ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ 
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).   
ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 , 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                                                                                Αθήνα   11.1.2018                                                                                 


                                                             Λείπουν ακόμη και τα λόγια.
                          Όλα τ’ αφήσαμε στη μέση, όλα τ’ αφήσαμε στην τύχη.
                                Κι έγιναν χωρίς εμάς.
                                                                                       Γιάννης  Ρίτσος


·         Η  κυβέρνηση  κατέθεσε  πολυνομοσχέδιο 1531 σελίδων - τα προαπαιτούμενα του 3ου  μνημονίου- με το οποίο  καταργεί το δικαίωμα της απεργίας, καταργεί τα οικογενειακά επιδόματα,  ακόμη και από πολύτεκνες οικογένειες, θεσμοθετεί τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ακόμη και για χρέη 500 € προς το  δημόσιο,  ξεπουλάει  όλες τις ΔΕΚΟ και γενικά ψηφίζει μέτρα σε  βάρος των λαϊκών τάξεων, που  καμία άλλη  κυβέρνηση δε θα τολμούσε  να περάσει  με τόση αυθάδεια  και περιφρόνηση  προς το λαό  και τόση δουλικότητα προς  την τρόικα. Ο Υπουργός  Οικονομίας   Ευκλ.   Τσακαλώτος για την κατάργηση των απεργιών είπε στη Βουλή ότι  δεν μπορέσαμε  ως Κυβέρνηση  να πείσουμε την τρόικα.
·         Δυστυχώς  η  Κυβέρνηση περνάει αυτά τα μέτρα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες περί  άλλων τυρβάζουν. Για  τα 8 χρόνια μνημονίων, για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, για τη ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων, για το ξεπούλημα  της δημόσιας περιουσίας  αντί πινακίου φακής, για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας, για μηνιαίους μισθούς  των 200-300 €, για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας δε φταίνε μόνο οι άλλοι. Έχουν και οι ίδιες  τεράστιες ευθύνες και πρέπει να απολογηθούν στους εργαζόμενους.
·         Αντί  για ένα ενωτικό κάλεσμα  για την ανατροπή των πιο αντιλαϊκών μέτρων, μετά τη μεταπολίτευση,  που τολμάει να φέρει  η Κυβέρνηση  στη Βουλή, επί 5 ημέρες  οι   ηγεσίες της  ΑΔΕΔΥ  και ΓΣΕΕ    «διαγωνίζονται»  για την επιλογή της ημέρας  της απεργίας  και για τη μορφή της απεργίας.
·         Η Π.Ε.Σ.ΕΚ   επιμένει ενωτικά. Γι΄ αυτό  καταδικάζει τη στάση  της  ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, που με διάφορες δικαιολογίες εκθέτουν το συνδικαλιστικό κίνημα και δίνουν   αφορμές για συκοφαντίες  από την Κυβέρνηση και  τα κυβερνητικά  φερέφωνα, τα ΜΜΕ.
·         Τέλος  η Π.Ε.Σ.ΕΚ  δεν ήταν δυνατόν να εμπλακεί   σε τέτοιες ανούσιες   διαφωνίες που  ρίχνουν νερό στο μύλο της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης, ούτε  βεβαίως να συνταχθεί πίσω  από τις ηγεσίες  της ΑΔΕΔΥ  και ΓΣΕΕ.  Επειδή  πολλά σωματεία  εργαζομένων έχουν διαφοροποιηθεί  από  τη στάση  τους και κατεβαίνουν  αύριο , Παρασκευή, 12/1,   στο κέντρο  της Αθήνας   σε συλλαλητήρια  με 24ωρη απεργία,  στις   12.00,  η Π.Ε.Σ.ΕΚ καλεί  τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να ενώσουν τη φωνή τους μαζί τους. Αυτό  να σηματοδοτήσει την απαρχή του απογαλακτισμού   από τις  ανούσιες , αδιέξοδες και χωρίς  αποτέλεσμα  αντιπαραθέσεις και την πιο πλατιά ενότητα απέναντι στον Αρμαγεδώνα των  μέτρων της κυβέρνησης.


                                                 Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

                                   Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

                          Τάσος   Σταυρόπουλος           Σταύρος  Κωστόπουλος








7 σχόλια:

  1. ΣΥΝΕΚ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ13 Ιανουαρίου 2018 στις 12:59 π.μ.

    Σχετικά με το email που απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΚ Τάσος Σταυρόπουλοςτην Πέμπτη 11-1-2018 και ώρα 22.30 μ.μ. με το χαρακτηρισμό ΕΠΕΙΓΟΝ και με το οποίο ζητά ουσιαστικά "εν λευκώ "εξουσιοδότηση τόσο στο κείμενο της ανακοίνωσης που συνέταξε όσο και στην πρόταση για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 12-1-2018 έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

    1.Ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δ.Σ. συνεχίζουν να μην συγκαλούν έγκαιρα το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίζει για σοβαρά ζητήματα.Με αποτέλεσμα να μην γίνεται διεξοδική ανάλυση των θεμάτων ,ούτε διάλογος.Να μην δίνεται η δυνατότητα σύνθεσης των απόψεων και ενότητας του κλάδου.
    Δέσμια η πλειοψηφία ιδεοληψιών και παραταξιακών σκοπιμοτήτων απεργάζεται τη διάσπαση του σωματείου.Για αυτό επιλέγουν κάθε φορά να στέλνουν στο παραπέντε ανακοινώσεις τις οποίες γράφουν μόνοι τους χωρίς καμιά διαβούλευση και ζητώντας από μας να συναινέσουμε χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση.
    .Τό ίδιο σφάλμα διέπραξαν και με το τελευταίο τους email. Ενώ ήταν γνωστό τ εδώ και καιρό ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο θα ψηφίζονταν από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. Δεν συγκάλεσε έγκαιρα ο πρόεδρος το Δ.Σ. .προκειμένου να υπάρξει διάλογος,ενημέρωση των μελών και απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Δεν πρόκειται φυσικά για παράλειψη ,αλλά για εσκεμμένη και προσπάθεια υποβάθμισης του Δ.Σ και ακύρωσης του ρόλου της αντιπολίτευσης.Είναι η απόδειξη πόσο περιφρονούν την δημοκρατία ,την οποία την επικαλούνται, όταν και όπως τους συμφέρει.,
    2.Κάτω από αυτές τις συνθήκες καμιά ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ,ούτε για το κάλεσμα στην κινητοποίηση της Παρασκευής .Φυσικά δεν πρόκειται για αδυναμία τοποθέτησης σχετικά με το Πολυνομοσχέδιο,αλλά για συνειδητή άρνηση να συνεργήσουμε στον ευτελισμό της δημοκρατίας.
    Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε πρόσκαιρα μικροπολιτικά παιχνίδια.Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην ανάγκη ενωτικών αγώνων,οι οποίοι υπονομεύονται από την ανθενωτική ,μικροπαραταξιακή πολιτική του προέδρου και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΚ.


    Υστερόγραφο.:
    Ενδεικτικό το πως ενεργεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΚ είναι ότι στάλθηκε στα μέλη του Δ.Σ. την Πέμπτη 11-1-2018 στις 22.30 και αυτούσιο το κείμενο της ανακοίνωσης αναρτήθηκε στο blog της παράταξης στις 11.09 μ.μ. ενώ μόνο δυο μέλη του Δ.Σ. είχαν συναινέσει με email.

    ΣΥΝΕΚ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε συναγωνιστές καλά στο ΔΣ σας σνομπάρουν γιατί δεν έρχεστε ούτε στην πολιτιστική επιτροπή που κάνουμε ωραία πράγματα και συναποφασίζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ15 Ιανουαρίου 2018 στις 8:32 μ.μ.

    Απάντηση προς τα ΣΥΝΕΚ
    1. Οι ανακοινώσεις του σωματείου είναι πάντα σύμφωνες με τις προγραμματικές μας διακηρύξεις, με τις αποφάσεις των Γ.Σ που δεσμεύουν όλους μας, με τη θέση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών απέναντι στη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων που έχουν ρημάξει τη ζωή μας. Το πολυνομοσχέδιο δεν ήταν κάτι που δεν το είχαμε συζητήσει στο Δ.Σ για τον προφανή λόγο ότι τα περισσότερα μέτρα ήταν αναμενόμενα από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στο 3ο μνημόνιο, γνωστά ως προαπαιτούμενα. Μάλιστα στο προηγούμενο Δ.Σ εγγράφως και έγκαιρα τους είχαμε καλέσει με μόνο θέμα το πρόγραμμα δράσης, για να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά είχαν έρθει χωρίς καμία πρόταση και μας παρεκάλεσαν να τους δώσουμε προθεσμία να διαβουλευτούν με την παράταξή τους, πράγμα που σεβαστήκαμε. Μέχρι τώρα ποτέ δε θεωρούν καθήκον τους να απαντούν, έστω με ένα όχι, αλλά, αν απαντήσουν, απαιτούν στις ανακοινώσεις της Π.Ε.Σ.ΕΚ να μη θίγεται η κυβερνητική πολιτική, την οποία έχουν αναλάβει εργολαβικά να υποστηρίζουν.
    2. Συχνά επικαλούνται στις παραταξιακές ανακοινώσεις τους το παρελθόν που οι ανακοινώσεις του σωματείου έβγαιναν ομόφωνα και έχουν δίκιο. Αλλά κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, όταν τους τονίζουμε ότι η κυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ, που στηρίζουν, έχει καταντήσει εντελώς ίδια με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Όταν τα ΣΥΝΕΚ ήταν στην αντιπολίτευση, υπόγραφαν χωρίς δεύτερη κουβέντα τις καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για τις περικοπές των συντάξεων, ενώ, όταν έγινε κυβέρνηση ο Σύριζα, βάπτισαν τις περικοπές των συντάξεων αναγκαίες, για να σωθούν τα ταμεία μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ριφιφί που έγινε στο Μέρισμα του ΜΤΠΥ το 2016, δηλ. η περικοπή κατά 44.5%, θεωρήθηκε από τα ΣΥΝΕΚ σωτηρία του ταμείου μας, ενώ με μεγάλη ευκολία και με άνεση υπόγραφαν τις καταγγελίες κατά των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων για τις μειώσεις των μερισμάτων μας.
    3.Να υπενθυμίσω ότι δε μετέχουν συνήθως στις Γενικές Συνελεύσεις, στα γλέντια, στις εκδρομές του σωματείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία εκδήλωση για το ασφαλιστικό δεν εμφανίστηκε ούτε ένα μέλος των ΣΥΝΕΚ. Σχεδόν θεωρείται αυτονόητη η μη συμμετοχή τους σε όλες τις κινητοποιήσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων, στις οποίες η Π.Ε.Σ.ΕΚ έχει πάρει απόφαση για τη συμμετοχή των συνταξιούχων εκπαιδευτικών σε κάθε κινητοποίηση.
    4. Όταν κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο, κανένα μέλος του Δ.Σ από τα ΣΥΝΕΚ δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τις αντιδράσεις του σωματείου, ούτε πρότειναν καμία δυναμική κινητοποίηση ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ξανάφερε στη Βουλή ( που είχε αποσύρει και ελπίζαμε ότι το απέσυρε οριστικά) την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, επαναφέροντας το άρθρο 4 του Αρσένη, εναντίον του οποίου ο Σύριζα ως αντιπολίτευση είχε αντιδράσει και πολλοί βουλευτές και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης είχαν πρωτοστατήσει στους αγώνες για μην περάσει το νομοσχέδιο του Γεράσιμου Αρσένη. Ως πρόεδρος του σωματείου είχα την ψευδαίσθηση ότι θα πρότειναν δυναμικές κινητοποιήσεις εναντίον του πολυνομοσχεδίου, για να είναι συνεπείς με τις αντιδράσεις του κατά του άρθρου 4 του Γ.Αρσένη, και κυρίως επειδή την κατάργηση των απεργιών με την ίδια ακριβώς διάταξη είχε προτείνει και η Χούντα του Παπαδόπουλου το 1973. Άραγε πόσες ώρες ή ημέρες ή και εβδομάδες θα ήθελαν να συσκεφθούν για να αποφασίσουν τη θέση τους εναντίον της κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας. (συνέχεια στην επόμενη σελίδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ15 Ιανουαρίου 2018 στις 8:36 μ.μ.

    5. Σχετικά με την κινητοποίηση της Παρασκευής 12/1: Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, η πλειοψηφία αρνήθηκε οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση και αποφάσισε 3ωρη στάση για Δευτέρα 15/1. Μετά την αναμενόμενη άρνηση του ΕΚΑ και ΓΣΕΕ να αποφασίσουν απεργιακή κινητοποίηση και μετά τις αποφάσεις που έπαιρναν Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων για απεργία στις 12/1 και συλλαλητήριο, η Π.Ε.Σ.ΕΚ πήρε την απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 12/1. Η Π.Ε.Σ.ΕΚ πήρε, κατά τη γνώμη μου, σωστή απόφαση, ενώ τα ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συντάσσονταν με την 3ωρη στάση της ΑΔΕΔΥ. Για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και για τις διασπαστικές αντιδράσεις ευθύνη έχουν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που δικαιολογημένα έχουμε καταγγείλει, γιατί με τη στάση τους επί 8 χρόνια επέτρεψαν στην ουσία σε όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν την πολιτική των μνημονίων κατ' εντολήν της τρόικας. (συνέχεια στην επόμενη σελίδα)


    6. Στα Δ.Σ διάλογος γίνεται που όμως εξελίσσεται σε μονόλογο των ΣΥΝΕΚ υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής. Ό,τι προτείνεται από την πλειοψηφία, προσπαθούν να βρουν κάποιο πρόσχημα να το απορρίψουν ή να το υποτιμήσουν. Αλλά αυτός δεν είναι συνδικαλισμός και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ δεν είναι διατεθειμένα να παίξουν το ρόλο του Δούρειου ίππου και του υπάκουου, για να φιμώνεται η φωνή των συνταξιούχων και να λιβανίζεται η κυβερνητική πολιτική. Η Π.Ε.Σ.ΕΚ πάντα συμμετέχει σε ενωτικούς αγώνες , ενώ τα ΣΥΝΕΚ απέχουν από όλους.
    7. Οι αποφάσεις πάντα λαμβάνονται με πλειοψηφία και είναι αστείος ο ισχυρισμός των ΣΥΝΕΚ ότιη απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο ελήφθη από 2 μέλη 1.1.2018
    Τάσος Σταυρόπουλος πρόεδρος Π.Ε.Σ.ΕΚ 14.1.2018

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε πρόεδρε μήπως είσθε υπερβολικός; Η Χούντα γιατί να κατεβάσει τέτοιο νομοσχέδιο για την κατάργηση των απεργιών; Είχε τέτοια ανάγκη;Μήπως υποτάσσονται όλα στην αντιπολιτευτική διάθεση της πεσεκ; Ο Μητσοτάκης πρότεινε πιο σκληρό νόμο για τις απεργίες. Σ.Λ συνάδελφος ΠΕ2 από ΒΟΙΩΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η απορία σας εύλογη,αλλά η Χούντα ίσως ήθελε να καλύψει μελλοντικές κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, και ιδίως αριστερές, να μην "αναγκασθούν" να φέρουν στη Βουλή αντιεργατικούς νόμους. Χρειάστηκε να φέρει τέτοιο νόμο ο Αρσένης. Δεν τα κατάφερε, και το πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα με άνεση. Από χθες η απεργία θα είναι μακρινή ανάμνηση σε λίγο. Για να μη νομίζετε ότι είμαι υπερβολικός για την ιστορία: Πρώτη η Απριλιανή Χούντα του Γ.Παπαδόπουλου, πριν από τον Αρσένη, αποπειράθηκε, το 1973, να περάσει την ίδια διάταξη για την κατάργηση της απεργίας με το άρθρο 509(!) του αντιαπεργιακού νόμου : «Η απεργία κηρύσσεται και πραγματοποιείται μόνον εφ’ όσον αποφασίσει περί ταύτης δια μυστικής ψηφοφορίας η συνέλευσις των μελών του εργασιακού σωματείου, εις πάσαν περίπτωσιν δια πλειοψηφίας του ημίσεος πλέον ενός των δικαιωμένων ψήφου μελών» . Στην εισηγητική έκθεση τότε διαβάζουμε: «....η απεργία είναι ένα όπλον επικίνδυνο του οποίου η χρήσις δέον να γίνεται ουχί εική ως έτυχεν , αλλά μετά πολλής προσοχής και περισκέψεως». Ακόμη και η Χουντική ΓΣΕΕ τότε(3.10.1973) είχε επικρίνει την πρόταση νόμου της Χούντας: «ο εν λόγω Κώδιξ Εργασίας εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα των εργοδοτών , οι δε επιπτώσεις εις βάρος των εργαζομένων είναι προδήλως απαράδεκτοι»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνάδελφοι της ΠΕΣΕΚ να το έχετε υπ' όψιν σας. Καλομελέτα και έρχεται

    Μείωση του αφορολόγητου

    "Οι ελληνικές αρχές, το Μάιο του 2018, θα αποφασίσουν την πρόωρη εφαρμογή του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου - δηλαδή το 2019- εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές εκτιμήσουν πως μια "εμπροσθοβαρής" εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 ", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης που συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup

    ΑπάντησηΔιαγραφή