ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

TEΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ-ΤΑΜΕΙΑ



                                       
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ   (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
      http://synaxekpedeftikoi.blogspot.com/,   mail:  syntaxekpedeftikoi@gmail.com
                                                 21.3.2014


         Ενημερωτικό  σημείωμα
ΕΦΑΠΑΞ,  Σ.Τ.Ε, δικαστική    διεκδίκηση, κούρεμα ομολόγων ελληνικού Δημοσίου  που κατείχαν  ασφαλιστικά ταμεία , Πανεπιστήμια κλπ.

1.       Το σωματείο  συνταξιούχων εκπαιδευτικών από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να προστατεύσει, στο βαθμό που ήταν δυνατόν, όλους τους συνταξιούχους από τη βιομηχανία προσφυγών στα δικαστήρια, για να αποφύγουν σπατάλη χρημάτων και χρόνου. Είχε λάβει υπόψη του ότι οι πρώτες περικοπές μισθών και συντάξεων είχαν κριθεί συνταγματικά νόμιμες από το Σ.Τ.Ε, μετά από προσφυγή του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και επίσης είχε απορριφθεί και η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
2.     Σχετικά με το εφάπαξ ακολουθήσαμε την οδό της  ένστασης  πρώτα προς το ΤΠΔΥ,  γνωρίζοντας ότι η απάντηση θα ήταν αρνητική και προτείναμε μετά την αρνητική απάντηση την άσκηση προσφυγής προς το διοικητικό πρωτοδικείο, εντός διμήνου από την  απάντηση του ΤΠΔΥ για ακύρωση της πράξης της Διοίκησης, με την οποία μειώθηκε το εφάπαξ.  Σκοπός  μας ήταν να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση στο ΣΤΕ, κατά την πρότυπη δίκη που προβλέπεται από το Σύνταγμα.
3.     Η προσφυγή ενώπιον του διοικητικού   Πρωτοδικείου μπορεί να κατατεθεί και από τον ίδιο τον προσφεύγοντα, εφόσον συμβουλευτεί κάποιον νομικό με ελάχιστα έξοδα(30€), για να αποφύγει το παράβολο για την αμοιβή δικηγόρου.
4.     Επειδή το ΤΠΔΥ καθυστερεί  σε κάποιους συναδέλφους λόγω φόρτου εργασίας την απορριπτική του απάντηση, οι συνάδελφοι μπορούν μετά την παρέλευση του τριμήνου να ασκήσουν προσφυγή στο διοικητικό Πρωτοδικείο εντός εξήντα (60) ημερών,   μετά δηλ. τη συμπλήρωση 3 μηνών από την κατάθεση της  προσφυγής  στο ΤΠΔΥ και χωρίς να λάβουν απάντηση.
5.      Όσοι δεν έχουν κάνει  ένσταση στο ΤΠΔΥ ή έχει παρέλθει  η προθεσμία για την προσφυγή στο διοικητικό Πρωτοδικείο, μπορούν εντός διετίας από την πράξη  απονομής του εφάπαξ να ασκήσουν αγωγή όχι προσφυγή  για το παρακρατηθέν ποσόν προς το ίδιο δικαστήριο.  Με το ίδιο παράβολο+ την αμοιβή δικηγόρου. Η αγωγή επιβαρύνεται  με 1,1% δικαστικό ένσημο επί του διεκδικούμενου  ποσού. Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων αυτών θα γίνει μετά από 5- 6έτη για την Αθήνα, αν συνεχιστεί η λειτουργία των  δικαστηρίων με τον ίδιο  ρυθμό.
6.     Όσοι  έχουν ακόμη προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ή αγωγής, καλό είναι να περιμένουν την απόφαση του ΣΤΕ που συζήτησε για πρώτη φορά τις περικοπές του εφάπαξ τον Δεκέμβριο και παρέπεμψε για οριστική απόφαση το θέμα στην ολομέλειά του (πρότυπη δίκη) στις 27Μαρτίου 2014. Αν η απόφαση είναι απορριπτική, θα σταματήσει και κάθε δικαστική διεκδίκηση. Το Δ.Σ της Π.Ε.ΣΕΚ αντιμετωπίζει  με προσοχή και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους  τις δικαστικές προσφυγές γιατί έχει υπόψη του τις δεκάδες χιλιάδες αγωγές συναδέλφων για τα 176€ που μπήκαν στο αρχείο μετά  την απορριπτική και αμετάκλητη απόφαση του Σ.Τ.Ε.
7.     Σχετικά με την προσφυγή που είχε ασκηθεί  στο Σ.Τ.Ε για το κούρεμα(PSI) των ομολόγων  ελληνικού  Δημοσίου, που έγινε τον Μάρτη του 2012 , η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ' αριθμ. 1116 και 1117/2014 αποφάσεις της, απέρριψε κατά πλειοψηφία όλους τους ισχυρισμούς των περίπου 7.000 ομολογιούχων (φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικές εταιρείες, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.) οι οποίοι υποστήριζαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%.
8.     Η Ολομέλεια αναφέρει ότι ο νόμος 4050/2012 για τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού Δημοσίου με νέους τίτλους» προβλέφθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και με αυτήν την αντικατάσταση μειώθηκε το δημόσιο χρέος, ενώ ο εν λόγω νόμος δε θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται». Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, οι ομολογιούχοι θα κληθούν να αποπληρώσουν το σύνολο των δικαστικών εξόδων, το οποίο ανέρχεται στα 1.380 ευρώ.
9.     Το κούρεμα των ομολόγων αφορά σχεδόν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχασαν τότε περίπου 15δις ευρώ. Το ΤΕΑΔΥ με το κούρεμα έχασε πάνω από 1.5 δις ευρώ και σήμερα έχουν το θράσος κυβέρνηση και τρόικα  να προτείνουν και άλλη μείωση για τους συνταξιούχους, επειδή τα επικουρικά έχουν έλλειμμα.  Για όσους δε γνωρίζουν, η κυβέρνηση τότε υποχρέωσε τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, και με πράξη του διοικητή της   Τ.Ε  έγινε το 80%  υποχρεωτικά ομόλογα ελληνικού δημοσίου  και μετά ακολούθησε το κούρεμα. Έτσι σήμερα μπορούν, χωρίς να κοστίζει τίποτα, οι δημοσιογράφοι στα πρωινάδικα να εξίστανται που υπάρχουν ακόμη επικουρικά ταμεία.
10.  Από 1.4.2014  και το ΤΕΑΔΥ  (νυν ΕΤΕΑ: Ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης) θα χορηγεί την επικουρική σύνταξη με βάση την  έξοδο από την υπηρεσία και όχι με βάση τη συνταξιοδοτική πράξη.  Μεγαλύτερη καθυστέρηση θα υπάρχει για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Στο ΕΤΕΑ έχουν ενταχθεί περίπου 20  επικουρικά ταμεία και το 2013 εμφάνισαν έλλειμμα 400.000.000 ευρώ. Μετά τις εκλογές θα αρχίσουν τα ΜΜΕ  να κινδυνολογούν, για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για νέες μειώσεις. Για τα χρήματα που κουρεύτηκαν το 2012, για το φαγοπότι με τις μετοχές, δεν πρόκειται να ακουσθεί τίποτα. Οι συνταξιούχοι πρέπει να συνεισφέρουν διαρκώς. Και θα συνεισφέρουν, αν δεν ανατραπεί η πολιτική  της τρόικας και του ΔΝΤ.


                                    Για την Π.Ε.Σ.ΕΚ
   Ο πρόεδρος                                Η  Γ. Γραμματέας

Τάσος Σταυρόπουλος                      Πόπη Μαζοκόπου

http://syntaxekpedeftikoi.blogspot.com

10 σχόλια:

  1. Συναδελφοι, ο νόμος για το κούρεμα των κρατικών ομολόγων ήταν έμπνευσης Βαγγέλη Βενιζέλου επί υπουργίας του. Να τον ξαναψηφίσουν οι συνταξιούχοι για το καλό που έκανε στο ΤΕΑΔΥ, στα Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κ.λ.π. Σ' όλους έβαλε χέρι. Αλλά το ΣΤΕ φύλακας φρουρός. όλους τους δικαίωσε. Μετράει η αιτιολόγηση. Σαν μαθηματικός αν ξαναγυρνούσα στο σχολείο θα τη δίδασκα ως την πιο ευρηματική τα τελευταία χρόνια. Μέλη του Δ.Σ του σωματείου μας τι προσφυγέςκαι αγωγές μας λέτε. Εδώ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ, είναι καλύτερα να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό και να φουντάρουμε, παρά να περιμέμουμε δικαίωση από τα δικαστήρια. Δηλ. περιμένετε να απορρίψουν τα μνημόνια; Καληνύχτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με πρόλαβες συνάδελφε. Σκεφτόμουνα τι να γράψω για την απόφαση του Συμβουλιου Επικρατείας. Αλλάπερισσότερο σκεφτόμουνα τον εισηγητή της πρότασης. Πόση ώρα χαράμισε από τη ζωή του για να βρει τέτοια δικαιολόγηση. Εγώ αισθάνομαι ότι είμαι πολυ πίσω. Καθώς σκέφτομαι ότι έκανα και αγωγή! Παρηγοριέμαι ελπίζοντας μήπως διαιώσουν εμάς με το ΕΦΑΠΑΞ. ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο νομοθέτης δηλ ο Βενιζέλος κινήθηκε ΄όχι αυθαίρετα αλλά με βαση τα συναλλακτικά ήθη! που μάλιστα εξελίσσονται. ΄Μαρξιστική ανάλυση. Θεέ και κύριε , γιατί δεν διαλύεις τη γη μας. Αποκλείεται σε άλλο πλανήτη να εμπαίζουν τον κόσμο έτσι και τους ψηφίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με επιφύλαξη. Στο σχολείο μου, Θεσσαλονίκη, οι δικηγόροι ζητάνε χρήματα για προσφυγή στο ευρωπαϊκο δικαστήριο για τα 176 ευρώ. Εσείς λέτε ότι με απόφαση του συμβουλίου επικρατείας χάθηκαν. Τι να κάνουμε. Να πάμε στο ευρωπαϊκο δικαστήριο. Βλέπετε κάποια πιθανότητα. Μην ξεχνάτε ότι δώσαμε χρήματα και για το ΕΦΕΤΕΙΟ. Το σχολείο μου είχε κερδίσει στπ πρωτοδικείο και πληρώσαμε για να πάμε στο Εφετείο. Τώρα διάβασα ότι χάθηκαν, αλλά κα΄ποιοι συνεχίζουν στο ευρωπαϊκο δικαστήριο. Τί θέση παίρνετε. παρακαλώ να μην τοαμελήσετε. Ευχαριστώ . Π.Β Θεσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή και εγώ είμαι στην ίδια κατηγορία με τον προηγούμενο, υπάρχει πληροφορία ότι κάποιοι τα πήραν τα 176 ευρώ και μαλιστα μαζεμένα 8.000. Πώς τα πήραν αυτοί. Ξέρετε κάτι; Ν ασυνεχίσουμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο; Χρ. Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπηρετούσα στο 1ο Γυμνάσιο Βάρης και συνδικαλιστής από ΕΛΜΕ έλεγε ότι υπήρχε οριστική απόφαση για τα 176 ευρώ ότι κάποτε θα τα παίρναμε. Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, παρακαλώ να το ξαναδείτε το θέμα. Καλό είναι να ελπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΒΕΙ 50 ΕΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ 8.000 Ε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ 176 Ε ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ, 17.000Ε ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΟΨΕ ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙς ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΡΙΝΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. ΑΛΛΑΧ ΠΑΡΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΡΕΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αντί σχολίου για την απόφαση του ΣΤΕ και για όσους περιμένουν δικαίωση από τα δικαστήρια ,επειδή έχουν την ελευθερία να διεκδικούν το δίκιο τους: "Το καθολικό δικαίωμα ψήφου ήταν κάτι αδιανόητο μέσα σε μια κοινωνία που βασιζόταν στη δουλεία, όπως αδιανόητη είναι και η δεσποτεία σε μια κοινωνία που θα είχε ως βάση τηςαυτό που ονομάζουν ελευθερία των συναλλαγών και που είναι στην πραγματικότητα η ελευθερία της εκμετάλλευσης" . ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ Δ.Σ στις δικαστικές προσφυγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι όμως φίλοι μου, στο σχολείο μου , συνάδελφος που υπηρετούσε Σιδηρόκαστρο, τα πήρε. Για 1 και μισό χρόνο κάπου 3200-3300 ευρώ. Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν το παραμεθόριο αλλά η δικηγόρος τής είπε να μη διαδίδει ανακρίβειες και ότι πρόκειται για τα 176! Τα πήρε κάπου το Δεκέμβρη ή Νοέμβρη που μας πέρασε. Δε θυμάμαι ακριβώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή