών του ΕΤΕΑ

·         Το  ΕΤΕΑ ( Ενιαίο  Ταμείο  Επικουρικής Ασφάλισης), σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου (  Σάββατο  16/5)   έχει  έλλειμμα  ρευστότητας  για το μήνα Ιούνιο   100.000.000  ευρώ  και δεν μπορεί  να καταβάλει  την επικουρική σύνταξη  του μηνός Ιουνίου. Η πρόταση του  Υπουργού  κοινωνικών υπηρεσιών προς  το  νέο Δ.Σ  του ταμείου  για  ξεπούλημα  ενός ομολόγου από τα αποθεματικά του,  που  λήγει το 2032, με ζημιά  25%, είναι όχι μόνο   ζημιογόνος για το ταμείο, αλλά και   καταστροφική.
·         Μετά το PSI  του  Μαρτίου 2012,  δηλ.  την κλοπή  13 δις  από τα ασφαλιστικά ταμεία,   υποχρεώθηκαν τα ταμεία να καταθέσουν υποχρεωτικά  στην Τράπεζα της Ελλάδας τα υπόλοιπα  διαθέσιμα. Από αυτά το 80%  η Τράπεζα της Ελλάδας  τα μετέτρεψε  σε υποχρεωτικά ομόλογα με λήξη το 2032 και άφησε μόνο το υπόλοιπο 20%,  για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το μεγαλύτερο κούρεμα,  δηλ. τη μεγαλύτερη καταστροφή, υπέστη το ΤΕΑΔΥ  που τώρα συμμετέχει  στο ΕΤΕΑ.
·         Και ενώ το  κράτος  έχει διαχρονικά  ασελγήσει πάνω στα επικουρικά ταμεία  και οφείλει να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα τους, όχι μόνο  δεν καλύπτει το  έλλειμμα του ταμείου,  αλλά μέσω του νέου Δ.Σ  προτείνει  αντί πινακίου φακής το ξεπούλημα των τελευταίων αποθεματικών του με την  έντεχνη διαρροή ότι η άλλη λύση  θα είναι η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού  ελλείμματος,  που δεν έχει καταργηθεί  και προβλέπει κάθε τρίμηνο  μειώσεις στις επικουρικές  συντάξεις, για να καλύπτονται  τα ελλείμματα. Στην ουσία ο εξαναγκασμός των ταμείων στο ξεπούλημα της περιουσίας τους με τεράστια ζημιά είναι έμμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
·         Απαιτούμε επιστροφή  των κλεμμένων  και  κάλυψη των ελλειμμάτων  από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εγγύηση της βιωσιμότητας του ταμείου από το κράτος και κατάργηση της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, για να μην πλανάται ως δαμόκλειος σπάθη  πάνω από τη σύνταξή μας. Να σταματήσει επί τέλους η κοροϊδία. Να μην ενδώσει η κυβέρνηση στις πιέσεις εκείνων, ντόπιων και ξένων, που είναι υπεύθυνοι για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος  και χρησιμοποιούν  τα ελλείμματα , για να περικόπτουν κάθε φορά τις συντάξεις μας  και να διαιωνίζουν τη λιτότητα. Και το χειρότερο, να παρουσιάζουν τη «λύση» τους ως μονόδρομο  και εμείς να αποδεχόμαστε  τις  αστείες δικαιολογίες με τη βοήθεια που προσφέρουν με αγαλλίαση οι πρωινές εκπομπές των ΜΜΕ. Η εκποίηση του  ομολόγου  κάτω  από πιεστικές συνθήκες σημαίνει  ότι το επόμενο βήμα είναι  θα  η μείωση συντάξεων. 
·         Δευτέρα  μεσημέρι, ώρα 13.00, το Δ.Σ  του ΕΤΕΑ  αποφασίζει  την εκποίηση του ομολόγου. Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ  καλεί  τους εκπροσώπους  των εργαζομένων  και των συνταξιούχων που συμμετέχουν  στο   Δ.Σ  του ταμείου να μην επιτρέψουν να γίνει δεκτή η εκποίηση του ομολόγου, ούτε να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους μια τόσο  αντεργατική  και καταστροφική  επιλογή.  Καλεί  επίσης τη νέα διοίκηση του ταμείου, που  προέρχεται από το  συνδικαλιστικό  κίνημα, να μην υλοποιήσει  την  κυβερνητική  απόφαση  ξεπουλήματος του ομολόγου.
·         Συνάδελφοι  συνταξιούχοι  και εργαζόμενοι,  δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές των εξελίξεων. Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση. Καλούμε όλες  τις συνταξιουχικές οργανώσεις,  τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια  σωματεία   σε σύσκεψη  με συντονισμό και πρόσκληση της ΑΔΕΔΥ.  Το  αργότερο  μέχρι Τετάρτη μεσημέρι  η σύσκεψη πρέπει να γίνει και να παρθούν αποφάσεις για  δυναμικές  κινητοποιήσεις  και για συγκέντρωση  διαμαρτυρίας    στο  Υπουργείο Κοινωνικών υπηρεσιών (Σταδίου  27)  την ίδια ημέρα. 
·         Αν δεν υπάρχουν  πράγματι  χρήματα για τους συνταξιούχους,  η  κυβέρνηση  δε θα πλήρωνε πρώτα  τους  δανειστές  «  πλήρως  και έγκαιρα».

                                 Για το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ
                  Ο   Πρόεδρος                               Η   Γ. Γραμματέας
               Τάσος  Σταυρόπουλος                       Πόπη   Μαζοκόπου




1 σχόλιο:

  1. επειδή είμαι 80 χρονών, ποιοι μου παρέτειναν τη ζωή, για να συμμετάσχω και εγώ το 2032 στην εξόφληση του ομολόγου; Υποπτεύομαι ότι περιμένουν ένα αδιέξοδο των ταμείων, για να φάνε με δημοπρασία αντί ενός αναδρομικού ΤΕΑΔΥ κάθε ομόλογο, δηλ. 2000€ περίπου ΄με 1000 μονάδες ενός Γερμανικού νομίσματος τότε. Πάντως ευχαριστώ αυτούς που με σκεφθήκανε και βάλανε το ομόλογο να εξοφληθεί το 2032 ! Για μένα το κάνανε. 19 χρόνια συνταξιούχος Γυμνασιάρχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή