ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

ΚΟΥΡΣΕΨΑΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ

Σε σπόρο νια την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου μετατρέπονται τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών δημόσιου χαρακτήρα, που μειώθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνούν ακόμα και το 70%, μετά την απόφαση της συγκυ-βέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να προχωρήσει στο λεγόμενο «κού¬ρεμα» του δημόσιου χρέους. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε δει με ακρίβεια τις επιπτώσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα του κρατικού χρέους με γνώμονα τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, ωστόσο μέτρα με τη μέρα αποκαλύπτονται πλευρές των συνεπειών, που μέχρι τώρα οι κυβερνώντες έκρυβαν επιμελώς. Ετσι, ο ένας μετά τον άλλο οι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί τώρα διαπιστώνουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικασία του «κουρέματος» ισοδυναμεί με φουρνέλο στα θεμέλια της λειτουργίας τους.Τα παραπάνω προκύπτουν από τα ραβασάκια που στέλνει τις τελευταίες μέρες προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και διαφόρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου η Διεύθυνση Εργασιών του Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδας, για την πορεία των υποχρεωτικών καταθέσεων του κάθε φορέα στην τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημόσιων Οργανισμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες διοικήσεις ότι από το σύνολο των κονδυλίων που είχαν καταθέσει μέχρι τις 12 του Μάρτη στην τράπεζα έχει μείνει μόνο το 30%. Τα υπόλοιπα ποσά είτε εξανεμίστηκαν οριστικά μέσα από τη διαγραφή που επήλθε με το «κούρεμα», είτε είναι ποσά που μπορούν να αναληφθούν έχοντας ορίζοντα το ...2042!!!
Με τα ενημερωτικά αυτά σημειώματα επισημοποιείται πλέον και τυπικά η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει για μια ακόμα φορά στο χέρι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, αλλά και σημαντικούς πόρους που είχαν δημιουργηθεί, και πάλι με χρήματα των εργαζομένων, σε μια σειρά φορείς του Δημοσίου, όπως ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, τα νοσοκομεία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ. Πρόκειται για μια πάγια κυβερνητική πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που ξεκινά από την εποχή των άτοκων καταθέσεων που γίνονταν θαλασσοδάνεια για επιχειρηματικούς ομίλους, ή την εποχή της αποθέωσης του χρηματιστηριακού τζόγου, όταν και πάλι τα Ταμεία έχασαν δεκάδες δισεκατομμύρια. Οι απώλειες της τωρινής επέλασης της κυβέρνησης θα είναι πολύ περισσότερο επώδυνες, αφού συμβαίνουν σε μια στιγμή που οι πολιτικές του μνημονίου έχουν αφενός τσακίσει το σύνολο των εργαζομένων, αφετέρου έχουν κλείσει στις στρόφιγγες σε όλες τις χρηματοδοτήσεις προς Ταμεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες της Κοινωνικής Πρόνοιας. Με αυτή την έννοια, η μείωση των αποθεματικών θα αποτελέσει το πρόσχημα για την καινούρια μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, θα γίνει αφορμή για ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η εμπορευματοποίηση της Υγείας, θα αξιοποιηθεί για να καταργηθούν διάφορα κονδύλια κοινωνικής στήριξης για τους εργαζόμενους.
Απώλειες 70%!Η ενημέρωση που κάνει προς τους φορείς η Τράπεζα της Ελλάδας περιέχει τρεις αριθμούς - ποσά.
Πρώτον, το ύψος των κονδυλίων που είχε καταθέσει ο κάθε οργανισμός, μαζί με τους όποιους τόκους δικαιούνταν μέχρι και τις 9 του Μάρτη.
Δεύτερον, το πώς διαμορφώνεται θεωρητικά το παραπάνω ποσό μετά το «κούρεμα», που έγινε στις 12 του Μάρτη. Στο «κούρεμα» συμμετέχει το 80% των καταθέσεων που είναι τοποθετημένες σε ομόλογα του Δημοσίου, ενώ εξαιρείται το 20% που είναι τοποθετημένα σε έντοκα γραμμάτια. Αρα, το «κούρεμα» του 53,5% ττου αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα γίνεται στο 80% της κατάθεσης του κάθε φορέα. Το πρόβλημα είναι ότι τα ποσά που μένουν μετά από αυ¬τή τη λεηλασία, η κυβέρνηση τα μετατρέπει αυτόματα σε νέα ομόλογα, τα οποία ακόμα και ο κάτοχος τους μπορεί να εξαργυρώσει το χρόνο της λήξης τους. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η λήξη των νέων ομολόγων εκτείνεται μέχρι ...και το 2042. Στο ενημερωτικό σημείωμα το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται «ονομαστική αξία» και εμφανίζεται μειωμένο κατά 37,2% από την αρχική κατάθεση.
Τρίτον, οι φορείς ενημερώνονται για το ποσό που θα μπο¬ρούσαν να έχουν στη διάθεση τους αν χρειαστεί να καλύψουν αυτή την περίοδο κάποιες ανάγκες της λειτουργίας τους. Το ποσό αυτό που με όρους χρηματιστηριακού τζόγου ονομάζουν «τρέχουσα αξία» προβλέπει απαξίωση της κατάθεσης των φο¬ρέων οε ποσοστό 70%!!!
Οι αναλογίες των αριθμών - ποσών είναι για όλους τους «πελάτες» οι ίδιες. Με αυτή την έννοια αν η αρχική κατάθεση θεωρήσουμε ότι την παραμονή του «κουρέματος» ήτσν 100 ευρώ, έναντι αυτού του ποσού μπορεί ο ενδιαφερόμενος να περιμένει να εισπράξει 62,7 ευρώ σε δόσεις μέχρι το 2042, ή να αποδεχθεί ότι εισπράττει σήμερα 30,5 ευρώ.
Ετσι με έγγραφο της η Τράπεζα της Ελλάδας επικαλείται το άρθρο 15 παρ. 11 του νόμου 2469/1997 και ενημερώνει τον ΟΕΚ ότι το κεφάλαιο του, που ανερχόταν σε 365.169.123 ευρώ, στις 9 Μάρτη 2012, τώρα «κουρεύτηκε», στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής απόφασης για το χρέος, και μειώνεται στα 208.820.699 ευρώ, ενώ η τρέχουοα αξία του ενεργητικού του (δηλαδή το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί αν γίνει οήμερα ρευστοποίηση) ανέρχεται στο ποσό των 111.671.072 ευρώ!!! Δηλαδή άρπαξαν από τα αποθεματικά του ΟΕΚ το 70%!
Την αφαίμαξη που υπέστησαν Οί καταθέσεις που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας οι υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» την έμαθαν όταν χρειάστηκε να γίνει ανάληψη 700.000 ευρώ «για εξόφληση ανειλημμένων υποχρεώσεων προς προμηθευτές», όπως σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο. Τότε ανακάλυψαν ότι αν και οι καταθέσεις του νοσοκομείου ήταν της τάξης του 1,8 εκατ. ευρώ, το ποσό που δικαιούνταν να διαχειριστεί ήταν μόλις 575 χιλιάδες ευρώ.
Κυβέρνηση και Τράπεζα «έκλεψαν νόμιμα» λεφτά των εργαζομένων. Αλλο ένα δείγμα της αντεργατικής πολιτικής για να ωφελείται το κεφάλαιο.
           Με νόμο του 1997Οι δοσοληψίες των καταθέσεων των ασφαλιστικών ταμείων και των φορέων του Δημοσίου με την Τράπεζα της Ελλάδας, που οδήγησαν στο υποχρεωτικό «κούρεμα», στηρίζονται στο νόμο 2469 που φρόντισε να περάσει η κυβέρνηση Σημίτη το 1997. Ο νόμος εκείνος, με τη φοβερή ονομασία "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών», προέβλεπε ότι οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των φορέων του Δημοσίου οφείλουν να τοποθετούν στην Τράπεζα της Ελλάδας τόσο τα οικονομικά τους διαθέσιμα όσο και τα αποθέματα, ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Με τα ποσά αυτά, όπως ση¬μειώνεται στο σχετικό άρθρο, δημιουργείται «Κοινό Κεφάλαιο, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας», ενώ υπήρχε και η πρόβλεψη ότι «το ενεργητικό του Κοινού Ταμείου επενδύεται σε κινητές αξίες του ελληνικού Δημοσί¬ου». Αυτό υποστηρίζει ότι έκανε και στην τωρινή περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδας, στην πραγματικότητα όμως μιλάμε για μία επιλογή και για μια ρύθμιση που ισοδυναμεί με τη λεηλασία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν τις αποταμιεύσεις δεκαετιών από το σύνολο των εργαζομένων της χώρας.
   

          ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΗ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου