ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΗΚΗ25 Φεβρουάριος 2013

Το ποσό θα γίνεται μικρότερο αν αυξάνονται οι δικαιούχοι και αν ο συνταξιούχος αποφασίσει να το εισπράττουν οι συγγενείς μετά θάνατον

Μείωση επικουρικών συντάξεων με το ενιαίο ταμείο που ανακοινώνεται σήμερα


25 Φεβρουάριος 2013
Αβέβαιο αναμένεται  το μέλλον των επικουρικών συντάξεων μετά τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων, η οποία  έχει ουσιαστικά  υποχρεωτικό χαρακτήρα, καθώς μόνο τέσσερα ταμεία κατάφεραν  να εξαιρεθούν, αποδεικνύοντας  ότι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα.
Τα τέσσερα ταμεία που πέρασαν τις εξετάσεις είναι των υπαλλήλων στα τρόφιμα, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στα πετρελαιοειδή  και στα φάρμακα.
Με την πρόσφατη απόρριψη της αίτησης των τραπεζοϋπαλλήλων  να διατηρήσουν ανεξάρτητο το επικουρικό τους, στο ενιαίο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑ εντάσσονται τα επικουρικά του δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΕΑΤΕΚΩ (ταμεία ΔΕΚΟ) και το ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης  ανακοινώνει σήμερα Τρίτη το τελικό σχέδιο για το ταμείο, αφού στο τέλος του μήνα εξαντλείται και η δίμηνη παράταση που δόθηκε  ώστε να αξιολογηθούν οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας.  Αιτήσεις εξαίρεσης  είχαν καταθέσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ),  το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Σύμφωνα με το νόμο, αν θεωρηθεί αξιόπιστη η μελέτη βιωσιμότητας και εξαιρεθεί ένα ταμείο, μετατρέπεται αυτόματα σε επαγγελματικό ταμείο και σταματά να αξιώνει οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση.
Η μείωση των συντάξεων  για όσα ταμεία ενταχθούν στον ενιαίο φορέα  (που θα καλύπτει 2,5 εκατ. ασφαλισμένους και 1,6 εκατ. συνταξιούχους)  θεωρείται δεδομένη,  καθώς  όπως ορίζει ο νόμος, το ΕΤΕΑ θα πρέπει να φροντίζει να αναπροσαρμόζει  κάθε τρίμηνο το ύψος των παροχών του, ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του, ώστε να μην δημιουργείται έλλειμμα.
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 και μετά. Η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές, τα έτη ασφάλισης και τον αριθμό των συνταξιούχων. Δηλαδή, όσο επιδεινώνεται η σχέση συνταξιούχων-ασφαλισμένων, τόσο θα μειώνεται η σύνταξη. Επίσης, θα είναι μεγαλύτερη  αν ο δικαιούχος θέλει να καταβάλλεται η σύνταξη μόνο όσο ζει και θα μειώνεται αν επιθυμεί μετά θάνατον να μεταβιβαστεί μέρος της στους κληρονόμους του.
Σύμφωνα με το νόμο, για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται «ατομική» μερίδα όπου συγκεντρώνονται οι εισφορές του. Αυτό θα ισχύσει για τις εισφορές που καταβλήθηκαν μετά το 2001, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται εκτενώς το σύστημα μηχανογράφησης.  Η σύνταξη για τα χρόνια έως το 2014 θα υπολογίζεται με βάση το παλιό καθεστώς.  Για τα χρόνια μετά το 2015 θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού που νομοθετήθηκε το 2010.
Ένα από τα «αγκάθια»  της  νέας ρύθμισης  είναι η εθελοντική  υπαγωγή των εργαζόμενων  στα νέα επαγγελματικά ταμεία. Έτσι, τα πάλαι ποτέ εύρωστα επικουρικά,  αντλώντας λιγότερα έσοδα από εισφορές  και χωρίς κρατική επιχορήγηση  έχουν δύο επιλογές: είτε να συρθούν παρακαλώντας να υπαχθούν κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑ, είτε να μειώσουν δραματικά τις παροχές.
Η υστέρηση εσόδων εξακολουθεί και δημιουργεί έντονο πρόβλημα ρευστότητας και στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Το ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις του μηνός Μαρτίου, πήρε έντοκο δάνειο 200 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και 30 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου