ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΦ ΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Σχετικά με το εφάπαξ βοήθημα των δημοσίων υπαλλήλων και την σχεδιαζόμενη περικοπή του ποσού που αναλογεί στον κάθε συνταξιοδοτούμενο κατά 10% ή 15% ή 30% , όπως γράφεται, από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια «διάσωσης» της οικονομίας, έχω να παρατηρήσω τα εξής :

1) Το εφάπαξ βοήθημα χορηγείται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) στους συνταξιοδοτούμενους υπαλλήλους, μόλις βγουν στην σύνταξη. Στο Τ.Π.Δ.Υ. ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, από την πρώτη στιγμή της πρόσληψής τους, γίνεται κράτηση 4% επί του βασικού μισθού των κάθε μήνα και στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Από 1/1/1993 η κράτηση 4% γίνεται στο σύνολο των αποδοχών, μηνός και δώρων.

2) Το ποσό που δίνεται σε κάθε υπάλληλο που συνταξιοδοτείται, υπολογίζεται σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης, τον μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας πριν την συνταξιοδότηση και χορηγείται στον συνταξιοδοτούμενο, μόλις βγει στη σύνταξη. Δηλαδή η απαίτηση του υπαλλήλου παραλαβής του εφάπαξ αρχίζει την ημέρα συνταξιοδότησης, ανεξάρτητα από το πότε θα του δοθεί το ποσό, πόσο καιρό δηλαδή θα κάνει το λογιστήριο του Τ.Π.Δ.Υ. να διεκπεραιώσει τη γραφειοκρατική διαδικασία και να εκταμιευτεί το αναλογούν ποσό, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να δίνεται εντός μιας μικρής προθεσμίας, π.χ. εντός ενός εξαμήνου, μετά δε να δίνεται εντόκως.

Δηλαδή, αν κάποιος υπάλληλος βγήκε στη σύνταξη π.χ. την 1η Αυγούστου 2010, ημερομηνία κατά την οποία υπογράφηκε η πράξη συνταξιοδότησής του από τον αρμόδιο διευθυντή, από εκείνη την ημέρα αρχίζει η απαίτηση της βασικής σύνταξης από τον κύριο φορέα ασφάλισης, των βοηθημάτων από τα διάφορα επικουρικά ταμεία και του εφάπαξ από το Τ.Π.Δ.Υ.

Άρα, ο παραπάνω υπάλληλος την 1η Αυγούστου 2010 έχει λαμβάνειν το ποσό του εφάπαξ και είναι σαν να το έχει στην τράπεζα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να το έχει δώσει ως προκαταβολή για την αγορά σπιτιού ή για να εξοφλήσει κάποιο χρέος κλπ.

Έτσι λοιπόν, οποιαδήποτε επιβολή αναδρομικής περικοπής στο ποσό του εφάπαξ σχεδιάζεται από ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επειδή η διοίκηση του Τ.Π.Δ.Υ. δεν το κατέβαλε εγκαίρως, μοιάζει με την επιβολή αναδρομικής κράτησης ή εισφοράς στις καταθέσεις κάποιων όχι τις σημερινές αλλά στις καταθέσεις που είχαν μέσα στο 2010 (π.χ. την 1η Αυγούστου 2010), επειδή τις έχουν ακόμη στην τράπεζα!!!

Πρέπει να γίνει κατανοητό από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την διοίκηση του Τ.Π.Δ.Υ. ότι το εφάπαξ όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι σήμερα και δεν το έχουν πάρει ακόμη, ανήκει εξ ολοκλήρου στους συνταξιούχους από την ημέρα συνταξιοδότησής τους και η αναδρομική περικοπή ή «κούρεμα» είναι πράξη μονομερής, επιλεκτική και επομένως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.

Αν θέλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κάνει «κούρεμα» του χρέους του, ας το πει ευθέως και ας το κάνει γενικά και προς όλους. Ή ας κάνει αναδρομική κράτηση στις καταθέσεις που είχαν όλοι οι καταθέτες από το 2010 και μετά. Είναι δυνατόν; Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

3) Σχετικά με το ποσό που δίνεται ως εφάπαξ από το Τ.Π.Δ.Υ., έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής : ένας υπάλληλος με 35 έτη υπηρεσίας, κατηγορίας Π.Ε., θα πάρει εφάπαξ 62.804,30 €, σύμφωνα με τους πίνακες του Τ.Π.Δ.Υ.Η μηνιαία κράτηση 4% που έγινε σε κάθε συνταξιούχο από το Τ.Π.Δ.Υ. ήταν περίπου 57 με 58 ευρώ. Άρα σε εξαμηνιαία βάση είναι περίπου, κατά μέσο όρο 400 ευρώ. Αν αυτά τα χρήματα τα ανατοκίσουμε με ένα επιτόκιο 4,6 %, όσο είναι το επιτόκιο δανεισμού από το Δ.Ν.Τ., θα αποδώσουν μετά από 35 χρόνια το ποσό των 73.700 € !!!

Δηλαδή το εφάπαξ που δίνεται είναι ήδη μειωμένο κατά 17,35 %.

Αν ο ανατοκισμός γίνει με επιτόκιο 5,5 %, τότε το εφάπαξ θα ήταν 91.500 €.

4) Τα αποθεματικά των ταμείων και επομένως και του Τ.Π.Δ.Υ., αντί να «επενδύονται» σε αμφιβόλου απόδοσης και διαφάνειας ομόλογα, αν χορηγούνταν ως δάνεια στους ίδιους τους ασφαλισμένους με τα πιο πάνω επιτόκια, θα είχαμε και διαφάνεια και σίγουρη απόδοση και ανάπτυξη. Παραδείγματα και προτάσεις υπάρχουν. Η θέληση να εφαρμοστούν υπάρχει;Σπύρος Δημόπουλος

Μαθηματικός

Συνταξιούχος Καθηγητής Δ.Ε.

Βόλος 4 Ιουλίου 2011

5 σχόλια:

 1. Εχει απόλυτα δικαιο ο συνάδελφος και ανεξάτρητα απο τη γενικότερη στάση που πρέπει να έχουμε για καμία περικοπή στα ταμεια μας , αυτό που αναφέρει είναι εντελώς παράλογο . Βέβαια έτσι και αλλιώς ζούμε σε ένα παράλογο και βάρβαρο σύστημα που δεν σέβεται ούτε τη κοινή λογική!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πράγματι είναι πολύ σημαντικό αυτό που γράφει ο συνάδελφος και είναι λίγο-πολύ γνωστα σε όλους μας. Για μένα σημασία έχει τι κάνουμε για όλα αυτά που γίνονται. Από ότι βλέπουμε τα συνδικαλιστικά όργανα παίζουν καθαρά ένα ρόλο απαράδεκτο. Προτείνω να ενεργοποιηθούμε εμείς άμεσα και να αντιδράσουμε. Προτείνω να βρεθούμε όσοι μπορούμε και να βάλουμε τις βάσεις μιας ουσιαστικής αντίδρασης έξω από κόμματα, παρατάξεις κ.λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κωστας Γιαννηλερ25 Αυγούστου 2011 - 4:58 μ.μ.

  Εγώ προτείνω, αυτά που είπε ο συνάδελφος, να γίνουν γνωστά μέσω εφημερίδων, ή/και τηλεόρασης, από συναδέλφους που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες μιας τηλεοπτικής παρουσίας (γνώσεις νομικών και οικονομικών). Το θέμα του εφάπαξ των Δ/Υ δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ. Τυχαίο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φιλοι συναδελφο μπαινω και εγω στο σχολιασμο σας .
  Οντως ο συναδελφος μαθηματικος σωστα τα λογαριαζει
  Δυο σκεψεις εχω να γραψω :
  Πρωτη αφου γινεται αυτη η αυθαιρετη περικοπη για τους νεοσυνταξιουχους ,οι κρατησεις για το εφαπαξ των υπηρετουντων εν ενεργεια εργαζομενων επεσαν σε ποσοστο αντιστοιχο.
  Δευτερη σκεψη καπου πρεπει να βρουμε το δικιο μας γιατι το Συνταγμα, που ολοι θυμουνται οταν το εχουν αναγκη ,απαγορευει αναδρομικες κρατησεις,αρα χρειαζεται προσφυγη σε ευρωπαικα δικαστηρια για την δικαιωση μας ,αλλωστε οσοι το παρουμε αυτα τα χρηματα θα ξαναγυρισουν στην οικονομια της χωρας με τον ενα η τον αλλο τροπο δε νομιζω να τα βαλει κανενας "σε σεντουκι"ουτε να τα βγαλει στο εξωτερικο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επιτέλους , ας οργανωθούμε ,συμφωνώ με την άποψη του συναδέρφου, να μαζευτούμε.. είμαστε χιλιάδες και να προσφύγουμε στα διεθνή δικαστήρια, αρκετά έχουμε μέχρι τώρα πληρώσει τα λαμόγια ......δεν τα φάγαμε μαζί...
  Ούτε είμαστε ζητιάνοι, ζητάμε τα λεφτά μας που αποδίδαμε για 35 χρόνια ...ακέραια .
  Θέλω επίσης να αναφέρω μόνο ο Λαφαζάνης είναι στην βουλή ? που είναι οι άλλοι ?
  Που είναι οι ΟΛΜΕ ,τα σωματεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή