ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΜΤΠΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ "ΑΤΑΦΟ ΠΤΩΜΑ"



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ   
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).   
 ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 , 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
                                                                                        Αθήνα   16.6.2016
                    Ανακοίνωση   για το   μέρισμα του ΜΤΠΥ
·         Με το νέο  ασφαλιστικό  θα περικοπούν  από τα μερίσματα του ΜΤΠΥ  207  εκατ. ευρώ  για  το 2016,παρά  τις κυβερνητικές εξαγγελίες  και  προεκλογικές  υποσχέσεις ότι  οι συντάξεις δε θα μειωθούν.   Με βάση  την απόφαση  που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση,  το μέρισμα για 3  μήνες   που θα χορηγηθεί  την  1η  Ιουλίου   (και  όχι   29 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες  που  έχουμε)   θα είναι  μειωμένο  τουλάχιστον κατά  40%. Για  τους περισσότερους    μερισματούχους   η μείωση  θα ανέλθει  στο 45%.  Επειδή  οι κρατήσεις  θα είναι αναδρομικές  από 1.1.2016,     η παρακράτηση  για τα μερίσματα που έχουμε λάβει,  θα  γίνει  στα μερίσματα  Σεπτεμβρίου  και Δεκεμβρίου  2016. Το πιο εξωφρενικό  είναι  ότι το μέρισμα  του Ιανουαρίου  που καταβλήθηκε  το Δεκέμβρη του 2015  και  έχει  συμπεριληφθεί  στη βεβαίωση  αποδοχών του 2015,  θα  περικοπεί  και αυτό αναδρομικά , ενώ έχουμε  φορολογηθεί  χωρίς  την αναδρομική  παρακράτηση.
·         Το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  είχε  ενημερώσει  έγκαιρα  ότι  μετά την  περικοπή  του κοινωνικού  πόρου  3% υπέρ του ΜΤΠΥ  και  την ψήφιση  του νέου  ασφαλιστικού  νόμου (4387/2016) , σύμφωνα με τον οποίο  (άρθρο 47)  απαγορεύεται  οποιαδήποτε  κρατική  επιχορήγηση,  τα ελλείμματα  θα  καλύπτονται  με  συνεχείς μειώσεις  των  μερισμάτων.  Ήδη  έχει αποφασιστεί μέχρι  και  το 2019   περικοπή των  μερισμάτων  κατά 832   εκατ. ευρώ.
·         Σύμφωνα  με την εγκύκλιο  του  Υπουργείου  Εργασίας  αρ.πρωτ.  φ80020/οικ.23619/  Δ15.426/ 7.6.2016   καταργούνται  οι  κρατήσεις  των  μνημονιακών νόμων  4024/2011  και   4093/2012  και  θα γίνει  επανυπολογισμός  όλων  των μερισμάτων  με νέο  ποσοστό αναπλήρωσης,  ώστε  να συμπεριληφθούν και  οι μνημονιακές κρατήσεις. Με τον τρόπο αυτό   κανένας  συνταξιούχος δε  θα   μπορεί  να καταφεύγει  στα δικαστήρια  και να επικαλείται   ότι οι μειώσεις είναι παράνομες.  Στην ίδια εγκύκλιο  αναφέρεται  ότι  «μέσω  του νέου  συντελεστή  αναπλήρωσης  και της  ετήσιας(!)  αναπροσαρμογής  εξασφαλίζεται  η μη  δημιουργία  ελλειμμάτων  και η βιωσιμότητα  του ταμείου».
·         Για τη βιωσιμότητα  του ταμείου μας το Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  έχει πολλές  αμφιβολίες. Ήδη  στους εν ενεργεία  δημοσίους υπαλλήλους  υπάρχουν  πολλά ερωτηματικά για την παρακράτηση  υπέρ του  ταμείου, εφόσον  το μέρισμα  μετά τις τελευταίες  μειώσεις  θα περιοριστεί  σε 90-100  ευρώ,  ποσό  που ελάχιστα  απέχει  από  το  ποσό  που  παρακρατείται.
·         Επίσης, σύμφωνα με την πιο πάνω  εγκύκλιο,  «  τίθεται  ηλικιακό  όριο  για το Χήρο  ή  Χήρα  για να δικαιούται  μέρισμα λόγω  θανάτου  μερισματούχου.  Συγκεκριμένα   δικαιούται , ο  Χήρος  ή η  Χήρα  μέρισμα, εφόσον  έχει  συμπληρώσει  το 55ο έτος  κατά το  χρόνο  θανάτου  του μετόχου. Επιπλέον σε περιπτώσεις επιζώντων συζύγων  που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος  δικαιούνται  μέρισμα για μια 3ετία   και στη συνέχεια αναστέλλεται  μέχρι  τη συμπλήρωση  του 67ου  έτους.  Εφόσον  τα εν λόγω πρόσωπα   δε  συμπληρώνουν  το 52ο  έτος  κατά το χρόνο  θανάτου του  μετόχου, δικαιούνται  μέρισμα  μόνο  για μια 3ετία».
·         Δεν πρέπει  να  διαφεύγει  την προσοχή μας ότι  αναπτύσσονται  πιέσεις  για τη δημιουργία  επαγγελματικών ταμείων (Δεύτερος  πυλώνας =   σύμπραξη   ιδιωτικής  ασφάλισης και κοινωνικής   ασφάλισης)  ή  για να δοθούν  επί πλέον  κίνητρα  για την  ιδιωτική  ασφάλιση ( τρίτος  πυλώνας του  ασφαλιστικού  συστήματος).  Ήδη  στο πρόσφατο  ασφαλιστικό  συνέδριο  της εφημερίδας   «Ναυτεμπορική»  ο  υπουργός  Εργασίας  προανήγγειλε διάλογο με τους εκπροσώπους των δανειστών για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου των αυτοαπασχολούμενων  και  δήλωσε  «Εγώ δεν είμαι αντίθετος στη λειτουργία του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης».
·         Η  αντίδραση  και  η αντίσταση  όλων των εργαζομένων  και συνταξιούχων  πρέπει να είναι  άμεση.  Ο  αγώνας για την  υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης  είναι  στην ουσία  αγώνας  για την ανατροπή  της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ  και ΔΝΤ. Όσο  οι εργαζόμενοι  και οι συνταξιούχοι  δεν αντιταχθούν  στην  πολιτική  που εφαρμόζεται  και  δε διεκδικήσουν το μόχθο τους στους  δρόμους, ελπίδα δεν υπάρχει. Μετά την «απασφάλιση»  των εργαζομένων και συνταξιούχων  που επέβαλε  η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό,  επεξεργάζεται  μαζί  με τρόικα  το νέο εργασιακό  καθεστώς στη χώρα μας,  δηλ. την κατάργηση  κάθε εργατικού  δικαιώματος  και την επιστροφή  στον εργασιακό  Μεσαίωνα του  19ου αιώνα.
·         Το Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  αποφάσισε  να προτείνει  μέσω  της  ΑΔΕΔΥ  σύσκεψη  της   επιτροπής  υπεράσπισης  του ΜΤΠΥ   και κινητοποίηση, την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, έξω από το ΜΤΠΥ.    Δεν αποδεχόμαστε  καμία μείωση  και η κυβέρνηση  να αναλάβει τις ευθύνες της που έχει  απέναντι  στους συνταξιούχους.  Υπερασπιζόμαστε  την κοινωνική ασφάλιση  με την εγγύηση  του κράτους.   Η  ιδιωτική  ασφάλιση  είναι  απάτη.   
                Για το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ
      Ο πρόεδρος                                     Η  Γ. Γραμματέας 
     Τάσος  Σταυρόπουλος           Ροζίτα    Σουραή                                                                                    






14 σχόλια:

  1. Υπάρχει περίπτωση ν α πληρώνουμε 80 ευρώ το μήνα , για να παίρνουμε μετά από 35 χρόνια ή μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας 90ή 100 ευρώ μέρισμα; Και τότε δε θα χρειάζεται ένας Κατρούγκαλος για να κλείσει το μετοχικό, αλλά θα κλείσει σαν ώριμο φρούτο , γιατί απλούστατα κανένας δεν θα θέλει να πληρώνει. και πολύ εύκολα μια ασφαλιστική εταιρεία με την υπόσχεση ότι θα σου δίνει περισσότερα, θα τρέχουν όλοι. Υπάρχει ευθύνη για την απαξίωση του ΜΕΤΟΧΙΚΟΎ; να πληρώσουν. Εμείς που είμαστε αιμοδότες και οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που δε φταίμε, ούτε τα φάγαμε μαζί με τον Πάγκαλο ούτε αναθέσαμε στον κομμουνιστή Κατρούγκαλο να μας δουλεύει ψιλό γαζί ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις , ούτε στον Τσίπρα να δηλώνει στη Βουλή ότι 92,5% από του συνταξιούχους δε θα θιγεί από το νέο ασφαλιστικό. Διάβολε οι 300.000 συνταξιούχοι του μετοχικού, είναι πάνω από το 15% των συνταξιούχων. Πως ο Τσίπρας έβγαλε ότι μόνο το 7,5% από τους συνταξιούχους θα χάσει; Μπας και εξαιρέσει εμένα; Πως σας ξέφυγε αυτό και το αφήνετε ασχολίαστο; Και για να έχουμε ένα καλό ερώτημα: Πότε η επόμενη μείωση; Γιατί ο αυτόματος κόφτης δεν είναι από χοντρή λαμαρίνα, αλλά από κοφτερό τροϊκανό μαχαίρι. Καλό καλοκαίρι χωρίς μπάνια ασφαλώς. Και όλοι στα χωριά μας, για τη βγάλουμε καθαροί. Ευτυχώς που στο υπουργείο υγείας είναι ένας άλλος καθαρόαιμος αριστερός - ο Πολάκης- και δε θα μας αφήσει χωρίς φάρμακα. Α. Κ, Πάτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε,νομίζω ότι αδικείς κατάφορα αυτούς που μας κυβερνάνε...
      Προφανώς αγνοείς οτι πολλοί εξ αυτών υπήρξαν συνδικαλιστές καριέρας ,σε όλο τον εργασιακό τους βίο...Οι περισσότεροι εξ αυτών κάνανε και
      το αγροτικό τους στην ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ και στην ΚΝΕ κατά τα φοιτητικά τους χρόνια.Οι υπόλοιποι είναι τα ΟΡΦΑΝΑ του ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ...Όμως αυτούς ψηφίσαμε.....

      Διαγραφή
    2. συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του συναδέλφου Γ.Τ, φυσικού. Οι κυβερνητικοί και οι Βουλευτές έχουν θητεύσει και στο ΚΚΕ και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά( Πολάκης από τα Σφακιά) και προπάντων στο ΠΑΣΟΚ. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις , αποκάτω υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια. Νικος Αγγελόπουλος Καλαμάτα.

      Διαγραφή
    3. Για να αρθεί κάθε πιθανή παρεξήγηση...
      Τιμώ και σέβομαι κάθε αγωνιστή της ΠΣΚ ,της ΚΝΕ και πολύ περισσότερο του ΚΚΕ.Όμως δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για τους ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ,τους ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ ,τους ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ και τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ αυτού του χώρου.Και δυστυχώς πολλοί από αυτόν τον χώρο κατέχουν σήμερα Βο(υ)λευτικές και Υπουργικές θεσούλες...Θέλετε μερικά ονόματα ,να σας τα αναφέρω ευχαρίστως . Μυταφίδης ,Αμανατίδης,Μιχελής ,Θεωνάς , Μπαλάφας, Καφαντάρη ,Παπαδόπουλος Ν. κλπ ,κλπ .
      Ευτυχώς όμως υπάρχουν και σοβαρά άτομα ,όπως Γιώργος Πάντζας ,Πάνος Σκουρολιάκος ,Τέρενς Κουίκ κλπ. Άν είχαμε και τον Παύλο Χαικάλη δεν θα υπήρχε κανένας κίνδυνος για εμάς τους συνταξιούχους.
      Όσο για τα ορφανά του ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ,εκεί δεν προλαβαίνες να μετράς...Τζάκρη ,Παραστατίδης,Κουρουμπλής, Σπρίντζης,Βαγενά κλπ...
      Όμως αυτή (ΔΕΝ) είναι η Δημοκρατία μας......

      Διαγραφή
  2. ΕΙΛΙΚΡΙΝΆ δεν καλαβαίνω πως θα έχουμε μείωση πάνω από 40 στα 100( δεν βρίσκω το σύμβολο επί της εκατό, πως θα γίνει πάλι υπολογισμός της σύνταξής μας, πως η διαφορά από τη μείωση θα δίνεται στους νέους συνταξιούχους ως προσωπική διαφορά, και η μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση; Κοντεύουμε να τρελλαθούμε. Συνάδελφοι ας αφήσουμε τα παχιά λόγια και πέστε μου τι κάνουμε από δω και πέρα. Αν τολμάνε να κόβουν 40 της εκατό, μπαμ και κάτω, αυτοί είναι επικίνδυνοι. Καταστρώστε ε΄να σχέδιο για να ανατρέψουμε τους ασφαλιστικούς νόμους. Δεν βλέπω άλλη λύση. Οι κυβερνητικοί είναι τόσο σίγουροι που δε θα διστάσουν να μας τα πάρουν όλα για το καλό μας. συγνώμη αν σας κούρασα , αλλά έχω χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, που λένε στο χωριό μου. Συνταξιούχος δάσκαλος από Γορτυνία ( Αρκαδίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως πολυ αργα εγω και οσοι καναμε την υπομονη με την μεχρι εδω προσπαθεια 'διαπραγματευσης' της κυβερνησης καταλαβα πως ο κατηφορος θα συνεχιστει και φοβαμαι πως πρεπει αμεσα να ενωθουμε στους δρομους και οχι μονο τουλαχιστον να μη νομισουν μερικοι πως οτι και αν συμφωνησουν οτι και εμεις συμφωνουμε και προσυπογραφουμε .Εχουμε υποχρεωση να αγωνισθουμε οπως καναμε σε αλλες στιγμες που χρειαστηκε οσο για τους συντροφους μας στους παληους αγωνες τοτε που ειμασταν ολοι μαζι ας το συζητησουν με τον εαυτο τους μηπως δεν πρεπει ολα οσα ζησαμε να πεταχτουν για μια καρεκλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη νιμίζω τα λες καλά και σωστά

      Διαγραφή
  4. Τελικά μπορεί κάποιος να γράψει αναλυτικά ποιά είναι τα ποσά σήμερα και ποιά ήταν παλαιότερα? (με τα χρόνια υπηρεσίας κλπ, κλπ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι θα τα κάνεις ρε συνάδελφε θα τα βάλεις στο βιογραφικό σου ή θ΄ανέβει περισσότερο η πίεση βλέποντάς τα.Η καραγκιόζηδες που κυβερνάνε δεν διαπραγματεύτηκαν όταν έπρεπε(το έπος Βαρουφάκη) και τώρα πληρώνουμε το πρόστιμο και τις προσαυξήσεις των 80 δις με μορφή μνημονίου τα οποία οι αλήτες δεν τα παίρνουν απ΄τον ΣΕΒ (του βλέπεις πώς τους γλύφουν όλοι) αλλά από όλους τους κακομοίρηδες που πλήρωναν μια ζωή.Τυχοδιώκτες και δολοφόνοι με αριστερή-χαχαχα-συνείδηση.Η ξεφτίλα σ 'ολο της το μεγαλείο.Δυστυχώς τα πράγματα όλο και θα χειροτερεύουν.Η ζημιά είναι πού μεγάλη.

      Διαγραφή
    2. Συνάδελφε THOMAS S.
      Η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχει σήμερα σαν κύριο πρωτοσέλιδο θέμα την απάντηση στο ερώτημά σου. Εγώ προσωπικά δεν διάβασα την εφημερίδα.
      Όμως ψάχνοντας στο Coogle τον τίτλο ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και επιλέγοντας από την εμφανιζόμενη λίστα τη διεύθυνση ....Πολίτης Πάρου... ,ίσως βρεις απάντηση στο ερώτημα που θέτεις

      Διαγραφή
    3. Συνάδελφε THOMAS S.
      Το είδα μόλις τώρα. Ψάχνοντας πάλι στο Coogle στον τίτλο ΜΤΠΥ ,θα διαπιστώσεις οτι γίνεται τις τελευταίες ώρες μεγάλο .... πανηγύρι με το θέμα ,που μας απασχολεί μέσα στον καύσωνα . Καλή ενημέρωση.

      Διαγραφή
  5. συνάδελφοι με βάση το καταβαλλόμενο ποσό θα υπολογίσετε μία μείωση τουλάχιστον 40%.Η μείωση θα είναι, όπως πληροφορούμαστε, πάνω από 40%. Μόλις πληροφορηθούμε για την ακριβή μείωση , μέσω του BLOG η Π.Ε.Σ.ΕΚ θα σας΄ενημερώσει. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Μέχρι τώρα με τους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους οι περικοπές ήταν 30%. Με τη νέα περικοπή με βάση το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα και που θα ανέλθει πάνω από 40%, το αρχικό μέρισμα ( προ μνημονίων) θα είναι μειωμένο κατά 60% και θα ισούται με τη μηνιαία κράτηση ενός εν ενεργεία εκπαιδευτικού με 30 χρόνια υπηρεσία. Αυτή είναι η κλοπή στο μέρισμά μας και ο κάθε συνάδελφος θα σχηματίσει ιδίαν αντίληψη από αυτό που θα μπει στην τσέπη του σε λίγες ημέρες. Και δε θα υπαρχει κανένας που μετά την 1η Ιουλίου δε θα γνωρίζει τη νέα ληστεία σε βάρος του. Εφαρμόζοντας την πολιτική του σοκ και δέος, Ε.Ε και κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν πετύχει να μην ξέρουμε τι μας έχουν αρπάξει. Με 30 χρόνια μέρισμα χωρίς μνημονιακές κρατήσεις καθαρό από 210 ευρώ, είναι τώρα 147 ευρώ και θα πάει 80-85 ευρώ. Κατά τα άλλα οι συντάξεις δε θα μειωθούν. Τάσος Σταυρόπουλος πρόεδρος Π.Ε.Σ.ΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργος απο Χανι'α23 Ιουνίου 2016 στις 4:54 μ.μ.

    ΣΤΙΣ 29 ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΒΑΖΑΝ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΧΟΝΤΖΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχως συναδελφοι αυτος είναι ο λογαριασμος που απορρεει απο τη περηφανη διαπραγματευση.Και το πιο εξοργιστικο ειναι οτι επαιρονται κιολλας οτι προστατεψαν τις κυριες συνταξεις.....«Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου καὶ θύραν περιοχῆς περὶ τὰ χείλη µου»

    ΑπάντησηΔιαγραφή