ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΤΕΑΜ (ΤΕΑΔΥ)



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ 
                         για τη μείωση  του  ΕΤΕΑ  (πρώην  ΤΕΑΔΥ)
  1. Στη  σύνταξη του μηνός  Φεβρουαρίου  υπάρχει παρακράτηση  στην επικουρική σύνταξη που χορηγεί το ΕΤΕΑ (πρώην ΤΕΑΔΥ). Όπως ενημερωθήκαμε από το ταμείο, αυτό οφείλεται σε αναδρομική κράτηση με βάση το μνημονιακό  νόμο  4093/2013  που παρατίθεται πιο κάτω. Η κράτηση αυτή, ένα 5% επί πλέον, γίνεται όταν το  σύνολο των  συντάξεων υπερβαίνει  το ποσόν των 1500 €.  Σε κάποιους συναδέλφους  , όταν  τους χορηγήθηκε το ΤΕΑΔΥ, δεν έγινε η παρακράτηση αυτή –για τεχνικούς λόγους, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε-  και γίνεται τώρα αναδρομικά  και μέχρι του ποσού των 50€  ανά μήνα. Η παρακράτηση αυτή έχει γίνει στην κύρια σύνταξη και στο ΜΤΠΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4093/2013.
  2. Είναι ευνόητο ότι χωρίς κατάργηση των μνημονίων, οι κρατήσεις  θα συνεχίζονται και θα αυξάνονται κάθε τρίμηνο, εφόσον υπάρχει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.  Σύμφωνα με τη ρήτρα αυτή κάθε τρίμηνο όλες οι συντάξεις-κύριες και οικονομικές- θα μειώνονται, εφόσον τα ταμεία θα έχουν έλλειμμα. Εννοείται  ότι με την πολιτική μηδενικών  προσλήψεων  που έχει επιβάλει η τρόικα, όλα τα ταμεία θα έχουν πάντα έλλειμμα  και οι συνταξιούχοι  πάντα μείωση.
Μείωση για ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000,00 ευρώ (Ν. 4093/12)
Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων (κυρίων, επικουρικών και μερισμάτων) που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, μειώνονται ως εξής:
- από 1.000,00 ευρώ έως και 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
- από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
- από 2,000,01 ευρώ έως και 3.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
- από 3.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 20%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 2.550,01 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του ποσοστού μείωσης λαμβάνεται υπόψη ΜΟΝΟ το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης αφαιρουμένων των παρακρατήσεων των νόμων 3865/10, 4002/11, 4024/11 και 4051/12.
Εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης :
- οι συνταξιούχοι του Δημοσίου γενικά, οι οποίοι είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες από τρομοκράτες (Ν.1897/90 και 1977/91) (ισχύει από 29-4-2013)

                  Από το Δ.Σ   της  Π.Ε.Σ.ΕΚ

19 σχόλια:

  1. Ερώτηση (μάλλον ρητορική): γιατί έκαναν τώρα τις περικοπές; περίμεναν πρώτα να ψηφίσουμε; Μου έκοψαν 50 ευρώ. Πως δικαολογείται το ποσόν των 50 ευρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι περικοπές είναι αναδρομικές από 1.1.2013 και αποφάσισε το ταμείο να παρακρατεί 50 ευρώ το μήνα, μέχρι να εισπράξει τις αναδρομικές κρατήσεις. Από το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ

      Διαγραφή
  2. Αποχώρησα τον Αύγουστο του 2010 και πήρα ΤΕΑΔΥ 2013. Τώρα σκέφτηκαν να μου κόψουν αναδρομικά με βάση το νόμο που αναφέρετε; Τώρα που από τις 20 του μήνα αγοράζω τσιγάρα βερεσέ; Δεν ντρέπονται; Θα μου πείτε υπάρχουν και χειρότερα; Να είχαν επιβάλει νέα κράτηση. Η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος; Ευχαριστώ και χαιρετισμούς από Μυτιλήνη. Σας είχα τηλεφωνήσει την Παρασκευή για την μείωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος προβλέπεται από τον τελευταίο μνημονιακό νόμο. Χωρίς παρέμβαση της νέας κυβέρνησης και χωρίς να καταργηθεί ο νόμος , οι νέες περικοπές είναι επί θύραις. Γι' αυτό αίτημά μας είναι είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, η αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων και της κύριας σύνταξης. Αυτά είναι και πρέπει να είναι στις προτεραιότητες όλων των συνταξιούχων. Αυτό απαιτεί ενότητα όλωντων συνταξιούχων , γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και ο αντίπαλος είναι ισχυρός.( Τρόικα, Ε.Ε, ΔΝΤ). Π.Ε.Σ.ΕΚ

      Διαγραφή
  3. Αποχώρησα Μάιο του 12.Ξερει κανεις ποτε θα πληρωθω ΕΤΕΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παράκληση να μας στείλετε ταστοιχεία σας, γιατί η ημερομηνία καταβολής εξαρτάται και από αν υπάρχει διαδοχική ασφάλεια ή όχι. Μπορείτε και να μας τηλεφωνήσετε στο 6944-554161. Π.Ε.Σ.ΕΚ

      Διαγραφή
  4. α.Ο κ.Ρωμανιάς είπε ότι δε θα γίνουν άλλες περικοπές στις συντάξεις.Πόσο εγγύηση μπορεί να είναι αυτό, δεδομένου ότι τα μνημόνια με τα ήξεις- αφίξεις του Βαρουφάκη δεν προβλέπω εγώ κατάργηση.
    β. Οι δικηγόροι εμφανίστηκαν πάλι και λένε να κάνουμε προσφυγές, γιατί τώρα άλλαξε η κυβέρνηση και δεν είναι δυνατόν οι δικαστικοί να είναι με τα μνημόνια. Μάλιστα το συζητάνε πολλοί συνάδελφοι. Παρακαλώ να ξαναδείτε το θέμα. Εγώ προσωπικά δεν έκανα αγωγή, γιατί είχα πειστεί γι' αυτά που λέγατε. Τώρα που έχουμε αριστερή κυβέρνηση εμμένετε στην αρχική σας απόφαση; Κάποιος δικηγόρος στηνΑθήνα )ΑΝΑΓΝ.) κάνει αγωγές . Γνωρίζετε κάτι. Από Μυτιλήνη. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηρεμήστε..ρευστό δεν υπάρχει,τα μνημόνια ισχύουν και οι κρατήσεις θα γίνονται κανονικά..¨Όταν η φραου Μέρκελ πάρει το λόγο πάνω στο τραπέζι τότε θ΄αρχίσει η πραγματική διαπραγμάτευση και θα δούμε αν υπάρξουν κυβιστήσεις(κωλοτούμπες) και φυσικά θα κοτάξουμε τι μένει στις τσέπες μας.Αυτή είναι η ουσία.Πολλοί μιλάνε, και μίλησαν αυτά είναι παχιά λόγια... Τον τελευταίο λόγο τον έχουν αυτοί που μας δίνουν το "ζωντανό χρήμα".Ας περιμένουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή ρε συνάδελφε τι μας προτείνεις………. να αγρυπνούμε και να προσευχόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επανέρχομαι στο θέμα των προσφυγών. Κάποιοι συνεχίζουν για το εφάπαξ. Η προσφυγή γίνεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Έχει νόημα ή όχι. Γιατί οι συνταξιούχοι δικαστικοί δικαιώθηκαν από το ελεγκτικό συμβούλιο; και μάλιστα αναδρομικά από το 2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αποχωρησα τον Αυγουστο του 12ειμαι εκπαιδευτικος και εχω ασφαλιση στο ΤΕΑΔΥ ποτε θα παρω επικουρικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκπαιδευτικός, δημόσιο. Αποχώρησα τον Ιούλιο 2012. Πότε παίρνω επικουρική ΤΕΑΔΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Oι συνταξιούχοι σε αναμονή (σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία), είναι περίπου 360.000. Τεράστιος αριθμός. Γιατί καθυστερούν να βγούν οι συντάξεις; Η απάντηση είναι «επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία». Και γιατί δεν παίρνουν κάποιους από τους διαθέσιμους άλλων υπουργείων και οργανισμών να τους μεταφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία; είναι η επόμενη ερώτηση. Αλλωστε, να μετράς ένσημα δεν ειναι και κάτι δύσκολο, απλή αριθμητική χρειάζεται.

    Φαντάζομαι πως αν συνέβαινε αυτό, αν δηλαδή οι περίσσιοι υπάλληλοι άλλων δημόσιων φορέων έπαιρναν μετάθεση για τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε οι συντάξεις θα έβγαιναν πολύ γρήγορα και χιλιάδες άνθρωποι δεν θα βίωναν τέτοια προβλήματα. Φαντάζομαι όμως, επίσης, πως αν συνέβαινε αυτό, το κράτος θα έπρεπε να καταβάλλει (για τις συντάξεις αυτές) τεράστια ποσά. Μια πληροφορία λέει πως τα οφειλόμενα έως τώρα σε συνταξιούχους εν αναμονή, φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από 193,72 ευρώ που ήταν το τεαδυ τώρα έγινε 149,78 ευρώ .Μείωση 43,94 ευρώ. Αναρρωτιέμαι, επιλεκτικά γίνηκε αυτή η μείωση; Συνάδελφοι με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, με τα ίδια δεδομένα δεν είχαν καμμία παρακράτηση.Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Σε μια περίπτωση, η παρακράτηση έγινε για δύο μήνες και τώρα για τον Απρίλιο επανήλθε στο αρχικό ποσόν. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω και έχει την καλοσύνη μπορεί να με πληροφορήσει πού μπορώ να απευθυνθώ για μια πιο σίγουρη ενημέρρωση; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αποχώρησα 5-8-2013 πότε θα πάρω επικουρική ΤΕΑΔΥ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αποχώρησα 5-8-2013 πότε θα πάρω επικουρική ΤΕΑΔΥ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αποχώρησα 17/7/2013, πότε θα πάρω το ΤΕΑΔΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αποχώρησα 1/8/2013[ΔάσκαλοςΠΕ70].Πότε θα πάρω το ΤΕΑΔΥ; Εισέπραξα την κύρια σύνταξη Μάρτη του 2014, ΜΤΠΥ το Δεκέμβρη του 2014 και Εφάπαξ το Φλεβάρη του 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέβαλα αίτηση συνταξιοδότησης στις 29 Μαίου 2014, η ημερομηνία συνταξιοδότησης είναι 5 Αυγούστου 2014, πλήρη σύνταξη έλαβα τον Οκτώβριο του 2015. Πότε θα λάβω το ΜΤΠΥ, πότε το εφάπαξ;Για το ΤΕΑΔΥ ας μην το συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή