ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΜΑΣ

Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το «ψαλίδι» στο εφάπαξ που υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχοι λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών κατά πλειοψηφία έκρινε ότι οι περικοπές στο εφάπαξ δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν στην ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.

​Το ΣΤΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης συνταξιούχου εκπαιδευτικού που της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ

Ως εκ τούτου, απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει μία συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων με την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ λόγω των μέτρων που ψηφίστηκαν για περικοπές, αφού είχε συνταξιοδοτηθεί και περίμενε την καταβολή του εφάπαξ.

Η εκπαιδευτικός, η οποία είχε ήδη 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση, πήρε με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών το μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ). Με την προσφυγή της ζητούσε να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση, υποστηρίζοντας πως η περικοπή ήταν αντισυνταγματική, ως άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορίας των συνταξιούχων.

Η απόφαση -που αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του χρόνου- ελήφθη με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, γεγονός που σημαίνει πως την ίδια τύχη θα έχουν οι προσφυγές όλων των συνταξιούχων του Δημοσίου για το «κουτσουρεμένο» εφάπαξ.


15 σχόλια:

  1. ΑΝΤΙ ΣΧΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ .

    Ο κύριος Κόινερ διέσχιζε μια κοιλάδα, όταν έξαφνα πρόσεξε πως πατούσε στα νερά.

    Και τότε κατάλαβε πως η κοιλάδα του ήταν στην πραγματικότητα ένα θαλάσσιος βραχίονας, και πως πλησίαζε η ώρα της πλημμυρίδας.

    Σταμάτησε, λοιπόν, κοιτάζοντας γύρω του μήπως δει καμιά βάρκα, κι όσο κράτησε η ελπίδα του για τη βάρκα, δεν έκανε βήμα.

    Και καθώς η βάρκα δε φαινόταν πουθενά, εγκατέλειψε την πρώτη ελπίδα, κι άρχισε να ελπίζει πως το νερό δεν θα ανέβαινε άλλο. Μα όταν το νερό του έφτασε ως το σαγόνι, εγκατέλειψε κι αυτή την ελπίδα και κολύμπησε.

    Είχε καταλάβει, επιτέλους, πως αυτός ήταν η βάρκα.

    Μ. Μπρεχτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απόφαση αναφέρει ότι: "
    Η υπόθεση εισήχθη προς κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ με βάσει τις διατάξεις του νόμου 3900/2010, ως πιλοτική-πρότυπη δίκη με διαδικασίες εξπρές."Ερώτηση στα μέλη του Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ. Αφορά και μένα που έχω κάνει προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλ. και όσους πρόκειται να κάνουν προσφυγή, ή έχω κάποια ελπίδα από το διοικητικό πρωτοδικείο; Ή χάνονται όλες οι υποθέσεις; Οπότε τι κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μετά την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας υπάρχει για παρηγοριά και το ευρωπαϊκό δικαστήριο ΄η ένα ταμα στην παναγία της Τήνου. Είναι μια καλή ευκαιρία η επόμενη εκδρομή του σωματείου μας να γίνει στην Τήνο, για να αποθέσουμε τις ελπίδες μας στη μεγαλόχαρη. Επίσης υπάρχει στην Κύπρο η παναγία η γοργο-Υπήκοος= αυτή που ακούει γοργά τους πιστούς και ανταποκρίνεται άμεσα στις εκκλήσεις των πιστών.Είναι κάποια λύση για όλους εμάς που πιστεύουμε στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Εγώ είχα αποφασίσει να τους κυνηγάω για 10 χρόνια στα δικαστήρια, τους σημερινούς υπουργούςεννοώ, αλλά οι λειτουργοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου μου στέρησαν τη χαρά αυτή.Ελπίζω η άλλη κυβέρνηση να μας δώσει αυτή τη χαρά να τρέχουμε στα δικαστήρια και να μη μας την κόψει με το να μας δώσει το κομμένα αναδρομικά. Ας φροντίσετε εσείς οι συνδικαλιστές να μη μας στερήσει η επόμενη κυβέρνηση αυτή τη χαρά. Ελπίζω ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος να μας ακούσει. μια μικρή χάρι ζητούμε να απολαύσουμε τη μαζική δίωξη των ληστών μας. Αισθάνομαι σαν τον χωροφύλακα του Τσέχωφ που όταν συνταξιοδοτήθηκε, έδινε τη σύνταξή του σε κάποιους για τους συλλαμβάνει και να τους φυλάει ωςκρατούμενους. η δύναμη της συνήθειας....... ΑΧ. ΒΛ. αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιμένουμε οδηγίες συνάδελφοι του Δ.Σ του σωματείου μας. Υπάρχει νέο ένδικο μέσο ή όχι. Είμαι και εγώ προσφυγών στο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ μετά την αρνητική απάντηση του ταμείου πρόνοιας. Έχουμε πληροφορίες ότι στην Αθηνα συνάδελφοι θα πάνε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Αξίζει τον κόπο ή όχι; Τί λέτε εσείς. Να λάβετε υποψη σας για το διοικητικό πρωτοδικείο η προσφυγή μου στοίχισε 400 ευρώ. ευχαριστώ. Συνάδελφος από Καβάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να εξετάσετε συνάδελφοι του Δ. Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ περίπτωση άλλης προσφυγής. Έχουμε την πληροφορία ότι στην Αθηνα συνάδελφοι θα προσφύγουν στο ευρωπαικο δικαστήριο. Αξίζει τον κόπο;περιμένουμε οδηγίες. Να λάβετε υπόψη σας ότι η προσφυγή μου στο διοικητικό πρωτοδικείο στοίχισε 400 ευρώ. Σας ευχαριστώ. Από Καβάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και εγώ από Ιωάννινα έχω κανει προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο. Τί κανουμε από εδώ και πέρα. Γιαν. Λ. ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε, δεν έχετε καταλάβει πού ζουμε; Ποιες προσφυγές και κουραφέξαλα; Δεν υπάρχουν λύσεις ατομικές ή συλλογικές του είδους της προσφυγής σε δικαστήρια. Ας φροντίσουμε λοιπόν, να οργανωθούμε, όπου νομίζει ο καθένας, για να δημιουργηθεί μια μεγαλειώδης αντίσταση σ' αυτήν τη λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά κι ας αφήσουμε στην άκρη τη λογική του να σώσει ο καθένας μας "ο,τιδήποτε αν σώζεται", που λέει και το τραγούδι. Αν δε γίνει αυτό, μην περιμένουμε λύση εξ ουρανού. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Μόνο με προσπάθεια να βγει ο καθένας από το καβούκι του, να πείσει και άλλους για την ανάγκη σε συλλογικό αγώνα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό που ζούμε και όχι κάθε φορά που μας θίγει κάτι προσωπικά να θυμόμαστε να μας λύσει το όποιο συνδικαλιστικό όργανο το πρόβλημα. Μόνο πολλοί μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε το "καθεστώς". Διαφορετικά, τα πράγματα θα χειροτερεύουν, οπως ,φαντάζομαι, το έχετε διαπιστώσει, μέχρι την εξαθλίωση, που δεν διανοούμαστε αυτή τη στιγμή. Τα φαινόμενα, πάντως, εκεί οδηγούν. Τι άλλο μας χρειάζεται, για να κατανοήσουμε την κατάσταση, απο την ανεργία των νέων και τις υποτυπώδεις αμοιβές εργασίας, εκτός αν δε βλέπουμε δίπλα μας και νομίζουμε ότι αν το δικό μας παιδί βολεύτηκε προσωρινά σε μια δουλειά, θα την έχει και αύριο, ή ότι στο εξωτερικό θα υποδέχονται τους νέους μας μόνιμα με ανοιχτές αγκάλες, για να τους προσφέρουν μια καλοπληρωμένη δουλειά. Τα αστεία τελείωσαν.
      Βέβαια, είναι αναφαίρετο δικαίωμα στον καθένα να νομίζει ο,τιδήποτε και να προσφεύγει στο δικαστήριο για να βρει το δίκιο του και η ΠΕΣΕΚ προφανώς απ' όσο έχει δείξει, είναι πρόθυμη να προσφέρει την αντίστοιχη βοήθεια. Επιτρέψτε μου. όμως να επιμείνω για μια ακόμα φορά, ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε με την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας. Αν νομίζετε ότι πρόκειται για λόγια κάποιου αιθεροβάμονος, που περιμένει να λύσουμε με αγώνες τα προβλήματα, τότε "συλλυπητήρια" σε όλους μας.

      Διαγραφή
  7. Συνάδελφε συμφωνώ ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να δώσουν λύση. Ας βγουν όλοι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να ανακοινώσουν επίσημα ότι η δικαιοσύνη είναι ανυπαρκτη, οι δικαστές είναι όργανα της τρόικας και της κυβέρνησης και ο καθένας ας παρει το νόμο και το δίκιο του στους ώμους του.Και να το πάρουμε απόφαση. ΓΙατί η άποψή σου εκεί οδηγεί.Εγώ με αυτά που γράφεις εκεί οδηγούμαστε. Και βέβαια θεωρώ τον εαυτό μου μ......... που πλήρωσα δικηγόρο και έκανα προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο. Αλλά τι άλλο μπορούσα να κάνω όταν οι δικηγόροι σε βομβαρδίζουν και σε ωθούν σε προσφυγές;όταν σου λένε έχεις δίκιο και η υπόθεση δύσκολα θα χαθεί. Αν δεν έβλεπα την απόφαση του ευρωπα΄ικου δικαστηρίου στο SITE της Π.Ε.Σ.ΕΚ, ήμουνα έτοιμος να κατέβω στην Αθήνα, γιατι μία εξαδέλφη μου δασκάλα συνταξιούχος με είχε πείσει να κάνω προσφυγή στο ευρωπαικό δικαστήριο. Και μάλιστα έχουν βρει έμπειρο δικηγόρο. Συνάδελφε ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Μη μας παρεξηγείς. Συντ. Δάσκαλος από Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι , αντί να σκεφτόμαστε πώς θα αγωνιστούμε για να τους ρίξουμε, σκεφτόμαστε πώς θα κουτσοβολέψουμε την κατάσταση. Η διαπαιδαγώγηση του λαού είναι τέτοια που δεν έμαθε να αγωνίζεται, αλλά να λύνει τα προβλήματά του ο καθένας μόνος του. Όσο αυτό συνεχίζεται, δεν υπαρχει λύση στα προβλήματά μας. Θα μας πατάνε μέχρι τέλος. Δεν πρεπει να πάρει ο καθένας το νόμο και το δίκιο στα χέρια του, γιατί θα οδηγηθούμε στο χάος και αυτό βολεύει την εξουσία. Πρέπει, επιτέλους να βρούμε τρόπο να τους πολεμήσουμε όλοι μαζί, και πρέπει να βρούμε τρόπο να οργανωθούμε, γιατί ο λαός έχει δύναμη μεγάλη, αν την καταλάβει τη δύναμή του και αφήσει στην άκρη τις μικροπρέπειες και τις αντιπαραθέσεις στις οποίες μας οδηγούν έντεχνα, στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.

      Διαγραφή
  8. Από καβάλα, ζητώ συγνώμη, εκ παραδρομής έστειλα το ίδιο μήνυμα 2 φορές, γιατί πίστευα ότι την πρώτη δεν το έστειλα. Και πάλι συγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενίαςσας στο site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. για να μην τη πατάμε, για να μην την ξαναπατήσουμε, για να βάλουμε μυαλό, για να μην φωνάζουμε βάλτε δικηγόρο για να κάνουμε αγωγές, για να μην πάμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο,για να μην ελπίζουμε ότι εύκολα θα ξεγελάσουμε το σύστημα και θα πάρουμε τα κομμένα από το ΕΦΑΠΑΞ, από τη σύνταξή μας, φίλτατοι του Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ μια ανακοίνωση για τα επόμενα βήματα. Η πρόταση από ένα συνάδελφο που έβγαζε σπυράκια όταν εκφράζατε επιφυλάξεις για τις αγωγές, που είχε διαφωνήσει στα γραφεία της ολμε, όταν συζητήσαμε για τις αγωγές και εσείς του συμβουλίου είσαστε αντίθετοι.Η αλήθεια είναι ότι θεώρησα εγώ και άλλοι κωλυσιεργία τη διαδικασία της ένστασης και όχι της αγωγής κατευθείαν. Έχουμε χάσει πολλά χρήματα. το χειρότερο είναι ότι η σύνταξή μας θα μειωθεί πολύ, τα επικουρικά θα εξανεμισθούν και εμείς θα βλέπουμε τα τραίνα να περνούν; Δεν έχω δυστυχώς πρόταση και δεν είμαι σε θέση να προτείνω λύση για το τι πρέπει να κάνουμε . Η ουσία είναι μία: μας τα πήραν και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. όπως πιθανότητα θα έχετε πληροφορηθεί, υπάρχει κίνηση από δικηγόρο εδώ στην ΑΘΉΝΑ, για προσφυγή στο ευρωπαϊκο δικαστήριο. Καλό θα ήταν- άσχετα αν πολλοί δε θα ακούσουν και πιθανόν και εγώ- να πάρετε θέση ως Δ.Σ της πεσεκ. Τουλάχιστον να υπάρχει ένας μπούσουλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, καλώς ή κακώς, που έχουν κάνει προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο. Πιθανότητα οι υποθέσεις αυτές δε θα εκδικασθούν. Μια ενημέρωση εκ μέρους της ΠΕΣΕΚ θα ήταν χρήσιμη. Και μια άποψη: Κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ανοησία. όταν σου παίρνουν τα χρήματα από την τσέπη, όταν το ίδιο το κράτος σε ληστεύει, ψάχνεις να βρεις το δίκιο σου. Και είναι πολύ φυσιολογικό στην αρχή να καταφεύγεις στη δικαιοσύνη. έτσι έχουμε μάθει. Το μήνυμα το πήραμε. όλα είναι στην υπηρεσία του πανίσχυρου κράτους ή του συστήματος, ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός. Κανένας δεν πρέπει να κατηγορεί κανένα για τις προσφυγές. Πέστε το αναγκαίο κακό. Και εγώ έκανα την αμαρτία μου. Παρά την αρνητική θέση- όπως μου είπε τηλεφωνικά- του προέδρου του σωματείου μας, εγώ έκανα προσφυγή, παρόλο που δεν πίστευα ότι θα κερδίζαμε. Μετά μάλιστα την απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου για τους ομολογιούχους, είχα πεισθεί για το μάταιο της υπόθεσης. Αλλά δε μου πήγαινε να μην κάνω κάτι. Πέστε το αδυναμία, ελπίδα που την ενίσχυε η μέγιστη αδικία, και ανοησία. το δέχομαι. πάντως ήταν ένα αναπόφευκτο βήμα. Δε χρειάζονται αρνητικά σχόλια , γιατί κάποιοι ελπίζαμε. Εγώ εξομολογήθηκα την αμαρτία μου. Το θέμα είναι σοβαρό. Το κράτος μας κλέβει και δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς. Αυτό είναι το θέμα. Και δεν είναι τόσο για μας . έχω δύο κόρες με πτυχίο, χωρίς δουλειά. Μένουν με τους γονείς τους και δεν πηγαίνω στην πόλη που μένω ούτε για καφέ, για να τους δίνω χαρτζιλίκι σε τέτοια ηλικία που είναι. Και τρέμω μπροστά στην επόμενη μείωση. Γιατί δε θα έχω τίποτα να τους δώσω. Ζω με το άγχος αυτό και κανένας ανόητος δημοσιογράφος δεν ασχολείται με την πλευρά αυτή των μνημονίων. Είπα τον πόνο μου που είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μου έδωσε η απόφαση του συμβουλίου επικρατείας. Να είσθε καλά να μας ενημερώνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δε θα σας απασχολήσω, συνάδελφοι, για το επόμενο δικαστικό βήμα, Γιατί απλουστατα δεν υπάρχει. Αν πιστεύει κανείς οτι το ευρωπαϊκό δικαστήριο που ειναι ο θεματοφύλακας των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλ. της τρόικας που μας κόβει μισθούς και συντάξεις, που κλείνει σχολεία και Νοσοκομεία, που επιβάλλει την ωρομισθία στα σχολεία, θα μας δικαιώσει, τότε να πάμε να πνιγούμε. Στο σχολείο που υπηρετούσα ως δάσκαλος σταλθηκε συνάδελφος των Αγγλικών και της είπε ο προϊστάμενος να δουλέψει μέσα στην τάξη ως δασκάλα, γιατί δεν έχει δάσκαλο να στείλει. Μέσα σε ένα τέτοιο λάκκο που μας έχει ρίξει η Ε. Ε, πιστεύει κανείς ότι θα μας σώσουν τα δικαστήρια; Καλώς κατα τη γνώμη μου έγιναν οι προσφυγές, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη και δεν προβλέπουν. Αν δεν είχαν κάνει μερικοί προσφυγές, θα τους έτρωγε σε όλη τους τη ζωή αυτή η παράλειψη. Από δω και πέρα πρέπει το σωματείο πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να πει την αλήθεια. Και προς θεού μην πέσουμε στην παγίδα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου Μερικοί συνάδελφοι είναι έτοιμοι, όπως γράφουν στα σχόλιά τους να πάνε με τα τέσσερα. Κάποιο δικηγόροι είναι έτοιμοι. Συνάδελφος γειτονάς μου με πρόλαβε να μου το πει, για να μην χάσω την ευκαιρία!!!! Β.Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. AΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
    Τώρα το καταλαβατε συναδελφοι;


    '''''Αποδείχτηκε περίτρανα για μια ακόμα φορά, ότι και ο θεσμός της δικαιοσύνης, στο μεγαλύτερο μέρος της, έχει τεθεί σε διατεταγμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης των πιο ακραίων μνημονιακών πολιτικών σκληρής λιτότητας και περικοπών της Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.''''

    ΑπάντησηΔιαγραφή