ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).   
ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 , 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
                                                                                           Αθήνα    16.12. 2017
                              Ενημερωτικό σημείωμα   για  απόφαση  του ΣΤΕ
·         Το   Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣΤΕ)  έκρινε με την υπ’ αρ. 3281/2017  απόφασή του νόμιμη την αύξηση  των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στην απόφαση  επισημαίνεται  ότι   «η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αποβλέπει πρωτίστως στον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος με την αποτροπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης» και προσθέτουν ότι κρίθηκαν αναγκαίες οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για «τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επιλογής πολλών ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα».
·         Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές τονίζουν ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης όντως συνιστά «μια επί το δυσμενέστερο μεταβολή των προϋποθέσεων χορηγήσεως των ασφαλιστικών εισφορών», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα εφόσον προκύπτει αιτιολογημένα ότι με την επέμβαση αυτή μπορεί να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του ασφαλιστικού κεφαλαίου.
·         Επίσης  το ΣΤΕ έκρινε ότι  «η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι δυνατή όχι μόνο για το μέλλον αλλά και για το παρελθόν, υπό την έννοια ότι μπορεί να καταλαμβάνει και ήδη θεμελιωμένα δικαιώματα, εφόσον βέβαια τηρείται η αρχή της αναλογικότητας».
·         Στην απόφαση  επισημαίνεται επίσης  ότι ««η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης του δημοσίου τομέα θεσπίστηκε μετά την ανακοίνωση της Συνόδου των Αρχηγών των κρατών μελών της ευρωζώνης».
·         Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι τα μέτρα που θεσπίζονται με τον νόμο 4336/2015 και τις επίμαχες δύο Υπουργικές Αποφάσεις αποβλέπουν πρωτίστως στον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Ως εκ τούτου, τονίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, «εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, όπως ισχυρίζεται η ΑΔΕΔΥ».
·         Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και ζητούσε να ακυρωθούν:
·         1. Η υπ' αριθμόν Φ11321/οικ.47523/1570/2015 κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου για τη «σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι την 01/01/2022 σύμφωνα με τους πίνακες της περίπτωσης 6 της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε΄ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015». 
·         2. Η υπ' αριθμόν 122900/0092/27.10.2015 κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη για την «υπαγωγή στα όρια ηλικίας των πινάκων 1 και 2 του νόμου 4336/2015».
·         Η Π.Ε.Σ.ΕΚ  επιμένει  ότι  η ανατροπή  της πολιτικής  της κυβέρνησης  και της τρόικας, που έχουν κατακρεουργήσει τις συντάξεις μας και αποβλέπουν στην πλήρη διάλυση της κοινωνικής  ασφάλισης   δε θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά από τη δυνατότητα όλων των εργαζομένων  και συνταξιούχων να υπερασπιστούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα  και τους κόπους μιας ζωής με ενωτικούς αγώνες στο δρόμο μέχρι την τελική νίκη. Οι αυτόκλητοι «υπερασπιστές» των συνταξιούχων που  οδηγούν με παραπλανητικές υποσχέσεις τους συνταξιούχους στους διαδρόμους των δικαστηρίων πρέπει να απομονωθούν. Η  στάση τους καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την ανάθεση, διευκολύνοντας  τελικά την κυβέρνηση   να ασκεί «κοινωνική πολιτική » μέσα από την πολιτική των αιματηρών πλεονασμάτων. 
                             Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

                  Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

               Τάσος   Σταυρόπουλος              Σταύρος  Κωστόπουλος


3 σχόλια:

  1. Σας κοινοποιώ ανακοίνωση δικηγορικής Εταιρείας που μας καλεί να κάνουμε αγωγή για το ΕΦΑΠΑΞ. Εγώ εμπίπτω στην κατηγορία που αναφέρει, δηλ. είμαι συνταξιούχος από Ιούνιο 2014. Επίσης και για τους μνημονιακούς νόμους 2011 και 2012. Ισχύει κάτι τέτοιο; Παράκληση μια ανακοίνωση θα ήταν πολύ χρήσιμη για μας. από ΛΑΡΙΣΑ.

    Να η ανακοίνωση των δικηγόρων:
    Εάν έχετε υποστεί και εσείς τις βαρύτατες περικοπές των νόμων 4024/11, 4051/12, 4093/12, 4387/16, Εισφορά Αλληλεγγύης μπορείτε σήμερα να κινηθείτε νομικώς για να διεκδικήσετε την επιστροφή των χρημάτων που σας έχουν κρατήσει αντισυνταγματικώς!

    Ανακτήστε τις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων από το 2013 και μετά.

    Εάν λάβατε εφάπαξ τα τελευταία 3 χρόνια μπορείτε να κινηθείτε και για αυτές τις περικοπές.

    Παρέχουμε απλή διαδικασία με χαμηλό κόστος διαχειριστικών εξόδων.

    Λαμβάνουμε αμοιβή μόνο όταν εισπράξετε τα χρήματα που σας έχουν κρατήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν λάβαμε καμία ανακοίνωση. Αν την έχετε παρακαλώ να μας την κοινοποιήσετε

      Διαγραφή
  2. Είμαι νέος συνταξιούχος. Διαβάζω στο site του ΜΤΠΥ ότι "Τα μερίσματα καταβάλλονται μηνιαίως, τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στον τραπεζικό λογαριασμό που μας έχει δηλώσει ο κάθε μερισματούχος." Μήπως με τη νέα χρονιά άλλαξε ο χρόνος πληρωμής .
    Γ Κ ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή