ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

NEA AΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Τ.Ε



TO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΦΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ  ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΑΡΧΙΣΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ‘ΜΑΣΑΕΙ……’

ΣτΕ: Συνταγματικές οι μειώσεις του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού
Συνταγματικές έκρινε τις μειώσεις του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που επέφερε στις αποδοχές τους ο νόμος 4093/12 αναδρομικά από 1.8.012, το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ. Ωστόσο λόγω μείζονος σημασίας παραπέμπει το θέμα προς τελική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι αποδοχές μετά και τις προηγούμενες αλλεπάλληλες μειώσεις προγενέστερων νόμων δεν επαρκούν για την άσκηση των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων και για τα έξοδα διαβίωσης. Το Τμήμα απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς κρίνοντας ότι με τις μειώσεις που προβλέπονται στο νομό δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα , την αναλογικότητα, την αξιοκρατία, την ιδιοκτησία.
Δέχθηκε όμως ότι ενώ η αγωγή θα έπρεπε να απορριφθεί η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια λόγω των ιδιαίτερων νομικών θεμάτων σχετικά με τη συμφωνία των διατάξεων με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
Το ΣτΕ δέχεται ότι οι μειώσεις έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης και ότι το Σύνταγμα επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τα μέλη ΔΕΠ λόγω της φύσης των καθηκόντων τους.
Όμως ο χαρακτηρισμός τους ως δημοσίων λειτουργών και η υποχρέωση ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, επισημαίνουν οι δικαστές, δεν επιβάλλει τη μισθολογική εξομοίωση τους με τους δικαστικούς λειτουργούς ή άλλες κατηγορίες συνδεδεμένες με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας για τις οποίες προβλέπονται δεσμεύσεις απασχόλησης , ειδικές συνθήκες εργασίας συνεπαγόμενες κινδύνους, απαγορεύσεις και περιορισμούς δικαιωμάτων, όπως λόγου χάρη συμβαίνει με τους στρατιωτικούς. Δέχεται ότι αποτελούν διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες με απολύτως διακριτά καθήκοντα και αποστολή και καταλήγει ότι το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ μετά την τελευταία μείωση αν και διαμορφώνεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα δεν φτάνει πάντως σε σημείο που να διακυβεύεται το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ενόψει των σημερινών συνθηκών ή να καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής η άσκηση των καθηκόντων τους.

3 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητοί συνάδελφοι θα διαφωνήσω μαζί σας. Μπορεί η δικαιοσύνη να είναι τυφλήκαι να δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους, όπως λένε οι αναρχικοί, στην προκειμένη όμως περίπτωση έχει δίκιο. Οι περικοπές έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για να σωθεί η οικονομία.Θα μου πείτε όμως γιατί δεν ισχύει το ίδιο για τους δικαστικούς και ένστολους; Γιατί αυτοί ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Αν δεν υπήρχαν αυτοί πως το κράτος θα απέλυε 1.500.000 ανέργους και να μην μιλάει κανένας. Πως θα θα ήταν Γενικός Γραμματέας Ο Παναγόπουλος και να καταργείται το 8ωρο και να γίνονται 24ωρες απεργίες και να μην σηκώνονται και οι πέτρες;Νομίζετε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν αν οι ένστολοι δε φύλαγαν τον Παναγόπουλο και αν οι δικαστικοί δεν έβγαζαν όλες τις απεργίες παράνομες; Θα μπορούσε το σύστημα να καταργήσει κατακτήσεις 150 ετών και να μην διαλύεται το σύμπαν, αν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ( και όχι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δε στηριζόταν στους δικαστικούς και άστυνομικούς και στρατιωτικούς, αν το ΈΘΝΟΣ κινδυνεύσει πάλι. Μη τα μηδενίζουμε όλα. Τι θέλατε να δικαιώσει τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς το ΣΤΕ; Η απόφαση πολύ σωστά λέει ότι οι πανεπιστημιακοί δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Το ίδιο ισχύει καιγια τους συνταξιούχους . Τι προσφέρουμε εμείς στο σύστημα, για να επιβάλει μέτρα που διαιωνίζουν το σύστημα; Και ένα τελευταίο για να μην απογοητεύω τους αγαπητούς συναδέλφους: Αν το συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ότι εμεις ανήκουμε στον σκληρό πυρήνα του κράτους , θα μας δικαιώσει για το εφάπαξ. Και εγώ κρυφοελπίζω λίγο. Γι' αυτό έχω κάνει αγωγή που πρόκειται να εκδικασθεί σε 6 χρόνια στο Διοικητικό πρωτοδικείο. Αμήν.

      Διαγραφή
    2. συνάδελφε, σου εύχομαι καλή επιτυχία στη δικαστική σου διεκδίκηση για το εφαπαξ.Αν ελπίζεις ότι θα σε θεωρήσουν ότι ανήκεις στον σκληρό πυρήνα του κράτους, είσαι πολύ αισιόδοξος. Αλλά σχολεία έκλεισαν και όχι αστυνομικά τμήματα. Ούτε δικαστικούς απολύουν. Καθηγητές των ΕΠΑΛ απέλυσαν. Και εγώ είμαι ένα από τα θύματα.24 χρόνια καθηγητής σε ΕΠΑΛ βρέθηκα άνεργος. Και ας λέει ο Λοβέρδος ότι δε θα απολύσει κανένα. Το πρόβλημα είναι αλλού. Επι 24 χρόνια χλευάζαμε-εγώ με τουςσυναδέλφους μου- αυτούς που μας έλεγαν ότι το σύστημα όταν δε μας έχει ανάγκη, θα μας στίψει σαν λεμονόκουπα . Και τώρα δεν έχω μάτια να δω αυτούς που απεργούσαν πάντα για μένα, για σένα. Και εγώ έβλεπα τα τραίνα να περνούν, αδιάφορος , λες και οι καμπάνες κτυπούσαν για τους άλλους. Τώρα που το σύστημα με πέταξε έξω από τη δουλειά μου, αγανακτώ με αυτούς που ψηφίζουν αυτούς που μας απολύουν, που κόβουν τη σύνταξη από τους συνταξιούχους.Αγανακτώ γιατί χαιρόμουνα με τον Παπαντωνίου που μας έλεγε ότι η άνοδος του χρηματηστηρίου είναι ένδειξη υγιούς οικονομίας και έτρεξα να βάλω τις οικονομίες μου στο χρηματιστήριο. Και φυσικά τις έχασα όλες. Ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου ελέγχεται για εκατομμύρια καταθέσεις στο χρηματιστήριο. Αυτός που μας έλεγε ότι άλλος ο σοσιαλιστικός τρόπος ανάπτυξης και άλλος ο δεξιός της ΝΔ, με την οποία συγκυβερνούν. Και τώρα που ωμά μας μιλάνε οι δικαστικοί για σκληρόπυρήνα του κράτους, εμείς τι κάνουμε; τους ίδιους ψηφίσαμε και τρέχουμε να δικαιωθούμε πίσω από τους δικαστικούς που μας λένε ότι είναι οσκληρός πυρήνας του κράτους. χρ.Ν. Ικαρία

      Διαγραφή