ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ;

Του Αιμίλιου Περδικάρη
Το 2006, μια απόφαση του Μισθοδικείου με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου είχε τινάξει την μπάνκα στον αέρα: κρίθηκε ότι οι αποδοχές των ανώτατων δικαστικών θα έπρεπε να αυξηθούν, ώστε να εξομοιωθούν με τις αμοιβές των προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών (σε ένα ποσό ανώτερο των 10.000 ευρώ).
Επτά χρόνια αργότερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το Μισθοδικείο, με την παρούσα σύνθεσή του, κρίνει αντισυνταγματικές τις «μνημονιακές» περικοπές στις αμοιβές των δικαστικών και ανοίγει το δρόμο για νέες διεκδικήσεις – οι οποίες, όμως, μπορεί να συμπαρασύρουν και τις διεκδικήσεις των νυν και πρώην βουλευτών!
Με βάση το Σύνταγμα και τα ψηφίσματα της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση – βάσει της οποίας υπολογίζεται και η βουλευτική σύνταξη, αλλά και οι αμοιβές υπουργών και υφυπουργών – είναι «παρακολούθημα» των αποδοχών των ανώτατων δικαστικών.
Κι όσο κι αν πρόσφατο ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής (επί προεδρίας Φ. Πετσάλνικου) αποφάσισε το αντίθετο, η νομική βάση για προσφυγές πρώην και συνταξιούχων βουλευτών παραμένει. Όπως είχε συμβεί με περίπου 120 άτομα με βάση την προηγούμενη απόφαση του Μισθοδικείου και πρόσφατα οι περισσότεροι εξ αυτών υποχρεώθηκαν, μετά την κατακραυγή, να «τραβήξουν» πίσω τις αγωγές τους.
Ουδείς, όμως, μπορεί να αποκλείσει και τώρα το δικαίωμα της δικαστικής προσφυγής, αφού η νομική βάση υπάρχει. Επιπλέον, δημιουργείται δημοσιονομικό και πολιτικό ζήτημα, αφού οι αναζητήσεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ. Είχε υπολογιστεί, για παράδειγμα, ότι τα αναδρομικά της απόφασης του 2006 ξεπερνούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 200.000 ευρώ!
Αναδρομικά έλαβαν και τότε τις αποδοχές τους, με βάση την απόφαση του Μισθοδικείου, οι δικαστικοί. Ο μέσος όρος, για τους ανώτατους δικαστικούς, υπολογίζεται σε 150.000 ευρώ, τα οποία λαμβάνουν έκτοτε σε δόσεις. Η καταβολή τους, μάλιστα, είχε παγώσει το 2010, εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά οι κινητοποιήσεις των δικαστικών τέτοια εποχή πέρυσι έφεραν το ξεπάγωμα της καταβολής τους…
Η σημερινή απόφαση του Μισθοδικείου, πάντως, δεν είναι οριστική. Το ανώτατο δικαστικό όργανο, το οποίο συγκροτείται από τρεις Αρεοπαγίτες, τρεις Συμβούλους Επικρατείας και τρεις καθηγητές και δικηγόρους, μεταξύ των οποίων – μετά από κλήρωση – και ο πρώην υπουργός, Χ. Παμπούκης, εκδικάζει τις μισθολογικές διαφορές των δικαστικών.

Συνεδρίασε σε τρεις διαφορετικές συνθέσεις, ύστερα από ομαδικές αγωγές των δικαστικών ενώσεων, εκ των οποίων δύο συνθέσεις αποφάσισαν ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο είναι αντισυνταγματικές και μία σύνθεση αποφάσισε ότι δικαιολογούνται λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών. 
Έτσι, η τελική απόφαση παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση, σε πλήρη σύνθεση, το προσεχές χρονικό διάστημα.
capital.gr

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες , με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά, οι μειώσεις των αμοιβών των δικαστών.
Το πρώτο και σοβαρό πλήγμα δέχεται το μνημόνιο με αποφάσεις του Μισθοδικείου, κατά το  σκέλος που οδήγησε στη  μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, εξομοιώνοντας τους με τους  υπαλλήλους.
Δύο διαφορετικά τμήματα του Μισθοδικείου που έκριναν τις προσφυγές  δικαστικών λειτουργών της  Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και της Διοικητικής Δικαιοσύνης κατέληξαν σε αποφάσεις κατά των διατάξεων με τις οποίες μειώθηκαν κατά 20% οι αμοιβές των δικαστικών λειτουργών στο πλαίσιο εφαρμογής των μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας.
Το τμήμα του Μισθοδικείου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μαίρη Σάρπ,   έκρινε πως οι μειώσεις αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις που προβλέπουν και απαιτούν ειδική  μισθολογική μεταχείριση  για τους δικαστικούς λειτουργούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Σάρπ , ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν η μία εκ των δύο εισηγητών προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε το πρώτο μνημόνιο συνταγματικό. 
Η μάχη για την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων που υπέστησαν οι δικαστές δόθηκε στο γεγονός ότι οι αποδοχές τους πρέπει να είναι ανάλογες με τις αποδοχές των βουλευτών. Η μειοψηφία υποστήριξε ότι οι βουλευτές δεν παίρνουν  μισθό, αλλά αποζημίωση, δεν είναι μόνιμοι και ισόβιοι.  Άποψη που δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία.
Ειδικότερα οι μειώσεις που υπέστησαν οι δικαστικοί λειτουργοί υποστηρίζεται ότι αντίκεινται  στα άρθρα 17, 26, 87, 88 και 100Α του Συντάγματος, όπως και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οι αποφάσεις αυτές που ελήφθησαν σε διάσκεψη των καθ ύλην αρμοδίων τμημάτων αναμένεται να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων καθώς θα αποδοθεί στο Μισθοδικείο πρόθεση να <ευλογήσουν> οι δικαστές τα γένια τους, αν και η πλειοψηφία των μελών του Μισθοδικείου συγκροτείται από μη δικαστές.
Στο τμήμα που έκρινε τις προσφυγές των δικαστικών λειτουργών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης προεδρεύει η αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Σάρπ και μετέχουν ο σύμβουλος επικρατείας Διονύσης Μαρινάκης, η σύμβουλος του Ε.Σ. Μαυρουδή , οι καθηγητές Δημ, Παπαδόπουλος,Φίλιππος Σπυρόπουλος,Ν.  Ιντζεσίλογλου και οι δικηγόροι Φ.Κρεμμύδας, Παν. Βασιλακόπουλος και Ιωάννης Δριλεράκης.
Στο τμήμα που έκρινε τις προσφυγές των Διοικητικών Δικαστών προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Χρυσικός και μετέχουν ο αρεοπαγίτης Παν. Πετρόπουλος, η σύμβουλος του Ε.Σ.Βιργινία Σκεύη, οι καθηγητές Φιλ.Σπυρόπουλος, Χαρ. Παμπούκης,Ν.  Ιντζεσίλογλου και οι δικηγόροι Δημ. Γιότσας, Ν.Μαυρομμάτης και Ιωάννης Δριλεράκης .
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να δημοσιευθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου καθώς λήγει στο τέλος του χρόνου η θητεία των μελών των τμημάτων του Μισθοδικείου.
REPORTER.GR



Πηγή:www.reporter.gr

2 σχόλια:

  1. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
    Η ‘ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ’ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραγγελία της κυβέρνησης εκτέλεσε το ΣτΕ με την ακύρωση των περικοπών και σε ένστολους με τα αναδρομικά που θα πάρουν. Άρχισαν οι παροχές! Eκλογές πλησιάζουν.
    Αυτή είναι η Ελλάδα. Θελει μαζί της τους Δικαστές τους Ενστολους άντε και τους Εφοριακούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή