ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ



Τι συμβαίνει με τα φάρμακα σπανίων παθήσεων ;

 

Το αίτημα για εξαίρεση των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις από τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) επανέλαβαν σύλλογοι ασθενών και φαρμακευτικές εταιρείς κατά τη διάρκεια workshop που διεξήχθη χθες, Δευτέρα, με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε σωτήριες θεραπείες.
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των σπανίων παθήσεων διαφέρουν αρκετά, με την επιστημονική κοινότητα να τις υπολογίζει σε 8.000 και την Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τις Σπάνιες Παθήσεις (EURORDIS) σε 12.000. Μόνο το 1% των ασθενειών αυτών διαθέτει εγκεκριμένα φάρμακα στην ΕΕ.

Τα ορφανά φάρμακα αποτελούν τη μόνη θεραπευτική λύση για τις ιατρικές ανάγκες των ασθενών με σπάνιες παθήσεις και πολλές χώρες της ΕΕ έχουν εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατέψουν την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες. Συνολικά 75 ορφανά φάρμακα έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρώπη και περίπου 45 φάρμακα εξ αυτών κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τα 17 μέσω ΙΦΕΤ. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωσε το 2016 για ορφανά φάρμακα συνολικά 112,8 εκατ. ευρώ (περίπου 3-5% της συνολικής δαπάνης).

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικώνε εταιρειών επανέλαβαν ότι, η αποζημίωση των ορφανών φαρμάκων στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, ενώ τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το 2015 καταδεικνύουν πολύ περιορισμένες δαπάνες.

«Η διατήρηση του clawback στα ορφανά φάρμακα, παρά τη δέσμευση του υπουργού για εξαίρεση, υπονομεύει τη διατήρηση πολλών ορφανών φαρμάκων στην αγορά και είναι απαγορευτική για την είσοδο νέων», προειδοποίησαν και αντέτειναν ότι υπάρχει μια άκρως προβλέψιμη δαπάνη, καθώς η πρόσβαση σε ορφανά φάρμακα είναι αυστηρά ρυθμισμένη (η έναρξη της θεραπείας ή η ανανέωση των αναγκών θεραπείας απαιτεί έγκριση από τις εξεταστικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ) άρα ο αριθμός των ασθενών και το κόστος θεραπείας είναι εξ’ ολοκλήρου ανελαστικά και εύκολα προβλέψιμα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο έχουμε συνεχείς αλλαγές στη φαρμακευτική αγορά, οι οποίες επηρεάζουν όλα τα φάρμακα και τα ορφανά και τα παράγωγα αίματος. Οι επιβαρύνσεις για την φαρμακοβιομηχανία, όπως clawback και rebates, εκτιμάται θα ξεπεράσουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ το 2017.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Pharma Innovation Forum Χρήστο Δάκα εκτός των υποχρεωτικών επιστροφών από τις εταιρίες, οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους επιπλέον 1 δισ. ευρώ ως συμμετοχή στο σύστημα, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός δεν επαρκεί για τις ανάγκες που έχει η χώρα, όπως τον έχει ορίσει το κράτος.

«Σε όλη την ΕΕ τα φάρμακα για τις σπάνιες παθήσεις έχουν εξαιρεθεί από το clawback. Ενώ το υπουργείο μας υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει το νοσοκομειακό clawback για τις σπάνιες παθήσεις και τα προϊόντα αίματος, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δάκας.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της εξαίρεσης των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις από το clawback, αντέτεινε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις, αντί να θέτουν μόνον το θέμα της απαλλαγής των θεραπειών αυτών από το νοσοκομειακό clawback. «Θα πρέπει να βρεθεί και μια ισορροπία, η οποία ως εκκίνηση θα πρέπει να έχει την εισαγωγή των φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις στη θετική λίστα και την τιμολόγησή τους», τόνισε και πρότεινε και γι' αυτά τα φάρμακα τη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ως μια αμοιβαία και κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση όλοι οι ασθενείς.

H Δέσποινα Μακριδάκη, Α’ αντιπρόεδρος ΕΟΦ και πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, είπε ότι «ο προϋπολογισμός των προϊόντων για σπάνιες παθήσεις ίσως θα πρέπει να αυτονομηθεί και να βασιστεί σε κάποια άλλη αξιολόγηση» και παράλληλα, ανέφερε ότι η περίοδος της πρώιμης πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακο θα πρέπει να επιμηκυνθεί μέχρι την αποζημίωσή τους.

Τέλος, για μεγάλη δυσκολία και ανισότητα στην πρόσβαση έκανε λόγο και η Αικατερίνη Θεοχάρη, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με σπάνια κληρονομικά και λυσοσωμικά νοσήματα «Η Αλληλεγγύη» υπενθυμίζοντας την έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Σπανίων Παθήσεων. Ο Ηλίας Γκούντας, επιστημονικός συνεργάτης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ παρουσιάζοντας αναλυτικά την Πρώτη Εθνική Βάση για σπάνια νοσήματα κάλεσε τις επιμέρους ενώσεις και τους ασθενείς να στηρίξουν την προσπάθεια, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη παρεμβάσεων ενημέρωσης των ασθενών για τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της βάσης, η οποία μέχρι σήμερα αριθμεί 199 εγεγγραμένους ασθενείς, το 57% των ασθενών δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του και το 27% των ασθενών δεν τα διεκδικεί καν.

Και η Μαριάννα Λάμπρου, πρόεδρος Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως τόνισε ότι οι ασθενείς βιώνουν ανασφάλεια σχετικά με την επάρκεια των φαρμάκων, αλλά και για την αποζημίωση των θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα οι φαρμακευτικές εταιρείες δέχονται πιέσεις με νέα μέτρα που δυσκολεύουν την αποζημίωση και την κυκλοφορία νέων φαρμάκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο μέτρο για το επιπλέον 25% τέλος εισόδου για τα νέα φάρμακα. «Όπως συζητάμε στη EURORDIS, σε άλλες χώρες υπάρχει η συνεργασία των γιατρών όλων των ειδικοτήτων και η μέριμνα της Πολιτείας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις. Αντιθέτως εδώ στη χώρα μας, οι ασθενείς είναι πλέον απελπισμένοι».

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου