ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Η ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).  
 ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 , 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
               
            Αθήνα   3.6.2017
                  Η  νέα  σφαγή  των συντάξεων 
·                    Το  4ο μνημόνιο είναι ήδη νόμος του κράτους(ν. 4472/19.5.2017).   Με το μνημόνιο αυτό η εξαθλίωσή μας ολοκληρώνεται. Άλλα   5.5  δις. ευρώ αφαιρούνται  κάθε χρόνο από  τους συνταξιούχους και εργαζόμενους. Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί κατά Σόιμπλε.  Για να πετύχουμε τα ματωμένα πλεονάσματα, 3.5%  κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση αντί να καταργήσει τα μνημόνια  έφερε   και νέα, χωρίς κόκκινες γραμμές.  Για να εφαρμόσει  πιστά την πολιτική  Ε.Ε και ΔΝΤ.   Έκανε την επιλογή της, ακολουθώντας την πολιτική των προκάτοχων  κυβερνήσεων.  Τώρα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους ακόμη και  οι συνταξιούχοι εκείνοι  που μέχρι τώρα διατηρούσαν κάποιες ελπίδες. Διαφορετικά   είμαστε καταδικασμένοι σε αργό θάνατο. Για να μην έχει κανένας αμφιβολίες,  από   1.1.2019   περικόπτονται:  
1.            Οι κύριες συντάξεις  κατά 18%. Η  περικοπή θα γίνει στην καταβαλλόμενη κύρια  σύνταξη  και αφορά όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί   μέχρι  12.5.2017,  δηλ. πριν το νόμο Κατρούγκαλου.  Οι νέοι  συνταξιούχου   από 13.5.2016  δεν έχουν  λάβει ακόμη  σύνταξη.   Καμία σύνταξη  δεν έχει εκδοθεί  εδώ και ένα χρόνο με το ν. Κατρούγκαλου( 4387/12.5.2016)  και παρά τα νομικά προβλήματα που επικαλείται η  κυβέρνηση, η καθυστέρηση είναι  σκόπιμη, για να εξογκώνει τα ματωμένα πλεονάσματα.   Οι νέες συντάξεις  θα είναι μειωμένες άνω του 20%  συγκριτικά  με τις παλιές συντάξεις. Γι’ αυτό η κυβέρνηση με τις νέες περικοπές φροντίζει  να τις εξισώσει όλες προς τα κάτω με ένα περιτύλιγμα    «δικαιοσύνης»:    «  Εξάλλου  παρεμβάσεις  στη συνταξιοδοτική δαπάνη, όπως οι προτεινόμενες, κρίνονται  πρόσφορες και αναγκαίες  ενόψει του υπέρτερου  δημοσιονομικού  σκοπού  , καθώς εξυπηρετούν τη διαγενεακή  ισότητα και αλληλεγγύη»(  Εισηγητική έκθεση προς τη Βουλή, σελ.  1).   Όταν  ψηφιζόταν ο ν. Κατρούγκαλου μας έλεγαν ότι  οι παλιές συντάξεις  δε θα θιγούν , αλλά  θα επανυπολογισθούν  και τη διαφορά σε  σχέση με τις νέες συντάξεις  θα την  παίρνουν οι παλιοί   συνταξιούχοι ως  προσωπική  διαφορά.     Αυτή  η  προσωπική  διαφορά  θα εξαφανιστεί σιγά-σιγά, αφού αυξήσεις(!)   θα παίρνουν  μόνο οι νέοι συνταξιούχοι   και έτσι θα επέλθει  η εξίσωση προς τα πάνω.  Το 4ο  μνημόνιο  αποκάλυψε  αυτό  που καταγγέλλαμε  εδώ και ένα χρόνο ότι ο επανυπολογισμός είναι απάτη  και   αποβλέπει στην περικοπή της προσωπικής  διαφοράς, δηλ. στη μείωση των  καταβαλλόμενων συντάξεων άνω του 20%.
2.            Οι   επικουρικές συντάξεις  σε ποσοστό  18%  επί της  συνολικής καταβαλλόμενης επικουρικής  σύνταξης,  κατ’ ανώτατο  όριο. Αφορά  τις επικουρικές συντάξεις που  μετά τον επανυπολογισμό  είχαν προκύψει προσωπικές διαφορές.  Καμία επικουρική  όμως δεν πρόκειται  να μείνει ανέπαφη, εφόσον είναι  ποσοστό  επί της κύριας σύνταξης η οποία μειώνεται  για όλους.
3.            Τα  οικογενειακά επιδόματα (συζύγου  και τέκνων),  τα οποία θα χορηγούνται  μέχρι 31.12.2018.
4.            Το  αφορολόγητο  από  8636 σε 5681.  Αυτό  συνεπάγεται  μείωση  συντάξεων και εισοδημάτων( των εργαζομένων) κατά 600 ευρώ  κάθε  χρόνο  ή 50 €  μηνιαίως.   Η μείωση  προβλέπεται  από 1.1 2020.
5.            Η μείωση του φόρου  για ιατρικές δαπάνες   από  1.1.2017  και η  μείωση  κατά 1.5%  του  φόρου  που παρακρατείται  στα εισοδήματα  από μισθούς και συντάξεις.

·                      Σύμφωνα με την έκθεση  του ΓΛΚ, που   συνοδεύει  το νόμο,  θα αφαιρεθούν αναλυτικά από τους συνταξιούχους:
1.            Από τις περικοπές των συντάξεων 2.262.000.000    το 2019, 2.358.000.000 το 2020  και 2.505.000.000 το 2021
2.            Από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων 232.000.000 το 2019, 225.000.000 το 2020 και  218.000.000 € το 2021.
3.            Από την κατάργηση της  μείωσης του φόρου για ιατρικές δαπάνες καθώς και της μείωσης κατά 1,5%  του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται  από μισθούς και συντάξεις  189.000.000  .
4.            Από τη μείωση του αφορολόγητου  1.920.000.000 το 2020  και 2.058.000.000 από το 2021 και μετά.  Τα ποσά αυτά θα αφαιρεθούν από μισθούς και συντάξεις.
·                     Για να μην τρέφει κανείς αυταπάτες ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μετά από  2  χρόνια, το άρθρο  15  του νέου μνημονίου  μας προσγειώνει  στην πραγματικότητα:   Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι  δεν υλοποιηθούν  « Οι ελληνικές αρχές  εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο  που αφορά στη μείωση του αφορολόγητου  σε συμφωνία με τους θεσμούς».
·                     Από εδώ και πέρα κανένας δεν μπορεί να μιλάει για σωτηρία των συντάξεων, αλλά για οριστικό ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης. Το κόστος  για κάθε  συνταξιούχο  είναι 250 έως  300  € κάθε μήνα  , χωρίς  να υπολογίζεται  το κόστος από τη  αύξηση της συμμετοχής μας στην  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  κλπ. Σε ετήσια βάση  κάθε συνταξιούχος   χάνει από 2 έως   3 συντάξεις.
·                      Κανένας δεν μπορεί να επιβιώσει  από δω και πέρα με αξιοπρέπεια, έστω και λιτά.  Το  πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έχει  τεθεί ήδη εκ των πραγμάτων:   Ή θα συντονιστούν όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι για την ανατροπή  της πολιτικής που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση  με τις εντολές της Ε.Ε και ΔΝΤ, ή θα  ζήσουν   εξαθλιωμένοι.  Ο εργασιακός Μεσαίωνας αφορά και τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Με μεγάλη ανεργία και με μερική απασχόληση  κανένα συνταξιοδοτικό  σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει. Το  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΌ αφορά όλους.
·                     Οι συνταξιούχοι  εκπαιδευτικοί  θα αναλάβουν κάθε δυνατή  πρωτοβουλία που τους αναλογεί  για συντονισμό  του αγώνα  με σκοπό  την  ανατροπή  της πολιτικής που   έχει  ρημάξει τη ζωή μας. Για να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα.  Οι  συνδικαλιστικές ηγεσίες  ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ  δε θέλουν να συντονίσουν τους  αγώνες  για ανατροπή  της πολιτικής  που εφαρμόζει  πιστά η κυβέρνηση. Το  δείχνει η μέχρι τώρα στάση τους.  Είναι  ντροπή  να μη δώσουμε τη μάχη.  Για τους αγώνες που έχουν δοθεί,  για  τις θυσίες των εργαζομένων, για τους 1.5000.000  ανέργους, για τους νέους που βιώνουν τη μεγαλύτερη ανεργία μεταπολεμικά, για τους ηλικιωμένους που πεθαίνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη, για τη ληστεία των συντάξεων, για το  πετσόκομμα του ΕΚΑΣ  από τους χαμηλοσυνταξιούχους  και των συντάξεων χηρείας. Και είναι ντροπή    η συνδικαλιστική  αντίδραση να  εξικνείται   σε  24ωρες ή 48ωρες   απεργίες κάθε  40  ημέρες.
·                     Η  Π.Ε.Σ.ΕΚ   επιμένει για ενωτικούς   αγώνες  και για κινητοποιήσεις από δω και πέρα με στόχο  την ανατροπή της εφαρμοζόμενης  πολιτικής. Κανένας  δεν πρέπει να απέχει. ΌΛΟΙ στους  δρόμους.
·                     Πέμπτη, 15 Ιουνίου  2017, ώρα  10.00, πλατεία Εθνικής  Αντίστασης,  η Π..Ε.Σ.ΕΚ   συμμετέχει  στο πανελλαδικό  συλλαλητήριο των συνταξιουχικών  οργανώσεων.   
 
                                     Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

                    Ο  πρόεδρος                           Ο  Γ. Γραμματέας

             Τάσος   Σταυρόπουλος                Σταύρος  Κωστόπουλος






                        

2 σχόλια:

  1. Καθώς διάβαζα τα νέα δεινά που μας περιμένουν,θα σας θέσω ένα προσωπικό πρόβλημα. Έχω συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσία και μπορώ να φύγω για είμαι 60 χρονών. Δεν τολμάω να φυγω για έχω δύο παιδιά άνεργα με πτυχίο. Καταλαβαίνετε το δράμα μου, γιατί οι πιο πολλοί συνταξιούχοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Πως θα ζήσω με 700 - 800 ευρώ σύνταξη; Είμαι αναγκασμένος να δουλεύω μέχρι να με διώξουν. Αλλά δεν μπορώ να είμαι στην τάξη πια. 35 χρόνια είναι πολλά. Οι αντοχές μου τελείωσαν. Σας εκλιπαρώ να παλαίψετε μήπως μας κάνουν μετάταξη σε άλλη υπηρεσία. Μπορ΄ω να κάνω οτιδήποτε. Ακόμη και τον κλητήρα μπορώ να κάνω μέχρι τα 67 και με 8ωρο. ΔΙαφορετικά θα πεθάνουμε μέσα στην τάξη. Σας μιλώ ειλικρινά ντρέπομαι που σας λέω τον πόνο μου. έχω αρχίσει να ξεχνάω τι ασκήσεις έχω κάνει στους μαθητές μου. Δεν μπορ΄πω να πάρω σύνταξη. σκέπτομαι τα παιδιά μου. Τι θα γίνουν. Παρακαλάνε τους Δήμους για μια θέση μέσω των ΕΣΠΑ για 300 ευρώ. Τι αμαρτίες πληρώνουν; Σας ευχαριστώ που θα κάνετε τον κόπο έστω να με διαβάσετε. Β.Μ ΚΡΗΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρόλο που έχω πλήρη εικόνα και επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο και των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μετά από σχεδόν 8 χρόνια μνημονίων, περικοπών και άγριας λιτότητας, η κραυγή απόγνωσης του εν ενεργεία συναδέλφου και μελλοντικού συνταξιούχου με συγκλόνισε.
    Καθένας από εμάς τους εκπαιδευτικούς θα μπορούσε να είναι στη θέση του. Στη βάρβαρη εποχή και συγκυρία που ζούμε, καθένας από τους εργαζόμενους, που η δουλειά τους έχει και ηλικιακά όρια αντοχής, θα μπορούσε να είναι στη θέση του και να εκλιπαρεί για αλλαγή πόστου. Επειδή ξέρει πως ο κουτσουρεμένος μισθός στα 67 στα 70… είναι προτιμότερος από μια σύνταξη πείνας, στην οποία μας καταδίκασαν τρία και πλέον μνημόνια και τέσσερις κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι αυτή η μαρτυρία είναι για όλους μας συγκλονιστική.
    Η ομολογία του συναδέλφου μου «Οι αντοχές μου τελείωσαν» δεν είναι ούτε στο ελάχιστο υπερβολική. Αυτή είναι η τραγική και χωρίς «αριστερές αυταπάτες» πραγματικότητα. « Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν».
    Αυτή την κοινωνία θέλαμε;
    Αυτή την κοινωνία θέλουμε για εμάς, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας;
    Θα δεχτούμε μοιρολατρικά και αγόγγυστα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην εξαθλίωσή μας;
    «Σωτηρία για σένα και ξεχωριστή δεν υπάρχει (για Ένα!) πριν σωθούν αυτοί!» έγραφε ο Κώστας Βάρναλης που μάλλον δεν επέλεγε, δεν αποδεχόταν να ρυθμίζουν την τύχη και τη ζωή του «σωτήρες με… αυταπάτες»
    Εμείς, το 99% με απολαβές μόλις και μετά βίας το 1% του παγκόσμιου πλούτου, τι επιλέγουμε;
    Αν το αποφασίσουμε, στο χέρι μας είναι να την κάνουμε την υπέρβαση.
    Θ. Πάντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή