ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 

Μέσα σε ενάμιση χρόνο η τρέχουσα αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε κατά 44,6%. Μείωση καταγράφεται και στην αξία των εντόκων ομολόγων, των μεριδίων ομολογιακών κεφαλαίων και των τραπεζικών ομολόγων που διαθέτουν οι ασφαλιστικοί φορείς

 
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης παρουσίασε στη Βουλή τα στοιχεία για την πτώση της αξίας της περιουσίας των Ταμείων
Σε... ελεύθερη πτώση βρίσκεται η αξία της περιουσίας των Ταμείων, με τις λογιστικές απώλειες να φτάνουν τα 3,56 δισ. ευρώ μέσα σε ενάμιση χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως η τρέχουσα αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε στο διάστημα αυτό κατά 44,6%.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Π. Κουρουμπλή. Μείωση καταγράφεται και στην αξία των έντοκων ομολόγων, των μεριδίων ομολογιακών κεφαλαίων και των τραπεζικών ομολόγων που διαθέτουν οι ασφαλιστικοί φορείς.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία από τις 31 Μαρτίου 2010 έως τις 30 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς:
  • Η τρέχουσα αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν τα Ταμεία έπεσε από τα 7,6 στα 4,2 δισ. ευρώ (απώλεια 3,4 δισ.). Την ίδια στιγμή η ονομαστική αξία περιορίστηκε από τα 8,1 στα 7,3 δισ. ευρώ.
  • Η αξία των έντοκων γραμματίων που είχαν τα Ταμεία από τα 86,1 εκατ. μειώθηκε στα 84,3 εκατ.
  • Η αξία των μεριδίων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων περιορίστηκε από τα 773,9 εκατ. στα 643,4 εκατ.
  • Η αξία των τραπεζικών ομολόγων μειώθηκε από τα 424,5 στα 391 εκατ. ευρώ.
Αλλα 14 δισ. ευρώ
Σημειώνεται πως τα Ταμεία έχουν άλλα 14 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και ένα μεγάλο μέρος έχει μετατραπεί σε ομόλογα.
Ουσιαστικά, είναι φανερό πως ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας των Ταμείων είναι "εγκλωβισμένο" και επομένως τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα. Για να μπορέσουν να καταβάλλουν τις συντάξεις οι μεγάλοι ασφαλιστικοί φορείς στρέφονται στον εσωτερικό δανεισμό από άλλα Ταμεία ή αντλούν ρευστότητα από repos με "ενέχυρο" ομόλογα Δημοσίου.
Για παράδειγμα, σε εσωτερικό "δανεισμό" κατέφυγε και ο ΟΓΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Ειδικότερα θα πάρει ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας για να πάει στον κλάδο υγείας.
Σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας οι αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα θα υπάρξουν περικοπές στις παροχές.
  • Για την υπόθεση των ομολόγων ο εισαγγελέας της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γ. Πεπόνης ανέθεσε έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απιστία. Στο θέμα είχε αναφερθεί στις 26 Μαΐου ο Μάκης Βορίδης σε ερώτησή του, επισημαίνοντας πως τα Ταμεία αγόραζαν τα ομόλογα και σε τιμές μέχρι και 100% της ονομαστικής αξίας.
Χαρακτηριστικά σημείωνε πως "υπήρχαν αγορές μέχρι και 100,10%", προσθέτοντας πως "το ρεκόρ το έχει το ΕΤΕΑΜ, που όλα τα ομόλογα τα αγόρασε στο 100%". Παράλληλα στην ερώτηση υπογράμμισε πως "οι πωλήσεις ομολόγων έφταναν μέχρι και στο 62,12% της ονομαστικής αξίας, που σημαίνει ότι τα πωλούσαν με απώλειες για το Ταμείο 38%".
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ, 29/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου