ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Εξαπάτηση χωρίς «αιδώ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                                                                  Αθήνα    30.7.2020

     Τα   αναδρομικά των συνταξιούχων:  Εξαπάτηση χωρίς  «αιδώ»

·        Όταν  εκδόθηκε η πρόσφατη απόφαση  της Ολομέλειας του ΣΤΕ  (  1439-1443/2020), η οποία  νομιμοποίησε  τις περικοπές  των Κουτρουμάνη –Βρούτση( ν.4051/2012  και   4093/2012) και επέστρεφε   αναδρομικά μόνο  11 μηνών,    πάλι κρατούσαμε μικρό καλάθι, παρόλο που διάφοροι  Υπουργοί διατυμπάνιζαν στα κανάλια  ότι η κυβέρνηση  θα σεβόταν  τις δικαστικές  αποφάσεις. Είχαμε  πικρή πείρα, γιατί στο παρελθόν  όλες οι κυβερνήσεις  επικαλούνταν  τις «δημοσιονομικές» δυσχέρειες και  δεν  εφάρμοζαν  αποφάσεις   που «ξέφευγαν»  από τα καθιερωμένα  και ήταν   ευνοϊκές για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ή  χρησιμοποιούσαν νομικά τερτίπια  που ίδιες είχαν  ψηφίσει, μέχρι να ανατραπούν  οι αποφάσεις αυτές  με νεότερες.
·        Οι συνεχείς  διαβεβαιώσεις  των υπουργών της κυβέρνησης  Μητσοτάκη  ότι θα σεβαστούν   τις δικαστικές αποφάσεις είχαν  δημιουργήσει ψευδαισθήσεις  ότι  η κυβέρνηση μπορούσε τουλάχιστον  να ικανοποιήσει   ένα ελάχιστο   από τα κλεμμένα   των μνημονίων, αφού  απαλλάχθηκε   από τις αναδρομικές διεκδικήσεις  80 μηνών, μετά την απόφαση  του ΣΤΕ  ότι η σφαγή των συντάξεων με το ν. Κατρούγκαλου  ήταν συνταγματική.  Το  κόστος των αναδρομικών  11 μηνών,  συγκριτικά με αυτά  που μας  είχαν κατακλέψει ήταν πολύ μικρό. 
·        Αποδείχθηκε  ότι  η κοροϊδία   δεν έχει όρια.  Όχι  μόνο  δεν επιστρέφουν  όλα τα αναδρομικά των 11 μηνών, αλλά ούτε καν  τήρησαν  τις τηλεοπτικές υποσχέσεις  τους ότι  θα  χορηγήσουν τα ψίχουλα που δίνουν  σε όλους ανεξαιρέτως  τους συνταξιούχους. Η απόφαση  της κυβέρνησης  είναι  προσβολή πρώτα- πρώτα για τους   χαμηλοσυνταξιούχους: Οι συνταξιούχοι  του ΟΓΑ των   360€,  του ΙΚΑ  των   300 και 400, των οποίων κόπηκε το   ΕΚΑΣ,  οι συνταξιούχοι που  είχαν  σύνταξη  κάτω από 1000 ευρώ,   δεν παίρνουν τίποτα.  Δηλ.   η κυβέρνηση  εξαιρεί περίπου 1.000.000  συνταξιούχους από τα ψίχουλα που δίνει. Γιατί   οι περικοπές των επικουρικών  και των δώρων   11 μηνών    δε συμπεριλαμβάνονται στα αναδρομικά που επιστρέφει η κυβέρνηση.   Και οι χαμηλοσυνταξιούχοι   περίμεναν   αναδρομικά μόνο  από τα  δώρα και την επικουρική σύνταξη.  Και, όταν η εκτελεστική εξουσία με θράσος  νομοθετεί  ότι «αποσβέννυνται»   από δω και πέρα  με την καταβολή των εν λόγω ποσών  οι αξιώσεις των υπόλοιπων συνταξιούχων  για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του Ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016),  τι νόημα έχει να συζητάμε για τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Σημειωτέον  από τα  4 δις. €  που ήταν τα αναδρομικά  11 μηνών, αυτά  που επιστρέφει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, ανέρχονται σε 900 εκατ.€.
·         Για μια ακόμη  φορά θα γίνουμε  ενοχλητικοί,  αν για πολλοστή φορά τονίσουμε ότι  οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων  δεν κρίνονται  στις δικαστικές αίθουσες  και στα δικηγορικά γραφεία, αλλά στους δρόμους. Οι αποφάσεις  των δικαστηρίων  είναι παίγνιο   στα χέρια των κυβερνήσεων και  χρησιμοποιούνται, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Η απόφαση   του ΣΤΕ  του Ιουνίου του 2015  που δικαίωσε όλους τους συνταξιούχους, πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων  από την  τότε  κυβέρνηση  Σύριζα και δεν ειπώθηκε  τίποτα στη Βουλή από τους διαπρύσιους κήρυκες του σεβασμού των αποφάσεων των δικαστηρίων, κατά τη συζήτηση  της  σχετικής  τροπολογίας.
·         Το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  αισθάνεται  την υποχρέωση να καλέσει      όλους τους συνταξιούχους  εκπαιδευτικούς να κλείσουν τα αυτιά τους  στις    σειρήνες για νέες  προσφυγές που ετοιμάζουν   τα μεγαλο-δικηγορικά γραφεία. Στο   παιγνίδι  αυτό  είναι  και οι όψιμοι  συνδικαλιστές  που τηλεοπτικά  καλλιεργούσαν  «ελπίδες»  ότι ο ν. Κατρούγκαλου  θα κριθεί  αντισυνταγματικός  από το ΣΤΕ, ο νόμος δηλ. που θωράκισε θεσμικά όλες τις περικοπές των μνημονίων  και  «επισημοποίησε»  την πολιτική της Ε.Ε και ΔΝΤ  στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.  Η  καλλιέργεια   φρούδων   ελπίδων  ότι  τα δικαστήρια  θα ανατρέψουν  τις μνημονιακές πολιτικές   όλων των κυβερνήσεων  δεν είναι  ευθύνη  μόνο των δικηγορικών γραφείων , αλλά  πρωτίστως ευθύνη της εκάστοτε  κυβέρνησης που υποκριτικά διατυμπανίζει  ότι θα …σεβαστεί  τις δικαστικές  αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι   ψέματα τελείωσαν. Αρκετά χρόνια κράτησε το παραμύθι.
·         Συνάδελφοι    συνταξιούχοι,  ο δρόμος  δεν έχει μόνο τη δική του ιστορία, έχει και τη δική μας. Με τις συχνές πορείες  μας   αναγκάσαμε την κυβέρνηση  Σύριζα να  μην περικόψει  την προσωπική διαφορά.   Με  νέες  πορείες θα αναγκάσουμε  την κυβέρνηση  Μητσοτάκη να σταθεί με προσοχή  έξω από το Πρωθυπουργικό γραφείο, μπροστά στους απόμαχους της δουλειάς, όχι όμως και  των αγώνων.  Και  γρήγορα  θα καταλάβει  ότι δεν μπορεί να μας  εμπαίζει.
                                           Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

                                     Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

                              Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης

5 σχόλια:

  1. Μπορεί να έχετε δίκιο για τα δικαστήρια, αλλά πως δικαιολογείτε εσείς,η ΠΕΣΕΚ, την εμμονή των δικηγόρων να κάνουμε νέες αγωγές. Και εμείς στην επαρχία ποιους θέλετε να ακούσαμε; Έχουμε κουραστεί. Αλλά όταν σε παίρνουν στο σταθερό, στο κινητό τηλέφωνο, μέχρι και την πεθερά μου πήραν 89 χρονών, συντ. του ΟΓΑ να κάνει αγωγή για τα δώρα, εμείς τι θέλετε να κάνουμε. όταν εδώ στο Ηράκλειο και στα Χανιά κάνουν όλοι αγωγές, πέστε μου πως να μείνεις απέξω. Όταν η γυναίκα σου κάθε βράδυ έχει ανταπόκριση ποιοι έκαναν αγωγή και σου αραδιάζει όλες τις φίλες της που έκαναν αγωγή. Κάτι άλλο πρέπει να σκεφθείτε. Ίσως να καταγγείλετε τους δικηγόρους. λέω μια γνώμη, γιατί οι πιέσεις στο καφενείο για τα αναδρομικά είναι αφόρητες. Συγχωρέστε με, είπα τον πόνο μου, γιατί μας δουλεύουν όλοι. ΣΥΝΤ. δάσκαλος Ηράκλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω να μην σας διαφεύγει την προσοχή, συνάδελφοι του διοικ. συμβουλίου της πεσεκ, ότι οι γνωστοί δικηγόροι των Αθηνών στα κανάλια στην πρωινή εκπομπή λένε ότι καλό είναι να κάνουμε αγωγές για τα δώρα και τις περικοπές στην επικουρική. Γι' αυτό καταλαβαίνω απόλυτα τον συνάδελφο από τη Κρήτη για τις πιέσεις που δέχονται από τους δικηγόρους. Παίρνω το θάρρος να προτείνω μια ανακοίνωση που να αναφέρετε ότι είναι χαμένος χρόνος και στοιχίζουν στην τσέπη μας οι προσφυγές. Η σύζυγός μου δασκάλα υπηρετεί ακόμη και όταν τόλμησε να μην κάνει αγωγή για τα δώρα την προηγούμενη χρονιά, έπεσαν να την φάνε με τη δικαιολογία ότι χαρίζει στο κράτος τα δώρα που δικαιούται. Και έτσι έκανε αγωγή, αλλά τώρα κανένας δε μιλάει.Εύχομαι να βρείτε κάποια λύση πειστική. Γ.Κ Δράμα, 4/8/2020. Υ.Γ Να μην ξεχνάτε και την ερμαφρόδιτη στάση των υπουργών, τι σημαίνει θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ποιος κοροϊδεύει ποιόν. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι συνταξιούχος από 1.9.2018 και δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή μου. Ειπώθηκε στην TV ότι η προσωρινή θα αυξηθεί από 50% σε 80%. Υπάρχει περίπτωση να έχει αναδρομική ισχύ και για μας που περιμένουμε 2 χρόνια να δούμε την οριστική σύνταξη και πότε θα εφαρμοστεί. Είχα τηλεφωνήσει προ 10ημέρου στο γραφείο σας αλλά κάποιος από την ΠΕΣΕΚ δεν ήταν αισιόδοξος . Υπάρχει κάτι νεότερο. Βλέπετε κυνηγάμε και τα ψίχουλα. Δάσκαλος με άνεργη γυναίκα και 2 άνεργα τέκνα από Άρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Πράγματι, σε κάποιους συναδέλφους που τηλεφώνησαν στην Π.Ε.Σ.ΕΚ είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για την αύξηση της προσωρινής σύνταξης από 50% σε 80%. Γιατί οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι ΔΥ παίρνουν ως προσωρινή σύνταξη το 50% του ΜΚ του Οκτωβρίου του2011, αφού αφαιρεθεί το 6% για τη υγεία και αν προκύπτει φόρος, εφόσον σε ετήσια βάση το άθροισμα της προσωρινής σύνταξης υπερβαίνει το αφορολόγητο. Αυτή η προσωρινή κυμαίνεται από 650 έως 720€ περίπου. Επειδή υπάρχει διάταξη ότι η προσωρινή δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της Εθνικής σύνταξης( δηλ. 384χ2= 768€) , ήταν αδύνατο να αυξηθεί η προσωρινή σύνταξη των εκπαιδευτικών κατά 30%. Γι’ αυτό είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για αύξηση της προσωρινής.
      2. Με την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου (ν 4714 31.7.2020) μάλλον ξεκαθαρίζει το τοπίο, γιατί στο άρθρο 115 αναφέρεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους χορηγεί «ως προσωρινή το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, οποτεδήποτε και αν καταβλήθηκαν, διά του δώδεκα (12)».
      3. Προσωρινή με βάση τις αποδοχές των 12 μηνών πριν τη συνταξιοδότηση, έπαιρναν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και όχι Δ.Υ. Αν προκύψει κάτι διαφορετικό, η Π.Ε.Σ.ΕΚ θα ενημερώσει όλους τους συναδέλφους.

      Διαγραφή
  4. Απλά για πληροφόρηση δική σας , της πεσεκ, ο γνωστός εργατολόγος κ. Μπούρλος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ, την Τρίτη 11 Αυγούστου , είπε ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί και αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, για να αυξηθεί η προσωρινή σύνταξη από 50% σε 80%. Δεν είπε λέξη για τις δικές σας επιφυλάξεις. Δεν ισχυρίζομαι ότι κάνετε λάθος. Για να το ψάξετε μήπως έχουμε κάποια ελπίδα. Συναδελφικά από Άρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή