ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Συνεχίζονται οι πολιτικές της συγκυβέρνησης που μετακυλίουν το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον λαό, ο οποίος την έχει πληρώσει μέσα από τις εισφορές του δύο και τρεις φορές. Αυτή τη φορά ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει περισσότερα από εδώ και στο εξής για τα φάρμακά του. Κι αυτό διότι το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, που κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου, εκτός από μείωση των λιανικών τιμών των φαρμάκων, εμφανίζει και τεράστια μείωση στην τιμή αναφοράς τους, δηλαδή την τιμή με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα. Ετσι η συμμετοχή του ασφαλισμένου ο οποίος πληρώνει τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής εκτοξεύεται στα ύψη, ενώ επιβαρύνεται και με το ένα ευρώ ανά συνταγή.

Μεγαλύτερη συμμετοχή

Οπως προκύπτει τελικά από τις νέες τιμές αναφοράς, οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνταγές. Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο σήμερα ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει επιπλέον χρήματα για τα φάρμακά του, ενώ για τους χρόνια πάσχοντες, που αγοράζουν συνεχώς φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή τους, το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Σε επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί το υπουργείο Υγείας να διορθώσει αμέσως τη λίστα φαρμάκων: «Είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα χρόνια πάσχοντες και άτομα με αναπηρία να στερούνται τα φάρμακά τους με υπουργικές αποφάσεις!». Ετσι κι αλλιώς, τονίζει, σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται πια να αγοράζουν τα φάρμακά τους καλύπτοντας 100% το κόστος, καθώς είτε αφαιρέθηκαν από τη λίστα με τα αποζημιούμενα είτε πρέπει να πληρώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους για να καλύψουν τη διαφορά από τα πρωτότυπα στα γενόσημα σκευάσματα. Μάλιστα για ορισμένους ασθενείς η συμμετοχή σε σχέση με το παρελθόν είναι πια διπλάσια στα φάρμακα που έχουν πολύ χαμηλή τιμή αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) και είναι πρωτότυπα. Πολλές φορές δεν υπάρχει γενόσημο που να ανταποκρίνεται στην τιμή αναφοράς!

Η δοσολογία

Πάντως στο τελευταίο Δελτίο Τιμών, δεν λήφθηκε υπόψη η διαφορά στις δοσολογίες: τιμολογούνται το ίδιο, ανεξάρτητα από τη δοσολογία, ανεβάζοντας το κόστος για τον ασφαλισμένο ακόμη περισσότερο. Για το θέμα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Αχαΐας καταγγέλλουν ότι ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει διπλάσια και πλέον χρήματα για την κάλυψη των φαρμακευτικών του αναγκών και μάλιστα ότι η αύξηση της συμμετοχής σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει έως και το 70%!

                         ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου