ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣΚΑΙ ΑΛΛΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ
Αξίζει να διαβάσει κανείς το σκεπτικό των δικαστων!!!!

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014
Ως συνταγματικές κρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από το Α' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, το θέμα παραπέμπεται  στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. 

Συγκεκριμένα, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Σπυρίδωνα Μαρκάτο, έκριναν κατά πλειοψηφία, με την υπ΄ αριθμ. 3410/2014 απόφασή τους, ότι οι περικοπές των κύριων συντάξεων δεν είναι αντίθετη στις επιταγές του άρθρου 22 του Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά, το αντίθετο υποστήριξε η μειοψηφία στην οποία περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Σακελλαρίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πλειοψηφίας, επιτρέπεται στον νομοθέτη να προβαίνει στις αναγκαίες εκείνες επεμβάσεις σε περίπτωση «εξαιρετικά δυσχερών οικονομικών συνθηκών, να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μείωση του ύψους απονεμηθεισών παροχών, όταν το ύψος της κρατικής χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο καθορίζεται, κατ' αρχήν, από τις πολιτικές επιλογές για τη διάθεση των κρατικών πόρων προς εκπλήρωση των ποικίλων αποστολών του κράτους, δεν επαρκεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος δεν απαγορεύει την επί το δυσμενέστερο μεταβολή του συστήματος της κοινωνικής ασφαλίσεως όταν αιτιολογημένα προκύπτει ότι η βιωσιμότητα του μόνο με αυτές τις επεμβάσεις μπορεί να διασφαλισθεί. Τέτοιες όμως επεμβάσεις, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και μείωση ασφαλιστικών παροχών που έχουν ήδη απονεμηθεί, πρέπει να σέβονται τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος και, ιδίως, την αρχή της ισότητας των πολιτών κατά τη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, ώστε να αξιώνεται από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους η τήρηση της υποχρεώσεως για κοινωνική αλληλεγγύη, πάντως δε, όριο στην ελευθερία επιλογών του νομοθέτη κατά τον καθορισμό, ειδικότερα, του ύψους των διατιθέμενων για την κοινωνική ασφάλιση κρατικών οικονομικών πόρων αποτελεί η διασφάλιση στους συνταξιούχους παροχών που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους, δηλαδή εισοδήματος ικανού να εξασφαλίσει όχι μόνο τους όρους της φυσικής τους υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή) αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Μείωση δε απονεμηθεισών ασφαλιστικών παροχών υπό τους ως άνω όρους και προϋποθέσεις δεν νοείται, ως προσκρούουσα στο άρθρο 17 του Συντάγματος».

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία σημειώνει ότι «η προστασία της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί υποχρέωση του νομοθέτη που επιβάλλει, όταν διαπιστώνεται μεταβολή των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που εγκυμονεί κινδύνους γι' αυτή, την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών και τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων θεμελιώσεως του ασφαλιστικού δικαιώματος, καθώς και την διάθεση κρατικών οικονομικών πόρων για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει συνταξιούχοι της ΑΤΕ, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές των συντάξεων τους είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ ζητούσαν να τους καταβληθεί αποζημίωση (σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα) για την ζημιά που υπέστησαν από τις περικοπές των κυρίων συντάξεών τους.
 ΠΗΓΗ; PERIODISTA

3 σχόλια:

 1. Συνάδελφοι θελω να σας παρακαλέσω να μην ξαναβάλετε αποφαση των δικαστηρίων γιατί θα μας σπάσουν τα νεύρα μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ωροσκόπιο σας για σήμερα:
  Eπαγγελματικά: Τα άστρα σας χαμογελούν!
  Eρωτικά: Τα άστρα σας χαμογελούν!!
  Οικονομικά: Τα άστρα έχουν τρελαθεί στο γέλιο !!!....

  Με αρκετή ώθηση, μια χαρά πετάει ο γάιδαρος.

  Οι πολιτικοί και οι πάνες έχουν ένα πράγμα κοινό. Πρέπει να αλλάζονται και οι δυο συχνά, και για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
  ΑΤΑΚΕΣ
  Μη διαφωνείς με έναν ηλίθιο. Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει με την εμπειρία του.

  Ζήτησα από τον Θεό ένα ποδήλατο, αλλά ξέρω ότι ο Θεός δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Για αυτό, έκλεψα ένα ποδήλατο και ζήτησα από τον Θεό συγχώρεση.

  Γέλα με τα προβλήματα σου, όλοι οι άλλοι το κάνουν.

  Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν μεγαλώνουμε, απλά μαθαίνουμε πώς να συμπεριφερόμαστε δημόσια.

  Η ψυχίατρος μου είπε ότι είμαι τρελός και της είπα ότι θέλω και μια δεύτερη γνώμη. Είπε εντάξει, είσαι και άσχημος επίσης

  και μερικές μαντινάδες

  Όταν γεράσει ο άνθρωπος, μειώνεται το φως του.
  Θαρρεί πως κατουρεί μακριά, μα κατουρεί ομπρός του.


  Το να γενεί κανείς παππούς, αυτό δεν είναι πράμα.
  Το να κοιμάσαι με γιαγιά, είναι μεγάλο δράμα.

  συμπέρασμα
  Αν οι ηλίθιοι αναβόσβηναν... η Ελλάδα θα ήταν Λας Βέγκας!

  ψυχραιμία...ακόμη δεν είδαμε τίποτα


  ΑπάντησηΔιαγραφή