ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ
 ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ). ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 ,
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
                                                          Αθήνα  29.5.2016
Ενημερωτικό   σημείωμα   για  το νέο   ασφαλιστικό   και το   πολυνομοσχέδιο  
             Η διάλυση   της  κοινωνικής   ασφάλισης   ολοκληρώθηκε  
·           Η κυβέρνηση  χωρίς ίχνος ντροπής  αποφάσισε όχι μόνο να εκποιήσει και να υποθηκεύσει τη χώρα στους δανειστές, αλλά και να κάνει ολομέτωπη επίθεση εναντίον των χαμηλοσυνταξιούχων και απόκληρων της κοινωνίας, αφαιρώντας  τους  ακόμη και το ΕΚΑΣ.  Αύξησε τη φορολογία  και έφτασε μέχρι το σημείο  να κόψει  και τις συντάξεις  από τις χήρες/  ους,  αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες.
·           Το Δ.Σ  της   Π.Ε.Σ.ΕΚ  κάνει  μια  προσπάθεια  να κωδικοποιήσει  τα μέτρα  σε βάρος των εργαζομένων και  συνταξιούχων  που  ψήφισε  η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό (ν. 4387/12.5.2016)  και το Πολυνομοσχέδιο.   Κύριο χαρακτηριστικό    η ψήφιση  ενός  μόνιμου μνημονίου  και αυτόματου κόφτη, ώστε  να μη μπαίνουν στον κόπο οι Βουλευτές στο μέλλον  να διαβάζουν 7.500 σελίδες  μνημονιακών   νόμων.  Ήταν  «βαρύ το τίμημα»  που πλήρωσαν  για την ψήφο  που έδωσαν   σε  δύο   Σαββατοκύριακα  οι κυβερνητικές  Βουλευτές,    για να  μετατρέψουν  τη χώρα  σε αποικία της Ε.Ε  και του ΔΝΤ. Με τον αυτόματο  κόφτη  δε  θα  χρειάζονται   express  αποφάσεις   στη Βουλή.  Ούτε ενοχλητικές   διαμαρτυρίες  έξω από  τη Βουλή. Η  νομοθετική   δουλειά  των Βουλευτών  περνάει στην τρόικα. Για να μην ξεφύγει  κανείς   και καθυστερήσει  η δημοσιονομική  προσαρμογή που  απαιτούν οι δανειστές μας. 

1.      Από  1.1.2017  όλοι οι συνταξιούχοι –Δημόσιου  και Ιδιωτικού τομέα-   μεταφέρονται  στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  (Ε.Φ.Κ.Α).
2.     Οι  νέες  συντάξεις  θα είναι μειωμένες  τουλάχιστον κατά 20%.   Παρά τις  ανακοινώσεις και    διαψεύσεις ότι οι κύριες συντάξεις δε μειώνονται, στο άρθρο  6  ομολογείται ξεκάθαρα ότι οι νέοι  συνταξιούχοι  με το νέο ασφαλιστικό   θα έχουν μειωμένες  συντάξεις συγκριτικά με  παλιούς συνταξιούχους.  «Όσοι από τα ανωτέρω πρόσωπα αποχωρούν από την έναρξη ισχύος του παρόντος και εντός του έτους 2016, σε περίπτωση κατά την οποία το ακαθάριστο ποσό της κανονιζόμενης σύνταξης υπολείπεται κατά ποσοστό  άνω του 20%, του ποσού της σύνταξης που θα ελάμβαναν με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31.12.2014, το ήμισυ της διαφοράς αυτής καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 14, ενώ για όσους θα αποχωρήσουν εντός του έτους 2017 ή εντός του έτους 2018, η κατά τα ανωτέρω προσωπική διαφορά ανέρχεται στο ένα τρίτο (1/3) της διαφοράς και στο ένα τέταρτο (1/4) αυτής, αντίστοιχα.»
3.     Το  ποσό της νέας  σύνταξης θα προκύπτει  από το άθροισμα της  εθνικής σύνταξης,  δηλ.  384€,   και  της ανταποδοτικής σύνταξης που θα προκύπτει  «από το μέσο  όρο  των μηνιαίων  αποδοχών  καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού  βίου»      επί του ποσοστού αναπλήρωσης  που  για 35 χρόνια  συντάξιμου  βίου   είναι 33%.    Για τους  Δ.Υ,  επειδή  δεν υπάρχουν στοιχεία,  ο μέσος  όρος  της ανταποδοτικής σύνταξης  θα μετράει  από το 2002  μέχρι την ημερομηνία  συνταξιοδότησης.  Το ποσό  της εθνικής  σύνταξης  «θα μειώνεται  για τους συνταξιούχους  που λαμβάνουν μειωμένη  σύνταξη λόγω   ανικανότητας», ανάλογα  με το ποσοστό  αναπηρίας και «  μόνο στους συνταξιούχους  με  ποσοστό ανικανότητας  80%  και  άνω   χορηγείται  το πλήρες ποσό της εθνικής  σύνταξης».  (άρθρα  7 και  8). 
4.     Οι συντάξεις   χηρείας καταργούνται. Θα χορηγούνται  με τη συμπλήρωση  των 67 χρόνων.   Εξαιρέσεις:  « Αν  ο επιζών   σύζυγος  έχει συμπληρώσει  το 55ο έτος της ηλικίας του. Σε περίπτωση  που ο θάνατος συμβεί  προτού  συμπληρωθεί  το 55ο  έτος  της  ηλικίας του  επιζώντος,  η σύνταξη καταβάλλεται  για 3 χρόνια .  Εάν  ο   δικαιούχος  συμπληρώνει  το 55ο  έτος κατά τη διάρκεια της σύνταξης,  η σύνταξη  διακόπτεται    με τη συμπλήρωση της 3ετίας και άρχεται  με τη συμπλήρωση  του 67  έτους  της ηλικίας του».(άρθρο 12).
5.     Για να μην έχει   κανείς  αμφιβολία  ότι  οι  ήδη   συνταξιούχοι   είναι τυχεροί,  το άρθρο  14   προβλέπει   ότι  « Οι ήδη  καταβαλλόμενες  συντάξεις  κατά την έναρξη ισχύος  του παρόντος   αναπροσαρμόζονται». Και  στο ίδιο    άρθρο   παρ. 4  αναφέρεται:  «   Από  την 1.1.  2017 και ανά  τριετία  ,  η Εθνική  Αναλογιστική  Αρχή  εκπονεί  υποχρεωτικά αναλογιστικές  μελέτες οι οποίες  επικυρώνονται  από  την  Επιτροπή Οικονομικής  Πολιτικής  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης(!), με αντικείμενο τη συνεχή  παρακολούθηση   της εξέλιξης  της εθνικής συνταξιοδοτικής  δαπάνης. Με  ειδικό  νόμο  ανακαθορίζονται  οι συντάξεις  με στόχο τη  διασφάλιση  της μακροπρόθεσμης  βιωσιμότητας  του ασφαλιστικού  συστήματος».   Με το  άρθρο  αυτό  ο Κατρούγκαλος  ………εκτιμά ότι  μπορεί  να έχουμε  και αυξήσεις.    
6.     Η   σύνταξη   και οι επικουρικές συντάξεις περικόπτονται  για όσους τολμήσουν να εργαστούν    κατά 60% ( άρθρο   21). 
7.     Το ΤΠΔΥ  καταργείται  και μεταφέρεται   στο ΕΤΕΑΕΠ( Ενιαίο  Ταμείο   Επικουρικής Ασφάλισης  και   Εφάπαξ Παροχών).      Με το νέο  τρόπο υπολογισμού  η μείωση  στο εφάπαξ  από  38,2% που  ίσχυε  για  όσους είχαν αποχωρήσει   από την υπηρεσία  μέχρι   31.8.2013  θα  ανέλθει   σε άνω  του 50%.   Ο νέος  τρόπος  υπολογισμού  προβλέπει   το 60%  του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας, πριν από την αποχώρηση  από την υπηρεσία , για το χρόνο ασφάλισης από  1.9.2013    μέχρι  31.12.2013.  Για το  χρόνο  ασφάλισης  από 1.12014  και  εφεξής  θα «  υπολογίζεται  με βάση  το διανεμητικό  σύστημα  προκαθορισμένων  εισφορών με νοητή  κεφαλαιοποίηση» (;) , που θα προκύπτει από ένα μαθηματικό τύπο που  δεν  μπορεί  να γίνει κατανοητός  από κανένα. Η ουσία είναι ότι για το τμήμα ασφάλισης  από 2014  και  εφεξής   οι  συνταξιούχοι  θα παίρνουν  μόνο  τις κρατήσεις τους.  Επομένως  κάθε χρόνο  το εφάπαξ θα μειώνεται.    (άρθρο 35)
8.     Για  το ΜΤΠΥ  ,  από την έναρξη  ισχύος  του νέου ασφαλιστικού, τα μερίσματα  αναπροσαρμόζονται  από 1.1.2016 (άρθρο 48   παρ.4),  δηλ.  θα έχουμε  αναδρομικές μειώσεις και για τα μερίσματα  που έχουν  χορηγηθεί  μέχρι  τώρα μέσα στο 2016.  Ήδη στην έκθεση  του Γενικού  Λογιστηρίου  που  υποβλήθηκε  στη Βουλή  μαζί  με το νέο ασφαλιστικό  καθορίζονται  επακριβώς  τα ποσά που θα «εξοικονομηθούν» από τις μειώσεις των μερισμάτων:  207  εκατ.€  για το 2016,   208   εκατ. για το 2017,  208 εκατ.  για το  2018 και 209εκατ.για το 2019.  Αν λάβουμε  υπόψη ότι το ΜΤΠΥ χορηγεί  περίπου  500 εκατ. το χρόνο σε μερίσματα ,  η μείωση των μερισμάτων  που αναφέρεται  στην έκθεση του ΓΛΚ θα  κυμαίνεται   από  35%  έως  40%.
9.   Για    το  ΕΤΕΑ:  Σύμφωνα με το άρθρο  74 μετονομάζεται  σε Ε.Τ.Ε.Α. Ε.Π=   «Ενιαίο  Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης  και Εφάπαξ Παροχών» ,  στο οποίο  μεταφέρονται  όλα τα επικουρικά   ταμεία  και τα ταμεία που χορηγούν  Εφάπαξ. Τα άρθρα  που αναφέρονται στο ΕΤΕΑΕΠ  έχουν συνταχθεί με τέτοιο  τρόπο  που  δίνουν  τη  δυνατότητα  στον Υπουργό Εργασίας να λέει  ό,τι θέλει  και να διαψεύδει ακόμη και οφθαλμοφανείς  διατάξεις.    Με  απόφαση  του  Υπουργού εργασίας  που  εκδίδεται  εντός  6 μηνών  από την ψήφιση  του ασφαλιστικού νόμου  εκδίδεται  αναλογιστική μελέτη και καθορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές  και ο τρόπος  υπολογισμού  της επικουρικής σύνταξης  (άρθρο  84, παρ.1).  Η  επικουρική  σύνταξη  θα καθορίζεται :  α.  « από τα δημογραφικά στοιχεία  θνησιμότητας  και β.  από  το πλασματικό  ποσοστό  επιστροφής ……  και το οποίο  θα προκύπτει  από την ποσοστιαία μεταβολή  των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων. ( άρθρο 96, παρ.1)».    «Σε  περίπτωση  ελλειμμάτων λειτουργεί  αυτόματος  μηχανισμός  εξισορρόπησης,  ο οποίος  αποκλείει απολύτως  κάθε αναπροσαρμογή  των συντάξεων. »  (άρθρο  96, παρ.2). Για  τους νέους ασφαλισμένους  το τμήμα της επικουρικής σύνταξης  καθορίζεται:   «Για το χρόνο ασφάλισής τους μέχρι  31.12.2014    με  ποσοστό  αναπλήρωσης  0.45   για κάθε  χρόνο ασφάλισης  επί  των συντάξιμων  αποδοχών , όπως αυτές υπολογίζονται  και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.   Και  για το χρόνο ασφάλισης  από 1.1.2015  και  εντεύθεν  με βάση  τις  παρ. 1,2,3  του άρθρου  96.»   Είναι ευνόητο  ότι  η επικουρική  σύνταξη  (πρώην ΤΕΑΔΥ)  θα  υποστεί μεγάλη μείωση, αν ληφθεί  υπόψη ότι  μέχρι τώρα  υπολογιζόταν  σε ποσοστό  20% επί   της  κύριας σύνταξης,   ενώ  με ποσοστό αναπλήρωσης  0.45%   για κάθε  χρόνο  ασφάλισης   μετά  από  45(!)  χρόνια   εργασίας  « θα  πιάσει»   ο συνταξιούχος   ποσοστό  20% της  κύριας σύνταξης.  Για να  μη νομίσει  κανείς  ότι οι νυν   συνταξιούχοι  είναι σε καλύτερη μοίρα      και  γλυτώνουν από τις μειώσεις   στο  ίδιο άρθρο ,παρ.4   αναφέρεται:   «  Οι  ήδη καταβαλλόμενες κατά την έναρξη  ισχύος  του παρόντος  νόμου  επικουρικές συντάξεις  αναπροσαρμόζονται  με  εφαρμογή   των διατάξεων  του παρόντος  άρθρου, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής  σύνταξης υπερβαίνει  το ποσό  των 1300  ευρώ.  Σε καμία  περίπτωση  δεν επιτρέπεται  μετά την αναπροσαρμογή  το  άθροισμα κύριας και επικουρικής  σύνταξης να μειωθεί  πέραν  του ανωτέρω ορίου των 1300 ευρώ,  του υπερβάλλοντος  ποσού  καταβαλλομένου ως προσωπική διαφορά (;)»      Είναι  ολοφάνερο  ότι  το άρθρο  αναφέρεται  στο   ακαθάριστο  ποσό  των 1300  ευρώ, που  προδικάζει μειώσεις  στις επικουρικές συντάξεις, παρά τις προσπάθειες του  Κατρούγκαλου να θολώσει  τα νερά.    Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης  η έκθεση  του  ΓΛΚ  που  έχει  υπολογίσει  τις μειώσεις  που  θα έχουν  οι  υφιστάμενες   επικουρικές  συντάξεις, αφορά δηλ.  τους νυν συνταξιούχους:  Για  το 2016  η μείωση  θα ανέλθει   σε 174   εκατ. ευρώ,  για το 2017  σε  291    εκατ. ευρώ,  για το 2018   σε  284   εκατ.  ευρώ  και για το  2019   σε  277  εκατ.   Επιπλέον  με τον αυτόματο  μηχανισμό   εξισορρόπησης  του άρθρο 96, παρ. προβλέπεται  περικοπή για το 2019   39  εκατ. ευρώ.
10.   Για τους  εν ενεργεία  συναδέλφους  η εισφορά    υπέρ  του  ΕΤΕΑ  ( πρώην  ΤΕΑΔΥ)  αυξάνεται  από  1.6.2016   μέχρι    31.5. 2019   από  3%  σε 3.5%  και  από  1.6.2019   μέχρι  31.5.2012   σε   3.25%
11.            Προβλέπεται  ότι δε θα χορηγείται  προσωρινή  σύνταξη, όταν για τη θεμελίωση  απαιτείται  προηγούμενη   αναγνώριση  χρόνου ασφάλισης.(άρθρο 9 παρ.1).
12. Με  το Πολυνομοσχέδιο  αυξάνεται  η φορολογία  λόγω  της μείωσης  του αφορολόγητου. Επίσης  με την αύξηση  του ΦΠΑ  24%  σε όλα τα είδη λαϊκής  κατανάλωσης  , με την αύξηση της   βενζίνης, του πετρελαίου  κίνησης και θέρμανσης,   του υγραερίου, των τσιγάρων και των  ποτών, της  σταθερής  και κινητής τηλεφωνίας  η  κυβέρνηση μειώνει  έμμεσα για όλους  τους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνο ο  αέρας  δε θα φορολογείται πλέον στην Ελλάδα, όπως έγραψε η  Αγγλική  εφημερίδα   Guardian(16.5.2016).  Θεσπίζεται επί  πλέον   αυτόματος κόφτης  μισθών και συντάξεων, όταν  δε θα  υλοποιείται  η μνημονιακή  πολιτική,   και   θα επιβάλλεται  αυτόματα  από την Ε.Ε.  Είναι  εξωφρενική  η δήλωση (29.5.2016) του Υπουργού  Εργασίας  ότι: «ο κόφτης καθιερώθηκε για να αποκρούσουμε μελλοντικές απαιτήσεις του ΔΝΤ αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι όμως υπό τον έλεγχό μας»
13.            Το ασφαλιστικό  και το Πολυνομοσχέδιο  είναι  απόρροια  του τρίτου  μνημονίου. Με αυτά υλοποιείται  η δέσμευση  της κυβέρνησης  προς  την Ε.Ε και  ΔΝΤ  για αφαίρεση  από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους  5,4  δις. ευρώ. Επί  πλέον  με τη μείωση  των συντάξεων  με το  νέο  χαμηλό  ποσοστό αναπλήρωσης δε  χρειάζονται  οι μνημονιακοί  νόμοι  για την περικοπή των συντάξεων . Οι συντάξεις –κύριες και επικουρικές-   θα υπολογίζονται  με το νέο τρόπο  και έτσι  η κυβέρνηση απαλλάσσεται    από τις   δικαστικές  αποφάσεις  σε περίπτωση  που  έκριναν τα δικαστήρια  αντισυνταγματικές τις κρατήσεις.  Άλλωστε το  παραδέχθηκε  ο ίδιος ο Υπουργός  Εργασίας, όταν  κλήθηκε να δικαιολογήσει  τον επανυπολογισμό  των  παλιών συντάξεων.  Ο νέος τρόπος  υπολογισμού  θα μειώνει τις συντάξεις, χωρίς  να φαίνεται ότι πρόκειται για περικοπή. Σε επόμενη  δήλωσή του μπορεί να επικαλεσθεί  ότι  μας απάλλαξε  και  από τα  δικαστικά έξοδα.
14.   6  χρόνια μνημονίων  με  συνεχείς  περικοπές μισθών και συντάξεων δείχνει  -και είναι κατανοητό από όλους-ότι  συνδικαλιστικό   κίνημα δεν μπόρεσε   να αντιμετωπίσει    τις  βάρβαρες  επιθέσεις εναντίον  των εργαζομένων  και των συνταξιούχων,  ούτε να ανατρέψει  την πολιτική της Ε.Ε και του ΔΝΤ. Οι αντιδράσεις του ήταν σε αναντιστοιχία    με τις επιθέσεις που δεχόμαστε. Αν  υπάρχει  κάποια ελπίδα,  αυτή μπορεί να προέλθει μόνο   από τη συσπείρωση  των εργαζομένων και των συνταξιούχων με αίτημα την  ανατροπή  της πολιτικής  της Ε.Ε και του ΔΝΤ.   Και  αυτό  θα κριθεί  και θα δοκιμαστεί  στους δρόμους.   Καμία κατάκτηση  δε  χαρίστηκε  μέχρι τώρα. Αυταπάτες  δεν  πρέπει  να έχει το εργατικό  κίνημα. Οι  συνταξιούχοι  έχουν τη δύναμη να ακουστεί  η φωνή τους  και να διαλύσουν την ανησυχητική  άπνοια   που επικρατεί και  όλους  μας  προβληματίζει.  Απαιτείται   συσπείρωση  όλων  των εκπαιδευτικών  στο   σωματείο   μας.  Διαφορετικά   οι προσπάθειές μας  θα είναι  σαν των Τρώων.
                                   Για το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ
      Ο πρόεδρος                      Η  Γ. Γραμματέας 
     Τάσος  Σταυρόπουλος          ΡοζίταΣουραή                                                                   


7 σχόλια:

 1. συνάδελφοι ωραία τα λέτε αλλά ο κ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε ότι δεν θα έχουμε περικοπές συντάξεων. ο αυτόματος κόφτης μήπως είναι νοήμων και λυπηθει εμας τους χαμηλοσυνταξιούχους και μας προσπεράσει; Επίσης μου είναι αδιανόητο μια αριστερή κυβέρνηση να κόψει το ΕΚΑΣ από δυστυχισμένους ανθρώπους. Και μάλιστα όταν διαθέτει Κομμουνιστή Υπουργό Εργασίας ή ανεργίας καλύτερα. Μήπως φτιάξαν το νόμο για να ξεγελάσουν τους κουτόφραγκους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιλάς σοβαρά ή αστειεύεσαι; Γιατί , αν μιλάς σοβαρά σε προτρέπω να ξυπνήσεις!!!!!!!!!!!! Δε βλέπεις τι φόρους βάζουν κάθε μέρα και τις περικοπές με ευθύ και πλάγιο τρόπο;

   Διαγραφή
 2. Σωστά τα λέτε συνάδελφοι. Το τι ψηφίζουν θυμίζει τα πάζλ . Όλοι ξέρουμε την τελική εικόνα και τα κομμάτια επίσης είναι προδιαγεγραμμένα, αλλά οι παίκτες (Κυβέρνηση και γενικά η εξουσία)μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα κομμάτια με οποιοδήποτε τρόπο, και σειρά , έτσι ώστε να καλλιεργήσουν προσωρινά αυταπάτες , ψεύτικες ελπίδες , να ποντάρουν στον κοινωνικό αυτοματισμό κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΌΧΙ μόνο ο Κατρούγκαλος, αλλά και ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι το 92,5% των συνταξιούχων δεν θα έχουν μειώσεις στη σύνταξή τους. Είναι δυνατόν Πρωθυπουργός και Υπουργός να μας λένε ψέματα και να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες και προσωρινά αυταπάτες;Τότε σε τι να πιστέψω εγώ; Στον Άδωνι που λέει ότι αυτή είναι η αριστερά που εκφράζει τώρα ο Τσίπρας και κόβει το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους των 300 και 400 ευρώ, ενώ ο ίδιος θα ντρεπόταν; Γιατί μας κατήντησαν έτσι και μας ληστεύουν εκείνοι που τους πιστέψαμε ότι θα καταργήσουν τα μνημόνια; εν πάση περιπτώσει αν γίνουν αυτές οι περικοπές που λέτε, αν πιστέψουμε τον προηγούμενο συνάδελφο ότι καλλιέρησαν ψεύτικες ελπίδες, αν το μετοχικό ταμείο το κουρέψουν πάλι και μας προσφέρει ένα πακέτο τσιγάρα, αν δουλέψανε 35 χρόνια για να πεθάνουμε στην ψάθα, δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να τους κάνουμε να τρέμουν να βγουν από το σπίτι τους. οι καλοί τρόποι είναι για τους ιεροκηρυκες. ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόνο ο αγώνας απέμεινε. Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα

   Διαγραφή
 4. Ανατροπή των παραπάνω δεν γίνεται εντός Ευρωζώνης. Η είσοδος της χώρας στην Ευρωζώνη ήταν ο ένας παράγοντας καταστροφής της Ελληνικής Οικονομίας και απώλειας της όποιας Εθνικής Κυριαρχίας είχε απομείνει. Ο παράγοντας του προβλήματος δεν μπορεί να είναι και παράγοντας της λύσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που έχουν αγωνιά αν θα προλάβουν να βγουν στη σύνταξη χωρίς να τους πιάσει ο νέος τρόπος. Αυτό είναι λογικό για όσους καταλαβαίνουν τη διάφορα αλλά έχουν αυταπάτες ότι θα κερδίσουν κάτι.
  Και ενώ ο Πρωθυπουργός και ο Κατρουγκαλος μας διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις με το νέο τρόπο υπολογισμού γιατί αυτή η επίμονη των 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς;
  Κάποιος να πει σε ορισμένους , που κάνουν και τους αριστερούς, ότι όσοι νομίζουν ότι μπορεί να γλυτώσουν αν προλάβουν , ότι είναι τουλάχιστον πολιτικά καραγκιόζηδες και συνδικαλιστικά πρέπει να ντρέπονται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή