ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ  (ΟΛΜΕ)
ΑΘΗΝΑ    ΤΚ:10563
ΤΗΛ: 210 3230073
          210 3236544
Email : syntaxekpedeftikoi@gmail.com      
Blog :  syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
                                                                                     Αθήνα   6.8.2015
                                            

                                 Ενημερωτικό  σημείωμα
Αγώνας  για την  ανατροπή  του  3ου  μνημονίου- όχι  στις  νέες  μειώσεις  των  συντάξεων

·         Οι  κόκκινες  γραμμές  της  κυβέρνησης  περί  μη  μείωσης  των κύριων και επικουρικών   συντάξεων, κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μη μείωσης του εφάπαξ,  επαναφοράς των πόρων στα ταμεία κλπ ξεχάστηκαν στις  12 Ιουλίου   στις  Βρυξέλες. Η  νέα συμφωνία που  υπογράφηκε - το  3ο   μνημόνιο -   είναι   χειρότερη από τις προηγούμενες  και   προβλέπει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων  και συνταξιούχων. Εκτός  από τις μειώσεις  της κύριας  σύνταξης  και  των επικουρικών , η αύξηση  του ΦΠΑ  στα τρόφιμα επιβαρύνει  άνω του 10% τον οικογενειακό  προϋπολογισμό  και  συνολικά  η μείωση  μισθών και  συντάξεων  είναι μεγαλύτερη  από αυτή  που ανακοινώθηκε. Συγκεκριμένα:
1.     Από  1.7.2015 (αναδρομικά) αυξάνεται   η κράτηση  στην κύρια  σύνταξη  για υγειονομική  περίθαλψη  από  4% σε  6%  επί του αρχικού  ποσού της σύνταξης  ( προ μνημονιακών κρατήσεων). Η κράτηση    αυτή- αναδρομική  3 μηνών-   σύμφωνα με το  ν. 4334/15, επρόκειτο  να γίνει επί της σύνταξης του   μηνός   Σεπτεμβρίου.    Το υπουργείο Εργασίας, όμως, με νέα εγκύκλιό του, όπως  ανακοινώθηκε από  τα ΜΜΕ, καθορίζει  ότι η αναδρομική περικοπή δε θα γίνει στις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί,   αλλά αντίθετα θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου.
2.    Επίσης  αναδρομική  από 1.7.2015 θα  είναι  και  η  μείωση  στην επικουρική  σύνταξη  του   ΤΕΑΔΥ, σε  ποσοστό  6%  -υπέρ  της υγειονομικής περίθαλψης.   Δεν έχει καθοριστεί  ακόμη  αν η  μείωση  θα γίνει  επί του αρχικού ποσού  ή  επί του καταβαλλόμενου.
3.    Δεν προβλέπεται,  προς το παρόν,  αντίστοιχη  κράτηση  στο ΜΤΠΥ, αλλά  στη συμφωνία της  12ης  Ιουλίου  προβλέπεται  από  τον Οκτώβρη  η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού  ελλείμματος   και  για τις κύριες  και για τις επικουρικές συντάξεις.  Σημειωτέον ότι ο προηγούμενος  Υπουργός   κοινωνικών υπηρεσιών   μας  είχε διαβεβαιώσει  ότι  είχε  βρει  χρήματα  για την επιχορήγηση  του ταμείου  μας (ΜΤΠΥ)  μέχρι  τέλος  του  2015  και ότι επρόκειτο  να καταργήσει  τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αν δεν τηρηθεί  η υπόσχεση  του  παραιτηθέντος  προηγούμενου  Υπουργού, που  δε θα τηρηθεί,  κατά τη γνώμη μας,   αναμένεται  μεγαλύτερη  μείωση  στο ΜΤΠΥ,  με βάση τη ρήτρα  βιωσιμότητας  που έχει  καθορίσει   η τρόικα.      Η   οποία, ως γνωστόν,     έχει επανακάμψει  με πολλές απαιτήσεις,     για να  επιβλέπει  την εφαρμογή του τρίτου  μνημονίου.
·         Εκτός από  τις  πιο  πάνω μειώσεις  που έχουν ψηφιστεί  , ο  νέος  υπουργός  εργασίας δημοσιοποίησε  τις  απαιτήσεις της τρόικας  για περικοπή όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν αθροιστικά  ( κύριες+ επικουρικές)  τα  1000€.
·         Σχετικά  με τις μειώσεις  που έγιναν  στο μέρισμα  του ΜΤΠΥ του μηνός Αυγούστου,  που  θα  συνεχιστούν και στους επόμενους μήνες  για κάποιους συναδέλφους, το ΜΤΠΥ  μας  ενημέρωσε ότι  αυτό  οφείλεται στο γεγονός  ότι το ΜΤΠΥ  χορήγησε  το μέρισμα  σε πολλούς  συναδέλφους  με βάση τα συντάξιμα  χρόνια  που  είχε υπολογίσει     το ΓΛΚ. Μετά τον έλεγχο,  το  ΜΤΠΥ  αφαιρεί  αναδρομικά  από την ημερομηνία χορήγησης  του μερίσματος  τα συντάξιμα χρόνια  που  υπάγονται  στη  διαδοχική ασφάλιση  και για τα  οποία  δεν  προβλέπεται χορήγηση   μερίσματος (  πχ ο  χρόνος θητείας  των αναπληρωτών και ωρομισθίων,  η ιδιωτική  ασφάλιση, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ). 
·         Το  Δ.Σ  της   Π.Ε.Σ.ΕΚ   είχε  έγκαιρα  προειδοποιήσει – και είχε εισπράξει  αρνητικές   κριτικές  από  μερικούς  συναδέλφους-  ότι  χωρίς ανατροπή  της πολιτικής  της  Ε.Ε και ΔΝΤ   οι  μειώσεις  της σύνταξής μας δε θα σταματήσουν. Και ας  διαβεβαίωνε  ο προηγούμενος υπουργός  κοινωνικής ασφάλισης ότι  οι μειώσεις  των συντάξεων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος  αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση  και  δεν πρόκειται να κάνει πίσω.  Τα μεγάλα λόγια  δυστυχώς  αποδείχθηκαν «έπεα  πτερόεντα», όχι μόνο για την κυβέρνηση , αλλά και για συνδικαλιστικά στελέχη που  θεωρούσαν αδιανόητη  οποιαδήποτε  μείωση  των συντάξεων  από την παρούσα κυβέρνηση. Για μία ακόμη φορά το  Δ. Σ  της Π.Ε.Σ.ΕΚ  καλεί όλους  τους συναδέλφους  σε συσπείρωση  και σε αγώνα για ανατροπή    της  πολιτικής  της τρόικας  και  της κυβέρνησης  που την εφαρμόζει  πιστά.  Διαφορετικά το «όραμα» των κυρίαρχων  κύκλων  της  Ε.Ε για μισθούς  και συντάξεις  Βουλγαρίας  θα γίνει πραγματικότητα. 
                                              Για  το  Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ
                                                  Ο πρόεδρος                            
                                                       Τάσος Σταυρόπουλος                  

8 σχόλια:

  1. Συνάδελφοι, καλό είναι να μην ξεχνάμε τους εν ενεργεία συναδέλφους. Δε φτάνει το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τους αύξησε το ωράριο και η τωρινή προτείνει ή αύξηση πάλι του ωραρίου ή "τσουβάλισμα" περισσότερων μαθητών ανά τμήμα, για να καλύψει τα κενά, αλλά τους τινάζει στον αέρα ως προς το χρόνο συνταξιοδότησης. Προτείνει ηλικία 62 ετών για σύνταξη με 40 χρόνια εργασίας ή ηλικία 67 ετών για συνταξιοδότηση + την αύξηση με βάση το προσδόκιμο ζωής. Για να φαντασθούμε τον εαυτό μας σε ηλικία 67 ή 70 ετών μέσα στην τάξη;Γι' αυτό σε κάθε ανακοίνωση να ξεκινάμε από τα δεινά των εν ενεργεία και μετά σε μας τους συνταξιούχους.
    Με το ΜΤΠΥ τι σκέπτονται να κάνουν; Κάτι μας ετοιμάζουν αυτοί. Δεν πρόκειται να μας αφήσουν χωρίς να μας βάλουν χέρι. κΑΙ μια πρόταση: Η πολιτική των μνημονίων της τρόικας και της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει, δεν ανατρέπεται χωρίς ένα παλλαϊκό ξεσηκωμό εργαζομένων και συνταξιούχων. Και μάλιστα παρατεταμένο. Προς τη κατεύθυνση αυτή να κινηθείτε. Διαφορετικά θα μας πάρουν και τα σώβρακα. το "οραμα" της Ε.Ε για σύνταξη 360 ευρώ σε λίγο θα γίνει πραγματικότητα. Αρκετά μας κοροϊδεύουν για κόκκινες γραμμές και πράσινα άλογα. Μόνο ένα σύγχρονο Στάλινγκραντ όλων των συνταξιούχων, ανέργων και εργαζομένων (αν υπάρχουν) μπορεί να ανατρ'εψει την πολιτική τους . Διαφορετικά θα μας πάρει η μπάλα όλους. Π.Κ ΑΓΡΊΝΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 40 ΧΡΌΝΙΑ υπηρεσίας και ηλικία 62 ετών ποιος θα έχει; Ποιος εκπαιδευτικός πιάνει δουλειά στα 22; Το έλεγε ο ρωμανιάς στην τηλεόραση προχθές ως απαίτηση της τρόικας και κανένας δε βρέθηκε να του πει ότι αυτά είναι παπαριές. Πόσοι σήμερα έχουν πιάσει δουλεία την τελευταία εξαετία; κανένας. Οι 18ρηδες του 2009 που άρχισε το μνημόνιο είναι σήμερα 24 ετών και κανένας δε έχει δουλειά. όσοι δουλεύουν σήμερα είναι ανασφάλιστοι. Να σταματήσουν να μας δουλεύουν και να μην παίζουν με τα νεύρα μας. έχω δύο κορίτσια 24 και 26 με πτυχίο άνεργα. συντ. δάσκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπάρχουν όμως εκπαιδευτικοί π.χ φιλόλογοι που είναι δυνατό με αναγνώριση πλασματικού χρόνου να συμπληρώνουν 40 ασφαλιστικά πριν τα 62. ουσιαστικά το όριο ηλικίας ακυρώνει το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων. χώρια ο περιορισμός του χρόνου υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης που επιβαρύνει με 1 επιπλέον χρόνο

      Διαγραφή
  3. Αν υλοποιήσουν την πολιτική τους για οροφή στη σύνταξη 1000 μαζί με τα επικουρικά, το επόμενο βήμα είναι να καλέσετε σε επιστράτευση όλους τους συνταξιούχους για πόλεμο με την τρόικα και τον Τσίπρα , ο οποίος ανερυθρίαστα ψηφίζει τρίτο μνημόνιο, ενώ κατηγορούσε Σαμαρά και Βενιζέλο για τα μνημόνια. ( Γι' αυτό κάνει για πολιτικός της δεξιάς ή καλύτερα του Πασόκ, γιατί κάτι έχει παρει από Ανδρέα). άλλη λύση δεν βλέπω. Με ευχές δεν ανατρέπεται η μνημονιακή πολιτική που υποστηρίζεται από 5 κόμματα : Σύριζα, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Διακομματική ομοφωνία για να μας εξοντώσουν. Βλέπετε άλλη λύση μετά από ένα τέτοιο πούλημα από μια αριστερή κυβέρνηση; Από την ακριτική Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα 1000 ευρώ είναι προστάδιο για να μας πάνε στα 360 ευρώ. Σιγά - σιγά συνηθίζουμε. έτσι χάψαμε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις και τώρα μας φορέσαμε το κοστούμι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Βλέπεις άλλη λύση μου λέει ο πρώην διευθυντής μου στο σχολείο (Χανιά, ελπίζω να διαβάσει το σχόλιο μου και να ντρέπεται), ενώ προεκλογικά έλεγε όποιος θέλει μνημόνια και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις να ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας.Συνάδελφοι του σωματείου μας να βγαίνετε στην τηλεόραση και να λέτε για την υποκρισία των κυβερνώντων. Δεν αρκούν οι ανακοινώσεις. Εν αναμονή νέων μειώσεων. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μας περιμένει στη γωνία.Χαιρετσμούς από Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμένα το δράμα μου δεν είναι μόνο η μείωση της σύνταξ'ης μου από αριστερή κυβέρνηση που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει. Μεγαλύτερο δράμα είναι ότι πίστεψα στον Τσίπρα ότι θα καταργούσε τα μνημόνια και θα έβαζε τέλος στη λιτότητα. Μπορείτε να με καταλάβετε; Τέλειος εξευτελισμός μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι έχουμε πάρει το ΤΕΑΔΥ μετά από 3 χρόνια αλλά όχι τα αναδρομικά. Στη Θεσσαλονίκη γνωρίζω άλλους 3 συναδέλφους που φύγαμε μαζί και δεν έχουμε πάρει τα αναδρομικά. Τι γίνεται; θα μας τα φάνε; Θα τηλεφωνήσω αύριο και στον πρόεδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟΣ Δ.Σ ΠΕΣΕΚ
    Αξιότιμε κύριε πρόεδρε
    Ζητώ συγνώμη για την ενόχληση , αλλά δεν με αφήνει η οργή.
    Με πιο δικαίωμα μας κόβουν τα δώρα ενώ κάθε μήνα είχαμε κρατήσεις από τα δώρα υπέρ των δώρων της σύνταξης. Και ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί το συμβούλιο επικρατείας δικαιώνει δικαστικούς και στρατιωτικούς.Τι είδους δικαιοσύνη είναι αυτή; Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να καταγγείλουμε σε διεθνείς οργανισμούς την ολοφάνερη αυτή αδικία. Επίσης μας μειώνουν πάλι το ΤΕΑΔΥ και σε λίγο το ΜΤΠΥ, ενώ πληρώνουμε τις ίδιες εισφορές. Σας παρακαλώ πολύ να εξετάσετε πάλι το θέμα των προσφυγών τώρα που η κυβέρνηση είναι άλλη. Τουλάχιστον να υπενθυμίσετε στους υπουργούς ότι προεκλογικά κατήγγειλαν τις μειώσεις μισθών καί συντάξεων. Και να απαιτείτε συνέπεια. Και πάλι να με συγχωρείτε, αλλά είμαι καθημερινά σε ένταση για αυτές τις αδικίες. Αν κάνετε νέες προσφυγές , θα είμαι μέσα. Β. ΧΡΙΣΤ. Βόλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή