ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΣΕΚ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ   ΕΝΩΣΗ 
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).  
 ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
                                                             Αθήνα    28.2.2018
Επείγουσα  ανακοίνωση για Γ.Σ και εκλογές
1.               Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018, ώρα  10.00,   θα γίνει η εκλογοαπολογιστική     Γ.Σ του σωματείου μας, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών , στον 1ο όροφο,  Δ. Σούτσου 46 και Λ. Αλεξάνδρας, απέναντι από το σταθμό του ΜΕΤΡΟ των Αμπελοκήπων.
2.               Πέμπτη, 22  Μαρτίου  2018,   από   9.30 έως  18.00,   θα γίνουν     οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και εξελεγκτικής επιτροπής στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών , στο ισόγειο,  Δ. Σούτσου 46 και Λ. Αλεξάνδρας, απέναντι από το σταθμό του ΜΕΤΡΟ των Αμπελοκήπων. Οι υποψηφιότητες  παρατάξεων  και μεμονωμένων υποψηφίων - για τη διευκόλυνση  εκτύπωσης των ψηφοδελτίων - να υποβληθούν μέχρι Παρασκευή   16 /3, 14.00 π.μ στα email:     tasstavro@gmail.com    και stakost53@gmail.com.   
3.              Η  ετήσια συνδρομή εγγραφής στο σωματείο έχει  οριστεί  σε  10€. Για όσους συναδέλφους διαμένουν στην επαρχία το ποσό της συνδρομής ορίζεται 5€, επειδή μπορεί να δίνουν συνδρομή στα τοπικά μας παραρτήματα.  Όσοι  έχουν καταβάλει συνδρομή μετά την 1.9.2017  θεωρούνται ότι είναι ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη   για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά 2017-2018  και θα ψηφίσουν χωρίς να καταβάλουν συνδρομή, με την ταυτότητά τους ή άλλο έγγραφο  που να αποδεικνύει τα στοιχεία τους. Για τους υπόλοιπους  συναδέλφους που θα εγγραφούν για πρώτη φορά  απαιτείται  ταυτότητα και  αποδεικτικό  στοιχείο ότι είναι συνταξιούχοι (πχ  συνταξιοδοτική πράξη  ή  αντίγραφο  αποδοχών από ταμεία) και θα  συμπληρώνουν αίτηση εγγραφής- υπεύθυνη δήλωση    στην οποία θα φαίνεται   και το σχολείο της τελευταίας   οργανικής θέσης  τους.     (Η οικονομική τακτοποίηση μπορεί να γίνει και την ημέρα των εκλογών). Μετά την εγγραφή τους στο σωματείο,  με την απόδειξη πληρωμής θα πηγαίνουν στην εφορευτική επιτροπή, για να ψηφίσουν.
4.               Για τους   συναδέλφους που δεν έχει εκδοθεί  η σύνταξη,  η έγγραφή τους θα γίνεται με τη συμπλήρωση αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα φαίνεται  η ημερομηνία κατάθεσης   δικαιολογητικών  για  συνταξιοδότηση  και το  σχολείο  της τελευταίας οργανικής θέσης τους. 

5.               Όσοι συνάδελφοι θέλουν να εγγραφούν  ηλεκτρονικά, μπορούν να καταθέτουν τη συνδρομή τους στο λογ.  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 16976975702 (στα ονόματα   Σταύρος  Κωστόπουλος- Δήμητρα Ρήγα), συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην αίτηση-   υπεύθυνη δήλωση την οποία να μας  στείλουν  στο  email του σωματείου:    syntaxekpedeftikoi@gmail.com
6.               Στη Γ.Σ  θα κληθούν  εκπρόσωποι  στα ταμεία μας  για ενημέρωση.   
7.              Το σωματείο απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ.    Η  δύναμή μας εξαρτάται από τη δική  σας συμμετοχή. Ένα σωματείο δυνατό και που αντιστέκεται , ακούγεται και έχει κύρος.
                          Για την Π.Ε.Σ.ΕΚ

   Ο πρόεδρος                                Ο  Γ. Γραμματέας
Τάσος Σταυρόπουλος                     Σταύρος   Κωστόπουλος

29 σχόλια:

  1. Οι ΣΥΝΕΚ συνταξιούχων εκπαιδευτικών δεν συμμετέχουν στις εκλογές της ΠΕΣΕΚ για το 2018 και εκδίδουν την ακόλουθη ανακοίνωση.

    Έχοντας περίσκεψη και συναίσθηση των ευθυνών μας, αποφασίσαμε να μην ανανεώσουμε τη συνδρομή μας για το 2018 και να μη συμμετέχουμε στις εκλογές της ΠΕΣΕΚ, μη βρίσκοντας νόημα να αγωνιζόμαστε για ένα συνδικαλιστικό χώρο από όπου τα τρία τελευταία χρόνια απουσιάζουν :
    • Η δημοκρατία
    • Η συλλογικότητα
    • Ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης
    Πιστεύουμε ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, με τις διαμορφωμένες συνθήκες, είναι αδύνατο να υπηρετήσουμε το όραμά μας για ένα δυναμικό, ενωτικό, μαζικό κίνημα των συνταξιούχων.
    Το επόμενο διάστημα, ίσως η μη συμμετοχή μας στο νέο Δ.Σ, δώσει τη δυνατότητα να αναθεωρηθούν αυτές οι τακτικές από εκείνους που οδήγησαν στην πόλωση, την απομαζικοποίηση και την απομάκρυνση από το σωματείο των συνταξιούχων εκπαιδευτικών.
    Έτσι κι αλλιώς στους δρόμους του αγώνα και στις δράσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα συναντηθούμε ξανά.

    Αδαμοπούλου Μ.
    Αντιμισάρη Α.
    Αρώνη Α.
    Βαρελόπουλος Α.
    Βαρκαρόλη Μ.
    Βατούγιος Κ.
    Βλάχος Κ.
    Βλάχου-Κοιλάκου Ε.
    Βογιατζής Κ.
    Γεωργακοπούλου Ε.
    Γλυκοφρύδη Κ.
    Δελαγραμμάτικας Β.
    Δεμερτζή Α.
    Δημητρίου Ο.
    Διαμαντοπούλου Α.
    Δρόσος Κ.
    Ελευθερίου Σ.
    Καλαντίδης Δ.
    Καλαφάτης Κ.
    Καλογήρου Θ.
    Καμπούρης Κ.
    Κανάκη Α.
    Καποδίστριας Α.
    Κομπότης Γ.
    Κατσιανάς Κ.
    Κλωνάρη Λ.
    Κοντίνη Α.
    Κορκίζογλου-Χουρδάκη Β.
    Κούστας Σ.
    Κωνσταντινίδου Ε.
    Κωσταράκος Δ.
    Κοτζαμπασάκη Μ.
    Λαμπρογιώργου Γ.
    Μαζαράκου Ι.
    Μάναλης Π.
    Μαραγκού Ο.
    Μαργαρίτη Σ.
    Μενεξής Σ.
    Μουζάκη Κ.
    Μπασιούκας Μ.
    Μπατσούτα Μ.
    Μπίθα-Παναγιωτοπούλου Ι.
    Μπρόκος Μ.
    Νικολόπουλος Κ.
    Οικονομίδης Ι.
    Παπαγεωργίου Μ.
    Παραλάς Γ.
    Παυλάκος Σ.
    Παυλάκου Ε.
    Ποταμίτου Τ.
    Πλειώνη Α.
    Ροδάκης Γ.
    Σαμιακός Σ.
    Σκούρτη Β.
    Σπηλιώτης Σ.
    Σπυροπούλου Ο.
    Στεφανοπούλου Β.
    Στεφοπούλου Ε.
    Συμεωνίδης Σ.
    Τεμπέλη Γ.
    Τζαφάς Β.
    Τοπάλη Κ.
    Τριανταφυλλόπουλος Η.
    Τρικαλίτη Α.
    Τσήρος Δ.
    Τσιαλκούτη Α.
    Τσίτσας Γ.
    Τσολακοπούλου-Μηταφίδη Ι.
    Τσούκας Δ.
    Τσώμου Γ.
    Φακίρης Σ.
    Φαρμάκης Τ.
    Φιρτινίδου Π.
    Φυσάκις Γ.
    Φωτίου Α.
    Χαρίτου Μ.
    Χαλυβόπουλος Γ.
    Χατζηδημητρίου Φ.
    Χουρδάκης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε απάντηση του SMS που μου στείλατε στις 7.30΄ μ. μ παραμονή των εκλογών:
      Εδώ και τρεισήμισι χρόνια δεν σας είδαμε σε κανένα αγώνα. Κυκλοφορείτε αγωνιζόμενοι στους ανοιχτούς όπως λέτε διαδρόμους και τα γραφεία των υπουργείων;
      Πώς εννοείτε τον αγώνα στους δρόμους;
      Με email στις 6 το πρωί για να εκφράσετε την απέχθειά σας για τα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. επειδή δεν κάνουν κυβερνητικό συνδικαλισμό;
      Με την αποδυνάμωση των σωματείων, που δεν εξυπηρετούν αυτά που θέλετε εσείς;
      Στις ΕΛΜΕ , όταν ήμασταν εν ενεργεία , ποιοι από τους συναδέλφους, ποιές παρατάξεις ,όταν δεν τους άρεσε το Δ.Σ., έπαιρναν το καπελάκι τους και έφευγαν;
      Πού ξανακούστηκαν αυτά;
      Επειδή αρέσκεστε να συγκρίνεστε με τη Δεξιά, αυτή τη φορά , μπράβο σας! Την ξεπεράσατε! Άξιος ο μισθός σας.
      Θ. Πάντου

      Διαγραφή
  2. Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Και εγώ μαζί σας είμαι , αλλά καθόλου δεν συμφωνώ με μια παρομοια απόφαση. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο χώρο του συνδικαλισμού όσα χρόνια γνωρίζω .
    Μήπως εμποδιστήκαμε να πούμε τις απόψεις μας ;
    Μήπως θα υπάρχει νοθεία στις εκλογές ;
    Μήπως δεν εκθέσαμε τις απόψεις μας ελευθέρα στη Γενική Συνέλευση που είναι το κυρίαρχο όργανο στο χώρο μας.
    Νομίζω ότι η ηγεσία της παράταξης έχει κάνει ένα σοβαρό πολίτικο και συνδικαλιστικό λάθος.
    Γραφώ σαν ανώνυμος . Αλλά θα σας τα πω και από κοντά.συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μας που η δημοκρατία δεν αρχίζει και ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ στις γενικές Συνελεύσεις, για μας που δεν αποθεώσαμε τον Γ. Διευθυντή του ΤΠΔΥ Ν. Καλάκο (ούτε στα καλύτερα όνειρά του θα έβλεπε τέτοια αποδοχή από αριστερό ακροατήριο) άφησε συνάδελφε και συναγωνιστή το δικαίωμα να σφάλλουμε παρασυρμένοι από την ανεύθυνη ηγεσία μας. Αφού όλα τα υπόλοιπα πηγαίνουν καλά στην ΠΕΣΕΚ τι ζημιά θα κάνουν λίγα πρόβατα έξω από το μαντρί;

      Διαγραφή
    2. Ο Καλάκος σας μάρανε, σας ενόχλησε, γιατί; Μάλλον γιατί δεν είναι Σύριζα και δεν απέκρυψε όπως ο Μπασιούκας και ο Κωσταράκος την παράνομη κλοπή στην επικουρική μας. Εγώ ο αφελής πίστευα ότι τώρα που στη διοίκηση του ταμείου είναι δύο ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ πρώτης γραμμής και ο πρώην συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ Καποτάς διοικητής ΕΤΕΑΕΠ θα μας ενημέρωναν για την κλοπή στις επικουρικές μας και δε θα μαθαίναμε την κλοπή από τις εφημερίδες και από τα πρωινάδικα.ΕΚτός αν ενημέρωσαν μόνο τα μέλη των ΣΥΝΕΚ και αυτοί πήραν πίσω την παράνομη παρακράτηση. Διάολε δεν μπορώ να πιστε΄ψω ότι τα στελέχη σας στο επικουρικό έκαναν μόκο για το κομματικό συμφέρον σε βάρος των συναδέλφων τους. Και μία ερώτηση: Τα μέλη των ΣΥΝΕΚ στο Δ.Σ είχαν ενημερώσει την πλειοψηφία του Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ για την κλοπή;Γιατί είχαν κανάλι πληροφόρησης από το ΕΤΕΑΠ. ο υποδ του επικουρικού ήταν μέλος του ΔΣ της Π.Ε.Σ.ΕΚ. Καθαρά και ξάστερα χωρίς δεύτερη κουβέντα. ΥΓ Σχεδόν μετέχω σε όλες τις κινητοποίήσεις αλλά τα ΣΥΝΕΚ που είναι;

      Διαγραφή
    3. Ο Καλάκος δεν μάρανε εμάς συνάδελφε αποτελεί όνειδος για εσάς που τον χειροκροτήσατε και είναι ένα αρνητικό ορόσημο στο αντι ΣΥΡΙΖΑ μένος σας. Είστε ικανοί να αποθεώσετε τον οποιονδήποτε, φτάνει με τα λεγόμενά του να στηρίξει την πολιτική σας θέση. Για τους συναδέλφους Μπασιούκα και Κωσταράκο έχετε απόλυτο δίκιο. Αν δεν υπήρχαν αυτοί τώρα το ΕΤΕΑΕΠ και οι παράνομες κρατήσεις του δεν θα μας απασχολούσαν καθόλου, καθ’ οτι απλούστατα θα είχαν εξαφανισθεί οι επικουρικές συντάξεις. Οι παράνομες παρακρατήσεις δυστυχώς δεν επεστράφησαν ούτε σ’ εμάς, παρότι μας υποσχεθεί πως για τα μέλη των ΣΥΝΕΚ θα υπήρχε ιδιαίτερη μεταχείριση. Αυτός είναι και ο λόγος που τις συμπεριλάβαμε στα αιτήματα και τους στόχους μας. Μιας και αναλάβατε απουσιολόγος των κινητοποιήσεων πότε λήγει η προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών από τους κυβερνητικούς κηδεμόνες μας;

      Διαγραφή
  3. Εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ αλλά αν έχει δικαιο ο συνάδελφος τότε δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να κάνετε μες τη στάση σας . Η μονή δικαιολογία που θα είχατε να μην συμμετέχετε σε εκλογές μετά από 2 χρόνια συμμετοχή σας και μάλιστα από υπεύθυνες θέσεις στο ΔΣ θα ήταν αν είχε αλλάξει το καταστατικό και ήταν αντιδημοκρατικό χωρίς απλή αναλογική κλπ. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει . Το καταστατικό της ΠΕΣΕΚ είναι από τα πιο δημοκρατικά που υπάρχουν στην Ελλάδα.
    Κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις λέγανε... Ο δρόμος στον αυταρχισμό έχει πίσω του δημοκρατικά καταστατικά συνάδελφε.
      Η δημοκρατία πέρα από την κατοχύρωση στα λόγια θέλει και μια εφαρμογή στην πράξη. Εκεί νομίζω πως χωλαίνει το πράγμα. Καιρός να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε αυτά τα δυο. Αν δεν μπορούμε κρίμα

      Διαγραφή
    2. Είχα μια τελευταία ελπίδα να είναι οι Συριζαιοι έστω έντιμοι στην παραδοχή της ήττας τους .
      Το να θέλουν ενώ περνούν τον Ρουβίκωνα και αλλάζουν όχθη , να μένουν ατιμώρητοι από τους συνταξιούχους είναι μεγίστη έπαρση!
      Είναι σαν τον σύζυγο που ενώ έχει φτιάξει μόνιμη παράλληλη εξωσυζυγική σχέση απαιτεί να τον αγαπάνε και οι δύο!!!!!!!

      Ανωνυμος των 1.48μμ

      Διαγραφή
    3. Η κυρία Κλεοπάτρα Λαυκιώτου το έχει εκφράσει καλύτερα σε παλαιότερη αναφορά της σε μας, δείχνοντας έτσι τα πραγματικά όρια της διάθεσης για συνεργασία που επικρατεί στα μυαλά σας. Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν ζητάμε να μας αγαπήσετε αλλά κάτι ασύλληπτο για εσάς: να αγωνιστούμε συσπειρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στα δίκαια αιτήματα μας.
      Αλλά κάτι τέτοιο δεν νοείται όταν έχεις όπως φαίνεται ερωτική ή συζυγικής σχέση με το κίνημα. Όλοι ξέρουμε πού καταλήγουν αυτές οι καταστάσεις ...

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απόσταγμα μιας ζωής: Ποτέ ως τώρα δεν καταργήθηκε το αριστερό bullying λόγω καλής διαγωγής των "Θυμάτων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Αγαπητοί Συνάδελφοι.
    40 περίπου χρόνια στο κουρμπέτι, δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση συνδικαλιστική παράταξη να προτρέπει τα μέλη του σωματείου της, να απέχουν από τις εκλογές.
    Σε μια εποχή αποσυσπείρωσης των συνδικάτων, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζόμενων –συνταξιούχων έχουν φτάσει σε επίπεδα εμπόλεμης περιόδου, τι είναι περισσότερο απαραίτητο από την μαζικοποίηση των επαγγελματικών συλλογικοτήτων εργαζόμενων-συνταξιούχων, των σωματείων;
    Η δράση και η ζωή όμως των συνδικάτων και των παρατάξεων μέσα σ’αυτές προσδιορίζονται από πάγιους και καθολικούς κανόνες, ένας από τους οποίους είναι η αρχή της πλειοψηφίας-μειοψηφίας. Οι δε παρατάξεις υπάρχουν διότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές συνδικαλιστικές θέσεις και απόψεις. Αυτά ξέρω να υπερασπίστηκαν για πολλά χρόνια οι υπογράφοντες.
    Κατηγορία προς την πλειοψηφούσα παράταξη: έχει «κοινές πολιτικές αντιλήψεις και πρόγραμμα δράσης, κοινή αναφορά στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς»
    Κατ’ αρχήν την έχουμε ακούσει -και εννοώ και κάποιοι υπογράφοντες- χρόνια τώρα από άλλους πολιτικούς χώρους, αν τώρα τους ενοχλεί τι να κάνουμε εμείς; Αλλά το σημαντικό είναι αν αλλάξαμε και με άλλο πρόγραμμα πήραμε την πλειοψηφία και με άλλο πολιτευτήκαμε. Αν όχι, που έτσι είναι, αυτό επέλεξαν οι περισσότεροι ψηφοφόροι και αυτό εφαρμόσαμε, που είναι το λάθος;
    Πολλοί από τους υπογράφοντες είναι γνωστό ότι υπήρξαν μέλη Δ.Σ. ως ισχνότατες μειοψηφίες από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά. Υπάρχουν υπογράφοντες που υπήρξαν στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με αναλογία 1 στους 11, 2 στους 11, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι σε Δ.Σ. ΕΛΜΕ με αναλογία 1 στους 7, 1 στους 9 κλπ. Δεν θυμάμαι ποτέ να μας παρότρυναν να απέχουμε από την ζωή του σωματείου και τις εκλογικές διαδικασίες. Διότι αγαπητοί συνάδελφοι δεν είναι μόνο τώρα, για τις εκλογές, που απείχατε από τις δράσεις του σωματείου, απείχατε από κάθε δράση του σωματείου τα τελευταία δύο χρόνια.
    Αλλά υπάρχει η κατακλείδα του κειμένου
    «μη βρίσκοντας νόημα να αγωνίζεσαι για ένα χώρο από όπου
    απουσιάζουν :
    • Η δημοκρατία
    • Η συλλογικότητα
    • Ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης»
    Δηλαδή αγαπητοί υπογράφοντες τόσα χρόνια πλάκα κάνατε όταν υπογράφατε σωρεία καταγγελιών που αφορούσαν έλλειψη των παραπάνω στην λειτουργία των Δ.Σ. που σας έστειλε ο κλάδος (υποθέτω πολλοί από εμάς έχουμε αρκετές στο αρχείο μας); Και σωστά μεν κάνατε τις καταγγελίες αλλά δεν θυμάμαι να συνοδεύατε τις καταγγελίες με την προτροπή για μη συμμετοχή στη ζωή του σωματείου, το αντίθετο θυμάμαι, απευθυνόμασταν στον κόσμο και του λέγαμε ότι η συσπείρωση στο σωματείο είναι το μέσο για αλλαγή αυτών των κακώς κειμένων.

    Συμπέρασμα εσείς αλλάξατε και δεν δέχεστε, φαίνεται, πλέον να είστε μειοψηφία- μόνο κυβέρνηση- και επειδή καταλήξατε φαίνεται ότι χειρότερη κατάσταση σε Δ.Σ., από τον σωρό των συμβουλίων με παντοκρατορίες δεξιών και ΠΑΣΟΚων που έχετε ζήσει, είναι αυτή όπου έχει «αναφορά στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς» φεύγετε.

    Ο κάθε συνταξιούχος εκπαιδευτικός ας κρίνει.
    Άρης Αλεβίζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που έμελλε να ζήσει η αθώα "καθαρή, αγωνιστική αριστερά" στα 40 χρόνια της σας ρίχνει από τα σύννεφα. Τις συμμετοχές και τους συσχετισμούς στα ΔΣ τις θυμόσαστε απέξω. Σας διαφεύγει όμως μια βασική λεπτομέρεια, το κλίμα που επικρατούσε στους συσχετισμούς αυτούς. Μήπως δεν υπήρχαν τα "αριστερά" φίλτρα; μήπως μετά από διαφωνίες φτάναμε στο τέλος σε μια σύνθεση πολιτικής; μήπως πετυχαίναμε στο τέλος να μαζικοποιήσουμε το κίνημα; Λεπτομέρειες θα μου πείτε και έχετε δίκιο. Αλλά στα 35 χρόνια της δικής μου συνδικαλιστικής πορείας πρώτη φορά βλέπω σωματείο με πλειοψηφία 4-3 να θέλει να φιμώσει και να αποβάλλει τους εκπροσώπους των μισών σχεδόν μελών του σωματείου, χρησιμοποιώντας αποδοκιμασμένες εδώ και χρόνια συνδικαλιστικές πρακτικές.
      Μπορείτε να "διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας" όσο θέλετε. Μπορείτε να οδύρεστε ως αριστεροί ιεροκήρυκες για την βέβηλη και ιερόσυλη τακτική των ΣΥΝΕΚ (βλέπετε το δικαίωμα για τα βέβηλα και ιερόσυλα προλάβατε να το κατοχυρώσετε στην ιδρυτική διακήρυξη). Οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν την ορθότητα της απόφασής μας, καθώς και το πόσο ΜΑΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ:

      “Το επόμενο διάστημα, ίσως η μη συμμετοχή μας στο νέο Δ.Σ, δώσει τη δυνατότητα να αναθεωρηθούν αυτές οι τακτικές από εκείνους που οδήγησαν στην πόλωση, την απομαζικοποίηση και την απομάκρυνση από το σωματείο των συνταξιούχων εκπαιδευτικών.”

      Ποτέ δεν καυχηθήκαμε για το αμετάβλητο των θέσεών μας. Οι μόνες σταθερές μας στην μακριά πορεία μας ήταν:
      • Η δημοκρατία
      • Η συλλογικότητα
      • Ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης
      Το να κάνει κανείς λάθος είναι ανθρώπινο. Το να μην προσπαθεί να το διορθώσει όμως είναι ασυγχώρητο.

      Τελειώνοντας, η πλειοψηφία δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για μας. Αν θέλετε να δείτε ποιοι την κατέκτησαν και άλλαξαν, ποιοι μέθυσαν απ’ αυτήν σε σημείο κατάχρησης, ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη. Τα ΣΥΝΕΚ έδιναν πάντα τους αγώνες τους στους δρόμους, φροντίζοντας να εξασφαλίζουν τους καλύτερους δυνατούς συσχετισμούς και αυτό θα κάνουν και στο μέλλον.
      Οι συνάδελφοι συνταξιούχοι έχουν και μάτια και κρίση και από εκεί ακριβώς πηγάζουν τα προβλήματα της ΠΕΣΕΚ.

      Διαγραφή
    2. "Τις συμμετοχές και τους συσχετισμούς στα ΔΣ τις θυμόσαστε απέξω. Σας διαφεύγει όμως μια βασική λεπτομέρεια, το κλίμα που επικρατούσε στους συσχετισμούς αυτούς. Μήπως δεν υπήρχαν τα "αριστερά" φίλτρα; μήπως μετά από διαφωνίες φτάναμε στο τέλος σε μια σύνθεση πολιτικής; μήπως πετυχαίναμε στο τέλος να μαζικοποιήσουμε το κίνημα;"!!!!!!!!!!!!

      Πραγματικά θα με ενδιέφερε να δω τα παραπάνω σε ένα κείμενο εκείνης της εποχής ενός\μιας υπογράφοντα\φουσας.
      Η εμπειρία σου δηλαδή ανώνυμε\η είναι ότι τον καιρό της παντοδυναμίας της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα ήταν ιδανικά. Όταν ανατρέπονταν το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ΑΠΌ ΕΞΑΓΡΙΩΜΈΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΈΛΦΟΥΣ με "αριστερά φίλτρα", όταν υπάρχουν τα κείμενα των παρατάξεων με τα "αριστερά φίλτρα" για τα ξεπουλήματα των μεγάλων απεργιών εσένα το απόσταγμα της πείρας σου είναι αυτό που γράφεις. Εύγε.
      Άρης Αλεβίζος

      Διαγραφή
  7. Επειδή τα ΣΥΝΕΚ προτρέπουν, και μάλιστα με υπογραφές πολλών συνδικαλιστών - που ήταν στο παρελθόν μέλη ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Διδασκαλικών συλλόγων -να απόσχουν οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί από τις εκλογές της Π.Ε.Σ.ΕΚ( miserabile auditu= ελεεινό να το ακούς), απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους συναδέλφους να προσέλθουν μαζικά στις εκλογές για να καταδικάσουν Θα ήθελα-χωρίς άλλα σχόλια- να επισημάνω ότι η πρόσκληση για αποχή δημοαιεύτηκε κάτω από την πρόσκληση του Δ.Σ για συμμετοχή στη Γ.Σ και στις εκλογές.

    Πάνω από όλα οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί
    Ανοιχτή πρόσκληση
    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
    • Εδώ και 8 χρόνια οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική μετά τη μεταπολίτευση. Οι συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς που προβλέπει σύνταξη στα 67 μετά την 1.1.2022, απαιτούσαν ένα συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο και αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και όχι να καταφεύγει σε διαμαρτυρίες- λιτανείες , όπως έκαναν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ- που στην ουσία έδιναν πράσινο φως στις κυβερνήσεις και στους δανειστές να απαιτούν νέα μέτρα σε βάρος μας. Η επικείμενη νέα μείωση συντάξεων δείχνει ακριβώς ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δε θέλουν και δεν μπορούν να αναλάβουν τα ηνία του αγώνα , για να ανατρέψουν μια πολιτική που θέλει να αφαιρέσει από του εργαζόμενους και συνταξιούχους όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος τα τελευταία 100 χρόνια. Η πρωτοβουλία που πήραμε να ιδρύσουμε την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (Π.Ε.Σ.ΕΚ) που να καλύπτει όλους τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε πανελλαδική κλίμακα δεν έγινε τυχαία. Από τη πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα να αγκαλιάσει όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κάτω από ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουν χρώμα. Ταυτόχρονα προκρίναμε την ενότητα όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, γιατί τα μνημόνια και τα προαπαιτούμενα- που κάθε μήνα πολλαπλασιάζονται- δεν ανατρέπονται χωρίς να αντιπαρατεθείς και να συγκρουστείς με το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζεται. Και φυσικά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια πολιτική με δικηγόρους και με δικαστικές προσφυγές με την «ελπίδα» ότι θα μπορούσαμε έτσι να αντιμετωπίσουμε την κλοπή του μόχθου μας και να καταργηθούν οι μειώσεις των συντάξεών μας.
    • Το σωματείο μας αγκαλιάστηκε από όλους τους συναδέλφους . Χιλιάδες απευθύνθηκαν στο Δ.Σ και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας δόθηκαν απαντήσεις και λύσεις σε πολλά αιτήματα. Ιδιαίτερα πολλές φορές ενημέρωσε τους συναδέλφους στην επαρχία , όταν οι τοπικές ΕΛΜΕ και οι Διδασκαλικοί σύλλογοι καλούσαν το σωματείο μας.



    (συνέχεια στην επόμενη σελίδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ΣΥΝΕΚ ζητούν ειλικρινά συγνώμη που τάραξαν με την ιερόσυλη στάση τους τα ευαίσθητα λατινοτραφή ώτα του προέδρου. Είναι θαύμα ειδέσθαι (=mirabile visu) να βλέπεις τον άνθρωπο που συστηματικά υπονόμευε επί ένα ολόκληρο χρόνο τις συλλογικές διαδικασίες να κόπτεται τώρα για τη μαζικότητα του κινήματος.

      Διαγραφή
  8. (Συνέχεια του προηγούμενου)

    • Το σωματείο μας, μέσα σε ένα κατακερματισμένο τοπίο από πολλά συνταξιοδοτικά σωματεία, έδωσε πολλές μάχες για την ενότητα όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων και φιλοδοξούσε και φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενότητα αυτή. Γιατί είναι τραγικό να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά και στα παιδιά μας καθεστώς δουλείας, δηλ. ωρομίσθια εργασία, ωράριο του 19ου αιώνα, με 12-13 ώρες εργασία και χωρίς κοινωνική ασφάλιση με συντάξεις πείνας.
    • Παρά τις επιφυλάξεις που έφθαναν μέχρι ανοικτή πολεμική, ιδιαίτερα από μέλη της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης στο χώρο των εκπαιδευτικών, πετύχαμε να δυναμώσει το σωματείο μας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε εκπτώσεις. Και προχωρούσε και αποκτούσε κύρος. Χωρίς να μας ενημερώνουν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στα ταμεία μας και να μας αποκαλύπτουν αποφάσεις που έπαιρναν οι διοικήσεις των με τη σύμφωνη γνώμη(!) των εκπροσώπων αυτών. Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που οι εκπρόσωποι μάς ενημέρωναν για αποφάσεις που έπαιρναν σε βάρος μας. Η αναγνώριση του σωματείου μας , όπως μπορεί ο καθένας να καταλάβει , δεν έγινε τυχαία.
    • Όσο το σωματείο μεγάλωνε, η πολεμική συνεχίστηκε, γιατί δεν έκανε εκπτώσεις στην καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί δεν έγινε το δεκανίκι κανενός και γιατί πάντα έβαζε μπροστά το συμφέρον των συναδέλφων χωρίς καμία κομματική ή μικροκομματική σκοπιμότητα. Αυτό ενόχλησε και ενοχλεί. Για τη στάση μας αυτή δεχθήκαμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από μέλη της φιλοκυβερνητικής παράταξης που ήθελαν να γίνουμε σαν την ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ και να είμαστε λιγότερο επικριτικοί στην πολιτική της κυβέρνησης και των δανειστών, που εφαρμόζεται σε βάρος μας. Αν όμως είχαμε υποχωρήσει και υποκύψει στις προτάσεις τους για συνεργασία, αν θεωρούσαμε αναγκαίες τις περικοπές των συντάξεων, όπως μας έλεγαν για να σωθούν τα ταμεία, αν βλέπαμε και εμείς ότι τώρα το ΜΤΠΥ «λειτουργεί καλύτερα» που μας έκοψε 44,5%, αν για όλα έφταιγαν οι προηγούμενοι και οι τωρινοί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, τότε δε θα είμαστε αντιδημοκρατικοί και αυταρχικοί, αλλά θα κατεβαίναμε στις εκλογές σα μια οικογένεια. Και θα είχαμε αναμφισβήτητα οφέλη, τέτοια που απολαμβάνουν με παχυλούς μισθούς πολλά συνδικαλιστικά στελέχη που προσφέρουν χείρα βοήθειας στις κυβερνήσεις, για να περνάνε «αβρόχοις ποσίν» τα αντιλαϊκά τους μέτρα. Δυστυχώς τα παραδείγματα είναι πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (Συνέχεια του προηγούμενου)
    • Και επειδή η Π.Ε.Σ.ΕΚ δεν υπέκυψε, καλούν τους συναδέλφους να μην ψηφίσουν(!) στις εκλογές της Πέμπτης 22 Μαρτίου, ώστε το σωματείο να αποδυναμωθεί και να μην ακούγεται η φωνή του. Γιατί τώρα και ακούγεται και το site δέχεται χιλιάδες επισκέψεις. Επικαλούνται δηλ. την ενότητα αυτοί που δε συμμετείχαν σε καμία κινητοποίηση των συνταξιουχικών οργανώσεων και της Π.Ε.Σ.ΕΚ, αποχωρώντας(!) από το σωματείο.
    • Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται, αλλά το σωματείο πρέπει να αντέξει, γιατί έχει να προσφέρει πολλά στην κατεύθυνση υπεράσπισης όλων των συναδέλφων εκπαιδευτικών εν ενεργεία και συνταξιούχων.
    • Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συναδέλφους να έλθουν να ψηφίσουν στις εκλογές. Το σωματείο έτσι θα είναι δυνατό και θα ακούγεται η φωνή του με τη δική σας συμβολή και δύναμη. Σωματεία συνταξιούχων με 20-30 άτομα είναι σωματεία σφραγίδας και δε θα υπήρχαν, αν δεν υπήρχε η κρατική επιχορήγηση.
    • Το συνδικαλιστικό κίνημα φύσει και θέσει πρέπει να υπερασπίζεται τα μέλη του απέναντι στην κυβερνητική εξουσία, χωρίς εκπτώσεις . Διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών πρόταξε το συμφέρον όλων των συνταξιούχων και δεν έγινε όργανο κανενός. Η Π.Ε.Σ.ΕΚ είναι το σπίτι σας , σας ανήκει και πρέπει όλοι να την ενισχύσουμε στις εκλογές με την ψήφο μας. Η πρόσκληση αυτή κουβαλάει στις πλάτες της την υπόσχεση που δώσαμε, όταν ιδρύσαμε το σωματείο μας: «Αυτό που τώρα θα κάνουμε δε θα έχει δεσμά. Θα έχει παρελθόν αλλά όχι εξαρτήσεις. Θα έχει σχέδιο αλλά όχι ‘ρεαλισμό’, θα είναι βέβηλο και ιερόσυλο».
    Όλοι στις εκλογές. Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018, 9.30-18.00, Πνευματικό κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, στο ισόγειο, Σούτσου 46 και Λ. Αλεξάνδρας.
    Αθήνα 18.3.2018

    Τάσος Σταυρόπουλος, απερχόμενος πρόεδρος Π.Ε.Σ.ΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω μια απορία: Οι συνάδελφοι που κατηγορούν την Π.Ε.Σ.ΕΚ δε δέχονται ότι τα μνημόνια, που υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση, μας έχουν ρημάξει τη ζωή μας; Συμφωνούν με την περικοπή κατά 50% του μετοχικού ταμείου; Συμφωνούν με τη νέα σφαγή των συντάξεων σε λίγους μήνες;συμφωνούν με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων; Να υπενθυμίσω ότι πριν από λίγα χρόνια πανηγυρίζαμε που πετύχαμε να το παίρνουν και οι δύο σύζυγοι. Και τώρα μαχαίρι από μια αριστερή κυβέρνηση. Τι ντροπή είναι αυτή. Και το λέω εγώ που δεν ανήκα ποτέ ιδεολογικά στην αριστερά. Και ούτε ήμουνα ποτέ συνδικαλιστής. Αλλά τι θέλουν οι συνάδελφοι τώρα; Να σκύψουμε το κεφάλι και να χειροκροτήσουμε την κυβέρνηση που θα μετατρέψει τις συντάξεις μας σε ελεημοσύνη; έχω δύο παιδιά άνεργα ΚΑΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ. Δεν καταλαβαίνετε ότι μας οδηγούν στην αυτοκτονία; αν το σωματείο υποστήριζε την πολιτική της κυβέρνησης, θα είχατε χίλια δίκια να το καταδικάζετε και να επιδιώκατε τον εξοστρακισμό του. Αλλά να λιβανίζετε την κυβέρνηση που μας σφαγιάζει, είναι σαν να θέλουμε νεα τουρκοκρατία. ΄Συγνώμη γιατί ζω στην Αλεξανδρούπολη και ζω έντονα το φόβο της γειτονικής χώρας. Βασ. Ιακ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε
      Στην προκήρυξη των ΣΥΝΕΚ για τις εκλογές της ΠΕΣΕΚ του 2018 αρχίζουμε με την εξής παράγραφο:

      Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Συνταξιούχων εκπαιδευτικών είναι μια παράταξη που στόχο της έχει την αυτόνομη και ακηδεμόνευτη συνδικαλιστική παρουσία στο χώρο των συνταξιούχων εκπαιδευτικών. Αγωνιζόμαστε με συνέπεια:
      • Για την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών που μαστίζουν την κοινωνία μας και
      του εργαζόμενους.
      • Για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
      • Για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
      • Για κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.
      • Για κατοχύρωση του καθολικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης
      με διατήρηση των δυο αυτοτελών πυλώνων της Σύνταξης, Κύριας και Επικουρικής.
      • Για καμία μείωση Κύριων και Επικουρικών Συντάξεων.
      • Για την ενίσχυση των Ταμείων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Καμία μείωση στο Εφάπαξ και στο ΜΤΠΥ.
      • Για την επαναφορά του Κοινωνικού Πόρου για το ΜΤΠΥ.
      • Για τη διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής ασφάλισης
      • Για την επιστροφή όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων και τον τερματισμό του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού των κρατήσεων του ΕΤΕΑΕΠ.

      Αυτό που πάντα θέλαμε και πιστεύαμε ήταν πως οι αγώνες πρέπει να δίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή για να είναι αποτελεσματικοί. Τριάντα άνθρωποι έξω από το Ταμείο δεν αποτελούν πίεση όπως και να το κάνεις. Ίσως μόνο θέμα για φωτογραφικό ρεπορτάζ με στόχο την αυτοεπιβεβαίωση της μαχητικότητας και αριστεροσύνης μας.
      Αφού δεν ανήκες ποτέ ιδεολογικά στην αριστερά τι σε πειράζει που η κυβέρνηση της αριστεράς φέρεται όπως φέρεται; Τι να πούμε κι εμείς που από μικροί ζούμε και τρεφόμαστε με τις ιδέες αυτές. Τα τελευταία 8 χρόνια συνέβη ένας σεισμός που κατά τα λεγόμενά σου έγινε αισθητός μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Πιστεύεις ειλικρινά ότι υπάρχει μαγικό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει μια δεκαετία πίσω; Οι αγώνες πρέπει να δοθούν και να κερδηθούν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. Με καθαρή ματιά να περιμαζέψουμε τα συντρίμμια μας και να δούμε πως μπορούμε να τα ξανακάνουμε όπως ήταν. Το να κλαίμε για τις μειώσεις του ΜΤΠΥ και να ρίχνουμε τις ευθύνες στην κυβέρνηση γι’ αυτό είναι μια στάση. Μια άλλη στάση είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε όρθιο το χρεοκοπημένο ταμείο να το σταθεροποιήσουμε και σιγά σιγά να το κάνουμε να αυξήσει τα μερίσματά του. Δεν την πέφτεις στους ανθρώπους της εντατικής επειδή ο άρρωστος που παρέλαβαν είναι σε κώμα, τους κατηγορείς και με το δίκιο σου όταν τον αφήσουν να πεθάνει. Κανείς δε λιβανίζει την κυβέρνηση. Προσπαθούμε με ρεαλισμό να ελαχιστοποιήσουμε τις βλαβερές επιπτώσεις των μνημονίων. Τα συνδικαλιστικά στελέχη με τους παχυλούς μισθούς έδωσαν μάχη για να κρατηθεί ζωντανό το ΕΤΕΑΕΠ και να μπορούν τώρα με την άνεσή τους τα μέλη του προεδρείου της ΠΕΣΕΚ να καλούν τον επί τριάντα τόσα χρόνια εν αμαρτίαις γηράσαντα γενικό διευθυντή του να επιμερίζει τις ευθύνες για την κατάντια του ταμείου. Το να τα ζητάς ΟΛΑ και ΤΩΡΑ ακούγεται ωραίο και επαναστατικό, όμως οι μάχες κερδίζονται όταν αυτά για τα οποία πολεμάς είναι ώριμα και ο χρόνος κατάλληλος. Αν κατηγορείς το ερείπιο που έχεις μπροστά σου για την κατάστασή του, δεν το κάνεις αυτόματα το μέγαρο του χθες. Πρέπει πρώτα να το υποστυλώσεις και μετά να το ξαναφτιάξεις. Στην Τουρκοκρατία που φοβάσαι δεν μας γυρνάνε οι νοοτροπίες αυτές, αλλά κάποιες άλλες που βλέπουν το κράτος σαν τον παντοδύναμο βεζύρη που οι υπήκοοι ζητάνε και αυτός δίνει για να μην τον ενοχλούν.

      Διαγραφή
  11. Απόσπασμα από την ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Συνταξιούχων (για να δικαιολογήσουν την υπεράσπιση που παρέχουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΣΑ-ΑΝΕΛ): « Δεν την πέφτεις στους ανθρώπους της εντατικής επειδή ο άρρωστος που παρέλαβαν είναι σε κώμα, τους κατηγορείς και με το δίκιο σου όταν τον αφήσουν να πεθάνει.»
    Αν έφτασαν σε σημείο να χρησιμοποιούν ιατρικούς όρους για την πολιτική που εφαρμόζουν αρχίζουν δυστυχώς να μοιάζουν με τον πάλε ποτέ Παπαδόπουλο της χούντας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτον δεν είναι ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ
      Δεύτερον η ΠΕΣΕΚ θα έπρεπε να καταρτίσει εναν κατάλογο αποδεκτών παρομοιώσεων να ξέρουμε που βαδίζουμε. Είναι δόκιμο πχ να χρησιμοποιείς παραδείγματα από συζυγική και εξωσυζιγική ζωή και αδόκιμο το κάτι άλλο. Τρίτον αν όλο αυτό που διαβάσατε σας φέρνει στο νού Παπαδόπουλο μην αναρωτιόσαστε μετά τι έχουν και ψοφάνε τα έρμα...
      Πάντως όπως και να το κάνεις είναι πολύ συναγωνιστικό και συγκινητικό να μετεωρίζεσαι μεταξύ "πουλημένων τομαριών" και "χουντικών" στην οπτική των Ιεροεξεταστών της αριστερής καθαρότητας που πασχίζουν για την ενότητα του χώρου (15 θαυμαστικά)

      Διαγραφή
  12. Από όσα διάβασα, έχω μια απορία που, αν είναι αλήθεια, δεν είναι μόνο αντισυνδικαλιστικό, αλλά και ανήθικο: Είναι δυνατόν να εκλέγεται κάποιος σε Δ.Σ και να μην κατεβαίνει στις απεργίες ή στις κινητοποιήσεις του σωματείου του; Αυτό κατάλαβα από όλα τα σχόλια. Κατηγορούνται τα μέλη των ΣΥΝΕΚ που είχαν εκλεγεί στο Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ ότι δεν κατέβαιναν στις κινητοποιήσεις του σωματείου τους. Μία φορά εκλέχθηκα σε Δ.Σ του σωματείου μου (Διδασκαλικός σύλλογος) και παραιτήθηκα γιατί λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων φοβούμενα μήπως απουσιάσω από υτους αγώνες του σωματείου μου. Τα άλλα που , όπως φαίνεται, υποστηρίζουν ένθερμα την αντιλαϊκη και νεοφιλελεύθερη πολιτική του Σύριζα, είναι ο σύγχρονος συνδικαλισμός . Γι' αυτό πάμε κατά διαβόλου. Αλλά να εκλέγεσαι και να κάθεσαι στο σπίτι σου και να απουσιάζεις από τους αγώνες του σωματείου σου, είναι εκτός τόπου και χρόνου . Είναι εξευτελισμός του συνδικαλισμού. Α.ΚΑΒΑΚ. Μάλλον είμαι παλαιοκομματικός και και όχι εκσυγχρονιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ23 Μαρτίου 2018 στις 10:36 π.μ.

    ΠΟΙΟΣ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Ένα πρώτο σχόλιο για τα τελευταία γεγονότα


    Έγινε κάτι το πρωτοφανές για τα συνδικαλιστικά χρονικά: (!) ( Άραγε να περιμένουμε και άλλα χειρότερα;)

    • Προτροπή από την παράταξη των ΣΥΝΕΚ συνταξιούχων εκπαιδευτικών για καταδίκη, διάλυση και απομόνωση του σωματείου των συνταξιούχων εκπαιδευτικών, της ΠΕΣΕΚ, επειδή δεν προσκύνησε και δεν υπέκυψε στις προτάσεις συνδιαλλαγής με την Κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς, ώστε να έχει προνομιούχες σχέσεις και παροχές, αρκεί να χαμήλωνε τους διεκδικητικούς τόνους της, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε αρκετά σωματεία συνταξιούχων .
    • Αφού επί δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχαν, παρά τις μεταφορές με πούλμαν τους από την επαρχία , μεταξύ αυτών και βουλευτών , Διοικητών Ταμείων κλπ, παρά τη λυσσαλέα προσπάθειά τους, δεν κατάφεραν να αλώσουν το σωματείο και να φιμώσουν την απροσκύνητη φωνή του για το δίκαιο των συνταξιούχων, κάλεσαν όλους σε αποχή και αγρανάπαυση μέχρι νεοτέρας .!!!
    • Η αλήθεια είναι ότι μπροστά στη συντριβή και την καταδίκη που τους περίμενε, προτίμησαν να αποφύγουν τη συνδικαλιστική και δημοκρατική αντιπαράθεση.
    • Χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα. Από τα έντυπα του Κομματικού τους χώρου (Αυγή – Εποχή ) μέχρι την (ανεξάρτητη) Εφημερίδα των Συνταχτών που από την πολύ δημοκρατία της έβαλε μόνο την άποψη της παράταξής τους , χωρίς να καταχωρίσει την άποψη του σωματείου της ΠΕΣΕΚ!
    • Με SMS βομβάρδισαν καταχρηστικά χιλιάδες συνταξιούχους εκπαιδευτικούς χρησιμοποιώντας το αρχείο της ΠΕΣΕΚ με συκοφαντίες και κάλεσμα αποχής από τις εκλογές! Στην ουσία εκβίασαν και θέλησαν να περιχαρακώσουν τους ψηφοφόρους τους.
    • Χρησιμοποίησαν το blog της Π.Ε.Σ.ΕΚ, του κατά τα αλλά αντιδημοκρατικού σωματείου μας, για να ανεβάσουν τα ψέματά τους και να συκοφαντήσουν.
    • Μόνο θλίψη μας φέρνουν όλα αυτά και κυρίως για ορισμένους συναγωνιστές που προσυπογράφουν τις συκοφαντίες και που ήμασταν μαζί στους αγώνες πριν διαβούν τον Ρουβίκωνα και σαγηνευτούν από την εξουσία!
    • Παρά όλα αυτά το σωματείο όχι μόνο άντεξε, αλλά με τη θέληση και τη συμμετοχή εκατοντάδων συνταξιούχων εκπαιδευτικών θα συνεχίσει τον αγώνα του για τα δίκαια των συνταξιούχων και θα εντείνει τις προσπάθειές για την ενότητα όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων .
    • Τους υποσχόμαστε ότι θα απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα με παραρτήματα . Θα ενισχύσουμε και επεκτείνουμε τις δράσεις μας και σε άλλα πεδία που αισθανόμαστε την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί , γιατί πάνω από όλα το ζητούν οι ίδιοι οι συνάδελφοι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί !
    • Όσο για τους συναγωνιστές της Αγωνιστική Παρέμβασης - Εκπαιδευτικός Όμιλος , που δεν κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στο ΔΣ , εμείς τους θεωρούμε σαν να είναι μέλη του συμβουλίου μας . Είμαστε δε απόλυτα σύμφωνοι με τη θέση τους με την οποία κατέβηκαν στις εκλογές: «Δεν μας πολυαπασχολούν οι χάντρες και τα καθρεφτάκια των εδρών στο ΔΣ» .
    • Θα είμαστε όλοι μαζί και θα συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα και της φωτιάς ! Μας περιμένουν δυστυχώς πολλά άνυδρα τοπία να περάσουμε!
    Αθήνα: 23/3/2018


    Σταύρος Κωστόπουλος

    Απερχόμενος Γ.Γραμματέας της Π.Ε.Σ.ΕΚ

    (Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΑΣΟΣ ΚΕΡΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΙΝΕΙ Ή ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    O Αριστοτέλης λέει κάπου στα Ηθικά Ευδήμεια: ἐκ δὴ τούτων φανερὸν ὅτι ὀρθῶς λέγεται ὅτι ἡ φιλία τῶν βεβαίων, ὥσπερ ἡ εὐδαιμονία τῶν αὐτάρκων. “ Η εὐδαιμονία τῶν αὐτάρκων λοιπόν ἐστὶν “ μια μικρή παρηγοριά για τις στιγμές της μοναξιάς. Το λες το ξαναλές και στο τέλος το πιστεύεις, όπως πίστεψες και ένα σωρό άλλα , τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός της κάλπης και ήρθε η ώρα να αναμετρηθούν κέρδη και ζημιές.

    Βρεθήκατε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά κίνηση. Η μάχη δόθηκε με άνισους όρους. Ο κόσμος χωρίστηκε στα δυο. Από τη μια οι δυνάμεις του ψεύδους του σκότους της συναλλαγής και από την άλλη οι καλοί, οι ασυμβίβαστοι ανιδιοτελείς αγωνιστές. Το σκηνικό στήθηκε άψογα, είναι κατάλληλο όμως μόνο για παραθρησκευτική σέχτα με αφορισμούς και κατάρες και όχι για σωματείο (ακόμα και συνταξιούχων). Το να θριαμβολογείς που ένα σωματείο έχασε περίπου τα μισά μέλη του κάτι δείχνει. Το να λες σε τριακόσιους πάνω κάτω ανθρώπους οτι δεν είστε ευπρόσδεκτοι, παρά μόνο δεμένοι και φιμωμένοι και να ψάχνεις τα αποδεκτά αντίγραφά σου σε άλλες πόλεις και άλλους γαλαξίες δείχνει κάτι άλλο. Τι χειρότερα να περιμένεις από αυτά; Η ΠΕΣΕΚ που νίκησε στις εκλογές δεν ήταν εκείνη ακριβώς που είχαμε φαντασθεί στο ξεκίνημα, είναι μια ΠΕΣΕΚ με αστερίσκους: στο Πανελλήνια (το ομολογείτε και σεις άλλωστε), στο Ένωση (πόσοι και πόσο διαφορετικοί ενώνονται;), στο Συνταξιούχων (εξαιρούνται οι βουλευτές και τα δημόσια πρόσωπα με τα οποία διαφωνούμε;) και στο Εκπαιδευτικών (όπου θα πρέπει να προσδιορισθεί με ακρίβεια ποιοι και πόσο αριστεροί εκπαιδευτικοί χωράνε γενικά στον τίτλο αυτό.)
    Τα παραπάνω στοιχεία θέλετε να τα αγνοείτε και απουσιάζουν ολότελα από τον πρώτο απολογισμό σας. Αντίθετα στις επτά από τις έντεκα παύλες αναφέρεστε στα ΣΥΝΕΚ και την στάση τους με χαρακτηρισμούς που δεν αξίζει καν να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί τους. Τι να πεις για τα πούλμαν, τις χιλιάδες SMS, τους προσκυνημένους και τους απροσκύνητους, για τα μέσα και όλες τις μικροπρέπειες που επιστρατεύθηκαν για να μπουν στην άκρη τα ουσιαστικά προβλήματα. Όσο για τη φιλοξενία του blog της ΠΕΣΕΚ, ο διάλογος που αναπτύχθηκε εκεί καταχρηστικά κατά τη γνώμη σας, αποτελεί μνημείο ανεκτικότητας στην διαφορετική άποψη και υπόδειγμα κοσμιότητας, που εν μέρει εξηγεί και την αλλεργική μας αντίδραση στην τοξικότητα αυτού του χώρου. Από τα λεγόμενά σας είναι ολοφάνερο πως έχει χαθεί το μέτρο και από τη στιγμή που το υπερβαίνεις δεν υπάρχει κανένα άλλο όριο ικανό να σε συγκρατήσει.
    Για μας όπως έχουμε βαρεθεί μονότονα να το επαναλαμβάνουμε, το Δ.Σ και οι συνεδριάσεις του είναι ένας χώρος δημοκρατικής ανταλλαγής απόψεων, ένας χώρος σύνθεσης από όπου το κίνημα βγαίνει πάντα κερδισμένο. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να το δεις έτσι, μιλάς πράγματι για ένα μάτσο χάντρες και καθρεφτάκια σε ανθρώπους που το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι η ιδεολογική καθαρότητα. Το κακό όμως με τις κλασματικές αποστάξεις είναι ότι όσο καθαρότερο προϊόν παίρνεις τόσο μικρότερη είναι η ποσότητά του, - τεχνική καλή για τσίπουρο όχι όμως και για μαζικές οργανώσεις - αλλά αυτό δεν φαίνεται να σας ενοχλεί και πολύ, μακάριοι μέσα στην αυτάρκειά σας οραματίζεστε φυγές προς το μέλλον.
    Οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι και ακριβώς για το λόγο αυτό απαιτούν μεγάλες συσπειρώσεις. Όσο λιγότεροι βαδίζουμε, όσο περιχαρακωνόμαστε από Ρουβίκωνες και Κούγκια, τόσο πιο άνυδρα θα φαντάζουν τα τοπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή το σχόλιο είναι εμφανές ότι δεν επιδέχεται καμιάς σοβαρής πολιτικής ανάλυσης αλλά επειδή ο Τάσος και ο Σταύρος στο μυαλό κάποιων φαίνεται ότι ταυτίζονται ώστε να επικαλεστούν τη γνωστή φράση «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει» ας χαλαρώσουμε λιγάκι και ας αναφέρουμε από πού λέγετε ότι έχει προέρθει:
      Ανάμεσα στα παλικάρια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ξεχώριζε ένας Τριπολιτσιώτης, ο Γιάννης Θυμιούλας, που είχε καταπληκτικές διαστάσεις: Ήταν δυο μέτρα ψηλός, παχύς και με το ένα του χέρι μπορούσε να σηκώσει και άλογο.
      Ο Θυμιούλας έτρωγε στην καθισιά του ολόκληρο αρνί, αλλά και πάλι σηκωνόταν πεινασμένος. Έπινε όμως και πολύ. Παρόλα αυτά ήταν εξαιρετικά ευκίνητος, δε λογάριαζε τον κίνδυνο κι όταν έβγαινε στο πεδίο της μάχης, ο εχθρός μόνο που τον έβλεπε, τρόμαζε στη θέα του. Πολλοί καπεταναίοι, μάλιστα, όταν ήθελαν να κάνουν καμιά τολμηρή επιχείρηση, ζητούσαν από τον Κολοκοτρώνη να τους τον… δανείσει!
      Κάποτε ωστόσο, ο Θυμιούλας, μαζί με άλλους πέντε συντρόφους του, πολιορκήθηκαν στη σπηλιά ενός βουνού. Η πολιορκία κράτησε τρεις μέρες. Στο διάστημα αυτό, είχαν τελειώσει τα λιγοστά τρόφιμα που είχαν μαζί τους οι αρματολοί και ο Θυμιούλας άρχισε να υποφέρει αφάνταστα.
      Στο τέλος, βλέποντας ότι θα πέθαινε από την πείνα, αποφάσισε να κάνει μια ηρωική εξόρμηση, που ισοδυναμούσε με αυτοκτονία. Άρπαξε το χαντζάρι του, βγήκε από τη σπηλιά και με απίστευτη ταχύτητα, άρχισε να τρέχει ανάμεσα στους πολιορκητές, χτυπώντας δεξιά και αριστερά. Ο εχθρός σάστισε, προκλήθηκε πανικός και τελικά τρόμαξε και το ‘βαλε στα πόδια. Έτσι, γλίτωσαν όλοι τους.
      Ο Θυμιούλας κατέβηκε τότε σ’ ένα ελληνικό χωριό, έσφαξε τρία αρνιά και τα σούβλισε. Ύστερα παράγγειλε και του έφεραν ένα «εικοσάρικο» βαρελάκι κρασί κι έπεσε με τα μούτρα στο φαγοπότι. Φυσικά, όποιος χριστιανός περνούσε από κει, τον φώναζε, για να τον κεράσει. Πάνω στην ώρα, έφτασε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ρώτησε να μάθει, τι συμβαίνει.
      - Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει! απάντησε ο προεστός του χωριού.
      Όπως λένε, αυτή η φράση, αν και παλιότερη, έμεινε από αυτό το περιστατικό.

      Διαγραφή
    2. Μόνο για χημικούς : Αφού πρώτα μελετήσουν τι είναι το αζεοτροπικο μείγμα και πόσο χρήσιμο θα ήταν αν του μοιάζαμε , μετά ας ασχοληθούν με το γεγονός ότι δεν είναι και πολύ κόσμιο να παρομοιάζουν τους συνταξιούχους σαν ένα μίγμα και μαλιστα με διαφορετικές θερμοκρασίες απόσταξης .

      Διαγραφή
    3. Συνάδελφε είναι γεγονός οτι η κοσμιότητα δεν διακρίνει αυτούς τους τύπους που ασκούν κριτική στους αυθεντικούςλαϊκούς αγωνιστές.
      Αλλά περνά από το μυαλό μου η σκέψη: μήπως ο βλάσφημος συντάκτης δεν κυριολεκτούσε αλλά χρησιμοποιούσε το σχήμα λόγου που φέρει την ονομασία "μεταφορά";

      Πώς το 'λεγε ο Σεφέρης στον «Τελευταίο σταθμό» του;

      Κι α σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
      είναι γιατί τ' ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη
      δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωυτανή
      γιατί είναι αμίλητη και προχωράει~
      στάζει τη μέρα, στάζει στον ύπνο
      μνησιπήμων πόνος.

      Κλίνω όμως τελικά στην άποψη οτι αυτοί των ΣΥΝΕΚ είναι ικανοί για όλα. Μάλλον έχεις δίκιο. Έχουν βάλει στο μυαλό τους, αντί για φούρνους που έκαναν οι άλλοι, να ρίξουν μέσα σε αποστακτήρες τους λιγοστούς συνταξιούχους που μας απέμειναν για να διαπιστώσουν εργαστηριακά πλέον αν το εν λόγω μειγμα υπακούει στο νόμο του RAOULT

      Διαγραφή