ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΤΕΑ (ΤΕΑΔΥ)




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ
 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ). 
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 , 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                                                                    Αθήνα    2  ΔΕΚ     2016

         Ενημερωτικό   σημείωμα για   τη συνάντηση  με  τον Διοικητή  του ΕΤΕΑ
·         Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  40 ημέρες    μετά την έγγραφη αίτηση  της Π.Ε.Σ.ΕΚ.   Στη  συνάντηση  θέσαμε  προς συζήτηση  τα εξής θέματα:  
1.      Το συνολικό  ύψος  των  μηνιαίων  περικοπών  των επικουρικών συντάξεων,  μετά τον επανυπολογισμό τους.
2.      Αν  προβλέπονται  νέες  μειώσεις της  επικουρικής σύνταξης   το 2017
3.      Την αιτία και το ποσό  των ομολόγων  του ταμείου  που  προεξοφλήθηκαν  και  με ποια  ζημιά.
4.      Τον αριθμό  των συντάξεων που  δεν έχουν δοθεί.
5.      Το τεράστιο  πρόβλημα με τις επικουρικές συντάξεις  που υπάγονται  στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης.
6.      Το  πρόβλημα  που  αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι  από τον μη    συμψηφισμό   των  οφειλών τους με τα αναδρομικά που τους  οφείλει  το ταμείο. 
7.      Την  περικοπή των συντάξεων   χηρείας.
8.      Την  απώλεια  της 12ης   σύνταξης  την  οποία  μας αφαίρεσε  το ταμείο  με τη μετάθεση  ημερομηνίας καταβολής  των επικουρικών συντάξεων.
·         Ο   Διοικητής  του ταμείου  επιβεβαίωσε  τις πληροφορίες ότι  οι νέες περικοπές των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο  ανέρχονται   σε 25.000.000  μηνιαίως.  Οι  συνταξιούχοι  του πρώην ΤΕΑΔΥ είχαν  μικρότερες  περικοπές από όλους τους συνταξιούχους,   από  0,5   έως   15  ευρώ μηνιαίως. Παραδέχθηκε  ότι  αυτοί  που είχαν  πολλά χρόνια υπηρεσίας  υπέστησαν μεγαλύτερη μείωση στην επικουρική τους σύνταξη.
·          Με βάση τις περικοπές   αυτές  και την αύξηση των εισφορών  των  εργαζομένων  εκτιμά ότι   δε θα γίνουν και άλλες περικοπές  για το 2017. Για τις περικοπές που έγιναν  μας  έγινε ενημέρωση  ότι  δεν είχαν καμία συμμετοχή στον αλγόριθμο  του επανυπολογισμού  και ότι ήρθαν έτοιμες  και  μάλιστα με τον  υπαινιγμό  ότι  ούτε  η κυβέρνηση  είχε  ανάμειξη   στις περικοπές, παραδεχόμενος  ότι ήρθαν έτοιμες από έξω!!!!
·           Παραδέχθηκε  ότι  σπάσιμο των ομολόγων του  ταμείου έγινε για δύο λόγους:  α. Δεν έχει  αποδοθεί  στο Ταμείο  ακόμη η αύξηση κατά 1%  της  εισφοράς  των εργαζομένων υπέρ ΕΤΕΑ  και β. Για να πληρωθούν 2  συντάξεις εντός  του Δεκέμβρη, ώστε  οι συνταξιούχοι  να πάρουν 12  συντάξεις  το 2016. Υποστήριξε ότι αυτό έγινε χωρίς ζημιά για το ταμείο.  Οι  πληροφορίες μας  είναι διαφορετικές:  Με βάση  την ημερομηνία λήξης η ρευστοποίηση πολλών  ομολόγων έγινε  με απώλεια  για το ταμείο, ενώ προφανώς  από τη διοίκηση του  ταμείου  ο υπολογισμός  έγινε  «με βάση την αγοραία αξία των κινητών αυτών αξιών  κατά την ημέρα ρευστοποίησης». Το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ θα  ενημερώσει επακριβώς  μόλις   συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία. 
·          Δεν  έχουν  δοθεί  πάνω  από 120.000  επικουρικές συντάξεις.   Το ταμείο  έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση  μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει  σοβαρό πρόβλημα  με τους  συνταξιούχους  που έχουν διαδοχική ασφάλιση: Διότι- όπως μας είπε-  «Λιμνάζουν» στο ΙΚΑ   28.000 αιτήσεις  για έλεγχο και επιβεβαίωση   της  διαδοχικής ασφάλισης  στο ΙΚΑ -ΤΕΑΜ.  Το   δε ΙΚΑ αδυνατεί  να κάνει την εκκαθάριση   και προχωράει με  αργά βήματα με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι  να  πάρουν την επικουρική σύνταξη μετά από  5-6 χρόνια.  Ο Διοικητής του ταμείου  μας ενημέρωσε  ότι  αποστέλλονται φάκελοι σε επαρχιακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ  για έλεγχο.  Προς το παρόν δε φαίνεται   φως.
·          Για το συμψηφισμό  των οφειλών των συναδέλφων  με τα αναδρομικά  που  οφείλει το ταμείο, θεωρεί  δίκαιο το αίτημα, αλλά πρέπει  να εγκριθεί από το Υπουργείο. Υπάρχει   πιθανότητα να λυθεί πιο εύκολα το πρόβλημα του συμψηφισμού  με την ενοποίηση όλων των ταμείων μετά την 1.1 2017. Για τις  συντάξεις χηρείας είναι  υποχρεωμένος να   εφαρμόσει  το νόμο  και  θα  περικοπούν,  όπως ακριβώς προβλέπει  το άρθρο  12      του  ν.   4387/12.5.2016.
·         Μας  ενημέρωσε  ότι  από  1.1.2017  το Ταμείο  Πρόνοιας   θα ενταχθεί  στο  ΕΤΕΑ  το οποίο  μετονομάζεται  σε ΕΤΕΑΕΠ( :  ΕΝΙΑΙΟ  ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ   ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ   ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΩΝ).
·         Σχετικά με την απώλεια  της  12ης  σύνταξης,  δηλώσαμε ότι  εμμένουμε  στη θέση μας  για τη  χορήγηση 11  επικουρικών συντάξεων  το 2016 και όχι  12.   Τη θέση μας   αυτή  επιβεβαίωσε   και η νέα Υπουργός  Εργασίας  η  οποία   σε συνέντευξή της στην  ΕΡΤ,  για να δικαιολογήσει  την   εκποίηση  ομολόγων  του Ταμείου,  πριν τη  λήξη τους  και με ζημιά του ταμείου,  δήλωσε  ότι  η   πώληση των ομολόγων γίνεται, «επειδή  υπάρχουν αυξημένες ταμειακές ανάγκες  του  ταμείου.    Για να μπορέσουμε  να δώσουμε 12  συντάξεις  στο έτος,  θα πληρωθούν   δύο συντάξεις  το Δεκέμβρη, στις   2  ΔΕΚ   η σύνταξη  του    Δεκεμβρίου   και  27  ΔΕΚ  η σύνταξη του Ιανουαρίου». Δυστυχώς  ο  κ. Διοικητής  εμμένει  στη θέση του  ότι  δεν υπάρχει  με τη μετάθεση  της  ημερομηνίας  πληρωμής  των επικουρικών συντάξεων   απώλεια μιας μηνιαίας  σύνταξης για τους συνταξιούχους.  Η  δήλωση  της Υπουργού  επιβεβαιώνει  περίτρανα τη θέση μας   και εκθέτει  τη Διοίκηση του ταμείου
·         Συνάδελφοι,  ανεξάρτητα  από  την ενημέρωση  που είχαμε  από τη Διοίκηση  του ταμείου,  είναι γεγονός  ότι  το  κράτος  δεν εγγυάται  τις  συντάξεις μας  και  ο αυτόματος  κόφτης  που έχει  ψηφιστεί  «εγγυάται»  ότι  κάθε χρόνο   με τα ελλείμματα  που  θα δημιουργούνται  η επικουρική  μας σύνταξη θα μειώνεται.   Η μείωση   που  έγινε  το 2016  κατά 25.000.000 το μήνα ήταν μνημονιακή υποχρέωση  και έχει περιληφθεί στο νόμο 4387/12.5.2016,  και  ονομάστηκε  επανυπολογισμός, γιατί  ακούγεται  πιο απαλά στα αυτιά μας,  ενώ  η περικοπή  ή η ληστεία είναι λέξεις που  δημιουργούν  άλλους  συνειρμούς.  Εν όψει  της νέας αξιολόγησης πρέπει  να είμαστε  συνέχεια στους δρόμους,  αν θέλουμε  να υπερασπισθούμε τους κόπους μιας ζωής.

                                                                              Για το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ

                                             Ο πρόεδρος                         Η  Γ. Γραμματέας

                                              Τάσος  Σταυρόπουλος           Ροζίτα    Σουραή                                                                            


5 σχόλια:

  1. Τι τα γυροφέρνετε βρε συνάδελφοι και πιστεύετε τους κάθε πολιτικάντηδες διοικητές των ταμείων ! Είμαστε και όλοι πτυχιούχοι.
    Τα πράγματα είναι απλά : Είχαμε επικουρικό το ΤΕΑΔΥ μέχρι πριν 7-8 χρόνια, ήμασταν περίπου 300.000 συνταξιούχοι Δημόσιοι υπάλληλοι και αυτό είχε αποθεματικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ!
    Μας τα , τα φάγαμε τα κούρεψαν και στο τέλος τα πέταξαν στον ενιαίο βαρέλι του ΕΤΕΑ Και το ενιαίο επικουρικό έφτασε κάθε τόσο να ξοδεύει αποθεματικά γιατί δεν του φτάνουν όσα εισπράττει και του απαγορεύουν τα μνημόνια να πάρει ενίσχυση από το κράτος .
    Η αναλογία εργαζομένων –συνταξιούχων πλησιάζει το 1-1 και η κράτηση απο τους εν ενεργεια συναδέλφους δεν είναι 200 ευρώ όσο είναι η σύνταξη ενός με 35 χρόνια.
    Τώρα δες τε. Τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ με 1.200.000 συνταξιούχους έχουν σημερινή αποτίμηση αξίας μόνο περίπου 1.δισεκατομμύρια ευρώ !!!!!!!!! Δηλαδή 1000 ευρώ για τον καθένα μας .
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ
    ΥΓ; Τα πλεονάσματα από το στύψιμο όλων μας (κρατήσεις-εισφορέςς –φόροι) και ότι προκύψει από την ανάπτυξη, όταν έρθει, θα πηγαίνουν να αποπληρώνει η Ελλάδα τα χρέη της που τα φτιασιδώσαμε να φαίνονται πιο βιώσιμα μέχρι το 2060 και βλέπουμε .
    Καλή νύχτα στον καναπέ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ9 Δεκεμβρίου 2016 στις 6:37 μ.μ.

    ΕΔΩ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΕΑ

    https://youtu.be/vyN-ZyPhGNQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγράφετε την διευθυνση και την βάζετε στην αναζήτηση.

      Διαγραφή
  3. Σε ποιο χρονικό σημείο βρίσκεται η απόδοση εφάπαξ εκπ/κών α/θμιας? ευχαριστώ . καλή χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή