ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
           
                                                                                      Αθήνα   17  ΦΕΒΡ.  2019
              Ενημερωτικό   σημείωμα για τις  δικαστικές προσφυγές
1.   Στην  Ολομέλεια του   ΣΤΕ    συζητήθηκε στις  1 .2.2019 (   πιθανή απόφαση μετά  3μηνο)  η προσφυγή για την κατάργηση  των δώρων  από το 2013  και την επιστροφή των αναδρομικών κρατήσεων των εν ενεργεία  Δ.Υ.  Με αφορμή  τη συζήτηση αυτή  η νομική σύμβουλος   της ΑΔΕΔΥ  πρότεινε  να κάνουν αγωγές  600.000  Δ. Υ, προτού εκδοθεί  η απόφαση του ΣΤΕ, για να έχει αναδρομική ισχύ η διεκδίκηση των δώρων και των αναδρομικών.  Με ευθύνη της ΑΔΕΔΥ  που υιοθέτησε    πρόταση  της νομικής συμβούλου  δεκάδες χιλιάδες  Δ.Υ τρέχουν στα δικηγορικά γραφεία. Μετά  τις  εξελίξεις αυτές, όπως ήταν φυσικό,  χιλιάδες συνταξιούχοι καταφεύγουν στα δικηγορικά γραφεία  με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να επιστρέψει τις μνημονιακές κρατήσεις από 1.1.2013   με βάση τους νόμους 4051/2012  και 4093/2012   και τα δώρα συνολικού ύψους  800(400+200+200)   ευρώ το χρόνο.
2. Οι ευθύνες  των συνδικαλιστικών σωματείων των Δ.Υ  και ιδιαίτερα της ΑΔΕΔΥ  είναι μεγάλες  γι’ αυτό  που εκτυλίσσεται  αυτές τις ημέρες  στα δικηγορικά γραφεία. Η  Π.Ε.Σ.ΕΚ έχει  ενημερώσει τα μέλη της ότι,   αν και το ΣΤΕ έχει αποφασίσει (απ. 2287-2290/2015)  ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων  και η κατάργηση  των δώρων  για τους συνταξιούχους  ,    από 1.1.2013,  αν και έχει  διατάξει  την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων  στα επίπεδα   του 2012χωρίς προηγούμενη  προσφυγή στα δικαστήρια, η κυβέρνηση όχι μόνο  δεν εφαρμόζει  τις αποφάσεις  των δικαστηρίων ,  αλλά έχει ψηφίσει και νόμο ότι δε δεσμεύεται να εφαρμόζει  τις αποφάσεις  των Ανωτάτων Δικαστηρίων ,  που είναι συνταγματική  της   υποχρέωση. Πρόσφατα μάλιστα  το ΑΕΔ (Ανώτατο  Ειδικό Δικαστήριο)  με τις  αποφάσεις του,  1-4/2018,   αποσύνδεσε το ισόβιο δικαίωμα των συνταξιούχων  για τα δώρα και  επίδομα άδειας  από το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), ενώ  η κυβέρνηση   συνεχίζει να ισχυρίζεται  ότι  ο ν. Κατρούγκαλου   δεν προβλέπει  δώρα  και επίδομα αδείας.
3.   Είμαστε  ξεκάθαροι   στο θέμα των δικαστικών προσφυγών και διεκδικήσεων: Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ανατρέψουν τα μνημόνια και τις μνημονιακές περικοπές. Μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων και συνταξιούχων και κάτω από την πίεση  της λαϊκής οργής μπορεί να ανατραπεί  η αντιλαϊκή  πολιτική. Τα ίδια δικαστήρια   στο παρελθόν έκριναν συνταγματικές τις μνημονιακές  κρατήσεις και τα δώρα μέχρι το  2012,  γιατί   έλαβαν υπόψη τους τις δημοσιονομικές  δυσκολίες του κράτους, τα ίδια δικαστήρια έχουν  κρίνει παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων, τα ίδια  δικαστήρια μας έχουν δικαιώσει  για τις μνημονιακές κρατήσεις από το 2013, αλλά οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν την πολιτική τους,  χωρίς να δεσμεύονται από τις αποφάσεις τους.  Για τα 176   ευρώ  είχαμε  δικαιωθεί και από τα Εφετεία,  αλλά το κράτος  βρήκε τον τρόπο   να μην εφαρμόσει  καμία απόφαση. Με πολιτική απόφαση  πήραν  τα αναδρομικά οι ένστολοι,  οι δικαστικοί,  οι πανεπιστημιακοί  και οι γιατροί του ΕΣΥ και όχι με δικαστική  απόφαση. Το δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον εορτασμό της   πολεμικής Αεροπορίας: :   « Είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε αποφάσεις δικαστικές αποφάσεις. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά, ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, τις οποίες δεν υιοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επομένως, πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης».  
4.   Οι κυβερνήσεις  μπορούν να χρησιμοποιούν  τις δικαστικές αποφάσεις  κατά το δοκούν. Να μην έχουμε αυταπάτες:  Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να εμποδίσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της.  Καμία δικαστική απόφαση δεν εμπόδισε τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα να εφαρμόσουν τα μνημόνια δηλ. τις εντολές της Ε.Ε και του ΔΝΤ.
 
5. Η  Π.Ε.Σ.ΕΚ   δεν είχε  και δεν  έχει καμία αμφιβολία  ότι η  κυβέρνηση,   σκόπιμα,  εμπαίζει τους συνταξιούχους, ότι   έχει ανοίξει μία φάμπρικα με τους δικηγόρους και ότι θέλει να  εξαντλήσει  κάθε μέσο  για να μην εφαρμόσει  τις δικαστικές αποφάσεις  και να τις χρησιμοποιήσει ως  προεκλογικό όπλο  σε αγαστή συνεργασία  με την τρόικα.  .
6. Αν  πράγματι  πιστεύαμε ότι οι δικαστικές  αποφάσεις μπορούσαν να ανατρέψουν  τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και των εντολέων  της   - δανειστών- Ε.Ε - θα είχαμε   καλέσει όλους τους συνταξιούχους να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους με προσφυγές στα δικαστήρια  και δε θα αφήναμε  τους όψιμους συνταξιουχοπατέρες  και    τα δικηγορικά γραφεία να εκμεταλλεύονται τη ληστεία των συντάξεών μας.  
7.   Αναγνωρίζουμε ότι  η συνδικαλιστική   αδράνεια, οι ήττες που έχουμε υποστεί και η στήριξη των μνημονίων   από  όλα τα μνημονιακά  κόμματα  έχουν  στρέψει τους συνταξιούχους στα δικαστήρια και στα δικηγορικά   γραφεία. Αυτό το κατανοούμε πλήρως,  αλλά έχουμε τεράστια ευθύνη, αν και εμείς δεν τους προειδοποιήσουμε, αν  τους αφήσουμε να δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες  και δεν  αναλάβουμε τις ευθύνες μας γι’ αυτό το φαινόμενο. 
8.   Η  Π.Ε.Σ.ΕΚ δεν είναι πρώτη  φορά που  τολμά να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα  και να λέει την αλήθεια, μην υποκύπτοντας  στις φωνές των σειρήνων, στις   πιέσεις των δικηγόρων και των  ΜΜΕ που έχουν μετατραπεί   σε φερέφωνα των δικηγορικών γραφείων.
9.  Εμμένουμε   στη θέση μας: Μόνο  με αγώνες  και πίεση  μπορούμε να πετύχουμε  κάτι.  Και όχι  με κούφιες  ελπίδες  που απλόχερα  προσφέρουν όσοι  εκμεταλλεύονται  τον πόνο  των συνταξιούχων. 
                     Ο  πρόεδρος                      Ο  Γ. Γραμματέας

                  Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης

7 σχόλια:

  1. Συνάδελφοι, με όλο το θάρρος, επειδή κάθε πρωί μας βομβαρδίζουν από τις 6.00 τα κανάλια και οι δικηγόροι, γιατί δεν βγαίνετε και εσείς να μας τα πείτε. Εγώ δεν θα πήγαινα σε δικηγόρο, αν σας άκουγα. ή μήπως δεν είναι έτσι; δεν έχω δίκιο; Γιατί εκ των υστέρων μου λέει ο δικηγόρος ότι η υπόθεση θα πάει στο ακροατήριο μετά από 5 χρόνια και βάλε. συντ. δάσκαλος Βέροια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα συμφωνούσα με το σχόλιο του συναδέλφου συντ. από τη Βέροια. αγωγές, αγωγές, τρέξτε να προλάβετε. Αυτό ακούμε και τίποτα άλλο. Υπηρετώ στη Λαρισα και σε όλα τα σχολεία υποβάλλουν αγωγές. Και εγώ πλήρωσα για να κάνω αγωγή. Αλλά είναι τόσο δύσκολο να μας εξηγήσει κάποιος που θα οδηγηθούμε με εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές;Συμπτωματικά διάβασα την ανακοίνωσή σας μετά από επικοινωνία που είχα με συντ. συνδικαλιστή της ΟΛΜΕ. Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ξέρω αν έχετε ενημερωθεί, στην επαρχία οι δικηγόροι ζητάνε να κάνουμε δύο αγωγές, μία για τα δώρα και μία για τα αναδρομικά του νόμου 4093του 2012. Έτσι πρέπει; Εγώ που συνταξιοδοτήθηκα το 2015 πρέπει να κάνω διπλές αγωγές και ως εν ενεργεία και ως συνταξιούχος. δηλ. 4 αγωγές. Καλό είναι να το έχετε υπόψη σας. συντ. από Βόλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφε από το Βόλο αφού συνταξιοδοτήθηκες το 2015 δεν έχει νόημα να κάνεις αγωγή ως εν ενεργεία αφού είναι πέραν της διετίας και έχουν παραγραφεί.Μόνο αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 και το 2018 μπορούν να κάνουν αγωγή και ως εν ενεργεία όπως με ενημέρωσε εργατολόγος.Συνταξιούχος από 4/5/2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να εξυπηρετηθούν όλες αυτές οι προσφυγές αφού δικαιωθούν δικαστικά θα χρειαστεί επειγόντως τέταρτο μνημόνιο.Απλά δίνουμε δουλειά στους δικηγόρους. Κάτι είναι κι αυτό στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.Όλα τ΄άλλα είναι "λόγια για να αγαπιόμαστε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δικηγόρος στην Ξάνθη που ήταν καλεσμένη από τον τοπικό σύλλογο συνταξιούχων πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων μας είπε ότι όσοι την 1/1/2010 δεν ήταν 60 ετών δεν δικαιούνται δώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με όλη την εκτίμηση που τρέφω προς τους δικηγόρους και φυσικά έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη προς την Ελληνική δικαιοσύνη ,εκφράζω απλά μια ερώτηση:
    Πως έλεγε εκείνο το αρχαίο ρητό : εις οιωνός άριστος αμυνεσθαι περί ΠΑΡΤΗΣ ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή