ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Σ.ΕΚ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
           
                                                                                      Αθήνα   13  ΝΟΕ  2018
                  Οι  δικαστικές προσφυγές   και η θέση της Π.Ε.Σ.ΕΚ 

1.   Το  ΣΤΕ   έχει αποφασίσει (απ. 2287-2290/2015)  ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων  με βάση τους νόμους 4051/2012  και 4093/2012  και η κατάργηση  των δώρων  συνολικού ύψους  800(400+200+200)   ευρώ το χρόνο,    από 1.1.2013,  ενώ διέταξε την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων  στα επίπεδα   του 2012,  χωρίς προηγούμενη  προσφυγή στα δικαστήρια.
2.   Στην   απόφαση 2287/2015 το  ΣΤΕ  εξετάζει   και το θέμα της αναδρομικότητας:  «Στην   προκειμένη   περίπτωση ,  η διάγνωση  της  αντισυνταγματικότητας των διατάξεων   του άρθρου    6  παρ.2 του ν.   4051/2012   και του άρθρου   1   παρ. ΙΑ  υποπαρ.  ΙΑ.5  και  υποπαρ ΙΑ.6  περ.3  του  ν. 4093/2012  θα συνεπήγετο   υποχρέωση  της   Διοικήσεως να συμμορφωθεί   με αναδρομική   καταβολή  των συνταξιοδοτικών παροχών  που περιεκόπησαν,  βάσει των  αντισυνταγματικών  αυτών διατάξεων, όχι  μόνο στην ενάγουσα,  αλλά   σε ιδιαιτέρως  ευρύ  κύκλο  προσώπων που αφορά  την παρούσα πρότυπη δίκη. Εν όψει των δεδομένων τούτων, το Δικαστήριο, μετά στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος , αναφερομένου στην οξυμένη δημοσιονομική κρίση και στην κοινώς γνωστή  ταμειακή δυσχέρεια  του ελληνικού Κράτους, ορίζει ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των επιμάχων διατάξεων   θα επέλθουν  μετά τη δημοσίευση  της παρούσης  αποφάσεως(11.6.2015 ).   Κατά συνέπεια,   δεν μπορεί να γίνει   επίκληση  της αντισυνταγματικότητας  των διατάξεων αυτών  για τη θεμελίωση   αποζημιωτικών   αξιώσεων  άλλων συνταξιούχων,  που  αφορούν περικοπείσες συνταξιοδοτικές    παροχές τους, για χρονικά διαστήματα  προγενέστερα  του χρονικού σημείου  δημοσιεύσεως  της παρούσης αποφάσεως». 
3.    Επίσης   το ΣΤΕ  στην ίδια   απόφαση  ορίζει ότι πρέπει  να λαμβάνουν κανονικά  δώρα και επιδόματα αδείας   συνολικού ύψους  800 (400+200+200) ευρώ κάθε χρόνο  όλοι ανεξαιρέτως  οι  συνταξιούχοι  από   11.6.2015, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να  κάνουν προσφυγές.  Πρόσφατα   το ΑΕΔ (Ανώτατο  Ειδικό Δικαστήριο)  με τις  αποφάσεις του,  1-4/2018,   αποσύνδεσε το ισόβιο δικαίωμα των συνταξιούχων  για τα δώρα και  επίδομα άδειας  από το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016.
4. Μέχρι    31.12.2012,  οι περικοπές,  στις κύριες,  επικουρικές, δώρα  και ΕΦΑΠΑΞ,   είχαν κριθεί συνταγματικές  με  αποφάσεις του  ΣΤΕ  και του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου    ( μετά από προσφυγή της ΑΔΕΔΥ).
5.  Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί  πρωτόδικες  αποφάσεις που έχουν  κάνει δεκτές προσφυγές  για αναδρομική   καταβολή   των αναδρομικών συντάξεων- κύριων και επικουρικών- και δώρων   από 1.1. 2013,   επειδή  οι  νόμοι  4051/2012  και  4093/2012 κρίθηκαν  αντισυνταγματικοί  από το ΣΤΕ. Η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης παρόλο που ασκήθηκε στις 23 Ιουλίου 2015, δηλαδή μετά την απόφαση του ΣτΕ, δικαίωσε το συνταξιούχο και καταλόγισε στο   Δημόσιο  να πληρώσει  αναδρομικά από το 2013.
6.   Σε όλες   τις αποφάσεις  ο   ΕΦΚΑ  άσκησε   εφέσεις  και  το Υπουργείο Εργασίας  έχει  δώσει   εντολή  να  εφεσιβάλει όλες ανεξαιρέτως  τις πρωτόδικες  αποφάσεις από δω  και πέρα.  
7.   Ο  αναπληρωτής  Υπουργός Εργασίας   «κόπτεται»    στα ΜΜΕ προσπαθώντας  από τη μια να πείσει  τους συνταξιούχους   ότι θα εφαρμόσει τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, από την άλλη ισχυρίζεται  ότι η απόφαση του ΣΤΕ αφορά πιλοτική   δίκη   και δεν είναι τελεσίδικη. Και  ενώ με τη στάση του στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους  να κάνουν  αιτήσεις  στα   ΕΦΚΑ ή στους δικηγόρους για προσφυγές,  έρχεται ο Πρωθυπουργός στον    εορτασμό  της πολεμικής αεροπορίας να δηλώσει ότι  δίνει τα αναδρομικά στους  στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πανεπιστημιακούς όχι γιατί  εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων,   αλλά γιατί είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης:   «   Είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε αποφάσεις δικαστικές αποφάσεις. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά, ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, τις οποίες δεν υιοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επομένως, πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης».   
8. Η  Π.Ε.Σ.ΕΚ   δεν είχε  και δεν  έχει καμία αμφιβολία  ότι η  κυβέρνηση,   σκόπιμα,  εμπαίζει τους συνταξιούχους, ότι   έχει ανοίξει μία φάμπρικα με τους δικηγόρους και ότι θέλει να  εξαντλήσει  κάθε μέσο  για να μην εφαρμόσει  τις δικαστικές αποφάσεις  και να τις χρησιμοποιήσει ως  προεκλογικό όπλο  σε αγαστή συνεργασία  με την τρόικα.  Οι δικαστικές αποφάσεις σε καμιά περίπτωση  δεν παρέχουν εγγύηση ότι      οι συνταξιούχοι   θα  δικαιωθούν. Αντίθετα   είμαστε βέβαιοι ότι μόνο ένα μαζικό κίνημα κατά της πολιτικής της θα μπορούσε  να  την  εξαναγκάσει    να  κάνει υποχωρήσεις.
9.  Αν  πιστεύαμε ότι οι δικαστικές  αποφάσεις μπορούσαν να ανατρέψουν  τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και των εντολέων  της   - δανειστών- Ε.Ε - θα είχαμε   καλέσει όλους τους συνταξιούχους να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους με προσφυγές στα δικαστήρια. Επειδή  όμως Κυβέρνηση, ΜΜΕ  και δικηγόροι  έσπρωχναν   με κάθε μέσο  τους συναδέλφους σε δικαστικές προσφυγές, για τη διευκόλυνση των συναδέλφων, για να μη χάσουν , λόγω παραγραφής, το δικαίωμα στο μέλλον να διεκδικήσουν  τα παρακρατηθέντα   και  για να μην καταθέσουν  τα υποδείγματα    των αιτήσεων  του Υπουργείου-αμφίβολης  νομικής χρησιμότητας-   αναρτήσαμε  τις δικές μας αιτήσεις  για το ΕΤΕΑΕΠ και ΓΛΚμε σκοπό να τις καταθέσουν  οι ίδιοι , χωρίς να προστρέχουν στα δικηγορικά γραφεία. 
10.     Η  κυβέρνηση,  για να αποφύγει τη δυσφορία  των ασφαλισμένων σε βάρος της πολιτικής  της, που καθημερινά εκδηλωνόταν έξω από τα ασφαλιστικά ταμεία,   αποφασίζει  να υποβάλουν οι συνταξιούχοι   μόνο ηλεκτρονικά  τις αιτήσεις τους,  ένα μέτρο  που  στέλνει πολλούς   συνταξιούχους στα λογιστικά γραφεία και στους δικηγόρους  για την υποβολή των αιτήσεων.  Η   Π.Ε.Σ.ΕΚ  δέχθηκε  εκατοντάδες διαμαρτυρίες  συναδέλφων  από επαρχία  γι’  αυτή  την παράνομη  απόφαση.
11.     Η Π.Ε.Σ.ΕΚ  καταγγέλλει  την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που δέχθηκαν  να εφαρμόσουν  μια τέτοια  παράνομη συνταγματικά εντολή. Καμία νομική βάση  δεν έχει  να αρνούνται  την υποβολή αιτήσεων  στα γραφεία  των ασφαλιστικών ταμείων.  Απαιτούμε την απόσυρση  της παράλογης αυτής απόφασης. Έχουν υποχρέωση   από το νόμο  να παραλαμβάνουν  τις αιτήσεις των συνταξιούχων.  Σε περίπτωση  άρνησης να απαιτούν  έγγραφη   απάντηση   και να ενημερώνουν το Δ.Σ της  Π.Ε.Σ.ΕΚ.  Όσοι συνάδελφοι  αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα  προβλήματα  ή δυσκολίες και δεν  μπορούν  να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, το  Δ.Σ   θα αναλάβει  να καταθέσει  το ίδιο   τις αιτήσεις τους   στο ΕΤΕΑΕΠ και ΓΛΚ.  Η  προθεσμία  είναι  μέχρι   31.12.2018.
12.     Επειδή  ανακοινώθηκε   ότι από  12  ΝΟΕ   2018   επιτρέπεται  η  συμπλήρωση  και η διόρθωση  της  ηλεκτρονικής  αίτησης του υπουργείου,  η  Π.Ε.Σ.ΕΚ  επιμένει   να  συμπληρωθούν  οι ηλεκτρονικές αιτήσεις  με  τα αιτήματα που έχουμε  αναρτήσει   στις δικές μας    αιτήσεις.   Ευνόητο   είναι ότι   αυτό  αφορά τους   συνταξιούχους  που ακολουθούν την ηλεκτρονική  πλατφόρμα.  Όσοι  καταθέσουν  χειρόγραφη   αίτηση,  να  υποβάλουν  το δικό μας  υπόδειγμα.   
13. Οι αιτήσεις  για τα αναδρομικά  σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει  να σταματήσουν  τους αγώνες μας  για την κατάργηση  του ν. Κατρούγκαλου  και  την επιστροφή όλων των κλεμμένων. Συνεχίζουμε  τον αγώνα μας.  Τρίτη  , 20  Νοέμβρη, ώρα   11.00,  στην πλατεία  Κλαυθμώνος, συγκέντρωση και πορεία  όλων των συνταξιούχων στη Βουλή.  Στη  Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση  θα γίνει   Δευτέρα, 19 Νοέμβρη, ώρα 11.00,  στο  Άγαλμα Βενιζέλου.  Θα   ακολουθήσει     πανελλαδικό  συλλαλητήριο   στην Αθήνα,   15 Δεκέμβρη.

                                  Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

                     Ο  πρόεδρος                      Ο  Γ. Γραμματέας


                  Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου