ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΥΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



ΑΠΟ ΤΗΝ  ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ
Χθες έγινε τελικά η συνέλευση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών με τον πρόεδρό μας , Τάσο Σταυρόπουλο, με καλή συμμετοχή, εμπεριστατωμένη εισήγηση του προέδρου για όλα τα θέματα οπου μας απασχολούν και πολλές ερωτήσεις από τα μέλη που συμμετείχαν. Όταν κάποιοι-ες ευχήθηκαν να επαναληφθεί η συνέλευση σημαίνει ότι είχαμε επιτυχία.

ΑΠΟ ΤΗΝ   ΤΑΚΗ ΒΟΥΛΑ
Από την ενημέρωση του προέδρου της Π.Ε.Σ.ΕΚ. Τάσου Σταυρόπουλου στη συνέλευση που έγινε στη Θεσσαλονίκη (13/5) σχετικά με τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό των εκπ/κών και την κατάσταση των ταμείων μας:
1. Ο πρόεδρος ενημέρωσε πρώτα για την κατάσταση του ΜΤΠΥ: Το ταμείο μας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Είναι μετοχικό ταμείο, δε συμμετέχει το κράτος, δίνει μέρισμα κάθε μήνα, αλλά αυτή τη στιγμή κινδυνεύει με λουκέτο. Από 1.1.2015 η προηγούμενη κυβέρνηση έκοψε τους κοινωνικούς πόρους υπέρ του ταμείου, που ήταν 3% από τις προμήθειες του Δημοσίου και πλήρωναν την εισφορά αυτή οι προμηθευτές, χωρίς καμία επιβάρυνση του δημοσίου και 1% από τους Δ.Υ που δεν ήταν μέτοχοι του ταμείου. Ο πόρος του 3% ανερχόταν σε 80-100 εκατ. Ευρώ και κάλυπτε το 25% των πόρων του ταμείου. Στη δεινή κατάσταση του ταμείου ευθύνη έχει το ίδιο το κράτος με την άτοκη κατάθεση των χρημάτων μας στην ΚΤΕ , με το υποχρεωτικό «τζογάρισμα» των χρημάτων μας στο χρηματιστήριο με αποφάσεις των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Σημίτη, με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, με τη συνταξιοδότηση 150.000 Δ.Υ , χωρίς διορισμό νέων. Ευθύνη φυσικά δεν έχουν οι εργαζόμενοι που πληρώνουν τις αντιασφαλιστικές και αντισυνταξιοδοτικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 50 χρόνια.
2. Το Δ.Σ της Π.ΕΣ.ΕΚ πήρε πρωτοβουλία και έγινε σύσκεψη, με πρόσκληση της ΑΔΕΔΥ, των Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ, του σωματείου εργαζομένων στο ΜΤΠΥ, της ομοσπονδίας εργαζομένων του Υπουργείου εργασίας , της ΠΟΠΣ και της προέδρου του συνδέσμου συνταξιούχων Αθήνας, με σκοπό τη συγκρότηση επιτροπής σωτηρίας του ταμείου, γιατί αυτή τη στιγμή τα έσοδα του ταμείου από τη συμμετοχή των εν ενεργεία Δ.Υ καλύπτει κάτω το 50% των μερισμάτων των συνταξιούχων.
3. Τα πιο πάνω σωματεία συναντήθηκαν με τον Αναπλ. Υπουργό Κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Στρατούλη και απαίτησαν να εγγυηθεί το κράτος τη βιωσιμότητα του ταμείου και να επαναφέρει τους κοινωνικούς πόρους . Ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε να καλύψει το Μετοχικό ταμείο μέχρι τέλος της χρονιάς, να επαναφέρει τον κοινωνικό πόρο του 3% , και να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ο πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι η κατάργηση των κοινωνικών πόρων και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που αφορά τα επικουρικά ταμεία είναι μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και δύσκολα μπορεί να επέμβει η κυβέρνηση. Πάντως μέχρι σήμερα ο κ. Στρατούλης δεν έχει καταθέσει καμία σχετική τροπολογία, (ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ίδιου Υπουργείου κ. Ρωμανιάς δήλωσε , Παρασκευή 15/5, στο MEGA ότι δεν μπορούν να καταργήσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος γιατί συγκρούονται και αντιδρούν «οι θεσμοί»). Ο αγώνας του σωματείου – όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος Τ. Σταυρόπουλος -για τη σωτηρία του Μετοχικού ταμείου θα συνεχιστεί και θα απαιτεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά του το κράτος. Κάθε άλλη «λύση» ισοδυναμεί με κλείσιμο του ταμείου. Η αναλογιστική μελέτη που έγινε με εντολή της τρόικας πρότεινε μείωση 63% (!) του ταμείου μας.
4. Το ταμείο Πρόνοιας χορηγεί με το παλιό καθεστώς τα εφάπαξ (μείωση 38.2%) για όσους έχουν φύγει από την υπηρεσία μέχρι 31.8.2013. Για τους επόμενους το Υπουργείο καταργεί το μαθηματικό τύπο και θα φέρει νέο ποσοστό που θα είναι κοντά στο σημερινό, δηλ. μια μείωση του 40%, χωρίς το σωματείο να γνωρίζει τίποτα παραπάνω. Με την πράξη του νομοθετικού περιεχομένου έχουν αφαιρεθεί 20.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του ταμείου και η κυβέρνησα δεν απέδωσε τις εισφορές των εν ενεργεία Δ.Υ του μηνός Απριλίου , που ανέρχονται σε 27 εκατ. Ευρώ.
5. Η παρακράτηση του 20% για τα αναδρομικά των συντάξεων παραμένει και παρά τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις του σωματείου το χαράτσι αυτό δυστυχώς είναι σε ισχύ , και το σωματείο επιβάλλεται να συνεχίσει τους αγώνες για την κατάργησή του.
6. Το συνταξιοδοτικό οδεύει σε πλήρη απαξίωση και αν το κράτος δεν αναλάβει πλήρως και δεν εγγυηθεί τη βιωσιμότητά του, η κοινωνική ασφάλιση θα τιναχθεί στον αέρα.
7. Ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στο ΕΤΕΑ, στο οποίο μετέχει και το δικό μας ταμείο , το ΤΕΑΔΥ.
8. Υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του σωματείου μας για το ΜΤΠΥ και για το ΤΠΔΥ ( εφάπαξ).
9. Ο πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να οργανωθούν και να γραφούν στο σωματείο, ιδρύοντας τοπικές επιτροπές γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν νομικά προβλήματα σε σχέση με την ΠΟΠΣ.

Πολλοί συνάδελφοι στο τέλος πήραν το λόγο, έκαναν πολλές ερωτήσεις προς τον πρόεδρο. Αίσθησή μου είναι ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη και, αν δεν παρθούν μέτρα από τη νέα κυβέρνηση, θα εκραγεί.
Πιστεύω ότι η συνάντηση πρέπει να επαναληφθεί σε μια κοινή σύσκεψη συνταξιούχων και εν ενεργεία συναδέλφων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη συνεργασία των ΕΛΜΕ και διδασκαλικών συλλόγων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου