ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ



Οι παραλίες στο βωμό του κέρδους

Του Παν. Βέμμου

Το νομοσχέδιο για τις παραλίες που τις παραδίνει βορά στους αετονύχηδες και στα μεγάλα συμφέροντα δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία, αλλά η συνέχεια πράξεων και επιδιώξεων με καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων ιδιαίτερης περιβαντολογικής σημασίας και εκποιήσεων δημόσιας γης από το μεσιτικό γραφείο της Κυβέρνησης, γνωστό ως ΤΑΙΠΕΔ.
Στα καθ’ ημας να μην ξεχνάμε τα μεγάλα περιβαντολογικά και οικονομικά σκάνδαλα στους υδροβιότοπους «Μουστού» και «Μπαταρόλα» με καταπατήσεις, παράνομες εκχερσώσεις, μπαζώματα, χάραξη αιγιαλού και ανοικοδομήσεις. Να μη λησμονούμε το Μαίναλο με τις βίλλες και τους οικισμούς που φυτρώνουν στην καρδιά του δάσους. Και όλα αυτά με την φανερή ή σιωπηρή κάλυψη των τοπικών εξουσιών, την ανοχή της δικαιοσύνης και προ πάντων της κεντρικής κυβέρνησης, αφού πίσω κρύβονταν μεγάλα  συμφέροντα και πολιτικά τζάκια.
Έντεκα στρέμματα εκποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ στη Γλυφάδα  του Παραλίου Άστρους, που στο χώρο αυτό παλιότερα οι κτηματική υπηρεσία Αρκαδίας υποστήριζε ότι δεν υπάρχει στην περιοχή δημόσια έκταση και κάλυπτε τους καταπατητές 700 και πλέον στρεμμάτων, όταν «αγόρασαν» δημόσια έκταση και «πλήρωσαν» μόνο το 20% της τότε αξίας της το μακρινό 1930. Στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ μπήκε και το Χερονήσι με 300 στρέμματα μια παραλία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους προστατευόμενη από το πρόγραμμα NATURA.
«Τσιμέντο να γίνουν» για λίγα ευρώ που θα πάνε στους τοκογλύφους για να δωρίζονται παραλίες στους σύγχρονους «μαυραγορίτες» για να κάνουν «επενδύσεις πάνω στο κύμα». Σύνταγμα, νόμοι πρέπει άμεσα να αλλάξουν για να υπηρετήσουν, ας το πούμε καθαρά, την κατεύθυνση κυρίαρχων κύκλων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον καταμερισμό εργασίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτή κύρια επιδίωξη για την Ελλάδα είναι ο τουρισμός και συμπληρωματικά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση οι δραστηριότητες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας.
Απορία δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης του νομοσχεδίου στην προεκλογική περίοδο. Θέλουν να προλάβουν εξελίξεις και να κατοχυρώσουν συμφέροντα και να «ελευθερώσουν» την επόμενη κυβέρνηση από δύσκολες αποφάσεις ή να δώσουν την δυνατότητα σε κάποιους προσχηματικά να διαφωνήσουν ώστε να ενισχύσουν την εκλογική τους επιβίωση;
«Για να μείνουν τα παιδιά μας στο τόπο τους» αναφέρει το κύριο σλόγκαν του κυβερνητικού υποψήφιου περιφερειάρχη. Πως όμως; Μόνο με τον τουρισμό, με εργασία 4-6 μηνών το πολύ, πιθανόν ανασφάλιστοι και μισθό 500 ευρώ; Γι’ αυτή την προοπτική πρέπει να θυσιάσουμε το μεγάλο φυσικό μας κεφάλαιο τις παραλίες και τα βουνά, το μέλλον της περιοχής;
Το ζήτημα δεν είναι να αποτρέψουμε μόνο αυτή την προοπτική, που είναι άμεσο και ζωτικό, αλλά να υπάρξει και να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας που θα υπηρετεί τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα. Σ’ αυτό το πρόγραμμα θέση έχει και ο τουρισμός με άλλη όμως κατεύθυνση και προοπτική (όχι κυρίαρχη θέση στην οικονομία λόγω της φύσης του, αρμονικά συνδεδεμένος με αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, προστασία του περιβάλλοντος και μακριά από μονοπωλιακό έλεγχο). Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση, αλλά και δεν φθάνει μόνο η ψήφος. Πρέπει να γίνει υπόθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την σωτηρία και αναγέννηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου