ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ  ΤΑΜΕΙΑ

Σύμφωνα με στοιχειά του ΟΟΣΑ τα αποθεματικά των Ταμείων Ασφάλισης των εργαζομένων, αυτά που διαχειρίζονται αποκλειστικά τα κράτη (Δημόσια Ταμεία) το 2009 ξεπερνούσαν τα 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν αποτολμάμε να μιλήσουμε για το σύνολο των αποθεματικών όλων των Ταμείων Δημόσιων και Ιδιωτικών. Ένα δείγμα μεγέθους τους, με στοιχεία του 2000, για το σύνολο της ΕΕ αυτά ήσαν 2,5 τρισεκατομμύρια και στις ΗΠΑ περίπου 6 τρισεκατομμύρια ευρώ!
Τέτοιοι όγκοι κεφαλαίων και βέβαια η κίνησή τους σε διάφορα επενδυτικά εργαλεία, επηρεάζουν καθοριστικά τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Για παράδειγμα το 2003, η ημερήσια κίνηση αυτών των κεφαλαίων υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια!
Είναι προφανές ότι η επενδυτική συμπεριφορά των κυβερνήσεων κάθε χώρας ξεχωριστά, στη διαχείρισή  τέτοιων τεράστιων αποθεματικών, συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται σε εθνικό επίπεδο αλλά και με τις κυρίαρχες πολιτικές που εφαρμόζονται στο ανώτερο επίπεδο των καπιταλιστικών ολοκληρώσεων όπως η Ε.Ε.

Ας σταθούμε στην χώρα μας και στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Από την ίδρυση τους, με νόμο του 1950 και μέχρι που αυτός καταργήθηκε το 1994, τα αποθεματικά των ταμείων ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας με ειδικό επιτόκιο πολύ πιο κάτω από το τρέχων τότε επιτόκιο των απλών καταθέσεων των πολιτών. Μάλιστα μέχρι το 1973 το επιτόκιο ήταν σχεδόν ανύπαρκτο σε σχέση με το τρέχον . Από το 1973 και μέχρι το 1994 το ειδικό αυτό επιτόκιο των αποθεματικών των ταμείων αυξήθηκε κάπως, αλλά πάντα ήταν πολύ πιο κάτω από το κατώτερο επιτόκιο της αγοράς ενώ ο πληθωρισμός έτρεχε σε ποσοστά ρεκόρ 15-20-25 %.
Από το 1994 και μετά καταργείται πλέον το ειδικό επιτόκιο και τα αποθεματικά των ταμείων τοκίζονται με το τρέχων επιτόκιο, μπορούν δε να επενδυθούν σε χρεόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου. Ίδη από το 1992 άρχισε δειλά-δειλά να τους επιτρέπετε η επένδυση σε μετοχές, αρχικά σε ποσοστό μέχρι 20%.
Πάντοτε βέβαια οι επενδυτικές πρωτοβουλίες των ΔΣ των ταμείων αντανακλούσαν τις οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητες των εκάστοτε Κυβερνήσεων, οι οποίες τα είχαν πάντοτε υπό τον έλεγχό τους.
Πχ: Τον καιρό της «μεγάλης άνοιξης» του χρηματιστήριου, με διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις, oι επενδύσεις τους σε μετοχές έφτασαν το 33% ενώ σήμερα είναι της τάξεως του 6-8%. Επίσης ενώ το 1996 οι επενδύσεις τους σε κρατικά και άλλα ομόλογα ήσαν 18%, σήμερα φτάνουν στο 30 %.

Συνοπτικά , αν από το 1950 μέχρι το 1994 οι αποδώσεις των αποθεματικών ήσαν δραματικά αρνητικές με τεράστιες απώλειες, οι μετέπειτα αποδόσεις  τους παρέμειναν σε μηδαμινά επίπεδα.

Θα άξιζε εδώ να αναφέρουμε ότι σε συντριπτικό βαθμό οι αποφάσεις για την όποια επενδυτική κίνηση, ελαμβάνοντο με ομόφωνες αποφάσεις των ΔΣ  στα οποία συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν εκπρόσωποι που ορίζουν η ΑΔΕΔΥ η η ΓΕΣΕΕ καθώς και άλλων φορέων των εργαζομένων.
Σίγουρα η σύνθεσή τους αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας τους, δεν θα επέτρεπε την ανατροπή των αρνητικών πρωτοβουλιών των εκάστοτε υπουργικών αποφάσεων, όμως ποτέ δεν υπήρξε η απαραίτητη διαφάνεια και η έγκαιρη ενημέρωση από τους εκπροσώπους αυτούς, επί των σοβαρών ατασθαλιών και άλλων καταστροφικών αποφάσεων, που θα κινητοποιούσαν τους εργαζόμενους με στόχο την ανατροπή τους.
Τοξικά ομόλογα, τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, χαριστικές παραχωρήσεις ακίνητης περιουσίας,  εγκατάλειψη και ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων, πληρωμή δεκάδων εκατομ. αναδρομικών σε επιλεγμένους εργαζόμενους, ένταξη κατά καιρούς στα ταμεία με προνομιακούς όρους ‘προνομιούχων’ και προστατευόμενων ομάδων κλπ, κλπ.
Αυτή ήταν πάντα η πολιτική τους.

Από την συνάντηση που επίμονα ζητήσαμε και τελικά πραγματοποιήθηκε στις 16-12-2011 με τους εκπροσώπους στα ταμεία των Δημοσίων Υπαλλήλων παρόντος του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ διαπιστώσαμε ότι: Απλώς  μας περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση και φάνηκαν να έχουν αποδεχτεί το μοιραίο.
Τους επισημάναμε τις τεράστιες ευθύνες με την υιοθέτηση από την ΑΔΕΔΥ των αποφάσεων των Κυβερνήσεων για το μεγάλο φαγοπότι του χρηματιστηρίου και των δομημένων ομολόγων καθώς και ότι καμία αποτίμηση δεν έχει γίνει για το σύνολο των χρημάτων που έχουν χαθεί και τους τονίσαμε ότι δεν είναι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος να μεταφέρει απλά αυτά που τους ανακοινώνει ο Υπουργός.


Η πορεία λοιπόν της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στη χώρα μας όπως είναι προφανές, είναι γεμάτη με μαύρες σελίδες και αντανακλά τις πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις με τις εκάστοτε αποχρώσεις τους, αλλά πάντα με κύριο σημείο αναφοράς την καταλήστευση των χρημάτων του κόσμου της εργασίας και με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας της ολιγαρχίας του πλούτου.

Τα αποθεματικά και η περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, παρά την κακοδιαχείριση που υπέστησαν, μην λησμονούμε ότι δημιουργήθηκαν με το αναδιανεμητικό σύστημα όταν τα έσοδα από τις εισφορές ήσαν περισσότερα από τα ποσά που διατίθεντο για πληρωμές συντάξεων.
Έτσι το 2009, η περιουσία συνολικά όλων των ταμείων, πλησίαζε τα 31 δις. με την έξεις κατανομή επενδύσεων:

16 δις στην Τράπεζα της Ελλάδας
8,5 δις σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου
2,5 δις σε Μετοχές του Χρηματιστηρίου
1,3 δις σε Αμοιβαία Κεφάλαια
1,5 δις  Επενδύσεις σε ακίνητα

Η καπιταλιστική κρίση των τελευταίων ετών και η ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ με την διακυβέρνηση της Τρόικας και τους εντολοδόχους της στο εσωτερικό, οδηγούν με βίαιο τρόπο όχι πλέον μόνο στην καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων αλλά στην κατάρρευση τους με την κατάργηση κάθε έννοιας ευθύνης του κράτους ως εγγυητή των συντάξεων και των παροχών τους όπως ήταν νομοθετημένο.
Παρόλα τα απανωτά κουρέματα των κύριων συντάξεων με τα διαδοχικά ΛΑΦΚΑ και τις εισφορές , παρά το κόψιμο των επικουρικών μία , δύο και τρείς φορές,  παρά το συνεχές κούρεμα του Εφάπαξ, παρά την κατάργηση των παροχών, δανείων, προνοιακών επιδομάτων και κάθε είδους παροχών  υγείας και πρόνοιας, όλα αυτά δεν τους ήταν αρκετά!
Οπως λέει η λαϊκή ρήση:  Ένα πρόβατο μπορείς να το κουρεύεις πολλές φορές, αλλά να το γδάρεις μόνο μία!  Και αυτοί είναι αποφασισμένοι να μας γδάρουν.

Τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν.

 Αφού έχουν το θράσος να ευτελίζουν τις παραγωγικές δυνάμεις και κυρίως την αξία της εργατικής δύναμης με μισθούς πείνας και συνθήκες εργασίας δουλείας.
Αφού ξεπουλάνε τον πλούτο της χώρας  και όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.
Αφού απαξιώνουν ακόμα και την μικρή ιδιοκτησία και μαζεύουν και τα  τελευταία αποθέματα των μικροκαταθετών από τις Τράπεζες οι οποίοι  αναγκάζονται  να τα αποσύρουν για να πληρώσουν τα χαράτσια.
Αφού βάζουν τη χούφτα ολόκληρη και όχι μόνο το δάκτυλο που έβαζαν πάντα, στο βάζο με το μέλι των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων  που μάζευαν οι εργαζόμενοι και οι πατεράδες τους τα τελευταία 60 χρόνια!! Τώρα τα διαλύουν δια της …ενοποίησης!

Μιλάμε για γδάρσιμο αν δεν αντιδράσουμε τώρα γιατί:

1.Η σημερνή απόδοση των  επενδύσεων των αποθεματικών των ταμείων που είναι  31 δισεκατομμύρια υπολογίζεται μόνο στο 2% !!!

2.Τα περίπου 8 δις των ομολόγων των ταμείων μέσα σε ένα χρόνο έχουν τρέχουσα αξία 4 δις.

3. Θέλουν και από πάνω, να, «κουρέψουν» αυτά τα  υποβαθμισμένα ομόλογα, με τη συμφωνία για το PSI, κατά 50%.

4 Δεν μιλάμε καθόλου για την αποτίμηση των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων τους που έχουν χάσει κάθε αξία.

5.Τα 16 περίπου δις , που βρίσκονταν σε έντοκα γραμμάτια στην Τράπεζα της Ελλάδας, έχουν μετατραπεί και αυτά σε ομόλογα  χωρίς να ερωτηθούν ούτε καν τα ίδια τα ταμεία και θα κουρευτούν στο 50% και αυτά.( Με το νόμο μόνο 20% μπορούν να πάρουν σε μετρητά).

6. Από την αύξηση της ανεργίας, τους μηδενικούς διορισμούς και μάλιστα με συμβάσεις ΙΔΑΧ, τις μειώσεις μισθών, δώρων και επιδομάτων, τις εφεδρείες, τις απολύσεις και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που με εκφοβισμό οδηγούνται οι εργαζόμενοι, την μερική απασχόληση  κλπ , οι απώλειες για φέτος εκτιμάται ότι θα είναι 5 δις και το 2012  σε  6.5 δις τουλάχιστον.

7. Από την εισφοροδιαφυγή και τις  νόμιμες εισφοροαπαλαγές,  οι απώλειες θα είναι 8δις

8. Από την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων ΕΤΕΑΜ,ΤΕΑΔΥ,ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΤΥΚΩ και ΕΤΑΤ  (ορισμένα ευγενή επικουρικά έμειναν απέξω!), βάζουν χέρι στα αποθεματικά τους με σκοπό να μπαλώσουν προσωρινά την έλλειψη ρευστότητας του ΕΤΕΑΜ το οποίο απαλλοτριώνεται για τις ανάγκες του ΙΚΑ που καταρρέει με τις χαριστικές ρυθμίσεις στους μεγαλοωφειλέτες οι οποίοι δεν καταβάλουν τις εισφορές τους, μηδέ του κράτους εξαιρουμένου!

9. Απο τις προτάσεις που διαρρέουν για το ΤΠΔΥ, μετά το κούρεμα 15% και 20% που επέβαλαν, σκέφτονται να προχωρήσουν σε παροχή του εφάπαξ σε πέντε δόσεις του 20% κάθε μία , ώσπου να εξαντληθούν τα αποθεματικά του. Πάρτε βέβαια την πρώτη και βλέπουμε!

10. Ότι μετά τις αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών τις οποίες μεθόδευσαν, για να υπάρξει βιωσιμότητα λένε, θα χρειαστεί άμεσα να μειωθούν ξανά οι επικουρικές κατά 32% στο ΤΕΑΔΥ, 34% στο ΕΤΕΑΜ ,  45% στα ΕΛΤΑ και στους φαρμακουπαλλήλους ,65% στη ΔΕΗ , μέχρι και 80% στο ταμείο των ναυτικών πρακτόρων κλπ.

Είναι πρόδηλο ότι οι εξελίξεις και στο ασφαλιστικό συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις και τους  συσχετισμούς που διαμορφώνονται, καθώς και με την κατάσταση του εργατικού κινήματος.
Αν δεν αποφασίσουν οι εργαζόμενοι , οι συνταξιούχοι , οι άνεργοι  να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, να ανατρέψουν το σάπιο συνδικαλιστικό κίνημα και να οργανώσουν συντονισμένους αγώνες πέρα και πάνω από τις σημερινές γραφειοκρατικές ηγεσίες, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοιου μεγέθους επίθεση.

  • Να απαιτήσουν να μην γίνει κανένα κούρεμα στα αποθεματικά των ταμείων.

  • Δημόσιο αναδιανεμητικό και όχι κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα.
  • Το κράτος να εγγυηθεί το επίπεδο των κύριων και επικουρικών συντάξεων των ταμείων αντί να δίνει εγγυήσεις και δις ευρώ στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες.

  • Καμία ανοχή στη λογική της ανταποδοτικότητας και της ατομικής ευθύνης των ασφαλισμένων.

  • Να τους τρομοκρατήσουμε εμείς και όχι αυτοί.

  • Δεν θα αποδεχτούμε να μείνουμε με συντάξεις ελεημοσύνης, χωρίς περίθαλψη, γιατρούς και φάρμακα.


Η χώρα μας δεν είναι ψωροκώσταινα. Μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει την αναγκαία σύνταξη –πρόνοια –υγεία στους απόμαχους της δουλειάς.
Προϋπόθεση όμως είναι να οργανωθεί ένα ρωμαλέο λαϊκό  κίνημα που θα ξεσηκωθεί και θα απαιτήσει να σταματήσουμε να πληρώνουμε για πάντα τα εξωφρενικά τοκοχρεολύσια του χρέους τους, που μόνο για το 2012 , ανέρχονται σε 88,5 δις ευρώ.
Με μερικά  μόνο από αυτά τα δις κανένα ταμείο δεν θα έχει πρόβλημα να δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις και εφάπαξ.

Το δίλημμα έχει τεθεί και κανένας πλέον δεν μπορεί να το αποφύγει:

Η θα πληρώνουμε για χρόνια τα χρέη τους υποταγμένοι, η θα έχουμε αξιοπρεπή σύνταξη , υγεία, πρόνοια και τελικά αξιοπρεπή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου