ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Σενάρια τρόμου για το ασφαλιστικό επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τις νέες περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ να θεωρούνται πλέον δεδομένες. Αυτό που φέρεται να μην έχει κλείσει ακόμη είναι το ύψος των συντάξεων πάνω από το οποίο θα μπει το «μαχαίρι» αλλά και η αναδρομική αναζήτηση του εφάπαξ που έχει ήδη καταβληθεί σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Παράλληλα, προωθείται η περαιτέρω αύξηση των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση, ενώ παρελθόν θα αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, ο… θεσμός των πρόωρων συντάξεων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει στα χέρια του το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου Βρούτση» που προβλέπει εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ μόνον από πολιτικές που αφορούν το υπουργείο Εργασίας. Αφού τις μελετήσει θα τις παραδώσει -μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα- στον πρωθυπουργό και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ώστε η τελική λίστα που θα υποβληθεί προς έγκριση στην τρόικα να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου και πάντως πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.
Οσον αφορά στις συντάξεις, δυο είναι τα σενάρια που αφορούν τις νέες περικοπές, οι οποίες θα είναι κλιμακωτές. Διαφέρουν στο ύψος των μειώσεων, ενώ θεωρείται βέβαιο πως αυτήν τη φορά στην κλίνη του Προκρούστη θα μπουν όλες οι συντάξεις, ακόμη και οι χαμηλές. Οι περικοπές, ανάλογα με τα σενάρια, θα είναι προοδευτικά κλιμακούμενες και δεν αποκλείεται να φτάνουν, ίσως και να ξεπερνούν, το 15% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση 2% για συντάξεις από 700 ώς 1.000 ευρώ, 3% από 1.000 ως 1.300 ευρώ, 5% από 1.300 ώς 1.600 ευρώ, 10% από 1.600 ώς 2.000 ευρώ και 15% από 2.000 ευρώ και πάνω. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση 3% για συντάξεις από 700 ώς 1.000 ευρώ, 5% από 1.000 ώς 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι περικοπές να ξεκινήσουν ακόμη και από πιο χαμηλές συντάξεις, της τάξης των 600 ευρώ.
Στις περικοπές εξετάζονται ακόμη η πλήρης κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, το πλαφόν στις επικουρικές αλλά και στις υψηλές κύριες συντάξεις (σ.σ. πιθανότατα θα καθοριστεί στα 2.400 - 2.500 ευρώ και αφορά κυρίως τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ανεξάρτητα απασχολούμενους), η μείωση κατά 35% της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν χιλιάδες συνταξιούχοι (σ.σ. αφορά κυρίως τους ανεξάρτητα απασαχολούμενους όπως γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και πανεπιστημιακούς, ενώ θα θιγούν και όσοι παίρνουν παράλληλα και σύνταξη χηρείας), ενώ θα μπει «μαχαίρι» και στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων.
Να σημειωθεί ότι ήδη από την 1η Νοεμβρίου του 2011, μειώθηκε κατά 30% το ποσό των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνει τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ, κατά 15% οι επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και ΕΤΑΤ) και κατά 20% τα μερίσματα που χορηγεί το ταμείο των δημόσιων υπαλλήλων. Μάλιστα, στα μερίσματα προβλέπεται η περικοπή κατά 50% του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Τώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει πλαφόν ώστε η μέση επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά τα 400 ευρώ, ενώ σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις που η επικουρική ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.

Επίσης, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια και για την καθιέρωση περιουσιακών κριτηρίων, εκτός από τα εισοδηματικά, προκειμένου να καταβάλλεται πλέον το ΕΚΑΣ σε ακόμη λιγότερους. Ετσι, ενδέχεται να χάσουν το ΕΚΑΣ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν ενοίκια ή έχουν άλλα εισοδήματα. Επίσης εξετάζεται το ΕΚΑΣ να χορηγείται πλέον σε συνταξιούχους ηλικίας 65 ετών και άνω, αντί για 60 που ισχύει σήμερα.
Αναδρομικό χαράτσι
Ενα από τα πιο σκληρά μέτρα που βρίσκονται επί τάπητος είναι η επιβολή μιας επιπλέον εισφοράς σε όσους τα προηγούμενα χρόνια (άγνωστο από πότε) πήραν υψηλό εφάπαξ. Αυτή η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί σε πρώτη φάση στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου (στο οποίο ήδη ανακοινώθηκε νέα μείωση 22,67% πλέον του 20% που αποφασίστηκε από τον περασμένο Νοέμβριο) και στη συνέχεια αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους φορείς που χορηγούν εφάπαξ και βρίσκονται «στο κόκκινο». Θα είναι της τάξης του 1% ή 2% και θα υπολογίζεται κάθε μήνα στο σύνολο της σύνταξης, από το πρώτο ευρώ. Θα έχει πολυετή διάρκεια (δεν έχει ακόμη καθοριστεί), προκειμένου να επιστραφούν αναδρομικά τα υψηλά εφάπαξ τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στο ύψος των εισφορών που καταβλήθηκαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, συνολικά 23 ταμεία χορηγούν έως και 83% (αφορά το ΕΤΑΑ - Εργοληπτών Δημοσίων Εργων) υψηλότερο εφάπαξ συγκριτικά με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι. Οι συνταξιούχοι που απειλούνται με το αναδρομικό χαράτσι έχουν πάρει εφάπαξ βοήθημα από ταμεία όπως το ΤΑΠΙΤ - Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το ΤΑΠΙΤ Φαρμακευτικών Εργασιών, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ Εφημεριδοπωλών, το ΕΤΑΑ Δικηγόρων Αθηνών, το ΤΠΔΥ - ΝΠΔΔ, το ΤΠΔΥ Κληρικών, το ΤΕΑΠΑΣΑ - Αστυνομίας Πόλεων, το ΙΚΑ ΕΤΑΜ - Υπαλλήλων ΙΚΑ και το ΤΠΔΥ - Δημοσίων Υπαλλήλων που χορηγούν το μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές.
 
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 19/8/2012

1 σχόλιο:

  1. Μερικοί συνάδελφοι εν ενεργεια αλλά και συνταξιούχοι που περιμένουν το εφάπαξ δεν θέλουν να καταλάβουν ότι οι περικοπές στη σύνταξη όσων έχουν πάρει εφάπαξ, δεν θα έχουν κανένα όφελος για το ταμείο και για τους ίδιους, γιατί οι κρατήσεις αυτές δεν θα πιγαίνουν στα έσοδα του ΤΠΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή